Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Συνεχίζονται με σημαντική συμμετοχή σε όλη τη χώρα

Η διαδικασία κορυφώνεται με την πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα στις 17 Δεκέμβρη

Σε συνέχεια του πρόσφατου συνεδρίου της (φωτ.) η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας φιλοξένησε και την περιφερειακή αγροτική σύσκεψη της Ηπείρου
Σε συνέχεια του πρόσφατου συνεδρίου της (φωτ.) η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας φιλοξένησε και την περιφερειακή αγροτική σύσκεψη της Ηπείρου
Με σημαντική συμμετοχή Αγροτικών Συλλόγων, μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων συνεχίζονται οι περιφερειακές αγροτικές συσκέψεις, στο πλαίσιο της απόφασης που είχε λάβει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με στόχο το συντονισμό του κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και την αγωνιστική προετοιμασία.

Μετά τις συσκέψεις που έγιναν σε Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Δυτική Μακεδονία, τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ηπειρο (στον Ωρωπό Πρέβεζας) και στην Ανατολική Στερεά - Εύβοια (στην Ανθήλη Φθιώτιδας).

Χτες πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, ακολουθούν οι συσκέψεις στην Κρήτη, ενώ η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται με την πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, την Κυριακή 17/12, στην οποία θα οριστικοποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και το χρονοδιάγραμμα των συντονισμένων πανελλαδικά κινητοποιήσεων.

Μέσα από όλες τις περιφερειακές συσκέψεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αναδεικνύονται τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, με την αύξηση του κόστους παραγωγής, τη μείωση των τιμών παραγωγού, το διαρκές «κουτσούρεμα» των αγροτικών επιδοτήσεων, την αντιλαϊκή φοροληστεία, τα χρέη προς τις τράπεζες και την εφορία, όπως επίσης και τον αντιαγροτικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που ουσιαστικά αφήνει απροστάτευτους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους απέναντι στις ασθένειες και την κακοκαιρία.

Στην Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Στην ανοιχτή σύσκεψη της Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας που πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοέμβρη στην Ανθήλη Φθιώτιδας έπειτα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας (ΟΑΣΦ) και σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Ανθήλης, Μακρακώμης, Δομοκού, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας, Φωκίδας και αγρότες απ' όλο το νομό.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε εκ μέρους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ο Ρίζος Μαρούδας.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΑΣΦ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχτηκε έντονα η ανάγκη ενίσχυσης της οργάνωσης των μικρομεσαίων αγροτών, η ανάγκη «να μαζικοποιηθούν Αγροτικοί Σύλλογοι και να δημιουργήσουμε νέους εκεί που δεν υπάρχουν, αφού αυτοί αποτελούν τον πυρήνα αντίστασης απέναντι σε καθετί που μας οδηγεί στην εξαθλίωση, όπως αποδείχτηκε και με το πρόσφατο σταμάτημα κατάσχεσης που καταφέραμε σε σπίτι και χωράφι συνάδελφου αγρότη».

Παράλληλα, υπήρξε συζήτηση για τις δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από την Εφορία, την αδυναμία μεγάλης μερίδας των αγροτών να ανταποκριθούν στις εισφορές του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να μένουν ανασφάλιστες ολόκληρες οικογένειες, στην απαξίωση του ΕΛΓΑ που παρόλο που εισπράττει 175 εκατ. ευρώ από τους αγρότες το χρόνο, το κράτος δεν δίνει την καθορισμένη 20% συμμετοχή του, γεγονός που σε συνδυασμό με τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, αφήνει στην ουσία ανασφάλιστη την παραγωγή.

Ειδικά για το θέμα του ΕΛΓΑ, τονίστηκε η μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες του νομού από τη χαλαζόπτωση, ιδιαίτερα στην ελαιοκαλλιέργεια, ενώ οι έλεγχοι κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, εξαιτίας και της μεγάλης έλλειψης μόνιμου προσωπικού στον οργανισμό. Εγιναν επίσης παρεμβάσεις αναφορικά με το πρόβλημα των μειούμενων χρόνο με το χρόνο επιδοτήσεων, υπό το πρόσχημα της «ενίσχυσης των νέων αγροτών», αφού η κυβέρνηση, αντί να διεκδικήσει επιπλέον κονδύλια από την ΕΕ ή να λάβει μέτρα πραγματικής στήριξης των αγροτών για την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, «επιλέγει να μοιράσει τη φτώχεια, όπως έκανε πέρσι με την εξισωτική στους κτηνοτρόφους, όπως κάνει σε όλο το λαό με το "κοινωνικό μέρισμα"».

Τα έργα υποδομής, όπως η αγροτική οδοποιία, αλλά και αρδευτικά και αποστραγγιστικά έργα, βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη στην ευρύτερη περιοχή από το κράτος και την Περιφέρεια, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να προκαλούνται μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες από τις πλημμύρες, ιδίως στην περιοχή της Σπερχειάδας. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η έλλειψη τέτοιων υποδομών «καταστρέφει την παραγωγή αλλά και απειλεί τις ίδιες μας τις ζωές. Στην ουσία τζογάρουν πάνω στη ζωή του μεροκαματιάρη εργαζόμενου και αγρότη, αφήνοντάς μας απροστάτευτους, με κίνδυνο να γίνει ό,τι έγινε στη Μάνδρα».

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της ΟΑΣ Φθιώτιδας, Βαγγέλης Τσολίσος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των «ανοιχτών τιμών» (δηλαδή στην παράδοση της σοδειάς στους εμπόρους δίχως συγκεκριμένη τιμή) και στα «κανόνια» που ρίχνουν στους αγρότες μεγαλέμποροι, όπως χαρακτηριστικά έγινε και στην Ανθήλη με γνωστό χονδρέμπορα, ο οποίος «φέσωσε» την τοπική ομάδα παραγωγών ρυζιού. Το χρέος, σημειώνει, αφορά την περσινή παραγωγή περίπου 1.000 τόνων, για την οποία οι αγρότες έχουν κόψει τιμολόγια, πλήρωσαν ΦΠΑ, ενώ επιπλέον θα κληθούν να καταβάλλουν και φόρο εισοδήματος και ΕΦΚΑ...

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κινητοποίησης στην Εφορία Λαμίας, αύριο Παρασκευή, στις 10 π.μ., με αιτήματα: Ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού στις 12.000 ευρώ και 3.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί, ακατάσχετο των επιδοτήσεων, να μην υπολογίζονται ανεξόφλητα τιμολόγια στο φόρο εισοδήματος, επιστροφή ΦΠΑ στα ανεξόφλητα τιμολόγια, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες.

Παράλληλα, αποφασίστηκε οι Αγροτικοί Σύλλογοι να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια στις 14/12, μαζί με τα εργατικά σωματεία.

Στην Ηπειρο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε επίσης η περιφερειακή σύσκεψη στον Ωρωπό Πρέβεζας στις 19/11, με τη συμμετοχή των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Αρτας, Κέρκυρας και του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας Ιωαννίνων. Εκ μέρους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων παρευρέθηκε ο Βαγγέλης Μπούτας.

Η άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, οι εξευτελιστικές τιμές στις οποίες αξιώνουν οι μεγαλέμποροι να προμηθεύονται τα αγροτικά προϊόντα, το Ασφαλιστικό, η αύξηση του κόστους παραγωγούς, αποτέλεσαν και σε αυτήν τη σύσκεψη τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μείωση της τιμής στο γάλα, το οποίο φέτος οι κτηνοτρόφοι καλούνται να το παραδώσουν περίπου στα 85 λεπτά το κιλό, από 98 ευρώ πέρσι, ενώ «μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί για την ουσιαστική απουσία μηχανισμού προστασίας και αποζημίωσης της αγροτικής παραγωγής», όπως δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Σπύρος Κλινάκης.

Πλημμύρες που πλήττουν την παραγωγή - όπως έγινε και πριν λίγες μέρες - καιρικά φαινόμενα όπως το χαλάζι, ή ακόμη και η ανομβρία, δεν αποζημιώνονται ή αποζημιώνονται «λειψά» κι έπειτα από χρονοβόρες διαδικασίες μέσω των ΠΣΕΑ, συνθέτουν μια ακόμη αιτία για τη μείωση του εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, για το σπρώξιμο εντέλει του μικρομεσαίου αγρότη εκτός παραγωγής, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΟΑΣ Πρέβεζας.

Το επόμενο διάστημα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που συμμετείχαν στη σύσκεψη θα συνεχίσουν τις δράσεις ενημέρωσης των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, μέσω εξορμήσεων και συσκέψεων, ενώ προετοιμάζονται για την πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ