Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την επέτειο

«Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", "Εξω αι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ" παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην ειδική συνεδρίαση που έγινε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, αφιερωμένη στην 44η επέτειο του λαϊκού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.

Οπως ανέφερε, τα διατηρεί ζωντανά και επίκαιρα ο «αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί ευρύτερα στρώματα στη φτώχεια, στην εξαθλίωση ή στο να βολεύονται με ορισμένα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των πλουσίων. Ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο και εμπορευματοποιεί την Παιδεία, ενάντια στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των αμερικανο-ΝΑΤΟικών στην περιοχή, ο αγώνας συνολικά ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Υπενθύμισε ότι «το πραξικόπημα έγινε στο όνομα της αντιμετώπισης του κομμουνιστικού κινδύνου», για να τονίσει ότι «πάντοτε ο αντικομμουνισμός αποτελεί τον προπομπό των αντιλαϊκών μέτρων, των αντιλαϊκών εξελίξεων». Πρόσθεσε ότι «ο ρόλος του ΚΚΕ στον ξεσηκωμό, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όλο το προηγούμενο διάστημα», αλλά και «σε αυτές που ακολούθησαν ήταν καθοριστικός», πράγμα για το οποίο το ΚΚΕ αισθάνεται περήφανο. Και σημείωσε ακόμη την «ανάγκη απομόνωσης των σύγχρονων υμνητών της χούντας, των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και όλων αυτών που χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του φασισμού, αλλά και του αντικομμουνισμού».

Με τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων προσπάθησαν να φέρουν τον λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου στα δικά τους «μέτρα». Ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ανέφερε ως «ιστορικό» δίδαγμα ότι «η Δημοκρατία και ως κοινοβουλευτική Δημοκρατία, είναι αποτέλεσμα αγώνων, θυσιών και είναι προς κατάκτηση κάθε στιγμή». Από τη ΝΔ ο Θ. Φορτσάκης πατώντας στη δράση των «γνωστών αγνώστων» απαίτησε να ληφθούν μέτρα που «θα εμποδίσουν να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση» διαφορετικά θα καταρρεύσει «αυτό που μας άφησε ως παράδοση το Πολυτεχνείο». Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Φ. Γεννηματά σημείωσε ότι «το Πολυτεχνείο είναι ενεργή μνήμη» που πρέπει να «εμπλουτιστεί» με τα οράματα «για ένα μέλλον δημοκρατικό, ευρωπαϊκό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου δείχνει το μεγαλείο της λαϊκής θέλησης, δύναμης και κινητοποίησης (2023-11-17 00:00:00.0)
Ανακοίνωση του Γραφείου του Κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο (2021-11-17 00:00:00.0)
Για τα 46 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου (2019-11-16 00:00:00.0)
Για τα 45 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου (2018-11-15 00:00:00.0)
Παρέμβαση στη Βουλή (2014-11-14 00:00:00.0)
Ολοι στη μεγάλη πορεία! (2001-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ