Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η ένταση των ανταγωνισμών φέρνει κλιμάκωση εξοπλισμών

Η ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο για τα μερίδια από την καπιταλιστική λεία έχει την αντανάκλασή της και στα σχέδια κλιμάκωσης των εξοπλισμών που κάνει η κάθε πλευρά.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπως επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου στο Λονδίνο, η Τουρκία εμφανίζεται ως δυνητικός αγοραστής του βρετανικού ελικοπτεροφόρου «HMS Ocean», τη ναυαρχίδα δηλαδή του βρετανικού στόλου που μάλιστα αυτό το διάστημα έχει αναλάβει ρόλο ναυαρχίδας και της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, που επιχειρεί με βάση το Αιγαίο και κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι το «HMS Ocean», με το που χρήστηκε ναυαρχίδα της SNMG2 στη Σούδα, ανοίχτηκε με ρότα προς Τουρκία, όπου ελικόπτερα και κομάντος του μετείχαν στην άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Ανατολική Μεσόγειος 2017». Ασκηση όπου μετείχε με πλοίο του (το «USS Donald Cook») και ο αμερικανικός 6ος Στόλος.

Επισήμως το πλοίο είναι στην τελευταία του αποστολή, μέχρι το Δεκέμβρη, και κατόπιν θα παροπλιστεί. Τη θέση του, δε, ως ναυαρχίδα των Βρετανών θα πάρει το καινούργιο αεροπλανοφόρο τους «HMS Queen Elizabeth».

Συνεπώς, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα πλοίο με πολύ υψηλές αποβατικές δυνατότητες (με τα ελικόπτερα αλλά και τα αποβατικά πλοιάρια που κουβαλά στα σπλάχνα του) εντός του 2018.

Πάντως, ενδιαφέρον για την αγορά του πλοίου έχει εκφράσει και η Βραζιλία και από διάφορες πλευρές λέγεται ότι στο τέλος θα είναι θέμα «πολιτικής απόφασης» και πολυεπίπεδου παζαριού το πού θα πάει το πλοίο.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία χτίζει ήδη αυτήν τη στιγμή ένα ελικοπτεροφόρο, το «TCG Anadolu», το οποίο επισήμως θα παρουσιαστεί ως μικρό αεροπλανοφόρο. Λέγεται, άλλωστε, ότι η Αγκυρα, χώρια τα 100 5ης γενιάς αεροσκάφη, «F-35», που αγοράζει, έχει ζητήσει από τους Αμερικανούς και προσφορά για τον τύπο F-35B short take-off/vertical landing, βασικά με δυνατότητες κάθετης προσνήωσης. Το πλοίο προγραμματίζεται να της παραδοθεί το 2021 και θα έχει δυνατότητα να κουβαλήσει 16 τέτοιες μονάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ