Σάββατο 28 Απρίλη 2018 - Κυριακή 29 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
«Αφοσιωμένοι» για διευθέτηση σε «ράγες» ΝΑΤΟ και ΕΕ

Στο πλαίσιο των σχεδίων ΝΑΤΟ και ΕΕ για τα Βαλκάνια συνεχίζονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης για διευθέτηση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, συναντήθηκαν εκ νέου στη Βιέννη την Τετάρτη, παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, ο οποίος δήλωσε κατόπιν ότι «οι δύο πλευρές είναι πολύ αφοσιωμένες για την εξεύρεση λύσης. Η διαδικασία θα συνεχιστεί τις επόμενες βδομάδες».

Αλλωστε, οι δύο ΥΠΕΞ έχουν μπροστά τουλάχιστον άλλες δύο συναντήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα:

-- Αυτήν τη βδομάδα, στις 3 και 4 Μάη στη Θεσσαλονίκη, στην 3η Υπουργική Συνάντηση Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας - ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας.

-- Αλλά και την επόμενη, στις 11 και 12 Μάη στο Σούνιο, σε Διάσκεψη που προγραμματίζει η ελληνική κυβέρνηση «για το Μέλλον της Ευρώπης», με τη συμμετοχή και των υποψήφιων για ένταξη στην ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Παραπέρα, το ζήτημα της ΠΓΔΜ συζητήθηκε και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, με δεδομένο το στόχο για ένταξη της ΠΓΔΜ στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό και τη ΝΑΤΟική «περικύκλωση» της Ρωσίας.

Εξάλλου, μια μέρα αργότερα, την Παρασκευή, η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ανάμεσα στα θέματα όπου εστίασε, ήταν και οι σχεδιασμοί της λυκοσυμμαχίας για τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην ΠΓΔΜ, ενάντια στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι είναι θέμα, αποκλειστικά, των Σκοπίων και «κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα να το αποτρέψει».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, δεν περνά επίσης απαρατήρητο το γεγονός ότι την Τρίτη βρέθηκε στα Σκόπια για επαφές με τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ και άλλους παράγοντες ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον, επικεφαλής «αντιπροσωπείας διπλωματών», ενώ σε κοινή συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε η σύσταση μιας άτυπης «ομάδας της Αχρίδας», «η οποία θα συμβάλλει στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

Εξάλλου, προαναγγελία άμεσης λύσης στο Σκοπιανό, παρά τις μέχρι τώρα προβλέψεις, έκανε ο Γ. Χαν, αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης, που μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, δήλωσε «αισιόδοξος ότι τις επόμενες δυο βδομάδες θα έχουμε μία λύση. Τουλάχιστον, μία λύση που θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ».

Το ενδιαφέρον της ΕΕ για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη) σηματοδότησε και η περιοδεία που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες στις χώρες αυτές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ