Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ολοι σήμερα στην πανεργατική απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις!

Στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ. η συγκέντρωση στην Αθήνα - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Με τα συνθήματα υπεράσπισης του απεργιακού δικαιώματος, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την απαίτηση για προστασία της λαϊκής κατοικίας, διαδηλώνουν σήμερα σε δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

«Περνάμε στην αντεπίθεση», είναι το μήνυμα που στέλνουν με τη συμμετοχή τους στη σημερινή πανελλαδική πανεργατική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά τους.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπως και στον Πειραιά, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η σημερινή απεργία είναι η απάντηση των εργαζομένων στη βάρβαρη πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος.

Μαζί με τους εργαζόμενους θα διαδηλώσουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις οι αυτοαπασχολούμενοι, με Ομοσπονδίες και Συλλόγους τους να προτάσσουν αιτήματα - αιχμές όπως ο άμεσος τερματισμός των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, η άμεση ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο κ.ά. Αντίστοιχο «παρών» θα δώσουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, με Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες να οργανώνουν την παρουσία τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και στις συγκεντρώσεις έχουν απευθύνει επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ) και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Κινητοποίηση στα γραφεία των βιομηχάνων στη Θεσσαλία (ΣΘΕΒ) πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Κινητοποίηση στα γραφεία των βιομηχάνων στη Θεσσαλία (ΣΘΕΒ) πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ καλούν επίσης η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Απεργιακές αποφάσεις και καλέσματα από σειρά κλάδων

Με αποφάσεις που πήραν στα εργοτάξια, συμμετέχουν στην απεργία οι οικοδόμοι. Συγκεκριμένα, αποφάσεις συμμετοχής έχουν λάβει οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο κατασκευής του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι και στο έργο της ανάπλασης του Φαλήρου. Δίνοντας το «παρών» στη συγκέντρωση, μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, συνεχίζουν τον αγώνα τους για την υπογραφή εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία με το δικό τους πανό έχουν πάρει και οι οικοδόμοι στο οχτάμηνο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» του δήμου Χαλανδρίου.

Να δώσουν απάντηση στην τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και την ασυδοσία της εργοδοσίας, με τη συμμετοχή τους στην απεργία, κάλεσε χτες τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, σε περιοδείες που οργάνωσε σε χώρους δουλειάς. «Οι ζωές μας δεν είναι για πέταμα», τονίζει το Συνδικάτο και εξηγεί πως τα συχνά εργατικά «ατυχήματα» συνδέονται με το γεγονός ότι «με τις πλάτες της κυβέρνησης δουλεύουν οι οικοδόμοι 7 μέρες τη βδομάδα, 12ωρα και 14ωρα, χωρίς καθόλου μέτρα ασφαλείας».

Από την εξόρμηση της Επιτροπής Νέων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής
Από την εξόρμηση της Επιτροπής Νέων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής
Στην απεργία συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες, με τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ να καλούν σε προσυγκέντρωση στις 6 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη για την περιφρούρηση της απεργίας στα καράβια και τη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Σε συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα για την «αναβάθμιση» των δημόσιων νοσοκομείων, αναδεικνύει την επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς, την εντατικοποίηση, τις εξαντλητικές εφημερίες και την περιπλάνηση από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, τη μείωση των αποδοχών των γιατρών, τη γενίκευση της «ευελιξίας».

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα η απεργία στον όμιλο ΟΤΕ, με την ΕΣΚ ΟΤΕ να καλεί στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι ο αγώνας στον όμιλο για ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους πρέπει «να συνδυαστεί και να κορυφωθεί με την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία».

Πρωτοβουλίες για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα

Πλατιά εξόρμηση έκανε προχτές, Τρίτη, η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής και συζήτησε με εργαζόμενους σε μεγάλες επισιτιστικές αλυσίδες και άλλα συνοικιακά μαγαζιά, στην περιοχή του Ζωγράφου. Η συζήτηση που άνοιξε με τους εργαζόμενους είναι συνέχεια της παρέμβασης της Επιτροπής, μπροστά στα οξυμένα ζητήματα που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου κάλεσε τους εργαζόμενους σε οργάνωση στο σωματείο τους, για να δοθεί απάντηση στο τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, αλλά και για να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους στη δουλειά και τη ζωή. Με τις παρεμβάσεις της στους χώρους δουλειάς, η Επιτροπή καλεί τους συναδέλφους να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι στη μάχη της απεργίας, να σπάσει ο φόβος και η μοιρολατρία που καλλιεργούν κυβέρνηση και εργοδότες, ιδιαίτερα στους νέους ηλικιακά εργαζόμενους.

Πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που πέρασε από χώρους δουλειάς, καταστήματα και γειτονιές του Βύρωνα, πραγματοποίησε την Τρίτη το απόγευμα η Λαϊκή Επιτροπή Βύρωνα. Με συνθήματα καλούσαν σε ξεσηκωμό τους εμποροϋπαλλήλους από τα σούπερ μάρκετ, τους μικρούς επαγγελματίες στα εμπορικά καταστήματα και τις λαϊκές οικογένειες στις γειτονιές της πόλης.

Γιγαντοπανό στην πρόσοψη του δημαρχείου Αγίων Αναργύρων ανάρτησε χτες η Λαϊκή Επιτροπή Αγίων Αναργύρων - Καματερού, με το οποίο καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Στο μεταξύ, τη διοίκηση του δήμου Περιστερίου καταγγέλλει η ΔΑΣ στο δήμο, για την πρακτική της να κατεβάζει τα πανό που καλούν στην απεργία από τους χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ