Πέμπτη 10 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Στην Πιονγιάνγκ βρέθηκε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ.--

Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας έφτασε αργά το βράδυ της Τρίτης ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικλ Πομπέο, καθώς κορυφώνονται οι ετοιμασίες για την αναμενόμενη συνάντηση που θα έχουν οι ηγέτες των δύο χωρών, πιθανώς μέχρι τις αρχές Ιούνη, αν και ακόμα δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις.

Ηταν η δεύτερη βδομάδα που ο Πομπέο βρέθηκε στην Πιονγιάνγκ μέσα σε ενάμιση μήνα (την προηγούμενη δεν είχε ακόμα εγκριθεί ως νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ). Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», χτες είχε συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, διευθυντή της βορειοκορεατικής κρατικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις διακορεατικές σχέσεις. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, ο Πομπέο τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι «δεσμευμένες» να συνεργαστούν με τη Βόρεια Κορέα για την ειρήνη στη Χερσόνησο, ενώ από τη μεριά του ο Κιμ είπε: «Εχω μεγάλες προσδοκίες ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο». Με τη σειρά του, ο Αμερικανός υπουργός φέρεται να σχολίασε πως «επί δεκαετίες υπήρξαμε αντίπαλοι. Τώρα ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για να επιλύσουμε αυτήν τη διαμάχη, να απομακρύνουμε τις απειλές εναντίον όλου του κόσμου και να δώσουμε στη χώρα σας όλες τις ευκαιρίες που ο λαός σας δικαιούται». Ο Πομπέο αναχώρησε από τη βορειοκορεατική πρωτεύουσα με τρεις Αμερικανούς που κρατούνταν στη χώρα ως ένοχοι για κατασκοπεία και απελευθερώθηκαν.

Τριμερής συνάντηση στο Τόκιο

Η άφιξη του Πομπέο στην Πιονγιάνγκ συνέπεσε χρονικά με το νέο τετ-α-τετ των ηγετών Βόρειας Κορέας και Κίνας, Κιμ Γιονγκ Ουν και Σι Τζινπίνγκ, στη βορειοανατολική πόλη Νταλιάν της Κίνας.

Οι εξελίξεις στη Χερσόνησο βρέθηκαν στο επίκεντρο και της τριμερής Συνόδου που είχαν στο Τόκιο Ιαπωνία, Κίνα και Νότια Κορέα. Τις δύο πρώτες εκπροσώπησαν οι πρωθυπουργοί Σίνζο Αμπε και Λι Κετσιάνγκ και την τρίτη ο Πρόεδρός της, Μουν Τζε Ιν. Πρόκειται για την 7η συνάντηση ηγετών των τριών χωρών, που ανέδειξε διπλωματικούς διαύλους οι οποίοι δεν αποκλείεται να αναβαθμιστούν, στο φόντο συνεργασιών που επανεξετάζονται σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.

Μεταξύ άλλων, οι τρεις πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και τη διασφάλιση μόνιμης ειρήνης στη Βορειοανατολική Ασία.

Στο μεταξύ, οι τρεις πλευρές συνδιοργάνωσαν και Επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή μεγαλοστελεχών ισχυρών εταιρειών, όπου συμφωνήθηκε η σημασία υπογραφής - τουλάχιστον σε προκαταρκτικό επίπεδο - Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου.

Τέλος, ενδεικτική των διεργασιών είναι και η συμφωνία που υπέγραψαν Ιαπωνία και Κίνα για τη λειτουργία ειδικής γραμμής επικοινωνίας πάνω σε θέματα ασφάλειας («security hotline»), για την «αντιμετώπιση» ενδεχόμενων «θαλάσσιων αντιπαραθέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ