Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας

Στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Τις μέρες που απομένουν μέχρι τις 14 Δεκέμβρη, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εντείνουν τη δράση τους για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

Αντιμέτωπες με την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία, την κυβερνητική πολιτική του καρότου της «δίκαιης ανάπτυξης» και του μαστιγίου της καταστολής και των εκβιασμών, απέναντι στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που και σε αυτήν την περίπτωση προσπαθούν να υπονομεύσουν με κάθε τρόπο την ανάπτυξη αγωνιστικής δράσης με ταξικό προσανατολισμό, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες για την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για να αναπτυχθούν αγωνιστικές διαθέσεις, για να μεταφραστούν αυτές οι διαθέσεις σε ενίσχυση αγωνιστικών εστιών σε χώρους δουλειάς και κλάδους, για να συνενώνονται σε ενιαία πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου και όλες τις δυνάμεις που το υπηρετούν.

Μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς αξιοποιώντας την προηγούμενη δράση

Ενδεικτικές της μάχης που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις σε μια σειρά από κλάδους για την απεργία και συνολικά για την άνοδο της οργάνωσης και της συλλογικής δράσης των εργαζομένων, είναι οι παρεμβάσεις που γίνονται στους Οικοδόμους, στους Εμποροϋπαλλήλους και το Μέταλλο. Σε κλάδους δηλαδή όπου το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν σημαντικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες, πάνω στην πείρα των οποίων πατάει η δουλειά για τη συνέχεια.

Στις κατασκευές

Η προετοιμασία της απεργίας από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας είναι μέρος συνδυασμένων παρεμβάσεων στους χώρους δουλειάς για ζητήματα που αφορούν στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες που διεξήγαγε το Συνδικάτο, προκειμένου να ενημερωθούν οι εργάτες για τη σημασία της απεργίας και την ανάγκη μαζικής συμμετοχής. Πατώντας στη δουλειά του προηγούμενου διαστήματος, στις σημαντικές μάχες που δόθηκαν σε μεγάλα εργοτάξια, στις αρχαιρεσίες καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των ψηφισάντων κατά 32%, ενώ 50% - 60% όσων ψήφισαν ήταν μετανάστες. Παράλληλα, αξιοποιήθηκαν οι Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν για να αναδειχθεί η ανάγκη ύπαρξης Συλλογικής Σύμβασης, ενώ οι εργαζόμενοι ενημερώνονταν για την πρόθεση της κυβέρνησης να χτυπήσει το απεργιακό δικαίωμα. Η ανταπόκριση στη δουλειά αυτή είναι θετική, κάτι που εκδηλώθηκε και αυτή τη βδομάδα. Οταν τη Δευτέρα η κυβέρνηση έφερε αιφνιδιαστικά την τροπολογία για το χτύπημα της απεργίας, άμεσα ενημερώθηκαν η διοίκηση του Συνδικάτου, τα παραρτήματα, εργαζόμενοι στα μεγάλα εργοτάξια και σε άλλους χώρους δουλειάς και ήταν έτοιμοι να κατέβουν σε απεργία την Τρίτη, απόφαση που είχε ληφθεί σε Γενική Συνέλευση, κάτι που τελικά δεν έγινε, καθώς η κυβέρνηση είχε ήδη αποσύρει προσωρινά την τροπολογία.

Στο Εμπόριο

Η διοίκηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συνεδρίασε έγκαιρα προκειμένου να οργανώσει την προετοιμασία της απεργίας. Η συνεδρίαση, όπως και άλλες, ήταν ανοιχτή, προκειμένου επιχειρησιακά σωματεία, Επιτροπές Αγώνα και εργαζόμενοι - μέλη του Σωματείου να έχουν άμεση ενημέρωση, κάτι που συμβάλλει στο να περνάνε οι αποφάσεις ενιαία και γρήγορα στους χώρους δουλειάς. Στην κατεύθυνση αυτή οργανώθηκε η δράση για την ανάπτυξη απεργιακού κλίματος στους χώρους δουλειάς, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον κλάδο, ιδιαίτερα για το ζήτημα των ωραρίων που έχουν μετατρέψει σε λάστιχο τη ζωή των εμποροϋπαλλήλων. Διακινείται εφημεριδάκι στους χώρους δουλειάς, που βάζει ενιαία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενιαίας αγωνιστικής ταξικής απάντησης στην επίθεση που δέχονται από εργοδοσία και κυβέρνηση. Εκφραση της δουλειάς αυτής είναι και η πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, όπου έγινε ζωντανή κουβέντα, με τους ίδιους τους εργαζόμενους, αρκετοί από αυτούς έρχονταν πρώτη φορά και ήταν νέοι σε ηλικία, να λένε ότι «δεν μπορεί να συνεχίζεται η κατάσταση αυτή» στους χώρους δουλειάς, ότι «κάτι πρέπει να γίνει». Ενας προβληματισμός που αποτελεί εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη αγωνιστικών διαθέσεων και δράσεων, αλλά που πάντως απαιτεί πολλή δουλειά για να εκφραστεί κάτι τέτοιο στην πράξη. Στις μέρες που απομένουν γίνεται προσπάθεια ώστε κάθε μέλος του συλλόγου να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για την οργάνωση της απεργίας μέσα στο χώρο εργασίας.

Στο μέταλλο

Δίνεται επίσης μια συνδυασμένη μάχη για την εφαρμογή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης που υπογράφτηκε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, για τις επικείμενες αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και την πανεργατική απεργία. Σε όλο τον κλάδο συζητιέται η πετυχημένη μάχη που δόθηκε και είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή της Τοπικής ΣΣΕ, μάχη που δείχνει τις δυνατότητες που έχουν οι εργαζόμενοι μέσα από την οργάνωση του αγώνα τους να διεκδικήσουν αποτελεσματικά αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες τους. Το κέρδος από αυτήν τη μάχη ήταν η συσπείρωση των εργαζομένων στο Συνδικάτο αλλά και ότι νέοι σε ηλικία εργάτες έμαθαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει αγώνας. Ολα αυτά εκφράστηκαν και με τις νέες εγγραφές που έγιναν στο Συνδικάτο.

Να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη

Συνολικά, στη δράση των συνδικάτων για την επιτυχία της απεργίας αναδεικνύονται ξανά οι δυσκολίες, αλλά και οι δυνατότητες που εντοπίζει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα: Η αντικειμενική έλλειψη πείρας από σημαντικά τμήματα των εργαζομένων για ζητήματα όπως η αξία της συλλογικής δράσης ως απάντησης στο φόβο που καλλιεργεί η εργοδοτική τρομοκρατία, η έλλειψη πείρας για τη σημασία και το περιεχόμενο της μάχης για τις Συλλογικές Συμβάσεις, η απογοήτευση από τον αρνητικό συσχετισμό στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, συνυπάρχουν με την αγανάκτηση για τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, με τη μεγαλύτερη συσσώρευση πείρας από μια σειρά κλάδων για το τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών κ.ο.κ.

Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, μέχρι τις 14 Δεκέμβρη, αλλά και στη συνέχεια, με ζωντάνια και μαχητικότητα, τα ταξικά συνδικάτα δίνουν τη μάχη για να μπουν νέες δυνάμεις στο κίνημα, να δυναμώσουν τα ίδια τα σωματεία ως βασικό κύτταρο στην οργάνωση της πάλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη με επιχειρησιακά σωματεία για την οργάνωση της πάλης (2017-10-19 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για την πανελλαδική απεργία της Πέμπτης (2017-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ