Κυριακή 7 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Εισήγηση στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή

Αναλύοντας τη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, τον κίνδυνο ενός άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου και τα καθήκοντα του ταξικού κινήματος, η εισήγηση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων σημειώνει ότι:

«Πίσω από τις πολεμικές κινήσεις των Αμερικανών και ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών κρύβονται άλλα ζητήματα και άλλες επιδιώξεις, όπως: Η ενίσχυση της κυριαρχίας των ΗΠΑ, ο έλεγχος της Ευρασίας, η επικυριαρχία των ιμπεριαλιστών στη γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή, που θα προετοιμάζει την επόμενη κυκλωτική κίνηση σε βάρος της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας, το χτύπημα των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων των λαών και όποιων κρατών αντιστέκονται στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, η περιστολή δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, η καταστροφή πολιτισμών με ιστορία χιλιετηρίδων και την επιβολή του "πολιτισμού" των γιάνκηδων και των γιάπηδων, η κερδοσκοπία από την "ανανέωση" του στρατιωτικού υλικού, η ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων, η εξάπλωση της φτώχειας και η διεύρυνση των υπερκερδών των πολυεθνικών και των μονοπωλίων».

Σύμφωνα με το νέο επιθετικό δόγμα, «οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι αποτελούν τον "εσωτερικό εχθρό" και άρα, για να μπουν τα κεφάλια μέσα, πρέπει η αστυνομοκρατία, η κρατική και παρακρατική βία να ξαναθυμίσουν τις μετεμφυλιοπολεμικές περιόδους.

Η κατάσταση με τη βρόμικη και ύπουλη τακτική των ιμπεριαλιστών μυρίζει μπαρούτι. Σήμερα κανείς μας δε δικαιούται να αναρωτιέται "για ποιον χτυπά η καμπάνα"!».

Απέναντι σ' αυτούς τους κινδύνους, σημειώνεται στην εισήγηση «Το ΠΑΜΕ, θα παίρνει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου Μετώπου Κοινωνικών Δυνάμεων (εργατών, αγροτών, νεολαίας, διανοούμενων, επιστημόνων, ΕΒΕ) που θα αποκαλύπτει τα σχέδια των φιλοπόλεμων κύκλων και θα οργανώνει την πάλη του λαού για την ειρήνη και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων του.

Ας συγκροτήσουμε λοιπόν, σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε εργατική γειτονιά, αντιπολεμικές Επιτροπές που θα δουλέψουν με ανοιχτό μυαλό και ενωτική τακτική, παίρνοντας υπόψη ότι ο αγώνας αυτός θα τραβήξει σε βάθος χρόνου και θα είναι ιδιαίτερα σκληρός. Ας αντισταθούμε στον "πολεμικό" Κρατικό Προϋπολογισμό που ετοιμάζει η κυβέρνηση και τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς που ήδη προωθεί η ΕΕ».

Οι άξονες πάλης

Καταγράφοντας τους άξονες πάλης η Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι πρώτος άξονας «είναι η Αντιπολεμική Αντιιμπεριαλιστική πάλη». Χρειάζεται, τονίζεται στην εισήγηση, «να προβάλλουμε τις θέσεις του ΠΑΜΕ για την κατάσταση και τους κινδύνους από την επιθετικότητα της "Νέας Τάξης", των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, τις ευθύνες της κυβέρνησης και όποιων πολιτικών δυνάμεων σύρονται πίσω από τις ψευδεπίγραφες και πλαστές συστοιχίσεις των... πολιτισμένων και των απολίτιστων, των ελεύθερων κοινωνιών και των... σκλαβωμένων, της Δύσης κατά της... Ανατολής.

Δεύτερον: Η ανάπτυξη της πάλης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Να ξεκινήσουμε άμεσα παίρνοντας υπόψη ότι θα δυναμώσει η πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής, με αφορμή και τα χτυπήματα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Να κάνουμε υπόθεση των σωματείων και των Επιτροπών Αγώνα το θέμα αυτό.

Τρίτον: Πάλη ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Ενταση της προσπάθειας για την προβολή και διεκδίκηση των θέσεών μας για την Κοινωνική Ασφάλιση, την αποκάλυψη των θέσεων και των ελιγμών της κυβέρνησης, της ΝΔ και της πλειοψηφίας των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Εντείνουμε τη δράση ενάντια στην πολιτική των Ιδιωτικοποιήσεων. Είναι επίκαιρο το αίτημα, να τεθεί το ζήτημα της κρατικοποίησης των τομέων π.χ. της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών, των Μεταφορών κ.α.

Συνέχιση της δράσης ενάντια στις ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων, την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τη μαύρη - ανασφάλιστη εργασία. Πρωτοβουλίες ενάντια στην ανεργία. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα από τις συντονιστικές επιτροπές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων περιοχών».

Για τη διεθνή δραστηριότητα του ΠΑΜΕ τονίζεται ότι από την ίδρυσή του, «το ΠΑΜΕ, σωστά προσανατολίστηκε και προσπάθησε να γνωριστεί με συνδικαλιστικές δυνάμεις και κινήματα που δρουν στην Ευρώπη και στον κόσμο. Επιχειρούμε έτσι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη της ταξικής πάλης στο εσωτερικό της χώρας που παραμένει ο κύριος στόχος μας και ταυτόχρονα σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης σε βάρος της παγκόσμιας εργατικής τάξης από τους ιμπεριαλιστές και το διεθνές κεφάλαιο να έχουμε συμβολή και παρουσία στο διεθνές ταξικό συνδικαλιστικό στερέωμα.

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται απαιτεί ενίσχυση του ΠΑΜΕ - Συσπείρωση στο ΠΑΜΕ».

«Το επόμενο διάστημα -υπογραμμίζει η Γραμματεία- να δουλέψουμε ακόμα πιο επίμονα ώστε να δυναμώσει το ΠΑΜΕ. Να καταξιωθεί στις συνειδήσεις των εργαζομένων και του λαού. Να ενισχύονται οι δεσμοί του μέσα στους χώρους δουλιάς και στους κλάδους. Διεύρυνση με νέες δυνάμεις, σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, συνδικαλιστές, συντονιστικές επιτροπές αγώνα.

Δέσιμο του ΠΑΜΕ με κάθε ταξική συσπείρωση, συντονιστικές επιτροπές, επιτροπές αγώνα, ώστε να συνδυάζεται η προώθηση της κεντρικής γραμμής με την εξειδίκευσή της σε κάθε χώρο, κλάδο και περιοχή. Αλλά και με τη συσπείρωση για τις δημοκρατικές ελευθερίες και την αλληλεγγύη, την ΠΑΣΥ, τις αγωνιστικές κινήσεις των ΕΒΕ, το κίνημα ειρήνης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής (2003-04-10 00:00:00.0)
Μαχητικές συγκεντρώσεις - συλλαλητήρια (2001-12-14 00:00:00.0)
Το Σάββατο η πανελλαδική συνάντηση των επιτροπών (2001-11-28 00:00:00.0)
Ολοι στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο (2001-09-25 00:00:00.0)
Η ώρα της γενικευμένης αντεπίθεσης (1998-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ