Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με το βλέμμα στην οικονομία

Καθώς συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές στην Τουρκία, χτες ήταν η σειρά της επικεφαλής του νεοσύστατου νεοφιλελεύθερου «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ) Μεράλ Αξενέρ (που έφυγε από το εθνικιστικό MΗΡ των «Γκρίζων Λύκων» όταν αυτό συνέπραξε με τον Ερντογάν) να παρουσιάσει το λεγόμενο εκλογικό της μανιφέστο. Κεντρικό ζήτημα που προβάλλεται είναι να αναδειχθούν οι «προτεραιότητες της Τουρκίας» (βλέπε αστικής τάξης), στην οικονομία, στις διεθνείς συμμαχίες που όπως είπε «είναι πιο σημαντικές από τις ιδεολογίες» και ότι «πρέπει να αλλάξει ο κουρασμένος οδηγός».

Η Αξενέρ καλεί σε συστράτευση για να πέσει ο Ερντογάν και για να επανέλθει το κοινοβουλευτικό σύστημα. Τόνισε ότι η λεγόμενη «Εθνική Συμμαχία», που συγκροτούν τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το δικό της και το λαϊκίστικο «Κόμμα της Ευτυχίας» (τα οποία όμως δεν κατέληξαν σε κοινό προεδρικό υποψήφιο) μπορεί να κερδίσει την ονομαζόμενη «Λαϊκή Συμμαχία» του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του εθνικιστικού ΜΗΡ.

Σε αυτό το φόντο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης εντείνεται και ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο η τουρκική καπιταλιστική οικονομία να βυθιστεί σε κρίση, όπως δείχνουν τα ανησυχητικά σημάδια της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της λίρας. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Νατσί Αγκμπάλ, προσπαθεί να καθησυχάσει, δηλώντας προς τους επενδυτές ότι θα εφαρμοστεί αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική αντίστοιχη με την αυστηρή νομισματική. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του χτες στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Bloomberg», προσθέτοντας ότι τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους και οι διευκολύνσεις στον κατασκευαστικό τομέα που θεσπίστηκαν νωρίτερα φέτος θα αποφέρουν έσοδα 40 - 45 δισεκατομμυρίων λιρών (9 - 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων), που θα αποτρέψουν κινδύνους για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, προτείνει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ