Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φτηνές» απάτες με τα οικογενειακά επιδόματα

Στη συμφωνία κυβέρνησης - «θεσμών» περιλαμβάνεται το «ενιαίο επίδομα τέκνων». Οπως προβλέπεται, «το επίπεδο παροχών και τα κατώτατα όρια επιλεξιμότητας (σ.σ. βλέπε κριτήρια), θα καθορίζονται έτσι ώστε να βελτιωθεί η στόχευση, η επάρκεια και η ισότητα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως προσδιορίζεται στον προϋπολογισμό».

Η κυβέρνηση επιχείρησε μάλιστα με μια «φτηνή» απάτη να παρουσιάσει ότι αυξάνονται συνολικά τα οικογενειακά επιδόματα, παρουσιάζοντας το συνολικό κονδύλι και διαρρέοντας ότι προβλέπεται «αύξηση» του επιδόματος από 40 σε 70 ευρώ το μήνα (εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ και ένα παιδί). Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, η «αύξηση» διαμορφώνεται στα 360 ευρώ το χρόνο (30Χ12 μήνες).

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση μεταφέρει κονδύλια που προορίζονταν για την ενίσχυση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών για να αυξήσει ελάχιστα τα επιδόματα των οικογενειών με ένα ή δύο προστατευόμενα μέλη, όπου και πάλι θα ισχύσουν αυστηρότερα κριτήρια για την παροχή του επιδόματος. Επομένως, αυτό που κάνει, είναι να ανακυκλώνει τη φτώχεια, στο όνομα μάλιστα της ισότητας!

Να θυμίσουμε ότι τα επιδόματα τέκνων καθιερώθηκαν το 2013 (2ο μνημόνιο) ως δήθεν «αντιστάθμισμα» της ενισχυμένης φοροληστείας (μειώσεις αφορολόγητου ορίου κ.ά.), απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους και άλλες κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού. Μάλιστα, τα ποσά του οικογενειακού επιδόματος παραμένουν στάσιμα, παρά τις περαιτέρω μειώσεις στο αφορολόγητο όριο που ακολούθησαν, όπως και αυτές που έκανε η σημερινή κυβέρνηση.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κοροϊδίας, ας δούμε ένα παράδειγμα: Στην περίπτωση μισθωτού με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ (754 ευρώ το μήνα) και με ένα προστατευόμενο παιδί, από την 1η Γενάρη 2016 (μετά την πρώτη μείωση του αφορολόγητου από τη σημερινή κυβέρνηση) καταβάλλει επιπλέον φόρο εισοδήματος, ύψους 147 ευρώ το χρόνο.

Μπροστά βρίσκεται και η περαιτέρω καρατόμηση του αφορολογήτου ορίου, που θα εφαρμόζεται από το 2020, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει από το 2019. Ετσι, το αφορολόγητο όριο για λαϊκά νοικοκυριά με ένα προστατευόμενο παιδί θα συρρικνωθεί στα 5.905 ευρώ, από 8.864 ευρώ σήμερα. Στο παράδειγμα που είδαμε πιο πάνω (εισόδημα 10.000 ευρώ και 1 προστατευόμενο παιδί), ο φόρος από 250 ευρώ σήμερα θα εκτοξευτεί στα 900 ευρώ, με την επιπλέον επιβάρυνση να φτάνει ακόμη και στα 650 ευρώ το χρόνο!

Δηλαδή, από το 2016 μέχρι και το 2019, η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση για τον συγκεκριμένο μισθωτό θα φτάσει σε περίπου 800 ευρώ το χρόνο! Εννοείται βέβαια ότι κανένα οικογενειακό επίδομα δεν μπορεί να καλύψει αυτήν τη χασούρα, πόσο μάλλον τις απώλειες από τη συνολικότερη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ