Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
«Πνίγεται» η φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κριτική στις θέσεις της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ ενόψει του συνεδρίου, που θα γίνει στις 28 του Νοέμβρη

Για διγλωσσία και λιβάνισμα της κεντρικής εξουσίας κατηγορεί τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπουλο, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Λευκάδας, με αφορμή την εισήγησή του στον προσυνεδριακό διάλογο που διεξάγεται αυτές τις μέρες.

Σχολιάζοντας τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ ενόψει του συνεδρίου της, στις 28 του Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη - όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τη σχετική εισήγηση του προέδρου της - η ΤΕΔΚ Λευκάδας δηλώνει: «Οι διαπιστώσεις είναι κοινές και απλές. Η Αυτοδιοίκηση, και κυρίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), πορεύεται κουβαλώντας άλυτα προβλήματα δεκαετιών. Τα τακτικά και έκτακτα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ δε φαίνεται να λύνουν ή να προωθούν τα προβλήματα, δεν έχουν φωνή. Η φωνή της ΤΑ πνίγεται από τα συσσωρευμένα προβλήματα και το διαρκές λιβάνισμα της κεντρικής εξουσίας». Είναι εμφανής η κριτική στην απροθυμία της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ να προωθήσει λύσεις σε μια σειρά ομόφωνων αποφάσεων και αιτημάτων του συνεδρίου, αλλά και στην πολιτική της τακτική να εμφανίσει στο φετινό συνέδριο ως «αιτήματα» της Αυτοδιοίκησης κυβερνητικές επιλογές, που έχουν πάρει το δρόμο νομοθετικών ρυθμίσεων ή νομοσχεδίων, για τα οποία όχι μόνο δε ζητήθηκε η γνώμη των οργάνων του θεσμού αλλά υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις.

Η προσπάθεια, δε, που καταβάλλει ο Π. Κουκουλόπουλος να καταγράψει τα προβλήματα, για να τα υποβαθμίσει στη συνέχεια με το επιχείρημα ότι υπάρχουν ή δρομολογούνται λύσεις (κυβερνητικής έμπνευσης), δεν περνά απαρατήρητη από την ΤΕΔΚ Λευκάδας, η οποία σημειώνει στην απόφασή της: «Προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα για τον τρόπο παρουσίασης των θέσεων σε ένα τακτικό συνέδριο. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν δύο όψεις στο ίδιο νόμισμα». Σχολιάζοντας, δε, τις προτεινόμενες «λύσεις», η ΤΕΔΚ σημειώνει ότι θα πρέπει να «περιττεύει η βυζαντινολογία», αφού η ενίσχυση των δήμων από το Γ΄ ΚΠΣ ουσιαστικά δεν υπάρχει, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει δραχμή στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση των «καποδιστριακών» ΟΤΑ και οι κρατικές αρμοδιότητες που δίνονται στους δήμους δε συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους.

Με επιστολή της προς τον υφυπουργό Εσωτερικών η ΤΕΔΚ Λευκάδας σημειώνει πως οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τη Χάρτα της ΤΑ «θα αλλοιώσουν το χαρακτήρα και το ρόλο της ΤΑ». Συγκεκριμένα, τονίζει: «Οι αλλαγές που προτείνονται σε ό,τι αφορά στο σύστημα τοπικής διακυβέρνησης, θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν προωθούν το έργο των αιρετών οργάνων, αλλά αποδυναμώνουν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και το ρόλο των άμεσα εκλεγμένων οργάνων των δήμων, αντιβαίνοντας σαφώς την αρχή της αιρετότητας των οργάνων αυτών». Κριτική γίνεται και στη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει τη σύσταση μονάδων εσωτερικού ελέγχου των δήμων, με το σκεπτικό πως αυτές «είναι δυνατόν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να θέσουν υπό αμφισβήτηση το έργο και την υπόσταση αιρετών και διοικητικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ