Σάββατο 23 Ιούνη 2018 - Κυριακή 24 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση μαζί με τους ξεριζωμένους των πολέμων

Σε προσφυγικούς καταυλισμούς και ΜΚΟ όπου συχνάζουν πρόσφυγες βρέθηκαν όλη την περασμένη βδομάδα κλιμάκια του ΚΚΕ

Συζήτηση με πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας
Συζήτηση με πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας
Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων ήταν η 20ή Ιούνη και αντιπροσωπείες ΚΟ του ΚΚΕ βρέθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς αλλά και σε στέκια προσφύγων, όπως στο κέντρο της Αθήνας, συνομιλώντας με τους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Διακινώντας μεταφρασμένη την Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που κυκλοφόρησε με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων (δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 16 - 17 Ιούνη), τα μέλη του Κόμματος κάλεσαν σε οργάνωση και πάλη, μέσα από τα εργατικά συνδικάτα και τις άλλες μαζικές οργανώσεις, μαζί με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Παράλληλα, το Κόμμα καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους να εντείνουν την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και των μεταναστών, όπως για τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα μας.

Συζητώντας με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τα κλιμάκια του ΚΚΕ ανέδειξαν την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, που υλοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τις απαράδεκτες συμφωνίες εγκλωβισμού τους, οι οποίες προκαλούν το δράμα που ζουν εκατομμύρια εκτοπισμένοι σε όλη την Ευρώπη.

Στο κέντρο της Αθήνας, κλιμάκιο του Κόμματος βρέθηκε σε σημεία όπου μετανάστες και πρόσφυγες περιπλανώνται από ΜΚΟ σε ΜΚΟ σε αναζήτηση φαγητού, νομικής στήριξης, ειδών πρώτης ανάγκης για παιδιά, ιατρικής περίθαλψης και κάθε είδους υπηρεσίας. Κάθε συζήτηση με τους πρόσφυγες είναι ενδεικτική για την εγκατάλειψή τους από το κράτος στις κάθε λογής ΜΚΟ.

Τον καταυλισμό της Βέροιας επισκέφθηκε ο Σ. Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ
Τον καταυλισμό της Βέροιας επισκέφθηκε ο Σ. Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ
Αντίστοιχες περιοδείες πραγματοποιήθηκαν όλη τη βδομάδα σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Αντιπροσωπείες του Κόμματος βρέθηκαν στα Διαβατά και στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, στο Σχιστό Πειραιά, στη Βέροια και στις Σέρρες. Στην Κοζάνη, στελέχη του ΚΚΕ περιόδευσαν στα Κοίλα, σε οικονομικούς μετανάστες από την Αλβανία και το Πακιστάν που εργάζονται στην κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V. Οι αντιπροσωπείες του Κόμματος διαπίστωσαν για μια ακόμα φορά από κοντά ότι η κατάσταση στους περισσότερους καταυλισμούς χτυπάει «κόκκινο», αφού οι Δομές είναι υπερπλήρεις, με τις συνθήκες διαβίωσης να γίνονται όσο περνάει ο καιρός όλο και χειρότερες. Τραγικές είναι επίσης οι ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ οι εργαζόμενοι είναι υπάλληλοι ΜΚΟ, που εργάζονται σε συνθήκες έντονης εντατικοποίησης, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες. Πρόβλημα που ξεχωρίζει είναι τα δεκάδες ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά, στα οποία οι συμφωνίες εγκλωβισμού τους στη χώρα, οι καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων ασύλου κ.λπ. δημιουργούν εκρηκτικά προβλήματα.

Η προσφυγική Δομή στις Σέρρες μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 550 πρόσφυγες και σήμερα οι επίσημα εγγεγραμμένοι είναι 558, ενώ υπάρχουν και άλλοι 72 που δεν είναι εγγεγραμμένοι και ζουν στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες. Στις Βαρβάρες της Βέροιας, σχεδόν οι μισοί φιλοξενούμενοι στη Δομή είναι ανήλικοι. Στο Σχιστό φιλοξενούνται 816 άτομα, κυρίως ευάλωτες ομάδες, όπως μονογονεϊκές ή πολυμελείς οικογένειες, ΑμεΑ, άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα, ανάμεσά τους 300 ανήλικα παιδιά. Η επανένωση οικογενειών παραμένει άπιαστο όνειρο, αφού κανένας από τους εργαζόμενους στη Δομή δεν δηλώνει «αρμόδιος» να απαντήσει πότε θα μπορέσουν οι πρόσφυγες να συναντήσουν τους συγγενείς τους που βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις και οι περιοδείες

Συνεχίζονται όλη τη βδομάδα από το ΚΚΕ οι εξορμήσεις, οι περιοδείες και οι συσκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα:

Την Τρίτη 26 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στον Σκαραμαγκά, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Τη Δευτέρα 25 Ιούνη, στις 9.30 π.μ., κλιμάκιο της ΤΕ Λάρισας, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη, θα περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο.

Την Τετάρτη 27 Ιούνη, στις 11 π.μ., ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, θα επισκεφθεί το κέντρο προσφύγων στον Ελαιώνα της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ