Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Φρέσκο» αντιλαϊκό πακέτο - «μερίσματα» στους επιχειρηματικούς ομίλους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης» και «πέραν αυτής», με την πλευρά των «ευρωπαϊκών θεσμών» - και όχι μόνο - να δίνουν «αέρα στα πανιά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ώστε να κλείσει γρήγορα το νέο πακέτο με τα αντιλαϊκά μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα», με τη σύμφωνη γνώμη των «θεσμών», αποτελεί το «φύλλο συκής» για την επικείμενη αντιλαϊκή κλιμάκωση, για ζητήματα όπως τα επόμενα χτυπήματα στα προνοιακά επιδόματα, τους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας, την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή τον ενεργειακό κλάδο κ.ά.

«Οι ανακοινώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα δεν βρίσκονται σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος», υπογράμμισε χτες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τον οποίο οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και «προτάσεις» για χρήση τμήματος από το «υπερπλεόνασμα» για τη δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας αλλά και για στοχοθετημένες δράσεις που είναι πλήρως σύμφωνες με τις δεσμεύσεις του μνημονίου».

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, η «συζήτηση» για το όποιο «δημοσιονομικό κενό» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 μετατίθεται για την επόμενη φάση - ουσιαστικά στο πλαίσιο της επόμενης «αξιολόγησης» - προκειμένου να διευκολυνθεί η ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή των μέτρων και των αναδιαρθρώσεων που έχουν προβλεφθεί για την τρέχουσα περίοδο.

«Μαξιλάρι ασφαλείας» για τους «επενδυτές» τα ματωμένα πλεονάσματα

Η «πρέσα» διαρκείας στα κονδύλια που απομένουν για την κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, σε συνδυασμό βέβαια με την ενίσχυση της φοροληστείας του λαού, αποτελούν τη μόνιμη επωδό στην πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα «προσωρινά στοιχεία» του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν στο 10μηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2017, τα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό απογειώθηκαν σε 5,35 δισ. ευρώ (από 4,86 δισ. στην αντίστοιχη περσινή περίοδο), ενώ η εμφανιζόμενη «υπεραπόδοση» - σε σχέση με το «στόχο» - οφείλεται κατά βάση στη συνεχιζόμενη διάλυση των κονδυλίων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι συνολικές δαπάνες καρατομήθηκαν στα 40,4 δισ. ευρώ (από περίπου 43,2 δισ. πέρυσι) και μάλιστα είναι χαμηλότερες ακόμη και από το στόχο κατά 2,9 δισ. ευρώ!

Αν και τα αναλυτικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν με προσεχή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, είναι φανερό ότι το σφαγείο παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως και η φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις κατασχέσεις.

Την ίδια ώρα, όπως δείχνουν τα «προσωρινά στοιχεία», τα «καθαρά έσοδα» του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) φτάνουν σε περίπου 39,3 δισ. ευρώ, ωστόσο είναι χαμηλότερα από τον αντιλαϊκό στόχο κατά περίπου 2,3 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να περιοριστεί στους επόμενους μήνες από τη συγκέντρωση του ΕΝΦΙΑ και των άλλων αντιλαϊκών φόρων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «τα φορολογικά έσοδα είναι κάπως κατώτερα των μηνιαίων στόχων», γεγονός που ανοίγει «παράθυρο» για την εφαρμογή και νέου συμπληρωματικού αντιλαϊκού πακέτου, κάτι που ήδη συζητιέται στο παρασκήνιο.

Η «έξοδος στις αγορές»

Σε αυτό το φόντο, με «αποθέματα» και άλλα «μαξιλάρια ασφαλείας», κυβέρνηση και «θεσμοί» δρομολογούν τις διαδικασίες για την έξοδο του κράτους για «φρέσκα» δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει σε πράξεις ανταλλαγής (swap) παλαιών διάσπαρτων κρατικών ομολόγων με νέα ομόλογα, με την έκδοση νέων κρατικών τίτλων. Πρόκειται για 20 παλαιά ομόλογα, ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ και τρέχουσας αξίας 20 δισ. ευρώ, με λήξεις από το 2023 έως το 2042, που δόθηκαν σε ιδιώτες «επενδυτές» στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του «κουρέματος» (PSI) το 2012.

Η εν λόγω κίνηση, που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνες τις ενδιαφερόμενες τράπεζες και τα funds που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα συγκεκριμένα ομόλογα, στοχεύει στη βελτίωση της «εμπορευσιμότητας» των ελληνικών κρατικών χρεογράφων, αλλά και στη διαμόρφωση αξιόπιστων τιμών αναφοράς στη δευτερογενή αγορά, όπου συναλλάσσονται οι εμπλεκόμενοι «επενδυτές». Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να αξιοποιήσει την εν λόγω κίνηση, στο πλαίσιο του δικού της «αφηγήματος» σχετικά με την αποκατάσταση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας, από τις «αγορές».

Μερική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων

Στο ίδιο φόντο, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών αίρονται κατά ένα τμήμα οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, ως αποτέλεσμα της μείωσης της εξάρτησης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων από το μηχανισμό της «έκτακτης χρηματοδότησης». Μεταξύ άλλων, επιτρέπονται το άνοιγμα λογαριασμού στα φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν τραπεζικό λογαριασμό, με προϋπόθεση να μην υπάρχει διαθέσιμος λογαριασμός σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, η μεταφορά καταθέσεων από το εξωτερικό σε εγχώριες τράπεζες στο 100%, από 50% σήμερα, καθώς και οι συναλλαγές για νομικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, αντί των 10.000 που ίσχυε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παίρνουν 10, δίνουν 1 (2019-05-08 00:00:00.0)
Συμφωνία στην αντιλαϊκή πολιτική, παζάρια για το κρατικό χρέος (2018-06-22 00:00:00.0)
Βαρέλι χωρίς πάτο οι «κεφαλαιακές ανάγκες» (2012-12-29 00:00:00.0)
Προϋπόθεση τα μέτρα σφαγής του λαού (2012-05-11 00:00:00.0)
Κερδοσκοπία με τις πλάτες του κράτους (2010-11-10 00:00:00.0)
Συμφύσεις κράτους - τραπεζών (2008-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ