Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναγορεύει σε προστάτες ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ «σφυρίζουν αδιάφορα» για την τουρκική προκλητικότητα

«Πρόκειται για ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία», δηλώνει ο γγ του ΝΑΤΟ για τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς

Copyright 2018 The Associated

«Πρόκειται για ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία», δηλώνει ο γγ του ΝΑΤΟ για τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς
«Χαστούκι» στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, που έχοντας αναλάβει για τα συμφέροντα της αστικής τάξης ρόλο σημαιοφόρου των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, επιμένουν να αναγορεύουν το ΝΑΤΟ και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς σε εγγυητές της ασφάλειας, της σταθερότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αποτέλεσαν οι δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στο τουρκικό πρακτορείο «Anadolou». Θυμίζουμε ότι ερωτώμενος σχετικά με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, είπε πως «πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία», ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι συνεχίζει να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ευχαριστώντας τη γιατί «συνεισφέρει στη συλλογική μας ασφάλεια, στις αποστολές και επιχειρήσεις μας με πάρα πολλούς τρόπους» και προσθέτοντας ότι «οι ανησυχίες της χώρας για την ασφάλειά της είναι θεμιτές».

Η «συνήθης» στάση

Στην πραγματικότητα, ο γγ του ΝΑΤΟ εξέφρασε την πάγια τακτική της λυκοσυμμαχίας, όπως αυτή έχει εκφραστεί σε όλα τα παρόμοια περιστατικά στο πρόσφατο παρελθόν που αποτυπώνουν την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, π.χ. με τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου στα Ιμια. Χαρακτηριστική π.χ. η πρόσφατη τοποθέτηση της αναπληρώτριας γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ρ. Γκοτμούλερ, από το βήμα της ΝΑΤΟικής φιέστας που στήθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, που μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και ενώ είχε ενημερωθεί για τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, καλούσε να σκεφτούμε το ΝΑΤΟ σαν μια «μεγάλη οικογένεια», «όπου λογικό είναι να υπάρχουν διαφορές, όπως σε κάθε οικογένεια» και γι' αυτό «πρέπει να συζητάμε μεταξύ μας για να τις λύσουμε (...) Αυτό, άλλωστε, είναι η γραμμή από τα κεντρικά της συμμαχίας (...) να προχωράμε με συναίνεση για να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που προτάσσει το ΝΑΤΟ».

Τα «ζητήματα που προτάσσει το ΝΑΤΟ» και στα οποία στοιχίζεται απόλυτα η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης, δεν είναι άλλα από τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως τη Ρωσία, για τη «μοιρασιά» του ενεργειακού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, των αγορών και των σφαιρών επιρροής, όλα όσα δηλαδή ανάβουν το φιτίλι του πολέμου στην περιοχή. Είναι, εξάλλου, μέσα σε αυτό το πλαίσιο και στο φόντο των σχετικών «παζαριών» που κλιμακώνεται η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης. Γι' αυτό και τα σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως επιβεβαιώνεται όλο και πιο συχνά, όχι μόνο δεν αποτελούν πηγή «σταθερότητας» και «ασφάλειας», αλλά πηγή μεγάλων κινδύνων.

Στην ίδια ρότα, άλλωστε, κινείται και η ΕΕ, της οποίας η ύπατη εκπρόσωπος, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε πρόσφατα την «ελπίδα» της να υπάρχει «θετικό αποτέλεσμα» στην υπόθεση, επισημαίνοντας την ανάγκη να επικρατούν «σχέσεις καλής γειτονίας», ειδικά μεταξύ δύο χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Σε ανάλογο τόνο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαρ. Σχοινάς, δήλωνε πως «εμείς στην Επιτροπή ελπίζουμε σε μία σύντομη και θετική έκβαση αυτής της υπόθεσης, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως θα έπρεπε πάντα να συμβαίνει μεταξύ δύο κοντινών γειτόνων που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ».

Χαρακτηριστική και η χτεσινή δήλωση του επίτροπου Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλου, που... ευχήθηκε «γρήγορα να επιστρέψουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που αυτήν τη στιγμή είναι κρατούμενοι στην Τουρκία», ενώ επιβεβαιώνοντας ότι για την ΕΕ η κατάσταση θυμίζει το «bussiness as usual», σημείωσε ότι «η ΕΕ προετοιμάζεται για μια καλή συνάντηση στη Βάρνα με την Τουρκία», προσθέτοντας πως «θέλω να πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η σύνεση, ο ρεαλισμός και θα εκδηλωθεί η αμοιβαία θέληση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στον κοινό ευρωπαϊκό μας δρόμο που διανοίγει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Σταθερά στην επικίνδυνη γραμμή

Τα κυβερνητικά στελέχη συνέχισαν πάντως και χτες να καλλιεργούν επικίνδυνο εφησυχασμό και αυταπάτες σχετικά με το ρόλο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, που κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, ανέφερε: «Αυτήν τη στιγμή ο γγ του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό απ' τη στιγμή που το ζήτημα εκκρεμεί ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης. Δεν θα ήταν και από τη μεριά του σωστό να κάνει οποιαδήποτε δήλωση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση στις διαδικασίες των τουρκικών δικαστηρίων»!

Συμπλήρωσε δε πως «έχουμε πει ότι αναμένουμε να δούμε το κατηγορητήριο και ελπίζουμε και δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση πάνω στο συγκεκριμένο περιστατικό και μέχρι στιγμής θεωρούμε ότι αυτή είναι η πλέον πιθανή εξέλιξη. Αν βεβαίως η Τουρκία επιλέξει να κλιμακώσει σε μια κατεύθυνση που δεν θα ευνοεί την καταλλαγή και τη συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες». «Πρωτοβουλίες» πάντα εντός ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου και ενώ μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται ότι η υποτιθέμενη τέτοια διεθνοποίηση του ζητήματος μόνο κινδύνους γεννάει για το λαό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φ. Κουβέλης, ο οποίος δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη («Alpha») ότι η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ «είναι καλή και ισορροπημένη», ερμηνεύοντάς την ως «μήνυμα» με αποδέκτη την Τουρκία!

Στο μεταξύ, ως «άδειασμα» του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένου, στο πλαίσιο της φημολογίας για δυσαρέσκεια του Μαξίμου απ' τους χειρισμούς του, ερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του Φ. Κουβέλη, στον «ΑΝΤ1», πως είναι «υπερτροφικός λόγος η αναφορά σε ομηρία», αλλά και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, στην ΕΡΤ, πως είναι «άστοχη η φράση του κ. Καμμένου περί ομηρίας. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ως χώρα να εμπλακούμε στους αντιφατικούς και επικίνδυνους χειρισμούς της άλλης πλευράς. Ξέρουμε τι θέλουμε. Και οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας καμιά φορά κάνουν λάθη». Για το θέμα ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι ο Π. Καμμένος «έκανε τη σχετική αναφορά προφανώς μεταφορικά».

«Μεταφορικά» ή όχι, κανείς πάντως δεν αμφισβήτησε το άλλο μισό των δηλώσεων του υπουργού Αμυνας περί «ΝΑΤΟικών στρατιωτικών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, εξάλλου, κινούνται και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκο, να γράφει χτες σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι «ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αποφεύγει να πάρει θέση για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «μηδενικού αποτελέσματος διπλωματικές παρεμβάσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταγμένες στον ευρύτερο ανταγωνισμό των αστικών τάξεων (2018-04-07 00:00:00.0)
Πυκνές διεργασίες σε φόντο μεγάλων αντιθέσεων (2018-03-08 00:00:00.0)
Οικογενειακές ιστορίες (2018-03-07 00:00:00.0)
Κλιμάκωση προκλήσεων για το Αιγαίο (2017-04-27 00:00:00.0)
Υποδείξεις και πάγιες επιδιώξεις (2017-02-07 00:00:00.0)
Βγάζει «λάδι» το ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στο Αιγαίο... (2016-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ