Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Σε εξέλιξη το παζάρι για την πρόταση μομφής στον Ραχόι

Ξεκίνησε χτες το νέο «επεισόδιο» της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στην Ισπανία, με τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού και ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι (που θα ψηφιστεί σήμερα), με αφορμή την καταδίκη 29 εκ των 37 στελεχών του κόμματός του που συμμετείχαν στο λεγόμενο «σκάνδαλο Γκουρτέλ», το οποίο αφορά αναθέσεις δημοσίων έργων σε δήμους, με τις ανάλογες μίζες που κατέληγαν στα ταμεία του κόμματος. Το ζήτημα της διαφθοράς αναδεικνύεται κυρίαρχο και την ίδια στιγμή αξιοποιείται για να συγκαλύψει τις πραγματικές στρατηγικές συγκλίσεις όλων των αστικών κομμάτων.

Την πρόταση μομφής κατέθεσε το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), και αν εγκριθεί, ο Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτης του κόμματος, θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να συγκεντρώσει 176 ψήφους από την 350μελή Βουλή. Οι σοσιαλιστές διαθέτουν 84 έδρες και έχει ανακοινωθεί ότι θα στηριχτούν από τη συμμαχία «Podemos Unidos», το σοσιαλδημοκρατικό σχήμα των «Ποδέμος» και της «Ενωμένης Αριστεράς» (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), ενώ χτες το βράδυ γινόταν λόγος για στήριξη και από άλλα εθνικιστικά περιφερειακά κόμματα, όπως αυτά των Βάσκων και των Καταλανών, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ψήφων υπέρ της αποπομπής της κυβέρνησης Ραχόι στις 180.

Ενδεικτικό της αντιπαράθεσης είναι το γεγονός ότι το νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα «Ciudadanos» («Πολίτες»), που στήριζε μέχρι τώρα τον Ραχόι και έχει δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση του PSOE, έχει ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, παραίτηση Ραχόι και να προταθεί ένας νέος πρωθυπουργός «κοινής αποδοχής». Οι εξελίξεις στην Ισπανία, ανεξάρτητα από το ποιος θα πάρει το «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης, δείχνουν βαθύτερες ενδοαστικές αντιθέσεις, που σχετίζονται με προτεραιότητες τμημάτων του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάκαμψη, αλλά και με τις διεργασίες στην ΕΕ, όπως δείχνουν και οι δυσκολίες στην Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ