Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα επεισόδια στην κόντρα με τη Μόσχα

Συνεχίζονται τα επεισόδια στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Μόσχα. Μετά την αντίδραση - με έντονο «ΝΑΤΟικό» άρωμα - του ελληνικού ΥΠΕΞ την Παρασκευή, με την οποία επιτέθηκε στη ρωσική κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας», ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγραψε ότι «η εξωτερική πολιτική απαιτεί πραγματισμό/ρεαλισμό, όχι φοβία, θάρρος και αντοχή, όχι εφιάλτες, αποφασιστικότητα με ευελιξία, όχι δειλία, πίστη σε αρχές, όχι οπορτουνιστικές συμπεριφορές, ιδέες, όχι αναμασήματα, γνώσεις θεωρίας και πράξης, όχι ημιμάθεια, πνεύμα αντίστασης, όχι δουλικότητα», στέλνοντας εκ μέρους της κυβέρνησης μήνυμα για την «αποφασιστική» προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων.

Τα παραπάνω εν τω μεταξύ αποτέλεσαν αφορμή για άλλη μια κοκορομαχία με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος χωρίς να λέει κουβέντα για την ταμπακιέρα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της εγχώριας αστικής τάξης στην οποία ταυτίζεται η ΝΔ, ανέφερε ότι «τα απολύτως θεμελιώδη, αυτονόητα και αυταπόδεικτα παρουσιάζονται ως ορισμός της "εμπνευσμένης" εξωτερικής πολιτικής. Παρατηρώ, όμως, ότι απ' τα πολλά που παραθέτει ως αναγκαία στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής, λείπει εκείνο της σοβαρότητας».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το «sputniknews.gr», ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, απέστειλε χαιρετισμό στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελλάδας - Ρωσίας «Μαζί διά μέσου των αιώνων» που διεξάγεται στην Κέρκυρα από 9 έως 15/8, διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης, και τιμά τον ναύαρχο Φίοντορ Ουσακόφ, Ρώσο αξιωματούχο του ναυτικού και ελευθερωτή των Ιονίων Νήσων.

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή το ελληνικό ΥΠΕΞ έβαλε ευθέως κατά της εν λόγω Εταιρείας - το ελληνικό παράρτημα της οποίας ιδρύθηκε στις 14/10/2016 - αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: «Υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της "Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας", οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής».

Οπως ανέφερε στον γραπτό χαιρετισμό του ο Λαβρόφ, η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρώπη για πολύ καιρό. Οι δύο χώρες μοιράζονται για αιώνες δεσμούς φιλίας και κοινής σχέσης, και την αίσθηση του πολιτισμού και της πνευματικής ενότητας...

«Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι η Ελλάδα εορτάζει τους επιφανείς συμπατριώτες μας, θυμάται τον ρόλο της Ρωσίας στην εγκαθίδρυση και ανάπτυξη της νέας ελληνικής πολιτειακής κατάστασης. Εορτάζοντας τα λαμπρά γεγονότα του κοινού μας παρελθόντος μας βοηθά να διατηρούμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να προωθούμε την εποικοδομητική διμερή ατζέντα προς όφελος των λαών μας», προσθέτει στο μήνυμά του ο Λαβρόφ, ο οποίος, στο μεταξύ, βρίσκεται από χτες στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ