Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Συνδικάτα και εργαζόμενοι συνεχίζουν αταλάντευτα την πάλη ενάντια στη νοθεία και τον εκφυλισμό

Μάχη με συνολικότερη σημασία για το συνδικαλιστικό κίνημα

Από τη μεγάλη τριήμερη εργατική κινητοποίηση στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας
Από τη μεγάλη τριήμερη εργατική κινητοποίηση στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας
Μια μάχη με συνολικότερη σημασία για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αυτή που δίνουν αυτήν την περίοδο τα εργατικά συνδικάτα της Πάτρας και εργαζόμενοι της πόλης, ενάντια στη νοθεία και τον εκφυλισμό που προσπαθεί να επιβάλει στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας η μέχρι πρότινος «ηγετική» ομάδα της διοίκησής του, με στόχο να ξανακαθίσει στο σβέρκο της εργατιάς και να συνεχίσει να «κάνει κουμάντο» για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας.

Με κεντρικό σύνθημα «Εργατικό Κέντρο στο πλευρό των εργατών - Οχι σύμμαχος των αφεντικών» και με μια μεγάλη εργατική κινητοποίηση, που κράτησε ένα ολόκληρο τριήμερο, από την Παρασκευή 1/12 έως την Κυριακή 3/12, τα συνδικάτα και η εργατική τάξη της Πάτρας έδωσαν ηχηρή και αποφασιστική απάντηση στην προσπάθεια αυτής της ομάδας των εργατοπατέρων να κάνει εκλογές νοθείας και απάτης στο Εργατικό Κέντρο, με αντιπροσώπους - «μαϊμούδες».

Η τριήμερη εργατική κινητοποίηση, η επαγρύπνηση των σωματείων τις μέρες που ακολούθησαν, δρομολόγησαν σημαντικές εξελίξεις: Ακυρώθηκε δύο φορές η επιχείρηση για εκλογές νοθείας στο ΕΚΠ, ενώ σε συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου στις 6/12, στην οποία συμμετείχαν τα 10 από τα 17 μέλη της, λήφθηκαν ομόφωνα αποφάσεις που απομονώνουν τη μειοψηφική «ηγετική» ομάδα Παναγοπούλου - Καραγεωργόπουλου (η οποία αρνήθηκε να πάρει μέρος στην συνεδρίαση) και την προσπάθειά της να επιβάλει εκλογές νοθείας και απάτης. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΕΚΠ αποφάσισε την αναβολή των εκλογών, την αίτηση διορισμού προσωρινής διοίκησης και την εκκαθάριση του μητρώου των σωματείων - μελών.

Το πιο σημαντικό κέρδος, ωστόσο, καθώς και το στοιχείο που επιδρά καθοριστικά στις εξελίξεις, ήταν το γεγονός ότι αυτή η αποφασιστική πρωτοβουλία των συνδικάτων της Πάτρας ενάντια στη νοθεία και την απάτη άνοιξε πλατιά τη συζήτηση στους εργαζόμενους της πόλης, μαχητικοποίησε δυνάμεις, ξεσήκωσε κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, συσπείρωσε συνδικάτα που δεν συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά συμφωνούν ότι ο εκφυλισμός και οι νοθείες δεν εκφράζουν τις αξίες της εργατικής τάξης, απωθούν τους εργαζόμενους από τη συλλογική οργάνωση και δράση. Η ανάδειξη της κατάστασης στην οποία οδήγησαν οι εργατοπατέρες ένα μεγάλο Εργατικό Κέντρο, όπως αυτό της Πάτρας, συνέβαλε να γίνει κατανοητό σε πλατύτερα τμήματα ότι η ρίζα της νοθείας και του εκφυλισμού είναι η ίδια η γραμμή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, του «κοινωνικού εταιρισμού», η γραμμή που απομακρύνει τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση.

Οπως τόνισαν από την πρώτη στιγμή τα σωματεία που ανέλαβαν αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία, όλη αυτή η εργατική κινητοποίηση δεν είναι μια μάχη για τα «κουκιά», όπως ορισμένοι θέλησαν να την παρουσιάσουν, αλλά μια σύγκρουση για το αν στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας θα συνεχίσει να κάνει κουμάντο η εργοδοσία μέσω των ανθρώπων της, με τις γνωστές μεθόδους της νοθείας και του εκφυλισμού, ή αν στα συνδικάτα θα έχουν λόγο οι εργάτες και στα συνέδριά τους θα πηγαίνουν οι πραγματικοί τους εκπρόσωποι.

Καθοριστικός παράγοντας η τριήμερη μεγάλη εργατική κινητοποίηση

Για τρεις μέρες, από την Παρασκευή 1/12 έως την Κυριακή 3/12, το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας μετατράπηκε σε κέντρο πάλης και αγώνα των εργαζομένων της πόλης, από τα σωματεία που πήραν την πρωτοβουλία να σταματήσουν το όργιο νοθείας που είχε επιβάλει μια ομάδα εργατοπατέρων της διοίκησης και να αποτρέψουν τις «μαϊμού» εκλογές που ετοίμαζαν για τις 3/12, με τη συνδρομή και της αστικής «Δικαιοσύνης».

Μετά από μαζική σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, συνδικάτα - μέλη του προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου του ΕΚΠ, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν να γίνουν εκλογές νοθείας.

Το γιγαντοπανό που ξεδίπλωσαν στην πρόσοψη του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου έδινε το στίγμα της πρωτοβουλίας τους, με το σύνθημα: «Εργατικό Κέντρο στο πλευρό των εργατών, όχι σύμμαχος των αφεντικών. Η νοθεία και απάτη δεν θα περάσει».

Αμέσως μετά, άρχισε πλατύ κάλεσμα με ντουντούκες, τρικάκια και ανακοινώσεις, μια εκστρατεία ενημέρωσης στην εργατική τάξη της Πάτρας, στους ανέργους, στα συνδικάτα και στις Επιτροπές Αγώνα, σε τόπους δουλειάς και γειτονιές, για τη μάχη που δίνεται στο Εργατικό Κέντρο για να μπει ένα τέλος στη νοθεία και την απάτη.

Ακολούθησε ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις με τη μαζική συμμετοχή του εργατόκοσμου της Πάτρας, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αγωνιστικό κάλεσμα των σωματείων που ανέλαβαν την πρωτοβουλία.

Μετά την πρώτη μαζική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, το Σάββατο το πρωί, ακολούθησε δεύτερη συγκέντρωση το απόγευμα με μεγάλη συμμετοχή, η οποία αργά το βράδυ μετατράπηκε σε λαϊκό γλέντι.

Την Κυριακή το πρωί, τρίτη μέρα της κινητοποίησης και μέρα που είχαν οριστεί οι εκλογές, μέσα και έξω από το Εργατικό Κέντρο εκατοντάδες εργάτες, οι εκλεγμένοι για το συνέδριο αντιπρόσωποι από τα σωματεία που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, άνεργοι, συνταξιούχοι και φοιτητές βρίσκονταν στο πόστο τους, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους: «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει συνέδριο με νόθους αντιπροσώπους!».

Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη, η περιβόητη «ηγετική» ομάδα στη διοίκηση του ΕΚΠ, μετά από ένα διήμερο «καταγγελιών», εμφάνισε απέναντι από το Εργατικό Κέντρο μια ολιγομελή ομάδα... 6-7 ατόμων! Η πολιτική τους γύμνια έγινε απροκάλυπτη, δεν κινητοποίησαν ούτε τα στελέχη τους...

Λίγο αργότερα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, ξεκίνησε ένα πραγματικό συνέδριο της εργατιάς. Δεκάδες συνδικαλιστές από μια σειρά σωματεία και χώρους δουλειάς πήραν το λόγο, επικεντρώνοντας στα προβλήματα των εργαζομένων, στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας και στο πώς η ομάδα των εργατοπατέρων του ΕΚΠ τη σιγοντάρει χρόνια τώρα. Συζήτησαν για την προετοιμασία της απεργίας στις 14 Δεκέμβρη, για τη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις και ενάντια στο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα που φέρνει η κυβέρνηση.

«Καταφέραμε τη ματαίωση των εκλογών και τον αποκλεισμό των νόθων αντιπροσώπων, που προσπάθησε να επιβάλει η απερχόμενη πλειοψηφία. Οι απειλές και η τρομοκρατία έπεσαν στο κενό. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε μετά από δεκαετίες συνέδριο που ασχολήθηκε με τις αγωνίες και τα βάσανα της εργατικής τάξης, με την οργάνωση της πάλης για τα οξυμένα προβλήματα, μπροστά και στην απεργία της 14ης Δεκέμβρη», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία που συμμετείχαν στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και συγκεκριμένα τα σωματεία: Οικοδόμων Πάτρας, Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, Μετάλλου Αχαΐας, Τύπου - Χάρτου Αχαΐας, Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου - παράρτημα Αχαΐας, Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας, Φαρμακοϋπαλλήλων Αχαΐας, Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Αχαΐας, Εργατοϋπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Αχαΐας, Εργαζομένων στα ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου και ΝΠΙΔ Αχαΐας, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και Λειτουργών Αχαΐας, Εργαζομένων στην «Πράκτικερ Ελλάς» - Παράρτημα Πάτρας, Εργαζομένων Πατραϊκής Χαρτοποιίας - «ΕΛΙΤ», Εργαζομένων «Frigoglass» - «Η Αλληλεγγύη», Περιφερειακό Σωματείο Εργαζομένων «LIDL» ΒΙΠΕ Πατρών, Εργαζομένων «HELLAS CAN», Εργαζομένων Ασύλου Ανιάτων Πατρών, Σωματείο Σχολικών Φυλάκων και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καζίνου Ρίου.

Ολοι σε ετοιμότητα και επιφυλακή!

Τις μέρες που ακολούθησαν, τα συνδικάτα συνέχισαν τη δράση τους και παρέμειναν σε αγωνιστική ετοιμότητα. Ως αποτέλεσμα της τριήμερης μεγάλης εργατικής κινητοποίησης, ήρθαν στις 6/12 η συνεδρίαση και οι αποφάσεις της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (για τις οποίες γίνεται λόγος στην εισαγωγή του κειμένου), οι οποίες επισφράγισαν την απομόνωση της μειοψηφικής «ηγετικής» ομάδας και την ακύρωση των σχεδιασμών της να επιβάλουν εκλογές νοθείας και απάτης.

Η... απέλπιδα προσπάθεια της εν λόγω ομάδας να επιχειρήσει εκ νέου «εκλογές» την Παρασκευή 8/12, απαντήθηκε αποφασιστικά, με δεκάδες διοικήσεις σωματείων της δύναμης του ΕΚΠ και εργαζόμενους της πόλης να πραγματοποιούν νέα κατάληψη του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου μία μέρα πριν.

Κάτω από τη νέα αποφασιστική παρέμβαση των υπαρκτών πρωτοβάθμιων συνδικάτων της δύναμης του ΕΚΠ, η εφορευτική επιτροπή που είχε εκλεγεί στις 14 Νοέμβρη αναγκάστηκε να παραδεχτεί τη μη νομιμότητά της και να παραιτηθεί.

«Είμαστε σε επιφυλακή! Ολοι οι εργαζόμενοι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να παρέμβουν σε οποιεσδήποτε εξελίξεις» υπογραμμίζουν τα σωματεία στη νέα ανακοίνωσή τους, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν αταλάντευτα τη μάχη για να πεταχτούν έξω από τα συνδικάτα οι μηχανισμοί της εργοδοσίας, η νοθεία και η απάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ