Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιούνη

Στο φόντο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και των ενδοαστικών διεργασιών

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Οι εξελίξεις στη Συρία και αλλού κατέστησαν επιτακτική την προσφυγή στη νέα μορφή εκτελεστικής εξουσίας έτσι ώστε να κάνουμε βήματα για το μέλλον της χώρας μας με έναν πιο σθεναρό τρόπο». Με αυτήν την επισήμανση, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε χτες ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές στις 24 Ιούνη, δηλαδή σε δύο μήνες, αντί για το Νοέμβρη του 2019, όπως ήταν κανονικά προγραμματισμένες. Ο Τούρκος ηγέτης πρόσθεσε ακόμα ότι «σε μια περίοδο στην οποία πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και για τη μακροοικονομική ισορροπία σε μεγάλες επενδύσεις, το θέμα των εκλογών πρέπει να απομακρυνθεί (και να λήξει) από την ατζέντα το συντομότερο δυνατόν».

Πριν από το διάγγελμα, ο Ερντογάν είχε συναντήσει τον ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος προχτές, μιλώντας στους βουλευτές του, ζήτησε ανοιχτά τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να περιμένει με υπομονή» τη συμπλήρωση μιας τετραετίας.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών συζητιόταν εδώ και καιρό σε αστικά επιτελεία της Τουρκίας (παρά τις δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος ΑΚΡ που επίσημα διέψευδαν τέτοιες πιθανότητες), ενώ χαρακτηριστική ήταν και η ετοιμότητα που εξέφρασαν όλα τα μεγάλα αστικά κόμματα, με πρώτο το σοσιαλδημοκρατικό CHP, αλλά και το φιλοκουρδικό (επίσης σοσιαλδημοκρατικό) HDP καθώς και το νεοσύστατο φιλελεύθερο «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Αξενέρ (που έφυγε από το MΗΡ και αρκετοί εμφανίζουν ως «πιθανή Θάτσερ της Τουρκίας»).

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών γίνεται στο φόντο μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το συσχετισμό δυνάμεων και τη μοιρασιά πρώτων υλών σε όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά και ενώ στην Τουρκία φουντώνουν ενδοαστικές διεργασίες, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ντόπιου κεφαλαίου να διασφαλίσει τη θέση του στην ευρύτερη περιφέρεια. Σε αυτές τις συνθήκες είναι που, ειδικά την τελευταία 4ετία, γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για τις επιλογές που η Τουρκία πρέπει να κάνει όσον αφορά τις διεθνείς της συμμαχίες, αλλά υπάρχει και ένας προβληματισμός για τη διασφάλιση ικανού προσωπικού (και των κατάλληλων εφεδρειών) για την υπεράσπιση των συμφερόντων των τουρκικών μονοπωλίων, σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικών και επιχειρηματικών ανακατατάξεων. Αυτές οι αντιθέσεις και οι διεργασίες εκφράστηκαν και με την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ, στις 15 Ιούλη του 2016, αλλά και με το σύνθετο παζάρι που η Αγκυρα ενισχύει με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι χτες εγκρίθηκε η έβδομη κατά σειρά παράταση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης» που κηρύχτηκε στη χώρα λίγες μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, μετά από νέα σχετική εισήγηση που έκανε στη Βουλή το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας, Νουρετίν Τσανικλί, ανακοίνωσε χτες ότι 3.000 ενεργά μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων αναγνωρίστηκαν ως μέλη της οργάνωσης FETΟ (που φέρεται ως πρωτεργάτης της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016) και θα απολυθούν από το στράτευμα με σχετικό διάταγμα.

Χοντραίνει το παζάρι

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστική του παζαριού που στήνεται ανάμεσα σε Αγκυρα και Δύση είναι και η ανακοίνωση με την οποία το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντά στην έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Η ανακοίνωση επικρίνει την Εκθεση (βλέπε και σχετικό θέμα στο χτεσινό «Ριζοσπάστη»), ωστόσο αντανακλά τη διάθεση της Τουρκίας να διατηρηθεί η διμερής συνεργασία και καλεί την άλλη πλευρά να συνεκτιμήσει ευρύτερα δεδομένα για τις «ισορροπίες» στην περιοχή.

Ετσι, η Αγκυρα επικρίνει την Κομισιόν ότι «είναι απρόθυμη να αντιληφθεί τις δυσκολίες της περιόδου που βρισκόμαστε» και ότι «ήταν ανίκανη να είναι αντικειμενική και ισορροπημένη».

Χαρακτηρίζει «εντελώς λαθεμένο» και «απαράδεκτο» το ότι «η ΕΕ προσπαθεί να γίνει αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο» για ζητήματα που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας (αναφέρεται καθαρά στα Ιμια και το Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες προκλητικές της θέσεις) και κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι «επιμένοντας σε μονομερείς και διαστρεβλωμένες κατανοήσεις αποκαλύπτει όχι μόνο ότι της λείπει (της ΕΕ) μια στρατηγική αξιολόγηση για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά επίσης ότι δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή».

  • Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε χτες άδικη τη δίωξη του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε «τρομοκρατικές ενέργειες» αλλά και κατασκοπεία. «Τον αποκαλούν κατάσκοπο, αλλά εγώ είμαι πιο πολύ κατάσκοπος απ' όσο είναι αυτός», ανέφερε μεταξύ άλλων. Μάλιστα, μιλώντας σε Επιτροπή της αμερικανικής Βουλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την ΕΕ, Γουές Μίτσελ, δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο εξετάζουν «πιθανά μέτρα» ενάντια στην Τουρκία αν ο Μπράνσον δεν ελευθερωθεί.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ