Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟΪΚΟ ΚΕΝΑΠ ΓΙΑ ΤΗ «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
«Επιβεβλημένη» η εμπλοκή της Ελλάδας για την ασφάλεια των μπίζνες!

Από προηγούμενη άσκηση «θαλάσσιας ασφάλειας» στο ΝΑΤΟικό ΚΕΝΑΠ στη Σούδα
Από προηγούμενη άσκηση «θαλάσσιας ασφάλειας» στο ΝΑΤΟικό ΚΕΝΑΠ στη Σούδα
Διάσκεψη για την περιλάλητη «θαλάσσια ασφάλεια», με θέμα «Η σημασία μιας καινοτόμου προσέγγισης για την ασφάλεια στη θάλασσα», διοργανώθηκε την Πέμπτη στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Σούδα, σε άλλο ένα δείγμα της εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, την ασφάλειά τους, ώστε να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στη διάσκεψη, που οργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας, υπό την αιγίδα της εσθονικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, συμμετείχαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από τα κράτη - μέλη, δομές και υπηρεσίες της ΕΕ, καθώς και «από τρίτα κράτη και διεθνείς οργανισμούς» (βλ. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ), «οι οποίοι σχετίζονται με τον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας».

Οι συμμετέχοντες εστίασαν στο ζήτημα της καινοτομίας στο πεδίο της θαλάσσιας ασφάλειας, με θεματικές οι οποίες άπτονταν της στρατηγικής θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, της ναυτικής τεχνολογίας και καινοτομίας, καθώς και της έγκαιρης προειδοποίησης στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, ο οποίος εκφώνησε ομιλία με θέμα «Ναυτική Ασφάλεια - Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την ΕΕ».

Στην ομιλία του ξεδίπλωσε ένα προς ένα τα επικίνδυνα σχέδια στα οποία μπλέκει η ελληνική κυβέρνηση τον ελληνικό λαό, όπως και τους λαούς της περιοχής για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, κάνοντας ανάμεσα σε άλλα αναφορές στην «παγκόσμια στρατηγική» της ΕΕ («Η ΕΕ είναι και θα παραμείνει παράγων ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο»), όπως επίσης και στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών που φέρνουν μαζί τους τα σχέδια πολεμικής εμπλοκής, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα πως «το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον αλλά και το περιβάλλον απειλών συνέχεται άρρηκτα με τη θαλάσσια ασφάλεια», και ακόμα πως «η διασφάλιση της εναλλαξιμότητας των ενεργειακών πηγών και διαδρομών απαιτούν την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας στο επίπεδο της ΕΕ».

Σχετικά με τη στενότερη διασύνδεση ΕΕ - ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της Ελλάδας, σημείωσε πως «η συμπληρωματική δράση ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως έχει καταδείξει η επιτυχής συνεργασία των επιχειρήσεων "Sophia" και "Sea Guardian" στη Μεσόγειο, και των δράσεων μεταξύ FRONTEX και MARCOM (σ.σ. η διοίκηση ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ) στο Αιγαίο, δύναται να συμβάλει περαιτέρω στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας».

Για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, μέσα από σχετικά σχέδια και αποφάσεις που λαμβάνονται με τη θετική ψήφο και της ελληνικής κυβέρνησης είπε πως «η περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στο επίπεδο της ΕΕ μέσω της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation - PESCO) θα εξυπηρετήσει πληρέστερα τις απαιτήσεις της θαλάσσιας ασφάλειας».

Τέλος, ειδικά για το ρόλο της χώρας σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε: «Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την προστιθέμενη αξία που της δίνει η συμμετοχή της τόσο στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ, καθιστά επιβεβλημένη την ενεργό εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουν ενεργά, σε πλειάδα σχετικών διεθνών δράσεων, σε επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό επίπεδο».

Ασκηση με δυνάμεις από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ και επικίνδυνα «σενάρια»

Την ίδια ώρα, άλλη μια άσκηση με συμμετοχή μονάδων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, πάνω σε σενάρια που αντανακλούν κλιμάκωση ενδοαστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, από χτες έως και το επόμενο Σάββατο διεξάγεται η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017», με δραστηριότητες εν όρμω, στη Ναυτική Βάση Σούδας, και εν πλώ, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κρητικού και Νότιου Αιγαίου Πελάγους.

Η άσκηση χαρακτηρίζεται ως πολυεθνική άσκηση τύπου INVITEX (Invitation Exercise), που σχεδιάστηκε από το ΠΝ με σκοπό «την εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας και σε επιχειρήσεις εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού, προσομοιάζοντας ένα ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαίδευσης και απειλών».

Το ΠΝ συμμετέχει με 4 φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα, 2 υποβρύχια, 2 πυραυλακάτους, 1 αρματαγωγό, 2 πλοία γενικής υποστήριξης και υποβρύχιους καταστροφείς με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επιπρόσθετα συμμετέχει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και η 5η Μεραρχία Κρητών του Στρατού Ξηράς, καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιπρόσθετα, στην άσκηση συμμετέχει η ΝΑΤΟική Αρμάδα SNMG-2 (επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο το Αιγαίο) με το βρετανικό πλοίο αμφίβιων δυνάμεων «HMS OCEAN» (ήταν προηγουμένως σε άσκηση του τουρκικού ΠΝ), με μεικτή ομάδα 300 πεζοναυτών από ΗΠΑ και Βρετανία, καθώς και μονάδες έτερης ΝΑΤΟικής Αρμάδας, της SNMCMG-2 και του Ναυτικού του Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ