Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
Νέα περιοδεία Μογκερίνι με φόντο τα παζάρια της διεύρυνσης

Από τη χτεσινή επίσκεψη της Μογκερίνι στα Σκόπια

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή επίσκεψη της Μογκερίνι στα Σκόπια
ΤΙΡΑΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Τριήμερη περιοδεία για την προώθηση του σχεδίου διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου ανταγωνισμού στην περιοχή με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις, ξεκίνησε χτες η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η περιοδεία της Μογκερίνι στην περιοχή ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ που προτείνει έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και ΠΓΔΜ, σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνονται τα παζάρια των συγκεκριμένων χωρών με την Ελλάδα, με ανοιχτά διάφορα διμερή ζητήματα, η επίλυση των οποίων θεωρείται απαραίτητη για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στα Τίρανα η Μογκερίνι συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, παρουσιάζοντάς του την έκθεση της Κομισιόν και ενθαρρύνοντας «περισσότερες μεταρρυθμίσεις». «Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και θα γίνουν τμήμα της ΕΕ στο μέλλον. Αυτό είναι το καλύτερο για μας και τους πολίτες μας. Πέρυσι οι Βαλκάνιοι εταίροι μας έκαναν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μογκερίνι, πραγματοποιώντας στη συνέχεια συναντήσεις και με άλλους Αλβανούς αξιωματούχους, καθώς και με ανώτερα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο αρχηγός του, Λουλζίμ Μπασά, δεν είχε ακόμη επιστρέψει από το Βερολίνο, όπου είχε πλήθος επαφών με Γερμανούς αξιωματούχους για θέματα που αφορούν και την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Αργότερα χτες το βράδυ, η Μογκερίνι αναμενόταν στα Σκόπια, που είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας της. Εκεί βρισκόταν ήδη ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, που παρέδωσε την έκθεση της Κομισιόν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και εξήρε τις σχετικές προσπάθειες της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, μολονότι παρατήρησε πως «έχουν ακόμη να γίνουν πολλά».

Σε αυτό το μοτίβο, ο Χαν έλεγε χτες, μιλώντας στην DW: «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες βδομάδες είναι εφικτή μια συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας. Νομίζω ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ βρίσκονται σε πολύ καλύτερο επίπεδο (...) Θεωρώ ότι η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια κάνει καλή δουλειά. Χαιρετίζω επίσης ότι η αντιπολίτευση διαδραματίζει πλέον έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο, επέστρεψε στη Βουλή και συμμετέχει πιο ενεργά στην πολιτική ζωή, κυρίως ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ».

Ερωτηθείς δε για το αν η ΕΕ έχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν βρεθεί σύντομα λύση για το ζήτημα της διένεξης Σκοπίων - Αθήνας για το θέμα της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, απάντησε ότι «είναι καλύτερο οι δύο πλευρές να αξιοποιήσουν τη σημερινή συγκυρία και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία το συντομότερο δυνατόν».

Σήμερα Πέμπτη, η Μογκερίνι αναμένεται να επισκεφθεί το Νίβοτ του Μαυροβουνίου και ακολούθως θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία αμφοτέρων χωρών.

Θυμίζουμε πως η Μογκερίνι είχε περιοδεύσει ξανά σε χώρες της περιοχής τον περασμένο Φλεβάρη, οπότε είχε επισκεφθεί τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο, μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν της ΕΕ, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

Παρέμβαση Μακρόν για Βαλκάνια

Στο μεταξύ, την πρόθεση του γαλλικού κεφαλαίου να διεκδικήσει ενεργότερο ρόλο και στις κόντρες που αφορούν τα Βαλκάνια αποτύπωσε και η προχτεσινή αναφορά του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Μακρόν τάχτηκε μεν υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια, αλλά υπό όρους, αναζητώντας φυσικά τρόπους υπεράσπισης των μακροπρόθεσμων συμφερόντων των γαλλικών μονοπωλίων. «Ναι στην άφιξή τους (σ.σ. των χωρών των Βαλκανίων) στην ΕΕ και στο να μην αφεθούν να μετακινηθούν προς την Τουρκία και τη Ρωσία», είπε, αλλά πρόσθεσε: «Δεν θα υπερασπιστώ μια επόμενη διεύρυνση (σ.σ. της ΕΕ) εφόσον δεν υπάρξει εμβάθυνση και βελτίωση της Ευρώπης μας».

Επιβεβαίωσε δηλαδή ο Γάλλος ηγέτης ότι η θέση της ΕΕ στα Βαλκάνια είναι κρίσιμη για τον ευρύτερο γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων, αλλά ταυτόχρονα συνέδεσε την ένταξη νέων μελών με τη «μεταρρύθμιση της Ευρώπης», δηλαδή με το αποτέλεσμα ευρύτερων σχεδιασμών για την ενίσχυση της Ευρωένωσης στην αναμέτρησή της με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και για την εσωτερική «ισορροπία δυνάμεων» στη λυκοσυμμαχία, που επηρεάζει και τις προτεραιότητές στην ενταξιακή πορεία άλλων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ