Τρίτη 31 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΤΑΡΑΜ.-- Ισχυρός σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κοντά στην επιφάνεια, σημειώθηκε στο βόρειο Λομπόκ της νήσου Ματαράμ της Ινδονησίας, την Κυριακή το πρωί, και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, οι τραυματίες υπολογίζονται γύρω στους 330, ενώ πάνω από 5.000 έχασαν τα σπίτια τους. Πέρα από τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων που είναι μεγάλες, το ενδιαφέρον έχει προκαλέσει ο εγκλωβισμός πολλών εκατοντάδων ορειβατών - τουριστών στο όρος Ριντζανί σε ηφαίστειο σε ύψος 3.726 μέτρα, όπου έχουν καταρρεύσει από κατολισθήσεις μονοπάτια και δίοδοι.

ΜΙΑΝΜΑΡ.-- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 55.000 εκτοπίστηκαν, εξαιτίας των εκτεταμένων πλημμυρών στη Μιανμάρ, μετά τις βροχοπτώσεις που πλήττουν την περιοχή εδώ και μέρες. Μεγάλες αγροτικές περιοχές και πολλά φτωχοχώρια έχουν πλημμυρίσει από τα νερά. Η Μιανμάρ πλήττεται σχεδόν κάθε χρόνο από καταστροφικές πλημμύρες και οι νεκροί είναι πολλοί, λόγω της παντελούς έλλειψης προστασίας για τον πληθυσμό.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν με εκπροσώπους των «Ταλιμπάν» στο Κατάρ την προηγούμενη βδομάδα, δρομολογώντας εξελίξεις για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών, υποστηρίζουν δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων, αναφέροντας ότι επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν η Αλις Γουέλς, υψηλόβαθμη απεσταλμένη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Νότια Ασία.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο στρατός του Λιβάνου συνέλαβε χτες ανώτερο αξιωματικό ως ύποπτο για συνεργασία με το Ισραήλ και την απελευθέρωση Λιβανέζων κρατουμένων κατόπιν δωροδοκίας.

ΣΑΝΑΑ.-- Βομβαρδιστικά αεροπλάνα του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας βομβάρδισαν χτες εγκαταστάσεις δικτύου ύδρευσης στην πόλη Χοντέιντα, με σκοπό να πλήξουν τον άμαχο πληθυσμό και να προκαλέσουν νέα επιδημία χολέρας. Παράλληλα βομβάρδισαν χτες και την περιοχή Ντουραϊχίμι (νοτίως της πόλης Χοντέιντα), προκαλώντας το θάνατο πάνω από 20 ατόμων. Επιπλέον, Σιίτες αντικαθεστωτικοί «Χούτι» ανακοίνωσαν χτες πως την περασμένη βδομάδα συνέλαβαν δύο Σαουδάραβες στρατιώτες στη διάρκεια επίθεσης στη στρατιωτική βάση Μασχάαλ, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική περιοχή Τζιζάν της Σαουδικής Αραβίας.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Κάψιμο εκλογικών τμημάτων και καλπών σε περιοχές του κεντρικού Μάλι σημειώθηκαν την Κυριακή κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Εάν κανένας από τους 24 υποψήφιους προέδρους (ανάμεσά τους και ο απερχόμενος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ) δεν πάρει πάνω από το 50% των ψήφων, τότε θα διεξαχθεί και δεύτερος εκλογικός γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων στις 12 Αυγούστου.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν σχεδιάζει να προσφέρει «οικονομικά και φορολογικά» κίνητρα σε ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να αναλάβουν την υλοποίηση αδρανών κρατικών προγραμμάτων και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ιρανικής οικονομίας, ανέφεραν χτες ιρανικά ΜΜΕ επικαλούμενα κυβερνητικούς αξιωματούχους, με αφορμή τις νέες επικείμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν. Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατηγόρησε χτες τις ΗΠΑ ότι «έχουν εθιστεί στο να επιβάλλουν κυρώσεις σε άλλες χώρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ