Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα

Στη Θεσσαλονίκη, παρά την καταρρακτώδη βροχή, χιλιάδες εργαζόμενοι, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες τίμησαν αγωνιστικά τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, διαδηλώνοντας το επίκαιρο μήνυμά του, «το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό - με τα μονοπώλια ή με το λαό».

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, διαδηλώνοντας «ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός».

Στην κεφαλή της πορείας τοποθετήθηκε το πανό του ΣΦΕΑ 1967-'74 και οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Ακολουθούσε η νέα γενιά αγωνιστών, οι φοιτητές με τα πανό των φοιτητικών συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ και οι μαθητές με το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, οι εργάτες και οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, με τα πανό των σωματείων τους και του ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ. Η διάταξη της πορείας έκλεινε με το μεγάλο μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με πανό που καλούσε το λαό να στείλει στα τσακίδια τους δολοφόνους των λαών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τις βάσεις τους. Ιδιαίτερο στιγμιότυπο ήταν η συμμετοχή ένστολων φαντάρων που πήραν τη θέση τους μαζί με το λαό και διαδήλωσαν.

Μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο έκαψαν την αμερικανική σημαία και βροντοφώναξαν «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Σε άλλες πόλεις

Υπό βροχή πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες για το Πολυτεχνείο στις περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Λαός και νεολαία βγήκαν στο δρόμο, με πίστη ότι μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις.

Στην Αλεξανδρούπολη, η μαχητική συγκέντρωση και πορεία ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Στην Ξάνθη, η πορεία πέρασε έξω από τα στρατόπεδα της πόλης και κατέληξε στο μνημείο του Καπνεργάτη, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Κατερίνη, παρά τη δοκιμασία που περνάει εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών, και σε Σέρρες, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καβάλα, Καστοριά, Δράμα και Κομοτηνή. Στα Γρεβενά έγινε εξόρμηση.

Αντίστοιχα συγκεντρώσεις και μαχητικές πορείες έγιναν και στις τέσσερις θεσσαλικές πρωτεύουσες, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ