Σάββατο 28 Απρίλη 2018 - Κυριακή 29 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «περίεργη» δράση των ΜΚΟ

Μιας και αναφερόμαστε σε δράση μηχανισμών που εκμεταλλεύονται το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, καλό θα ήταν να θυμηθούμε ορισμένες σοβαρές καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν την «περίεργη» δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στη Λέσβο. Καταγγελίες σοβαρές που έθεταν πολλά ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν, για τον τρόπο λειτουργίας τους, τη χρηματοδότησή τους.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Στο hot spot της Μόριας δραστηριοποιούνται 17 ΜΚΟ, που σύμφωνα με μαρτυρίες κάνουν το απόλυτο κουμάντο. Στο παρελθόν έχουν γίνει καταγγελίες για προσπάθεια προσηλυτισμού μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα με καταγγελίες, ΜΚΟ διακινούσε τέτοιο υλικό και ζητούσε να το υπογράψουν...

-- Το Δεκέμβρη του 2015, στη Μυτιλήνη, είχε γίνει συγκεκριμένη καταγγελία για τη δράση μίας ΜΚΟ, ονόματι WAHA, που υποτίθεται πως πρόσφερε υγειονομικές υπηρεσίες και δρούσε με τις «πλάτες» της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει έδρα στη Γαλλία και ιδρύθηκε από την πριγκίπισσα του Αμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σεϊκσά Σάμσα. Δραστηριοποιείται σε: Αφγανιστάν, Νιγηρία, Καμερούν, Αιθιοπία, Κένυα, Σενεγάλη, Σουδάν, Ζάμπια, Σομαλία, Τανζανία, Μπενίν, Ερυθραία, Γουινέα, Υεμένη κ.λπ. Και μόνο το όνομα του ιδρυτή της ΜΚΟ δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) έχει προσλάβει και αναπτύξει στο έδαφος της Υεμένης εκατοντάδες Κολομβιανούς και άλλους Λατινοαμερικανούς μισθοφόρους, απόστρατους ως επί το πλείστον, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις απώλειες πολλών δεκάδων στρατιωτών της που έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις, στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου. Σε πολλές περιπτώσεις, τέτοιοι μηχανισμοί στρατολόγησης περνάνε μέσα και από ΜΚΟ.

-- Αλλη ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Μυτιλήνη, ονόματι «Danish Refugee Council» (DRC), συνεργάζεται με τη WAHA στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιείται στα Βαλκάνια. Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες και παρέχει βοήθεια σε πρόσφυγες και εκτοπισμένους. Η συγκεκριμένη οργάνωση συνεργάζεται με τις επίσημες κυβερνήσεις κρατών και άλλους εθνικούς οργανισμούς. Κύριοι φορείς χρηματοδότησης είναι το δανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΟΗΕ, καθώς και από κυβερνητικές δωρεές και χορηγίες. Ενας από τους βασικούς χρηματοδότες της είναι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για ενδεχόμενους «ρόλους» στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ