Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη μνήμη της Αριστούλας Ελληνούδη

Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο, στις 14/8/2017, «έφυγε» από τη ζωή η αγαπημένη μας συντρόφισσα Αριστούλα Ελληνούδη, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», μετά από μάχη με τον καρκίνο. Είχε γεννηθεί το 1945 και ήταν κόρη του Γιώργη Ελληνούδη, στελέχους του ΚΚΕ από τη δεκαετία του 1920, που κατά τη διάρκεια της Κατοχής είχε την ευθύνη του Τυπογραφείου του ΕΑΜ και στη συνέχεια πέρασε στην πολιτική προσφυγιά.

Η Αριστούλα μεγάλωσε και γνώρισε τον κόσμο μέσα στις αντίξοες συνθήκες της ήττας του λαϊκού κινήματος. Από τα 14 της χρόνια αρχίζει επαφές με τη Λέσχη των Λαμπράκηδων. Μετά το Γυμνάσιο μπαίνει στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με υποτροφία και όταν την τελειώνει μπαίνει στο θέατρο. Λίγο πριν από τη δικτατορία, συναντάει για πρώτη φορά τον πατέρα της στη Μόσχα. Με τη μεταπολίτευση έρχεται αμέσως σε επαφή με το Κόμμα και γίνεται μέλος του, το 1974, έως την τελευταία της στιγμή.

Σημαντική ήταν η συμβολή της συντρόφισσας Αριστούλας στα Επιστημονικά Συνέδρια που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τον Γιάννη Ρίτσο το 2009, για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ το 2013 και για τον Ναζίμ Χικμέτ το 2015, αλλά και στο αφιέρωμα στην Γαλάτεια Καζαντζάκη και στην Μέλπω Αξιώτη το 2016. Οι γνώσεις της για το θέατρο και τον Πολιτισμό, το ήθος της, η συνέπειά της αναγνωρίζονταν πλατιά από τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Στη μνήμη της οι σύντροφοι και συνάδελφοί της στην εφημερίδα προσφέρουμε 275 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ