Σάββατο 28 Απρίλη 2018 - Κυριακή 29 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρια και στη «σύνοδο δωρητών» στις Βρυξέλλες

Περίσσεψαν στις Βρυξέλλες τα χαμόγελα και η υποκρισία από αξιωματούχους χωρών που συμμετέχουν ποικιλοτρόπως στον πόλεμο στη Συρία...

Copyright 2018 The Associated

Περίσσεψαν στις Βρυξέλλες τα χαμόγελα και η υποκρισία από αξιωματούχους χωρών που συμμετέχουν ποικιλοτρόπως στον πόλεμο στη Συρία...
Ρεσιτάλ υποκρισίας έδωσαν, για μία ακόμη φορά, αξιωματούχοι ιμπεριαλιστικών χωρών την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη στις Βρυξέλλες, πραγματοποιώντας «σύνοδο δωρητών» για να καλύψουν τάχα τις ανάγκες των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και εκτοπισμένων, που προκαλούν εδώ και οκτώ χρόνια οι επεμβάσεις τους στην περιοχή.

Η «σύνοδος δωρητών» που συνδιοργάνωσαν ΕΕ και ΟΗΕ δεν πέτυχε καν τον υποτιθέμενο στόχο συγκέντρωσης των 9 δισ. δολαρίων που εκτιμούν οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ πως απαιτούνται για τις φετινές ανάγκες των εκατομμυρίων Σύρων αμάχων. Συγκέντρωσαν, στα λόγια τουλάχιστον, περίπου 4,4 δισ., εκ των οποίων τα μισά πρόσφεραν Βρετανία και Γερμανία και άλλες «συνεργαζόμενες» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που κερδοσκοπούν πάνω στο ατέλειωτο προσφυγικό δράμα που προκαλούν οι επεμβάσεις. Η «σύνοδος δωρητών», στην πραγματικότητα λειτούργησε σαν άτυπο φόρουμ για την πραγματοποίηση νέων, έντονων, παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με το βλέμμα «στην επόμενη μέρα» της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης στη Συρία, καθώς η περιζήτητη «πίτα» υπολογίζεται σε μπίζνες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι η ΕΕ δεν ήταν τάχα «ποτέ στρατιωτικός παίχτης στη Συρία, αλλά ανθρωπιστικός και πολιτικός», άσκησε πιέσεις σε Ρωσία, Ιράν και Τουρκία να «τερματίσουν» τις συγκρούσεις στη Συρία και να πείσουν την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, να επιστρέψει «στο τραπέζι διαπραγματεύσεων» για την εξεύρεση «πολιτικής, βιώσιμης λύσης». Βεβαίως, η ίδια δεν κάλεσε στη «σύνοδο δωρητών» ούτε έναν εκπρόσωπο της συριακής κυβέρνησης, ενώ φρόντισε να συναντηθεί στο περιθώριο της συνόδου με στελέχη της «συριακής αντιπολίτευσης», αλλά και με εκπροσώπους δεκάδων «οργανώσεων αρωγής» από τις 108 (!) ΜΚΟ που βρίσκονται σε Συρία, Λίβανο, Τουρκία και Ιορδανία (φαινόμενο που «ευδοκιμεί» και στη χώρα μας). Στις Βρυξέλλες, ήταν, μεταξύ άλλων, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, που πίεσε και αυτός για έναρξη της «διαπραγματευτικής διαδικασίας» για τη Συρία με την επισήμανση πως «ο διάλογος με τη Ρωσία είναι απαραίτητος!».

Το ίδιο διάστημα, εξακολουθεί να αναπτύσσεται στρατιωτική κινητικότητα στη Συρία, με φόντο τις πυραυλικές επιθέσεις ΗΠΑ - Γαλλίας και Βρετανίας στις 14/4. Ο αρχηγός του ρωσικού επιτελείου στρατού, συνταγματάρχης Σεργκέι Ρουτσκόι, ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα πως η Συρία «θα αποκτήσει σύντομα» νέα συστήματα ρωσικής πυραυλικής αεράμυνας, αποφεύγοντας να τα προσδιορίσει.

Η εξέλιξη δεν πέρασε απαρατήρητη από το Ισραήλ, με τον υπουργό Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, να προειδοποιεί ότι εάν η Συρία χρησιμοποιήσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατά του Ισραήλ «θα απαντήσει ο ισραηλινός στρατός». Και πρόσθεσε: «Το σημαντικό για μας είναι τα αμυντικά όπλα που δίνουν οι Ρώσοι στη Συρία να μη χρησιμοποιηθούν εναντίον μας».

Ο Ρώσος πρέσβης στο Ισραήλ, Αλεξάντερ Σέιν, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας σε δηλώσεις του στο ισραηλινό δίκτυο «Ynetnews.com» ότι «ο συντονιστικός μηχανισμός στη Συρία από στρατιωτικούς Ρωσίας και Ισραήλ λειτουργεί ομαλά έως τώρα», φέρνοντας ως απόδειξη την απουσία «οποιουδήποτε περιστατικού». Ο Σέιν τόνισε ότι η Ρωσία «πάντα συνυπολογίζει τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ και τις ανησυχίες του», μην παραλείποντας να εκφράσει την ανησυχία της Μόσχας «για τη σημερινή κατάσταση σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν», που είναι και οι δυο «παρούσες στη Συρία» και οι διαφωνίες τους «θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή».


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ