Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 8 Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση των Ταλιμπάν στη βόρεια επαρχία Κουντούζ. Ακόμα, τουλάχιστον 9 ήταν οι νεκροί από άλλη επίθεση των Ταλιμπάν, στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, στα ανατολικά, με τουλάχιστον 36 τραυματίες.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Σε απεργία προχώρησαν χτες και συνεχίζουν αύριο Τετάρτη οι πιλότοι της «Brussels Airlines», θυγατρικής της «Lufthansa», στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών τους με την εταιρεία για τους όρους εργασίας τους. Εκτός από οικονομικά αιτήματα κάνουν λόγο για «μεγάλη εργασιακή πίεση» και «έλλειψη σεβασμού». Οι πιλότοι διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις, καλύτερα εργασιακά ωράρια, εργασιακές προοπτικές και δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης. Οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία συνεχίστηκαν και χτες, ενώ εξαιτίας της συμμετοχής στην απεργία ακυρώθηκε περίπου το 75% των προγραμματισμένων πτήσεων.

ΡΙΑΝΤ.-- Νέες πυραυλικές επιθέσεις στο κέντρο διανομής καυσίμων της σαουδαραβικής εταιρίας πετρελαίου «Aramco», στην πόλη Τζιζάν της Σαουδικής Αραβίας, πραγματοποίησαν χτες Υεμενίτες αντικαθεστωτικοί Χούτι. Το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο εκπρόσωπο του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, που έχουν εξαπολύσει ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Υεμένη από το 2015, μετέδωσε ότι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν πάνω από το Τζιζάν και τα θραύσματα έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές, δίχως να γίνουν γνωστά άμεσα θύματα ή ζημιές.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Ρωσία ευθύνεται για «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε χτες στη διάρκεια ομιλίας του στο Βερολίνο ο αρχηγός των βρετανικών υπηρεσιών αντικατασκοπείας (MI5), Αντριου Πάρκερ, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι προσπαθεί «να υπονομεύσει» τις «δυτικές δημοκρατίες», διασπείροντας «παραπληροφόρηση και ψεύδη». Ευχαρίστησε επίσης τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών της ΕΕ για την υποστήριξή τους στην έρευνα για την επίθεση στο Μάντσεστερ με 22 νεκρούς τον περσινό Μάη, τονίζοντας ότι έκτοτε οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ματαίωσαν 12 σχέδια «τρομοκρατικών επιθέσεων» στο βρετανικό έδαφος.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν χτες τη Βρετανία ότι «ο χρόνος τρέχει» σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit από την τελευταία συνάντηση των ηγετών της ΕΕ. Εξέφρασαν έτσι αμφιβολίες για το αν Βρυξέλλες και Λονδίνο θα καταφέρουν πρόοδο στο θέμα του Brexit κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 - 29 Ιούνη.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Εντείνονται διεθνώς οι αντιδράσεις για την απόφαση των σουδανικών αρχών να καταδικάσουν σε θάνατο τη 19χρονη Σουδανή Νούρα Χουσεΐν, επειδή σκότωσε τον κατά πολύ μεγαλύτερό της βιαστή - σύζυγο που της επέβαλε ο πατέρας της όταν ήταν μόλις 15 ετών. Η ομάδα συνηγόρων της Χουσεΐν έχει μόλις 10 μέρες καιρό προκειμένου να ασκήσει έφεση στην απόφαση, που προκάλεσε σοκ στη 19χρονη κοπέλα.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον 19 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον αιμορραγικό ιό «Εμπολα» από τις αρχές Απρίλη έως την Κυριακή στη ΛΔ Κονγκό, ανακοίνωσε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσθέτοντας ότι παρακολουθείται η πορεία της υγείας άλλων 393 που ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Εκπρόσωπος του ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι επί του παρόντος τα νέα κρούσματα του ιού δεν συνιστούν «γεγονός παγκόσμιας ανησυχίας για τη δημόσια υγεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ