Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
Να δοθεί μαζική απάντηση με την απεργία στις 14 Δεκέμβρη

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έθεσε το ζήτημα της τροπολογίας και της υπεράσπισης της απεργίας στην ημερήσια διάταξη: «Η κυβέρνηση προσπάθησε στα μουλωχτά να καταστρατηγήσει τη μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης, το δικαίωμα στην απεργία. Νόμιζε ότι θα έπιανε στον ύπνο τούς εργαζόμενους. Ομως, δεν έγινε αυτό. Οι ίδιοι αντέδρασαν και οργανώνουν την πάλη τους, τον αγώνα τους και σήμερα κάνουν συλλαλητήρια».

Τόνισε ότι «βεβαίως, δεν πρέπει κανέναν να ξεγελάσει ο τακτικός ελιγμός της κυβέρνησης να αποσύρει προσωρινά την τροπολογία, γιατί, όπως δήλωσε, θα την ξαναφέρει και ενδεχομένως σε χειρότερη μορφή από ό,τι ήταν μέχρι τώρα. Ετσι, λοιπόν, η εργατική τάξη δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη.

Η πρώτη απάντηση είναι σήμερα, με τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Να βρίσκονται σε επαγρύπνηση οποτεδήποτε κατατεθεί ξανά, να υπάρχει μαζική αντίδραση και βεβαίως να οργανώσουν με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία την απεργία της 14ης του Δεκέμβρη, που θα είναι η πραγματική απάντηση στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική».

Η επιχείρηση γύψου του απεργιακού δικαιώματος δεν θα περάσει

Ο Μανώλης Συντυχάκης, που ήταν και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ στο σχετικό νομοσχέδιο, επισήμανε ότι η κυβέρνηση «θέλει να κάνει ένα ακόμα βήμα για το πλήρες ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος, όταν ήδη με το υφιστάμενο νομικό - θεσμικό πλαίσιο εννέα στις δέκα απεργίες κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές». Εξάλλου, υπενθύμισε ότι «οι καπιταλιστές ποτέ δεν είχαν παραιτηθεί από το στόχο της πλήρους απαγόρευσης της απεργίας», γιατί «η απεργία είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτει ο εργάτης απέναντι στον κεφαλαιοκράτη. Κατοχυρώθηκε ως αποτέλεσμα σκληρών, αιματηρών ταξικών συγκρούσεων και καμία νομική ρύθμιση δεν χάρισε το δικαίωμα αυτό στην εργατική τάξη».

«Ο ηγέτης των μπολσεβίκων έλεγε - επισήμανε - ότι η απεργία μαθαίνει στους εργάτες να καταλαβαίνουν πού βρίσκεται η δύναμη των αφεντικών και πού η δύναμη των εργατών. Τους μαθαίνει να σκέπτονται όχι μόνο για το δικό τους αφεντικό και όχι μόνο για τους κοντινούς, αλλά για όλα τα αφεντικά, για όλη την τάξη των κεφαλαιοκρατών και για όλη την τάξη των εργατών. Γι' αυτό και αντιμετωπίζεται από τους κεφαλαιοκράτες, το κράτος τους και από το Αστικό Δίκαιο και από τις κυβερνήσεις αυτού του αστικού κράτους, η απεργία σαν παράνομη πράξη. Γι' αυτό ιστορικά αντιμετωπίστηκε με βίαιο και πολλές φορές δολοφονικό τρόπο από τις δυνάμεις καταστολής του αστικού κράτους και τους ιδιωτικούς στρατούς της εργοδοσίας.

Η εργατική τάξη πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμη και σε πλήρη διάταξη δυνάμεων. Η επιχείρηση γύψου του απεργιακού δικαιώματος δεν θα περάσει έτσι εύκολα. Κάτω, λοιπόν, τα χέρια από την απεργία!».

Ενώ ο Χρήστος Κατσώτης επισήμανε: «Τέτοιες περίοδοι που χαρακτηρίζονται από τις αντεργατικές εφόδους των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, επιχειρώντας να αφαιρέσουν το όπλο της απεργίας των εργατών, έχουν μείνει στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Μία από αυτές θα είναι και η περίοδος των βρώμικων αποστολών του αριστερού δορυφόρου - λόγω και του νομοσχεδίου - των επιχειρηματικών ομίλων με εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, επιχειρώντας να χτυπήσει στην καρδιά του εργατικού κινήματος, που είναι το δικαίωμα στην απεργία. Αν αυτό πιστεύετε, σας λέμε ότι, όπως και οι προηγούμενοι, θα πάρετε δυναμική απάντηση από όλη την εργατική τάξη, από το λαϊκό κίνημα».

«Αυτή η περίοδος, κατά την οποία ξεπλύνατε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα μείνει ως περίοδος ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα μείνει στην Ιστορία με πιο μαύρα γράμματα, γιατί θα αναφέρεται ως έργο της δήθεν αριστεράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ