Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Το πρόγραμμα του Διημέρου

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Διημέρου περιλαμβάνει:

Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Μουσικοθεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην πολιτική προσφυγιά, από τη θεατρική ομάδα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ «Πολιτική Σκηνή» και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Το σενάριο του θεατρικού δρώμενου είναι της Ιωάννας Στεφανίδου. Αναφέρεται στον αγώνα του ΔΣΕ, στο πέρασμα των μαχητών στις Λαϊκές Δημοκρατίες, παρακολουθεί την προσαρμογή τους στη νέα ζωή και τον αγώνα τους για επαναπατρισμό. Η σκηνοθεσία είναι της καταξιωμένης ηθοποιού Ελένης Μακίσογλου.

Ξεχωριστή στιγμή της πρώτης μέρας αποτελεί και το μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Μπουζούκι», το συγκρότημα των πολιτικών προσφύγων που ιδρύθηκε στην Τασκένδη το 1967, την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, για να στηρίξει τον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας, τη συγκέντρωση χρημάτων, τη βοήθεια στους πολιτικούς κρατούμενους και την προσπάθεια διεθνούς αφύπνισης ενάντια στη δικτατορία.

Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Οι θεματικές εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν είναι:

  • «Η οργάνωση της ζωής των πολιτικών προσφύγων. Ο αγώνας για τον επαναπατρισμό», με ομιλήτρια την Ρούλα Ελευθεριάδου, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, απόγονο πολιτικών προσφύγων.
  • «Μπούλκες: Οι πρώτοι πολιτικοί πρόσφυγες. Συμπεράσματα και εκτιμήσεις», με ομιλητή τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • «Η υποδοχή και η περίθαλψη των παιδιών στις σοσιαλιστικές χώρες. Η εκπαίδευσή τους και η δουλειά της ΕΒΟΠ», με ομιλήτρια την Κυριακή Καμαρινού, συνεργάτη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, απόγονο πολιτικών προσφύγων.
  • «Οι εξελίξεις στο ΚΚΕ τη δεκαετία του 1950 και οι πολιτικές επιπτώσεις τους στους πολιτικούς πρόσφυγες», με ομιλητή τον Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • «Πολιτική προσφυγιά και αντικομμουνιστική προπαγάνδα», με ομιλητή τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

Μετά τη λήξη της ημερίδας θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική και τσέχικα εδέσματα.

Οι ώρες λειτουργίας των μεγάλων θεματικών εκθέσεων στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ έχουν ως εξής:

-- Παρασκευή 15/12 και Σάββατο 16/12 από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

-- Την Κυριακή 17/12 από τις 10 π.μ. έως τη λήξη της εκδήλωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ