Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πιέσεις για «λογικό» Brexit και νέο δημοψήφισμα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, που εκφράζουν και τμήματα της αστικής τάξης τα οποία επιδιώκουν «ήπιο» Brexit (χωρίς αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας - Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και με πρόσβαση στην ενιαία αγορά ή και στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ), συναντήθηκαν την Τετάρτη με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Συγκεκριμένα, οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών, Αμπερ Ραντ, Εκπαίδευσης, Τζάστιν Γκρίνινγκ, και ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιμιαν Γκριν, ζήτησαν μία «συμβιβαστική» συμφωνία με την ΕΕ, με μία πιο «ρεαλιστική προσέγγιση» στο ζήτημα, για ένα «λογικό» Brexit. Δεν αποσαφηνίστηκε πώς εννοούν ακριβώς το «λογικό» Brexit, ωστόσο η Α. Ραντ δήλωσε αργότερα ότι αυτό δεν αφορά απαραίτητα την παραμονή στην τελωνειακή ένωση, αλλά «την προστασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» για τη Β. Ιρλανδία και τα σύνορά της με την Ιρλανδία.

Νέο δημοψήφισμα θέλει ο Σόρος

Το ίδιο διάστημα, πυκνώνουν οι πληροφορίες στον βρετανικό Τύπο πως ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής στα χρηματιστήρια, Τζορτζ Σόρος, ξεκινά τις επόμενες μέρες εκστρατεία με στόχο τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την αποχώρηση ή παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Οι πληροφορίες αυτές έρχονται μετά την προ μηνών απόφαση του Σόρος (που έχει παίξει ρόλο σε διάφορες «πολύχρωμες» επαναστάσεις, σε χώρες κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, μέσω του ιδρύματος «Ανοιχτή Κοινωνία») να δώσει μισό εκατομμύριο στερλίνες στην οργάνωση «Best for Britain» («Το καλύτερο για τη Βρετανία»), που ζητά τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Η συγκεκριμένη οργάνωση αναμένεται να δημοσιοποιήσει το «μανιφέστο» αυτής της εκστρατείας στις 8 Ιούνη.

Την περασμένη Τρίτη, πάντως, μιλώντας στο Παρίσι, ο Σόρος είχε προβλέψει ως πιθανότητες μια νέα καπιταλιστική κρίση, εξαιτίας «τερματισμού» της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μετά την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ, και την «καταστροφή» της διατλαντικής συμμαχίας ΗΠΑ - ΕΕ, εξελίξεις που θα μπορούσαν να έχουν «αρνητικές επιδράσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και να προκαλέσουν άλλες σοβαρές μετατοπίσεις και υποτίμηση νομισμάτων σε αναδυόμενες αγορές».

Μεγάλες καθυστερήσεις στα νοσοκομεία

Το ίδιο διάστημα, οι πολυετείς περικοπές των δημοσίων δαπανών στην Υγεία προκαλούν «έμφραγμα» στο βρετανικό νοσηλευτικό σύστημα (NSA), το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα άνω του ενός δισ. στερλινών. Στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες μερίδα του βρετανικού Τύπου αναφέρουν πως από πέρυσι έχει αυξηθεί κατά 75% ο αριθμός ασθενών που περιμένουν πάνω από έναν χρόνο προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπείες ή σε εγχειρίσεις, μετά την ακύρωσή τους λόγω έλλειψης προσωπικού. Ειδικοί, μιλώντας σε βρετανικές εφημερίδες, προειδοποίησαν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί κι άλλο, εκτός κι αν η κυβέρνηση αυξήσει τις δαπάνες για την Υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ