Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επεισόδιο με Τούρκους ψαράδες στα ανοιχτά της Λέρου

Επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων, κοντά στις ακτές της Λέρου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρξε ένταση με τουρκικά αλιευτικά που ψάρευαν στην περιοχή και κινήθηκαν ενάντια σε Ελληνες ψαράδες.

Οι καταγγελίες αλιέων από δύο ελληνικά καΐκια, ότι δέχτηκαν πυροβολισμούς προς το μέρος τους, δεν επιβεβαιώνονταν επίσημα μέχρι αργά χτες το βράδυ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι Ελληνες αλιείς ειδοποίησαν το Λιμενικό και, όταν κατέπλευσαν στην περιοχή δύο σκάφη του, τα τουρκικά αλιευτικά ήδη είχαν ξεκινήσει να κινούνται προς τα διεθνή ύδατα.

Στο μεταξύ, αναρτήσεις στο διαδίκτυο ήθελαν την Αθήνα να απαντά στη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης με την αναστολή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία για το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αναστολή δεν αφορά το σύνολο των ΜΟΕ, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν τη μη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κατά τη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών εορτών, την ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο διοικητών και επικεφαλής σχηματισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και την πραγματοποίηση κοινών γυμνασίων υπό «συμμαχικό» - ΝΑΤΟικό καπέλο.

Ακολούθησαν διευκρινίσεις από πηγές του ΓΕΕΘΑ ότι δεν πρόκειται για αναστολή των ΜΟΕ, αλλά μόνο για «αναστολή χαμηλής έντασης δραστηριοτήτων», όπως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ των παραγωγικών σχολών, ή κάποιων επισκέψεων χαμηλόβαθμων αξιωματούχων. Οι προγραμματισμένες ασκήσεις θα γίνουν κανονικά, επεσήμαιναν οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η στοίχιση στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα λειτουργίας δεν διαταράσσεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ