Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αντιπαλεύουμε την «απελευθέρωση» της Ενέργειας στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο

Σε εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα με θέμα την Ενέργεια μίλησε ο Γρ. Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Ενέργεια για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες ή για τα κέρδη των καπιταλιστών;» έγινε στην Πτολεμαΐδα, την περασμένη Πέμπτη 7/12, με ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και διοργανώθηκε από την ΤΟ Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, ενώ πριν από την ομιλία προβλήθηκε βίντεο για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Ξεκινώντας, ο ομιλητής αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, σημειώνοντας ότι παρά τον πλούτο της Ελλάδας σε ενεργειακές πηγές, η ενεργειακή φτώχεια αγκαλιάζει το λαό. Οπως είπε, ένοχος γι' αυτήν την κατάσταση είναι η εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής που έχουν ανάγκη οι μονοπωλιακοί όμιλοι για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους, τη διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου. Το μέλος της ΚΕ ανέδειξε ότι «στην απελευθερωμένη ενεργειακή αγορά, το ενεργειακό μείγμα καθορίζεται με κριτήριο το ποσοστό κέρδους των επενδύσεων. Ετσι, τεχνικές λύσεις, που ήταν καταφανώς ανώτερες (λιγνιτικοί σταθμοί υπερκρίσιμου κύκλου, μεγάλα υδροηλεκτρικά κ.ά.) όχι απλά έμειναν στα συρτάρια αλλά υπονομεύτηκαν συστηματικά, αφού δεν συμβάδιζαν με την κερδοφορία των επενδυτών...». Στάθηκε στις απαιτήσεις της «απελευθερωμένης» αγοράς, τονίζοντας ότι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι του κλάδου της Ενέργειας, που καταγράφουν τεράστια κέρδη.

Ο Γρ. Λιονής
Ο Γρ. Λιονής
Υπογράμμισε ακόμη: «Η ιστορική πείρα θρυμμάτισε τις ψευδεπίγραφες επικλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συνδικάτων της ΔΕΗ και άλλων, πως είναι εφικτή μια "άλλη, καλή απελευθέρωση" (...) Η νομοτελειακή πορεία της "απελευθέρωσης" δεν χωράει αμφισβήτηση. Και αποδεικνύεται πως όποιος δεν την αντιπαλεύει, όποιος συνειδητά ή ασυνείδητα κινείται στη λογική του λεγόμενου μικρότερου κακού, τελικά στρώνει το έδαφος για το μεγαλύτερο...».

Στη συνέχεια ο ομιλητής έκανε αναφορά στην ανωτερότητα των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, ξεχωρίζοντας τα κατορθώματα της ΕΣΣΔ, όπου η νεαρή σοβιετική εξουσία, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, μέσα σε ελάχιστα χρόνια πολλαπλασίασε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και από τα μέσα της δεκαετίας του '20 ανέπτυξε δικά της συστήματα ηλεκτροπαραγωγής.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην κατεύθυνση που πρέπει να έχει η πάλη των εργαζομένων σήμερα, τονίζοντας ότι η επίθεση αυτή αφορά όλους τους εργαζόμενους, αφού οι αλλαγές στη ΔΕΗ θα πλήξουν τόσο τους εργαζόμενους του κλάδου όσο και συνολικά τα λαϊκά στρώματα, που θα πληρώνουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Γρ. Λιονής ανέδειξε τη μεγάλη αγωνιστική πείρα που έχουν οι εργαζόμενοι της «ενεργειακής καρδιάς» της χώρας, όπως με τη μεγάλη απεργία και τη ναυμαχία της Σφηκιάς. Τόνισε ότι αυτή η «ιστορική πείρα φωτίζει πως απαραίτητη συνθήκη για να είναι η πάλη του εργατικού κινήματος πετυχημένη, είναι να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την εξουσία του κεφαλαίου, πως αναγκαία προϋπόθεση είναι το αταλάντευτο μέτωπο στον οπορτουνισμό, που προσπαθεί συνεχώς να αποπροσανατολίσει το εργατικό κίνημα (...) Σήμερα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική των μονοπωλιακών ομίλων με το ριζοσπαστικό πλαίσιο πάλης του ταξικού εργατικού κινήματος, που απαιτεί αυξήσεις, ανάκτηση των απωλειών, Συλλογικές Συμβάσεις με βάση τις ανάγκες για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση της αντιλαϊκής φορολογίας, με μετακίνηση των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο. Που αντιστέκεται στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και στον αστικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, που παλεύει για φθηνό ρεύμα για το λαό, αντιπαλεύει την πολιτική της "απελευθέρωσης" που φέρνει την περαιτέρω διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την πώληση λιγνιτικών σταθμών και πεδίων, αντιστέκεται στην κρατική ενεργειακή πολιτική και στον ενεργειακό σχεδιασμό με γνώμονα το κέρδος των μονοπωλίων. Πρέπει να βαδίσουμε σ' αυτόν το δρόμο οργάνωσης της αντεπίθεσης των εργαζομένων για τη μοναδική λύση που μπορεί να εγγυηθεί την κάλυψη των αναγκών μας, την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, το σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ