Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί και τη δορυφορική θέση που αντιστοιχεί στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που «τρέχει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθώντας σχεδιασμούς του κεφαλαίου, χτες ψήφισε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της «τροχιακής», δηλαδή της δορυφορικής θέσης που αντιστοιχεί στην Ελλάδα και την παράδοση της υποδομής αυτής σε πολυεθνικό όμιλο.

Το στίγμα του νομοσχεδίου δίνεται από τον τίτλο του, που κάνει λόγο για «παροχή ειδικής άδειας εκμετάλλευσης» του αποκλειστικού δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου στην πρόσβαση και χρήση της δορυφορικής θέσης και των συσχετισμένων αυτής ραδιοσυχνοτήτων τηλεπικοινωνίας διά της κατασκευής, εκτόξευσης, λειτουργίας και εμπορικής εκμετάλλευσης ενός συστήματος δορυφορικών τηλεπικοινωνιών πανελλήνιας και διασυνοριακής εμβέλειας υπό την επωνυμία: ΕΛΛΑΣ SAT (HELLAS SAT).

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «παραδίδει μια υποδομή κρίσιμης σημασίας για κρατικές λειτουργίες σ' έναν πολυεθνικό όμιλο. Η λειτουργία των στρατιωτικών επικοινωνιών, η επικοινωνία άλλων κρατικών αρχών διά μέσου του δορυφόρου γίνονται υπό τον έλεγχο του ομίλου, στον οποίο ανήκει ο δορυφόρος. Ο έλεγχος των αναμεταδοτών είναι στο επίπεδο της μεταφοράς δεδομένων, ενώ η μητρική εταιρεία συνεχίζει να έχει τον έλεγχο του δορυφόρου και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλείσει οποιοδήποτε κύκλωμα», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή είναι απόλυτα συμβατή με την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, που ακολουθούν οι αστικές κυβερνήσεις. Ανέδειξε επίσης μεταξύ άλλων τη δυνατότητα που θα έδινε η εργατική εξουσία να αξιοποιηθεί η δορυφορική θέση για να αντιμετωπιστούν επικοινωνιακά προβλήματα της χώρας.

Η ΝΔ και η Ενωση Κεντρώων ψήφισαν παρών, με την πρώτη να καλεί την κυβέρνηση να «πει και έναν καλό λόγο», αφού η αρχική σύμβαση έγινε επί δικής της κυβέρνησης. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ψήφισαν με επευφημίες υπέρ. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε επειδή προτιμήθηκε πολυεθνικός και όχι ελληνικός όμιλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ