Σάββατο 23 Ιούνη 2018 - Κυριακή 24 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Συνεδριάζει με ατζέντα «μπαρούτι»

Με κεντρικό άξονα την επιτάχυνση των επικίνδυνων σχεδιασμών σε θέματα Ασφάλειας και Αμυνας, συνεδριάζει τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, έχοντας στη σύνθεσή του και τους υπουργούς Αμυνας των κρατών - μελών. Η ίδια η ατζέντα είναι χαρακτηριστική ως προς τους στόχους τους, που βρωμάνε μπαρούτι.

Συγκεκριμένα, οι μετέχοντες υπουργοί θα εξετάσουν το πώς προχωρά η περιλάλητη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) της ΕΕ στο στρατιωτικό τομέα, που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη με τη συμμετοχή 25 κρατών για να αναπτύξει τις «αυτοτελείς» δολοφονικές δυνατότητες της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Διόλου τυχαία, και μετουσιώνοντας σε πράξη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πρωταγωνιστήσει στους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη επισημοποιήσει τη συμμετοχή της σε 9 από τα 17 πρώτα «συνεργατικά» προγράμματα, σε αντικείμενα όπως «Δίκτυο κόμβων διαμετακόμισης («logistic Hubs») και υποστήριξης επιχειρήσεων», «θαλάσσια επιτήρηση», «κέντρο πιστοποίησης κατάρτισης για ευρωπαϊκούς στρατούς» κ.ά.

Δεύτερο θέμα στην ατζέντα της Δευτέρας η λεγόμενη «στρατιωτική κινητικότητα», ζήτημα που μπαίνει ψηλά στις προτεραιότητες ΕΕ και ΝΑΤΟ, με στόχο τους την εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων και την υλοποίηση υποδομών που θα διευκολύνουν την ταχεία μετακίνηση δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εξ ου και αργότερα μέσα στη μέρα θα γίνει ξεχωριστή συνεδρία με τη συμμετοχή και του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο θα αποτιμήσουν το πώς προχωρά η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, ειδικά γι' αυτό το ζήτημα.

Οι υπουργοί της ΕΕ θα έχουν συζήτηση και για το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, όπου θα αναζητήσουν πρόσθετα κονδύλια για τις στρατιωτικές δαπάνες. Το πρώτο σκέλος της συνεδρίασης θα κλείσει με συζήτηση για την καταπολέμηση των λεγόμενων «υβριδικών απειλών», όπου κατά βάση μπορούν να περιλάβουν τα πάντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εξάλλου, θα γίνει συζήτηση και για τη λεγόμενη Συνολική Στρατηγική της ΕΕ, το σχέδιο της ΕΕ να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της διεθνώς για να προασπίσει θέσεις επιχειρηματικών της ομίλων στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ως προς την τέτοια, «διεθνή» παρουσία της ΕΕ θα γίνει συζήτηση για την Υεμένη, την Ιορδανία, το Κέρας της Αφρικής και την Ερυθρά Θάλασσα, την «ασφάλεια στη θάλασσα», την «οικονομική ανάπτυξη» και τη «μετανάστευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ