Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ «EASTMED»
Τετραμερής συνάντηση για την προώθηση του έργου

Σε υπογραφή «Μνημονίου Συναντίληψης» για τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed» προχώρησαν χτες στη Λευκωσία οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ο πρέσβης της Ιταλίας, στο πλαίσιο της τετραμερούς τακτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο με αποκλειστικό αντικείμενο την ενίσχυση της μεταξύ τους ενεργειακής συνεργασίας και ειδικότερα την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς των αποθεμάτων φυσικού αερίου της περιοχής στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, δείχνοντας την προσήλωση της κυβέρνησης σε έργα που μετατρέπουν την Ελλάδα σε «κόμβο» και είναι πρώτης προτεραιότητας για την αστική τάξη, χαρακτήρισε την κατασκευή του αγωγού έργο «στρατηγικής σημασίας» για την Ευρώπη. Οπως είπε, ο αγωγός θα επιτρέψει στο Ισραήλ και την Κύπρο, χώρες με αποδεδειγμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και στην Ελλάδα ως εν δυνάμει παραγωγό φυσικού αερίου.

Στην κοινή δήλωση των εκπροσώπων των τεσσάρων χωρών, μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι ο «EastMed» «θα διασφαλίσει μια απευθείας, μακρόπνοη, εξαγωγική οδό από το Ισραήλ και την Κύπρο, προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ως ένα ακόμα στοιχείο του Διαδρόμου (Φυσικού Αερίου) της Ανατολικής Μεσογείου, ενδυναμώνοντας έτσι την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ και προωθώντας, παράλληλα, τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών αερίου».

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου είναι ένα από τα τρία σχέδια που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας για τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου. Ολο αυτό το διάστημα διεξάγονται παράλληλες διαπραγματεύσεις για την κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία, σχέδιο το οποίο οι αστικές σε Ελλάδα και Κύπρο δεν βλέπουν με «καλό μάτι», αλλά και για μεταφορά σε αιγυπτιακές εγκαταστάσεις υγροποίησης και εξαγωγής του στη συνέχεια ως «LNG».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ