Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ «SIPRI»
Περισσότερα όπλα λόγω όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού

Αμερικανικοί πύραυλοι «Πάτριοτ»
Αμερικανικοί πύραυλοι «Πάτριοτ»
Ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου όπλων και των στρατιωτικών υπηρεσιών αυξήθηκε το 2016 κατά 1,9% σε σχέση με το 2015 - η μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία 5 χρόνια - και κατά 38% σε σχέση με πριν από 15 χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το σουηδικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη «SIPRI» σε προδημοσίευση έκθεσής του. Αν και το εν λόγω ίδρυμα δεν το επιδιώκει, με τα στοιχεία του επιβεβαιώνει ότι η αύξηση των εξοπλισμών είναι η άμεση έκφραση της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που οδηγεί σε επεμβάσεις, πολέμους και καταστροφή ολόκληρων χωρών και την εξαθλίωση των λαών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διευθύντρια του προγράμματος για τις οπλικές και αμυντικές δαπάνες του «SIPRI», Οντ Φλεράν, δηλώνει, από τη μία, ότι «είναι δύσκολο να εξαρτήσει κανείς άμεσα τις αγορές όπλων με τους εν εξελίξει πολέμους» αλλά παραδέχεται ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός και σημειώνει: «Παρατηρούμε ορισμένους τύπους όπλων που ζητούνται περισσότερο από άλλους. Η πρόληψη επίσης του κινδύνου και των εντάσεων, π.χ. στην Εγγύς Ανατολή ή στην Ανατολική Ασία, είναι μεγαλύτερη».

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης, συνολικά οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες εξοπλισμών διεθνώς πούλησαν πέρυσι όπλα και οπλικά συστήματα αξίας 374,8 δισ. δολαρίων.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν πάλι τα μονοπώλια των ΗΠΑ, αυξάνοντας τις πωλήσεις τους κατά 4%, ενώ στη δεύτερη θέση έρχονται χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ακολουθούμενες από τη Ρωσία, ενώ σε ανερχόμενη πορεία είναι και η Κίνα. Ο λόγος της αύξησης αυτής αποδίδεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών στο εξωτερικό, αλλά και στις αγορές μεγάλης κλίμακας αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Lockheed Martin», ο μεγαλύτερος στον κόσμο προμηθευτής όπλων, που πουλάει τα νέα στρατιωτικά τζετ «F-35» σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Ιταλία, η Νορβηγία. Στην έκθεση γίνεται σαφές ότι τα περισσότερα όπλα που πωλούνται διεθνώς (57,9%) προέρχονται από αμερικανικές εταιρείες και πρώτος αποδέκτης είναι οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Και αυτά τα στοιχεία, που δόθηκαν ως «πρόγευση» για τις αναλυτικές εκθέσεις που θα δώσει το εν λόγω Ινστιτούτο, μέσα στο 2018, δείχνουν ότι ο καπιταλισμός στο τελευταίο του στάδιο, τον ιμπεριαλισμό, γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος για τους λαούς.

Ανησυχία για τις «στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ»

Χαρακτηριστική όμως είναι και άλλη μία έκθεση που δόθηκε αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα, από την αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» «Rand», που έχει σχέση με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τις στρατιωτικές βιομηχανίες, με τίτλο «Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνατότητες και δυνάμεις για έναν επικίνδυνο κόσμο».

Στην 190σέλιδη έκθεση επισημαίνονται οι σημαντικές πρόοδοι της Ρωσίας και της Κίνας στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη στρατιωτική τεχνολογία και το ενδεχόμενο ρήξης με τις ΗΠΑ και ήττας τους. Επίσης, εκφράζεται ανησυχία ότι «οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένες» και εκτιμάται πως έχουν αυξηθεί για τον αμερικανικό στρατό οι προκλήσεις για την υποστήριξη «μίας ανέκαθεν δύσκολης αμερικανικής φιλόδοξης στρατηγικής εθνικής ασφάλειας». Οι αναλυτές υποστηρίζουν σε άλλο σημείο πως, υπό τις παρούσες συνθήκες, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις χώρες της Βαλτικής κατά μίας «αποφασιστικής ρωσικής επίθεσης με βραχεία προειδοποίηση».

Στην περίπτωση της Κίνας, θεωρείται πως οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις για την υπεράσπιση της Ταϊβάν εάν ο κινεζικός στρατός επιχειρήσει την ανακατάληψή της. Για τη Βόρεια Κορέα και το αυξανόμενο και με βαλλιστικούς πυραύλους οπλοστάσιό της τονίζουν ότι «θέτει απειλές» για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που δεν μπορούν να τις απαντήσουν ικανοποιητικά. Προβάλλεται ως απάντηση στις προκλήσεις ο καλύτερος εξοπλισμός του αμερικανικού στρατού, ενώ δεν αποφεύγεται η πρόβλεψη ότι «η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών θα απαιτήσει μακρόχρονη παρουσία σε πολλές περιοχές», προετοιμάζοντας νέα προσχήματα για νέες επεμβάσεις και μπίζνες για τα μονοπώλια του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ