Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Σταθερά «ανοίγματα» στην υπόλοιπη σοσιαλδημοκρατία

Τα σταθερά «ανοίγματα» στην πέρα του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατία επιβεβαίωσε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πορτογαλία (την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο) για την προπαρασκευαστική συνάντηση των αρχηγών κρατών και ηγετών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 14 και 15 Δεκέμβρη και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντ. Κόστα.

Εκθειάζοντας το «παράδειγμα της Πορτογαλίας», σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα «Diario de Noticias», ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί ένα «success story» αλλά και ένα «δεδικασμένο», αφού «άνοιξε το δρόμο, ώστε κι εμείς να μπορέσουμε να πράξουμε ίδιο, χωρίς να είναι σε θέση οι θεσμοί να μας το αρνηθούν. Δηλαδή (...) να αυξήσουμε μισθούς, να αποκαταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις, τις συλλογικές συμβάσεις κ.λπ.».

Βέβαια, το παράδειγμα που επικαλέστηκε αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο, αφού οι «θετικές» επιδόσεις της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, την οποία στηρίζει και το ΚΚ, αφορούν στη στήριξη του κεφαλαίου στην πλάτη του πορτογαλικού λαού, με τις αέναες θυσίες του οποίου η ανάπτυξη «τρέχει» με 2,8% φέτος. Οι αυξήσεις στους μισθούς που επικαλείται ο Αλ. Τσίπρας είναι της τάξης των 88 λεπτών τη μέρα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 557 ευρώ μεικτά, ενώ η διατήρηση των αντεργατικών νόμων προηγούμενων κυβερνήσεων έχει δώσει γερή ώθηση στην επισφαλή απασχόληση. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, σε πρόσφατο δελτίο του και ο ΣΕΒ παρουσίαζε την Πορτογαλία ως «παράδειγμα προς μίμηση».

Με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές διεργασίες που συντελούνται αυτήν τη στιγμή στην ΕΕ και στα κράτη - μέλη της, ο Αλ. Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη συμπλήρωσε πως «πιστεύω ότι η σοσιαλδημοκρατία, η κεντροαριστερά γενικότερα περνάει μία σοβαρή κρίση. Θεωρώ ότι έφτασε η ώρα να σκεφτούμε έξω από τα τετριμμένα. Ισως να έφτασε η ώρα να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο. Εχουμε ανάγκη από κάτι πιο ριζοσπαστικό (...) έχουμε ανάγκη και από μία ξεκάθαρα ευρωπαϊκή στρατηγική», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε μία κοινή βάση παρά τις υπαρκτές διαφορές μας. Σοσιαλιστές, ριζοσπάστες αριστεροί, κομμουνιστές και πράσινοι είναι απαραίτητο να βρούμε μία κοινή βάση. Για να προχωρήσουμε στη στήριξη συγκεκριμένων δράσεων που θα αποβλέπουν στη μείωση των ανισοτήτων και στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης ΕΕ».

Ενώ και εδώ εξήρε το παράδειγμα της Πορτογαλίας «λόγω της συνεργασίας διαφορετικών αριστερών προοδευτικών δυνάμεων», που ενώθηκαν για να προωθήσουν από καλύτερη θέση τα συμφέροντα του πορτογαλικού κεφαλαίου.

Στην Κέρκυρα η νέα «αναπτυξιακή» φιέστα

Στην Κέρκυρα, στο μεταξύ, αρχίζει σήμερα το έβδομο «Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο», τις εργασίες του οποίου θα κλείσει αύριο το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Οι θεματικές αφορούν σε «Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία», «Πολιτικές για την Παιδεία και τον Χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», «Πολιτικές για τη Στήριξη του Πολιτισμού και του Αθλητισμού», «Τουρισμός, Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνική Οικονομία», «Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις, Κοινωνική Συνοχή και Απασχόληση», «Υποδομές, Νησιωτικό Περιβάλλον, Ενέργεια και Δημόσια Περιουσία» και «Αγροτική Ανάπτυξη και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναγκαίες οι «μεταρρυθμίσεις» σε ΕΕ και Ευρωζώνη (2018-06-01 00:00:00.0)
Στο Παρίσι ξανά με τους σοσιαλδημοκράτες για τα ζητούμενα του κεφαλαίου (2016-08-26 00:00:00.0)
Στη μάχη της χειραγώγησης του λαού μπροστά στο νέο αντιλαϊκό πακέτο (2016-08-25 00:00:00.0)
Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι... (2016-03-20 00:00:00.0)
Καβγάς για το ...πάπλωμα (2015-12-04 00:00:00.0)
Η πορτογαλική «συναίνεση» (2010-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ