Σάββατο 23 Ιούνη 2018 - Κυριακή 24 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Οργανώνουν τη συμμετοχή τους στο Διήμερο εκδηλώσεων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Η αναγνώριση που χαίρει το ΚΚΕ στους πρόσφυγες και μετανάστες αναδείχθηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τετάρτη για την προετοιμασία του Πολιτικού - Πολιτιστικού Διημέρου της ΚΟ Αττικής

Από παλιότερο Διήμερο στο ΦΙΞ
Από παλιότερο Διήμερο στο ΦΙΞ
Επιτυχημένη ήταν η σύσκεψη που διοργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη, Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, στο Στέκι Νεολαίας και Εργαζομένων στα Πατήσια, μπροστά στο Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που θα γίνει στο πάρκο ΦΙΞ, στις 29 και 30 Ιούνη.

Η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία, καθώς το Στέκι αποτελεί έναν πραγματικά φιλόξενο χώρο που συγκεντρώνει πλήθος μεταναστών και προσφύγων στο σχολείο που λειτουργεί εκεί για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από τη σύσκεψη μια ομάδα μεταναστών και προσφύγων από καταυλισμούς της Αττικής παρακολούθησε στο Στέκι μάθημα Αγγλικών, ενώ η πλειοψηφία των μεταναστών και προσφύγων που προσέρχονταν έδειχναν ότι μπαίνουν σε έναν χώρο οικείο όπου νιώθουν άνετα.

Ηταν πολλοί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη, διάβαζαν την ανακοίνωση του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων που έχει τυπωθεί μεταφρασμένη σε διάφορες γλώσσες, αντάλλαζαν ιδέες και πληροφορίες για το Διήμερο στο ΦΙΞ, για συμπατριώτες και συναδέλφους τους που μπορούν να καλέσουν και να κινητοποιήσουν, αλλά και για τις δουλειές τους, τα σωματεία τους, για τη βοήθεια που χρειάζονται, ιδιαίτερα ζητήματα που τους απασχολούν κ.λπ.

Μετανάστες από τη Βουλγαρία, τη Νιγηρία, την Κένυα, το Καμερούν, τη Σρι Λάνκα, το Κονγκό, το Σουδάν, τη Μαδαγασκάρη, το Μαρόκο, την Αιθιοπία, το Μπανγκλαντές, την Μπουργκίνα Φάσο, την Τανζανία, τις Φιλιππίνες, το Αφγανιστάν κ.α. έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη δηλώνοντας τη θέλησή τους να συμβάλουν για την επιτυχία του Διημέρου, που διοργανώνεται φέτος για 18η συνεχή χρονιά, αποτελώντας πια ένα θεσμό που γνωρίζουν και αγκαλιάζουν με θέρμη οι κοινότητες και οι σύλλογοι των μεταναστών.

Το ΚΚΕ είναι όλο τον χρόνο, διαρκώς, στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών

Ομιλητής στη σύσκεψη ήταν ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που αρχικά αναφέρθηκε στις εξορμήσεις που κάνει το Κόμμα αυτό το διάστημα, σε κέντρα και στέκια μεταναστών, αλλά «πριν απ' όλα μέσα στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν μετανάστες και πρόσφυγες. Για να μεταφέρουμε το μήνυμα αλληλεγγύης εκ μέρους του ΚΚΕ, για να τους καλέσουμε να οργανωθούν, μαζί με τους Ελληνες εργάτες, στα συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς, στους συλλόγους γονέων, σε κάθε χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, παντού, και να παλέψουμε από κοινού ενάντια στον βασικό ένοχο που προκαλεί την προσφυγιά, τη μετανάστευση, τους πολέμους, τη φτώχεια, τα μίση ενάντια στους λαούς, που τους βάζουν να σκοτώνονται. Και ο ένοχος δεν είναι άλλος από τον καπιταλισμό. Αυτός είναι ο κοινός μας αντίπαλος, ενάντια σε αυτόν πρέπει να στρέψουμε τον αγώνα μας».

Ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν θυμάται τους πρόσφυγες μόνο με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα, τόνισε: «Εμείς 365 μέρες τον χρόνο κάνουμε δουλειά στους πρόσφυγες μέσα στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στα φασονατζίδικα, στις φτωχογειτονιές, στα στέκια που είναι και προσπαθούμε 365 μέρες τον χρόνο να τους βοηθήσουμε, να τους καθοδηγήσουμε να οργανωθούν μαζί με τους Ελληνες εργάτες».

Μίλησε για την υποκρισία των άλλων κομμάτων και της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, που μιλούν για τους πρόσφυγες με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα, αλλά όλοι αυτοί είναι συνένοχοι για το δράμα τους. Οπως είπε, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, ο ΟΗΕ έχουν βάλει το χέρι τους για να ξεριζωθούν εκατομμύρια λόγω της φτώχειας, των πολέμων, του εθνικισμού, του ρατσισμού κ.λπ.

Κάλεσε τους μετανάστες να οργανωθούν και να διεκδικήσουν μαζί με τους Ελληνες «όχι ίσα δικαιώματα στη φτώχεια, στην ανεργία, στα χαμηλά μεροκάματα», «εμείς δε ζητάμε τέτοια ισότητα. Εμείς ζητάμε οι μετανάστες μαζί με τους Ελληνες να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν. Να έχουν όλοι δουλειά, να έχουν όλοι σταθερό ωράριο, να έχουν ελεύθερο χρόνο, να μπορούν όλοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό».

Ακολούθως μίλησε για τις εκδηλώσεις στο πάρκο ΦΙΞ που οργανώνει το ΚΚΕ εδώ και 17 χρόνια και αποτελούν μια κορύφωση των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το Κόμμα όλη τη χρονιά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις, τις κοινότητες και τους συλλόγους να συμμετάσχουν με τα περίπτερά τους, αλλά και να δουλέψουν για την επιτυχία του Διημέρου επικοινωνώντας και καλώντας τα μέλη τους.

«Οσο θα είμαι εδώ στην Ελλάδα θα είμαι μαζί σας»!

Η αποδοχή που απολαμβάνει το ΚΚΕ από μετανάστες και πρόσφυγες, η αναγνώριση εκ μέρους τους ότι είναι το μόνο κόμμα που στέκεται στο πλευρό τους, πρωτοστατώντας για τα προβλήματά τους, φάνηκαν και από τις τοποθετήσεις μεταναστών και προσφύγων που ακολούθησαν στη σύσκεψη.

«Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος που είναι εδώ καταλαβαίνει πως μόνο το ΚΚΕ βοηθάει για τους μετανάστες και τα προβλήματά τους», είπε παίρνοντας το λόγο ο Αρνόλ από το Κονγκό. «Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, να είμαστε όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες που είμαστε στην Αθήνα στο Διήμερο. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να είμαστε με το ΚΚΕ, που πραγματικά μας βοηθάει και μας δείχνει το δρόμο».

Στο ίδιο πνεύμα ο Χαζίπ, από το Αφγανιστάν, μιλώντας στα Αγγλικά, είπε ότι «το ΚΚΕ μάς υποστηρίζει, μας δείχνει τον σωστό δρόμο της πάλης ενάντια στον καπιταλισμό που μας θέλει φθηνή εργατική δύναμη». Εφερε μάλιστα παραδείγματα από τις άθλιες συνθήκες που ζουν και εργάζονται οι πρόσφυγες και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Κάλεσε, τέλος, τους υπόλοιπους πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν όλοι μαζί μια ισχυρή οργάνωση και ενότητα μεταξύ τους.

Συγκινητική η προσπάθεια της Ασμά, από το Μαρόκο, με τα σπαστά Ελληνικά της να αποδώσει τις σκέψεις της: «Ευχαριστούμε που ακούτε τα προβλήματά μας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλά προβλήματα εδώ στην Ελλάδα, πιο πολύ στην εργασία. Παλεύουμε να ζούμε σαν άνθρωποι εδώ, γιατί οι πιο πολλοί μας εκμεταλλεύονται λόγω που δεν έχουμε χαρτιά, που δεν μιλάμε πολύ καλά Ελληνικά, που δεν ξέρουμε τους νόμους»... «Εδώ νιώθουμε πως είμαστε οικογένεια», είπε, τονίζοντας πως της άρεσαν οι προηγούμενες ομιλίες που ακούστηκαν και δηλώνοντας με αποφασιστικότητα: «Οσο χρόνο θα είμαι στην Ελλάδα θα είμαι μαζί σας»!

Συγκινημένη που βρέθηκε στη σύσκεψη και πήρε τον λόγο για να μιλήσει, δήλωσε στα Γαλλικά η Ντολίς, από το Καμερούν, που είναι έξι χρόνια στην Ελλάδα και παρακολουθεί τώρα μαθήματα γλώσσας στο σχολείο μεταναστών. Μίλησε για την υποστήριξη και τη βοήθεια που έχει δεχτεί από το ΚΚΕ.

«Μας δίνετε δύναμη κι εμείς παίρνουμε θάρρος για να βοηθήσουμε και τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, γιατί για ό,τι ανάγκη υπάρχει πρέπει να βοηθήσουμε μεταξύ μας», είπε με τη σειρά του ο Αλί, από το Αφγανιστάν, που βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 13 χρόνια, τονίζοντας ότι από την αρχή που ήρθε παρακολουθούσε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ. «Θα είμαι πάντα εδώ μαζί σας και θα βοηθήσω και εγώ με ό,τι μπορώ», είπε.

Μας ενώνει η τάξη μας!

«Το γεγονός ότι είμαστε εδώ άνθρωποι από τόσες διαφορετικές χώρες, χωρίς να πολυγνωριζόμαστε μεταξύ μας, χωρίς να μπορούμε πάντα να συνεννοούμαστε με τις γλώσσες μας, έχοντας διαφορετικά ήθη κ.τ.λ., το γεγονός αυτό δείχνει ότι μας ενώνει ο δεσμός της τάξης μας. Ολοι εμείς ανήκουμε στην εργατική τάξη. Αυτός είναι ο πιο ισχυρός δεσμός απ' όλους. Αν καταλάβουμε και τη δύναμη που έχουμε, τη δύναμη που έχουν οι εργάτες, τότε δε θα υπάρχει καμία δύναμη στον κόσμο που να μπορεί να σταθεί ενάντια στη θέλησή μας. Και η δύναμη αυτή πηγάζει από το ότι εμείς είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου. Αν το καταλάβουν αυτό οι εργάτες, τότε δεν πρόκειται να τους σταματήσει κανείς. Εμείς σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δουλεύουμε», υπογράμμισε, κλείνοντας τη συζήτηση στη σύσκεψη, ο Γ. Μερεντίτης. Το ραντεβού ανανεώθηκε για το Διήμερο στις 29 και 30 Ιούνη στο ΦΙΞ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα κοινής πάλης σε Ελληνες και μετανάστες εργάτες (2018-06-19 00:00:00.0)
Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες (2017-06-28 00:00:00.0)
Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες (2017-06-27 00:00:00.0)
Εξορμήσεις και συσκέψεις προετοιμασίας για την επιτυχία του (2016-06-22 00:00:00.0)
Ολα έτοιμα για το σημερινό άνοιγμα των εκδηλώσεων (2010-07-02 00:00:00.0)
Σύσκεψη για το Διήμερο στο ΦΙΞ (2005-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ