Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΛΟΓΗΣ - ΨΥΞΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Ζητά μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εποχικά εργαζομένων

Συγκέντρωση την Τετάρτη έξω από τον ΟΑΕΔ Νάουσας

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Το αίτημα για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εποχικά εργαζομένων αναδεικνύει μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις το Σωματείο Διαλογής - Ψύξης Νάουσας. Οργανώνει συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ της Νάουσας, την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη στις 10.30 το πρωί, και κλιμακώνει τη δράση του με συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στις 14 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, στις επιχειρήσεις διαλογής - ψύξης - τυποποίησης φρούτων και λαχανικών εργάζονται εποχικά πάνω από 7.500 εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες. Οι περισσότεροι απασχολούνται εργάζονται από 1 έως και 4 μήνες το χρόνο, όπως και οι εργαζόμενοι στα κιβωτοποιεία. Αυτό σημαίνει πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο ΟΑΕΔ για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας (125 ημερομίσθια, αφαιρουμένων των 2 τελευταίων εργάσιμων μηνών). Πολλοί από αυτούς δεν συμπληρώνουν ούτε τα 50 ημερομίσθια που απαιτούνται για τη θεώρηση βιβλιαρίου υγείας. Με το νόμο 3986/2011, άρθρο 39, ακόμα κι αν οι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει τα 125 ημερομίσθια, εξαιτίας της προϋπόθεσης που ορίζει ο ΟΑΕΔ για μέχρι 400 μέρες επιδότησης στα τέσσερα τελευταία χρόνια, εντάσσονται για μικρό χρονικό διάστημα στο ταμείο ανεργίας ή και καθόλου.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις υπάρχουν δεκάδες ανασφάλιστοι - απλήρωτοι εργαζόμενοι, με άθλιες εργασιακές σχέσεις. Στον καύσωνα φέτος δούλεψαν χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, χωρίς να δηλώνονται εργατικά ατυχήματα και με δουλειά ήλιο με ήλιο για 586 - 511 ευρώ μεικτά, όταν εργαστούν όλο το μήνα. Με την εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών νόμων καταδικάζονται φτωχοί εργάτες - αγρότες και κυρίως γυναίκες που πάλεψαν να κάνουν 100 - 125 ημερομίσθια για να δικαιούνται ταμείο ανεργίας και ασφάλιση.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύουν εποχικά και κάνουν 50 - 80 ημερομίσθια το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται να δημιουργήσουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ποτέ. Ακόμη και παλιοί εργαζόμενοι, που έχουν κάνει τα απαιτούμενα ημερομίσθια για συνταξιοδότηση (4.500), δεν μπορούν να βγουν ούτε σε μειωμένη σύνταξη, γιατί απαιτούνται συνολικά 500 ημερομίσθια τα τελευταία 5 χρόνια, εκ των οποίων 100 για κάθε χρόνο.

Πλαίσιο διεκδίκησης

Το Σωματείο Διαλογής - Ψύξης Νάουσας καλεί τους εργαζόμενους αγωνιστικά να διεκδικήσουν: Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, ένταξη στο ταμείο ανεργίας με 80 ένσημα χωρίς να αφαιρούνται οι δύο τελευταίοι εργάσιμοι μήνες. Να καταργηθούν το άρθρο 53 του νόμου 3518/2006 και η εγκύκλιος του ΙΚΑ 42/26-5-2008 που νομιμοποιούν την ανασφάλιστη εργασία, το άρθρο 39 του νόμου 3986/2011 που θέτει την προϋπόθεση των 400 ημερών επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια και να αλλάξει η εγκύκλιος 118454/1989 που χαρακτηρίζει επιχειρήσεις εποχικές ή μη. Ενταξη στο νόμο 1836/89 για όσους πραγματοποιούν από 30 έως 80 ένσημα το χρόνο. Θεώρηση βιβλιαρίου υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθεί ο νόμος που επιβάλλει την πραγματοποίηση 500 μεροκάματων την τελευταία 5ετία πριν τη συνταξιοδότηση. Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατοχύρωση σύνταξης ΙΚΑ με 2.000 εποχικά ένσημα. Ενταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών, απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Να μην κοπούν ρεύμα - νερό σε καμία λαϊκή οικογένεια. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, αύξηση σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών, κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται κάτω από 751 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ