Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει την καλλιέργεια του εφησυχασμού

Δεν υπάρχει κατοχύρωση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Copyright 2017 The Associated

Δεν υπάρχει κατοχύρωση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Τη ρητορική υποβάθμισης της τουρκικής προκλητικότητας που κλιμακώνεται, όπως και των κινδύνων που εγκυμονούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για την ευρύτερη περιοχή και η εμπλοκή της χώρας σε αυτούς συνεχίζει το Μέγαρο Μαξίμου, καλλιεργώντας τον επιζήμιο εφησυχασμό στο λαό.

Δηλωτική των προθέσεων της κυβέρνησης ήταν η χτεσινή συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου, στον ΣΚΑΪ, την επιχειρηματολογία του οποίου αργότερα μέσα στη μέρα αναπαρήγαγαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί «παραλογισμών» της Τουρκίας, σαν να μην υπάρχουν όλες οι αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις, που εκφράζονται και με την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, την ενίσχυση της δράσης του. Στο ίδιο καθησυχαστικό πνεύμα, παρουσίασε την Τουρκία να χάνει απ' την επιλογή της κλιμάκωσης της έντασης, στο όνομα του «ευρωπαϊκού δρόμου» της γειτονικής χώρας, ενώ εξωράισε το ρόλο του ΝΑΤΟ που το γκριζάρισμα του Αιγαίου φέρει και τη δική του σφραγίδα. Οπως είπε, «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι όλη αυτή η στρατηγική της κλιμάκωσης και της όξυνσης δεν της έχει πάει και πάρα πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή, αντί να κερδίζει έδαφος στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι χάνει διαρκώς έδαφος στο πεδίο των διεθνών σχέσεων».

Την κάλεσε «να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι» και υπερασπίστηκε την ΕΕ κάνοντας λόγο για «σύνορα της Ευρώπης», κάτι που άλλωστε ποτέ δεν αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα για τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Στην επισήμανση ότι καθαρή θέση της ΕΕ δεν έχει υπάρξει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε την έκθεση προόδου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Κομισιόν, η οποία αν κάτι επιβεβαιώνει είναι ότι τα Ελληνοτουρκικά μπαίνουν στο τραπέζι του παζαριού ΕΕ - Τουρκίας. «Προφανώς ίδρωσε το αυτί τους», υποστήριξε ο Δ. Τζανακόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι «σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, βρίσκονται εξαιρετικά απομονωμένοι».

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ υποστήριξε το ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» που αυτό παίζει, λέγοντας ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία στρατιωτικού χαρακτήρα και δεν έχει ούτε αρμοδιότητα ούτε λόγο στην επίλυση των διμερών διαφορών μεταξύ των κρατών». Από την άλλη, βέβαια, ανέφερε ότι χρειάζεται «ψυχραιμία» και να «εκμεταλλευτούμε τις διεθνείς μας συμμαχίες...».

Σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες» και ότι «η σημαία σε μια τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής (...) Καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου τύπου ενέργειες διότι μπορεί να δημιουργηθούν - εξαιτίας και του γεγονότος ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μία κατάσταση έντασης - περιστατικά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι θεμιτά».

Τέλος, σε ερώτηση για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης», αν και η Τουρκία «προφανώς θέλει να διαπραγματευτεί πολιτικά». Διαψεύδοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί στον Τούρκο Πρόεδρο παράδοσή τους, είπε ότι δεν σχετίζεται η υπόθεση με τους 8 Τούρκους που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ