Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κινητοποίηση για τους 12 εργαζόμενους που δικάζονται για την απεργία στα «Market In»

Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση έξω από τα «Market In»
Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση έξω από τα «Market In»
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δικαστικό Μέγαρο, σήμερα Πέμπτη στις 12 μ., καλεί το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ), την ώρα που «κυβέρνηση και εργοδοσία βάζουν στο εδώλιο δώδεκα εργαζόμενους και συνδικαλιστές τους οποίους συνέλαβαν με πρωτοφανή βία μπροστά στο κατάστημα» της «Market In» στα Γιάννενα (πρώην κατάστημα της «Καρυπίδης»), ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη απεργιακή κινητοποίηση που είχε προκηρύξει το ΕΚΙ.

Μία μέρα μετά, εξάλλου, αύριο Παρασκευή, δικάζονται και οι εργαζόμενοι της πρώην «Καρυπίδης» που συνελήφθησαν στις 26/11, με κλήσεις μέσα από τα σπίτια τους, μετά από μηνύσεις που κατέθεσε η εργοδοσία των «Market In».

Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΙ υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο της καταστολής παλεύουν για το δικαίωμά τους στη δουλειά. «Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει ήδη κρίνει ότι η επιχείρηση "Market In" που διαδέχτηκε τον "Καρυπίδης" είναι "μεταβίβαση - διαδοχή" και άρα η νέα επιχείρηση αναλαμβάνει και τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους. Η διάδοχος εταιρεία "Market In" επομένως, βάσει του ΠΔ 178/02 που αφορά στην προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων, θα έπρεπε να λειτουργήσει το κατάστημα τόσο στα Γιάννενα όσο και σε άλλα μέρη, με όλους τους εργαζόμενους της "Καρυπίδης"», εξηγεί.

Αντί να δρομολογήσει την επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά, η επιχείρηση επέλεξε να «κάνει εγκαίνια με την παρουσία ΜΑΤ», σχολιάζει το ΕΚΙ και συνοψίζει όσα εκτυλίχθηκαν το προηγούμενο διάστημα: «Δύο φορές μέσα σε ένα μήνα, υπό την εντολή του διευθυντή του "Market In", κλείνουν τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης για να χτυπήσουν και να συλλάβουν εργάτες μπροστά στα μάτια περαστικών. Εργαζόμενοι σέρνονται με ασφαλίτικες μεθόδους από τα σπίτια τους στην αστυνομία, Κυριακή πρωί με τη διαδικασία του αυτόφωρου! Εχουν γίνει 17 συλλήψεις και 24 μηνύσεις σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές που κάνουν το αυτονόητο: Διεκδικούν τις θέσεις εργασίας τους όντας απλήρωτοι για δύο χρόνια! Ανάμεσα τους οι εργαζόμενοι που διεκδικούν, ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του ΕΚΙ, πρόεδροι σωματείων».

Το ΕΚΙ επισημαίνει ότι η βίαιη καταστολή που προκήρυξε είναι αποκαλυπτική μπροστά στο νέο νόμο για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.«Κυβέρνηση και κεφάλαιο βάζουν στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία γιατί οι "επενδυτικές λεωφόροι" πρέπει να είναι "ελεύθερες" από εργατικά δικαιώματα, αλλά και από τη συλλογική οργάνωση και δράση της εργατικής τάξης», σχολιάζει.

Μπροστά στη σημερινή δίκη των 12 συλληφθέντων εργαζομένων, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα νέα κινητοποίηση έξω από το σούπερ μάρκετ «Market In», καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να συμμετέχουν σήμερα στην κινητοποίηση στο Δικαστήριο, καθώς και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ