Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολα για τη διαμόρφωση «φιλοεπενδυτικού κλίματος»

Στις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση του φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, δηλαδή την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων για να «τοποθετήσουν» τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους, έρχεται να συμπεριληφθεί και η ενσωμάτωση - από χτες - στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/104 της Ευρωπαϊκής Ενωσης «σχετικά με ορισμένους κανόνες που διέπουν τις αγωγές αποζημίωσης βάσει του εθνικού δικαίου για παραβάσεις των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισμού των κρατών - μελών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η Οδηγία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, στην Ολομέλεια, έχοντας μορφή νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ ο υπουργός Γ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη του κεφαλαίου, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την «έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» για την 4η «αξιολόγηση», λέγοντας ότι «όχι μόνο είμαστε έτοιμοι πριν χτυπήσει κουδούνι, αλλά οι δεσμεύσεις που έχουμε είναι δικής μας ιδιοκτησίας που ούτως ή άλλως έπρεπε να κάνουμε».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, μάλιστα, βάφτισε την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης «αγώνα» για τη «βελτίωση των συνθηκών των εργαζομένων» και «εξοπλισμό των αδυνάμων με "όπλα"»...

Δεν υπάρχει καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής απάντησε στον υπουργό ότι «συνειδητά σπέρνει αυταπάτες για "εξανθρωπισμό του καπιταλισμού" και δίκαιη δήθεν ανάπτυξη όπου τάχα όλοι θα έχουν όφελος: Και τα κέρδη να αυγαταίνουν και οι εργαζόμενοι να περνούν ζωή χαρισάμενη». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να στοιχίσει τους εργαζόμενους πίσω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου για να δέχονται αδιαμαρτύρητα τη σφαγή τους και για να συσκοτίσει ότι οι ανάγκες των εργαζομένων, του λαού μπορούν να ικανοποιηθούν «μόνο με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, δηλαδή των εργαλείων με τα οποία η εργατική τάξη παράγει όλο αυτόν τον πλούτο».

Τον ίδιο στόχο, επισήμανε, δηλαδή την καλλιέργεια αυταπατών, υπηρετεί και ο τρόπος με τον οποίο λανσάρεται από την κυβέρνηση αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα το νομοσχέδιο. Οτι τάχα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση αυτοί που ζημιώνονται από τη νόθευση του ανταγωνισμού. Ομως «είναι προφανές - τόνισε - και από την ουσία των διατάξεων, τη χρονική περίοδο, αλλά και από όλο το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο αυτής της περιόδου που θεσπίζεται η συγκεκριμένη Οδηγία, ότι το κύριο μέλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον ανταγωνισμό τους με αντίστοιχα μονοπώλια των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων». Εξάλλου, όπως ανέφερε, «οι σχετικές διαδικασίες είναι τεχνικές και ειδικές και απαιτούν σοβαρή νομική και άλλη εξειδικευμένη στήριξη, την οποία πολύ περισσότερο διαθέτουν οι μεγάλες επιχειρήσεις», με ό,τι σημαίνει αυτό για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ