Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Σημαιοφόρος» στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στα Δ. Βαλκάνια

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παίξει το ρόλο «σημαιοφόρου» στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, αρχής γενομένης από τις διευθετήσεις με ΠΓΔΜ και Αλβανία, αναδείχτηκε ξανά χτες σε συνέντευξη του ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στο ρ/σ «24/7».

Σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς έβαλε το θέμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει «πλειοψηφία κυβερνητική στο ζήτημα της ονομασίας», για να περάσει δηλαδή μια συμφωνία στη Βουλή, αλλά «το παλεύει και διαμορφώνονται συνθήκες πλειοψηφίας».

Εβαλε αντίστοιχα θέμα στη σκοπιανή κυβέρνηση, που θέλει αυξημένη πλειοψηφία για να προχωρήσει αλλαγές στο Σύνταγμά τους, «να την παλέψει για να την αποκτήσει». «Αν λέει "επειδή δεν την έχω, δεν το κάνω", δεν πρόκειται να την παλέψει ποτέ και δεν πρόκειται να έρθουμε ποτέ σε μια ουσιαστική συμφωνία. Δεν πάμε να κάνουμε συμφωνία για τη συμφωνία».

Επιπλέον, βάφτισε για ακόμη μια φορά «εθνικό καθήκον» τις διευθετήσεις με ΠΓΔΜ και Αλβανία για να «τρέξουν» τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ ενδεικτική ήταν και η αποστροφή του ότι «αν ήμουν ΝΔ θα ήμουν ευτυχής που υπάρχουν πολιτικοί σαν τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά, που δεν υπολογίζουν πολιτικό κόστος, αλλά υπολογίζουν μόνο εθνικό συμφέρον και λύνουν ένα πρόβλημα που αυτοί ήταν ανίκανοι να το λύσουν τα 25 τελευταία χρόνια, που έχει κακοφορμίσει και που αν συνεχίσει να υπάρχει, θα μας δημιουργεί προβλήματα».

Παραπέρα επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός, δείχνοντας ότι η «δίψα» για τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις αφορά πρώτα απ' όλα τους σχεδιασμούς και τις ανάγκες της εγχώριας αστικής τάξης, υποστήριξε ότι ο «διεθνής παράγοντας» δεν ...πολυασχολείται με το θέμα, και ως εκ τούτου «είναι καλή φάση για τη διαπραγμάτευση γιατί οι Αμερικάνοι δεν πολυασχολούνταν με τα Δυτικά Βαλκάνια και οι Γερμανοί δεν είχαν κυβέρνηση». Στους ευνοϊκούς παράγοντες ενέταξε και το ότι στα Σκόπια υπάρχει «κυβέρνηση που έχει πιο πολλά περιθώρια να κάνει αυτή τη διαπραγμάτευση», προσθέτοντας ωστόσο ότι «τη βούλησή της θα την αποδείξει στο τέλος» και επαναλαμβάνοντας ότι χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος και χρήση του ονόματος έναντι όλων («erga omnes», άρα και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ) δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

«Παράθυρο ένταξης το φθινόπωρο»

Συμπλήρωσε δε ότι, από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ θέλει να κάνει δημοψήφισμα, δεν πρόκειται να μπει στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη, όπου για να λάβει πρόσκληση πρέπει πρώτα να έχει υπάρξει συμφωνία για το ονοματολογικό.

Ταυτόχρονα, δείχνοντας τα εναλλακτικά σενάρια που δρομολογούνται, συμπλήρωσε πως δεν χρειάζεται η ένταξη να γίνει σε Σύνοδο Κορυφής: «Στο ΝΑΤΟ οι αποφάσεις λαμβάνονται ακόμη και από τους μόνιμους αντιπροσώπους, δηλαδή από τον κλάδο του υπουργείου Εξωτερικών», σημείωσε, προσθέτοντας πως στο ΝΑΤΟ «τις πολιτικές επιλογές τις κάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών. Τα ζητήματα δηλαδή τα πολιτικά που έχουν να κάνουν με την FYROM περνάνε είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τον υπουργό Εξωτερικών είτε από τους μόνιμους αντιπροσώπους, δηλαδή τους πρέσβεις μας στο ΝΑΤΟ». Μια επισήμανση σχετικά με το ότι ο διαφωνών για το θέμα Π. Καμμένος, ως υπουργός Αμυνας, δεν έχει λόγο στο τι θα γίνει με το θέμα στο ΝΑΤΟ.

«Τρέχουν» και με την Αλβανία

Για τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με Αλβανία, ώστε να επιλυθούν προβλήματα, με κυριότερο τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των 2 χωρών, και να «τρέξουν» και εκεί τα σχέδια για ένταξη στην ΕΕ, ο Ν. Κοτζιάς είπε:

«Στις διαπραγματεύσεις θα έλεγα ότι έχουμε μείνει σε ένα τελευταίο θέμα. Αυτό το βλέπουμε, έχουμε συνεδριάσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα (...) Νομίζω μέχρι τα τέλη του Μάη θα έχουν κλείσει ουσιαστικά και τυπικά και τα τελευταία ανοιχτά θέματα». Αρνήθηκε, δε, ότι συζητάνε θέμα Τσάμηδων και περιουσιών Αλβανών που έφυγαν από την Ελλάδα με τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ως συνεργάτες των κατακτητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ