Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαχητικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητικό συλλαλητήριο - απάντηση στην κυβέρνηση, που καίγεται να κάνει δώρο στο μεγάλο κεφάλαιο το τσάκισμα του δικαιώματος στην απεργία, πραγματοποίησαν χτες μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ οι εργαζόμενοι και στη Θεσσαλονίκη.

Με εξορμήσεις το πρωί σε χώρους δουλειάς, με παράσταση διαμαρτυρίας το μεσημέρι στο πρωθυπουργικό γραφείο στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και με μεγάλο συλλαλητήριο το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου έστειλαν ισχυρό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να μπουν στο γύψο οι αγώνες των εργαζομένων.

Στη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και σπουδαστές, μίλησε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Οπως είπε, «οι καπιταλιστές, οι κυβερνήσεις τους και οι λακέδες τους στο κίνημα νομίζουν ότι βρήκαν τον τρόπο, καλύτερα οργανωμένοι, να φιμώσουν το εργατικό κίνημα με την καταστολή, όπου δεν πιάνει η μπογιά της ταξικής συνεργασίας. Ξεχνούν ότι το εργατικό κίνημα, είτε στην Κατοχή είτε το Μάη του '36 είτε στην περίοδο της χούντας, δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία της απεργίας κάτω από οποιονδήποτε φόβο, της εξορίας, των φυλακών, των βασανιστηρίων, της εξόντωσης. Και πάντα κέρδισε».

Κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και τόνισε ότι η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 14/12 είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, που με τα συνθήματα σάλπισε ξεσηκωμό απέναντι στο νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης.

Είχε προηγηθεί, το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, από εκπροσώπους σωματείων που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ). Στη διάρκεια της κινητοποίησης απέκλεισαν το ΥΜΑΘ και κρέμασαν ένα μεγάλο πανό στην πύλη με το οποίο απαιτούσαν: «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, τη συλλογική πάλη και δράση, την οργάνωση των εργαζομένων».

Στο ΥΜΑΘ, στο πλευρό των εργαζομένων, διαδήλωσαν και οι οικότροφοι φοιτητές των εστιών του ΑΠΘ, που απαιτούν από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα της σίτισης που έχει προκύψει με το κλείσιμο του εστιατορίου. Κάλεσαν το λαό της Θεσσαλονίκης να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του στον αγώνα που δίνουν για να σπουδάσουν χωρίς εμπόδια, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σε σύγχρονες και ασφαλείς εστίες με ευθύνη του κράτους.

Μαζική συγκέντρωση στην Πάτρα

Με μια μεγάλη και δυναμική συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και με πορεία στους δρόμους της πόλης, εκατοντάδες εργαζόμενοι διατράνωσαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν το απεργιακό δικαίωμα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων που δίνουν τη μάχη ενάντια στη νοθεία και στον εκφυλισμό που επιχειρεί να επιβάλει μια μικρή ομάδα από την απερχόμενη διοίκηση του ΕΚΠ, οι διαδηλωτές ξεκαθάρισαν προς κυβέρνηση και εργοδοσία πως δεν πρόκειται να παραδώσουν το όπλο τους, το απεργιακό δικαίωμα, που κατακτήθηκε με πολύχρονους αγώνες και θυσίες.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Ζαρουτιάδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αχαΐας, κατήγγειλε την κυβέρνηση που έφερε νύχτα την τροπολογία ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα. Υπογράμμισε ότι τα σωματεία κάνουν πράξη την υπόσχεση που έδωσαν τις προηγούμενες μέρες, να μετατρέψουν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας σε «κέντρο» του αγώνα της εργατικής τάξης της πόλης για τα δικαιώματά της. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους δεσμεύτηκαν, ακόμα πιο δυναμικά, να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για την επιτυχία της απεργίας στις 14/12.

Την επίθεση της κυβέρνησης στο δικαίωμα της απεργίας κατήγγειλε με δήλωσή του και ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης.

Στα Γιάννενα

Με μαχητική συγκέντρωση απάντησαν οι εργαζόμενοι των Ιωαννίνων στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων της δύναμής του.

Στη συγκέντρωση έξω από το ΕΚΙ μίλησε ο οργανωτικός γραμματέας της διοίκησης, Κώστας Ηλίας, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Οι διαδηλωτές έκαναν στάση έξω από το κατάστημα «Market In», όπου πριν από λίγες μέρες η αστυνομία χτύπησε εργαζόμενους της πρώην «Καρυπίδης» και συνδικαλιστές, για να περιφρουρηθούν τα εργοδοτικά συμφέροντα.

  • Συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και μαζικές εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων οι Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλος, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Κατερίνη, Σέρρες, Βέροια, Κιλκίς, Καλαμάτα, Κόρινθος, Χανιά, Ηράκλειο, Λευκάδα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ