Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αυτό που πρέπει να πετύχουμε είναι να αποτραπεί ο πόλεμος

Το περασμένο Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Κάουα Μπεζαράνι, στέλεχος του ΚΚ Ιράκ

«Πολύ ουσιαστική και θερμή» χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με τον Κάουα Μπεζαράνι στέλεχος του ΚΚ Ιράκ, η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχαν χτες το πρωί στον Περισσό. Αμέσως μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αισθανόμαστε ότι οι εκτιμήσεις τους για τις εξελίξεις στην περιοχή είναι πολύ κοντά στις δικές μας, είναι ταυτόσημες. Για τον ιρακινό λαό θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα. Πρώτα από όλα, το μεγάλο πρόβλημα είναι ο ίδιος ο πόλεμος, και τις συνέπειες θα τις πληρώσει ο ιρακινός λαός». Πρόσθεσε όμως ότι «ακόμα και αν ο Σαντάμ Χουσεΐν φύγει από τη μέση, υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις οι οποίες ενδιαφέρονται να συνεχίσουν μια δεσποτική μεταχείριση του ιρακινού λαού, και θέλουν ακριβώς να τον αποκόψουν από οποιεσδήποτε ουσιαστικές πολιτικές αλλαγές που θα τον έκαναν κυρίαρχο στον τόπο του».

Επομένως, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη να είναι διαρκής η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον ιρακινό λαό, γιατί «έχουν πολύ σκληρό δρόμο να βαδίσουν. Είναι σε μια περιοχή όπου ο πόλεμος στο Ιράκ θα συνοδευτεί από την προσπάθεια ευρύτερων ανακατατάξεων στην περιοχή και θα βάλει στο παιχνίδι και άλλους λαούς και άλλες χώρες. Το στοπ λοιπόν στον πόλεμο», κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα, «είναι ένα βήμα. Αυτό που πρέπει να πετύχουμε είναι να αποτραπεί ο πόλεμος, αλλά από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός για την τύχη του ιρακινού λαού, για την τύχη των ιρακινών κομμουνιστών που δρουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, εξαιτίας του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν», γιατί ούτε οι Αμερικανοί ούτε ο Σαντάμ έχουν στο νου τους τον ιρακινό λαό.

Ο Κ. Μπεζαράνι εξέφρασε την εκτίμηση του κόμματός του για το ρόλο των Ελλήνων κομμουνιστών, των δημοκρατικών και ειρηνικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την προσπάθειά τους να σταματήσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Τόνισε επίσης ότι «τα ζητήματα που απασχολούν τον ιρακινό λαό εξακολουθούν να μη βρίσκονται στην προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας». «Φτάνει πια», πρόσθεσε, «δεν μπορούν να μας έχουν πια μπροστά στην επιλογή μεταξύ δυο διαβόλων, το διάβολο του Σαντάμ Χουσεϊν και της δικτατορίας του και το διάβολο του πολέμου και των καταστροφών. Γι' αυτό και εμείς διατρανώνουμε το σύνθημα που λέει όχι στον πόλεμο, όχι στη δικτατορία, ναι στη δημοκρατία και την ειρήνη στη χώρα μας».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Διήμερος αντιπολεμικός συναγερμός στο λιμάνι

Καταφτάνει αύριο η αρμάδα του ΝΑΤΟ

Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες καταπλέουν αύριο, Τετάρτη, με 6 φρεγάτες και συνοδευτικά σκάφη στο πρώτο λιμάνι της χώρας! ΠΕΔΥΕ και 47 φορείς του Πειραιά, ανάμεσά τους δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά, έχουν ήδη σημάνει συναγερμό καλώντας τους πάντες να εμποδίσουν την εισβολή των φονιάδων, να βροντοφωνάξουν ότι είναι «ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ»! Τα σκάφη που θα καταπλεύσουν στο πρώτο λιμάνι της χώρας είναι ενταγμένα στη Μόνιμη Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ και σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει πρόκειται να δέσουν στην προβλήτα του Εκθεσιακού Κέντρου του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά. Εκεί ακριβώς στις 9 το πρωί ο λαός του Πειραιά καλείται από την ΠΕΔΥΕ και τους άλλους φορείς, να συγκεντρωθεί για «να μην επιτρέψουμε τον ελλιμενισμό των ΝΑΤΟικών πλοίων». Ενώ μεθαύριο, Πέμπτη, οι φορείς διοργανώνουν παμπειραϊκό συλλαλητήριο στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη, που βρίσκεται στο λιμάνι, και θα ακολουθήσει πορεία προς τα πλοία, τα οποία θα παραμείνουν στον Πειραιά μέχρι τις 24 του Φλεβάρη.

Η προκλητική παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά κάνει χειροπιαστό ότι η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι μπλεγμένη μέχρι το λαιμό στο έγκλημα που ετοιμάζουν οι Αμερικανοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές σε βάρος του λαού του Ιράκ. Ακόμα ότι οι ...φιλειρηνικές δηλώσεις του κ. Λαλιώτη και η συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών στο μεγαλειώδες αντιπολεμικό συλλαλητήριο του Σαββάτου ήταν ένα ακόμα φτηνιάρικο κυβερνητικό τρικ για να καπηλευτούν τα αντιπολεμικά αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Αλλωστε, την ώρα που οι ...Λαλιώτηδες διαδήλωναν, τα κυβερνητικά επιτελεία δούλευαν πυρετωδώς για να ετοιμάσουν το λιμάνι για την υποδοχή της εγκληματικής αρμάδας και τους χώρους του ΟΛΠ για τις δεξιώσεις που θα γίνουν ...«προς τιμήν» των γερακιών. Μάλιστα, την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΝΑΤΟικής δύναμης θα δώσει και συνέντευξη Τύπου!

«Εξω τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ από το λιμάνι του Πειραιά» είναι η πρώτη φράση της ανακοίνωσης που έχει εκδώσει η ΠΕΔΥΕ, οποία ήδη έχει αρχίσει να μοιράζεται στον πειραιώτικο λαό. Η Επιτροπή επισημαίνει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ καθώς έχει παραχωρήσει αέρα, στεριά και θάλασσα για διευκόλυνση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ελληνικά πλοία βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο και ετοιμάζεται νέα ΝΑΤΟική βάση στην Καβάλα. Οσο για τη ...συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών στην αντιπολεμική διαδήλωση τονίζει: «Η κυβέρνηση με αυτή την τακτική κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και υποκρίνεται ασύστολα».

«Μετά το παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 15 του Φλεβάρη εμείς συνεχίζουμε», αναφέρει η Επιτροπή και καλεί «το λαό του Πειραιά και των γύρω δήμων, το μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις γυναίκες και τη νεολαία, να πάρουν μέρος μαζικά και να βροντοφωνάξουν πως είναι "ανεπιθύμητοι". Να μην επιτρέψουμε τον ελλιμενισμό των ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά». και καταλήγει: «Η δύναμη των λαών είναι ακατανίκητη. Μπορούμε να τους σταματήσουμε».

Αγωνιστικό κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους απευθύνει και το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά με χτεσινή του ανακοίνωση, επισημαίνοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν, δεν μπορεί να παριστάνει την "αθώα περιστερά", την ίδια στιγμή που ετοιμάζει υποδοχή του ΝΑΤΟικού στόλου στο λιμάνι του Πειραιά, δείχνοντας και άλλη μια φορά περιφρόνηση για τα αισθήματα και τη θέληση του πειραϊκού και ολόκληρου του ελληνικού λαού». Και τονίζει ότι το συλλαλητήριο του Σαββάτου σηματοδότησε την «απαρχή ενός αγώνα ενάντια στις φιλοπόλεμες δυνάμεις που είναι έτοιμες να ματοκυλήσουν για άλλη μια φορά τους λαούς για τα συμφέροντα των πολυεθνικών του πετρελαίου».

Σε απειθαρχία στις εντολές για ανεφοδιασμό με καύσιμα και πολεμικό υλικό των πλοίων των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών καλούν τους ναυτεργάτες τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ώστε, όπως επισημαίνεται σε χτεσινή τους ανακοίνωση, να συμβάλουν έμπρακτα, μέσα από τα καράβια, στην ισχυροποίηση του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Να βάλουν εμπόδια «στο αποτρόπαιο έγκλημα που προσπαθούν να διαπράξουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ-ΕΕ και οι σύμμαχοί τους». Ενώ τους ναυτεργάτες που βρίσκονται στη στεριά τούς καλούν να «πρωτοστατήσουν συμμετέχοντας δυναμικά στις κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών πολεμικών πλοίων από τα λιμάνια της χώρας», τα οποία έχει παραχωρήσει φανερά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως τον αέρα και τη στεριά, στις «αμερικανοΝΑΤΟικές δολοφονικές μηχανές, κινούμενη φανερά πλέον ως υπάλληλος των ιμπεριαλιστών και ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού».

Το πρόγραμμα των ΝΑΤΟικών

Από το ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε ότι στις 20 του Φλεβάρη θα επισκεφθεί τη ναυαρχίδα της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης της Μεσογείου (STANAVFORMED) στον Πειραιά ο διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Νοτίου Ευρώπης, Αμερικανός ναύαρχος Gregory G. Johnson. Σκοπός της επίσκεψης είναι η επιχειρησιακή ενημέρωση σχετικά με τις τρέχουσες και μελλοντικές ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Παρών στην εκδήλωση θα είναι ο διοικητής των Ναυτικών Συμμαχικών Δυνάμεων Νοτίου Ευρώπης, Ιταλός ναύαρχος Ferdinando Sanfelice di Montefore και ο διοικητής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης, ταξίαρχος του ολλανδικού ναυτικού Commodore Wirth.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα γίνουν ασκήσεις-γυμνάσια της ναυαρχίδας STANAVFORMED «Abraham van de Hulst» και της ιταλικής φρεγάτας «Scirocco».

ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Πάλι διχασμένος ο αραβικός κόσμος

ΚΑΪΡΟ.--

Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, καθώς οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 22 αραβικών κρατών δεν κατάφεραν, πέρα από ένα γενικόλογο ανακοινωθέν, να συγκεράσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη σχεδιαζόμενη επίθεση κατά του Ιράκ. Ενδεικτικότερο, ίσως, στοιχείο των μεγάλων διαφωνιών των συμμετεχόντων, ήταν η αδυναμία τους να ορίσουν ακριβή ημερομηνία και ατζέντα θεμάτων για την προτεινόμενη, από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Σύνοδο Κορυφής των αραβικών χωρών.

«Είναι απαραίτητο για τις αραβικές χώρες να αρνηθούν οποιουδήποτε είδους υποστήριξη σε μια στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ», αναφέρουν στο τελικό τους ανακοινωθέν οι μόνιμοι εκπρόσωποι των 22 χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδρίασαν εκτάκτως το Σαββατοκύριακο. Επίσης, αναφέρουν ότι «οι αραβικές χώρες δε θα προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκόλυνση σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση απειλήσει την ασφάλεια του Ιράκ και την εδαφική ακεραιότητά του», ενώ καταλήγουν ότι η απειλή «εναντίον της εθνικής ασφάλειας του Ιράκ θα είναι απειλή εναντίον της εθνικής ασφάλειας όλων των αραβικών χωρών».

Παρ' όλα αυτά, στο τελικό ανακοινωθέν δε γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά στις ΗΠΑ και στη σχεδιαζόμενη, από αυτές, επίθεση κατά του Ιράκ, μετά από την έντονη αντίσταση που προέβαλαν αραβικές χώρες, όπως το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν ή το Κατάρ, οι οποίες έχουν, ήδη, συναινέσει στην παροχή διευκολύνσεων στον αμερικανικό στρατό. Επίσης, σφοδρές ήταν οι αντιπαραθέσεις για το σε ποιο από τα δύο μέρη της κρίσης, τις ΗΠΑ ή το Ιράκ, θα πρέπει να επικεντρωθούν οι πιέσεις για περισσότερες υποχωρήσεις, άρα και για το ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κρίση.

Το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, «Αλ Τζαζίρα», χαρακτήρισε τη σύνοδο «τεράστια αποτυχία» και εκτίμησε ότι το ρόλο του πρωταγωνιστή διαδραμάτισε η Συρία, η οποία, με ελάχιστες αλλαγές, κατάφερε να «περάσει» τη δική της πρόταση στο τελικό ανακοινωθέν. Εντούτοις, Σύριοι διπλωμάτες παραδέχονταν ότι, για μια ακόμη φορά, πρωταγωνιστής της συνόδου ήταν ο διχασμός του αραβικού κόσμου και υποστήριζαν ότι «αν δεν υπερκεραστούν οι υπάρχουσες διαφορές, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής, γιατί θα αποτύχει και αυτό θα σηματοδοτήσει μια καταστροφή για ολόκληρο το αραβικό έθνος την παρούσα κρίσιμη περίοδο».

Η αιγυπτιακή ηγεσία, πάντως, επιμένει στην πρότασή της για πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής, στις 27 - 28 του Φλεβάρη, στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου. Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και δήλωνε ότι οι προσπάθειες για τη Σύνοδο Κορυφής θα συνεχιστούν.

Οργιώδες παρασκήνιο

Ενα νέο ψήφισμα, που θα καταφέρει να εξουδετερώσει τις αντιρρήσεις των «διαφωνούντων», απεργάζονται πυρετωδώς ΗΠΑ-Βρετανία, που πιέζουν ασφυκτικά απειλώντας και με μονομερές πλήγμα

Ολα πανέτοιμα στον Κόλπο

Associated Press

Ολα πανέτοιμα στον Κόλπο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΠΑΡΙΣΙ-ΜΟΣΧΑ- ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές διαβουλεύσεις εντός και πέριξ του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει της σημερινής νέας συνεδρίασής του μετά από την επίσημη δεύτερη ενημέρωση των επικεφαλής των σωμάτων ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου. Οι διαφωνίες που καταγράφηκαν σαφώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής, κυρίως ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν οδηγήσει σε σειρά ελιγμών και τις δύο «πλευρές», με τις Γαλλία-Γερμανία και Ρωσία να επιμένουν ότι δε χρειάζεται δεύτερο ψήφισμα και δε δικαιολογείται τώρα η χρήση βίας, και τις ΗΠΑ-Βρετανία να αναζητούν τρόπους ξεπεράσματος των διαφωνιών.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται για ένα δεύτερο ψήφισμα που θα γνωμοδοτεί υπέρ της χρήσης βίας», δήλωσε απερίφραστα η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις. Η Ράις δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια και την ανυπομονησία των ΗΠΑ και δε δίστασε να εξαπολύσει επίθεση και κατά των επικεφαλής των σωμάτων ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου. Για την έκθεση Μπλιξ υποστήριξε ότι «δίνει το δικαίωμα της αμφιβολίας στην ιρακινή ηγεσία και αυτό δεν το δικαιούται». Στηλίτευσε, επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας, τονίζοντας ότι «δυστυχώς γράφει ιστορία με την ανικανότητά του να αντιδράσει» και κατέληξε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό για πολύ ακόμη. Αρκετά πια!».

Προς την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης προσανατολίζεται και η Βρετανία. Ο ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, εκτίμησε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επείγον να αφοπλιστεί το Ιράκ», και συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που να μη συμφωνεί ότι το Ιράκ δεν έχει συμμορφωθεί». Ο Στρο, πάντως, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «είναι δύσκολο για μια χώρα να πάει σε πόλεμο με την κοινή γνώμη εναντίον της», αναφερόμενος στην ογκώδη αντιπολεμική διαδήλωση στο Λονδίνο, αν και κατέληξε ότι «στην πορεία η πλειοψηφία θα υποστηρίξει την κυβερνητική επιλογή».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, πάντως, σε συνέντευξή του στο «Τάιμ», δηλώνει ότι «ο αφοπλισμός του Ιράκ είναι κοινός στόχος, και το καλύτερο θα ήταν να εξαφανιστεί ο Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτό μπορεί να γίνει με διπλωματικά μέσα». Ο Σιράκ επαναλαμβάνει ότι δε θεωρεί απαραίτητο ένα νέο ψήφισμα και σε περίπτωση που αυτό παρουσιαστεί και γνωμοδοτεί υπέρ της στρατιωτικής δράσης, η Γαλλία θα αναγκαστεί να αντιταχθεί.

Δυνατότητες διπλωματικής επίλυσης «βλέπει» και η Μόσχα. Ο ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, επανέλαβε ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα διπλωματικά μέσα, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος συνομίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του, με τον οποίο επαναβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι οι δυνατότητες του ψηφίσματος 1441 δεν έχουν εξαντληθεί. Ο Ιβανόφ υπογράμμιζε ότι η Ρωσία «θα δεχτεί νέο ψήφισμα αν διευκολύνει τις επιθεωρήσεις».

Εντονο παρασκήνιο και σενάρια

Ενόψει της σημερινής συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι επιθεωρητές συνέχισαν κανονικά τους ελέγχους τους, ενώ ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ αλ Μπαραντέι, δήλωνε ότι «δεν είναι δυνατόν οι επιθεωρήσεις να συνεχιστούν επ' αόριστον». Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, Αμερικανοί και Βρετανοί προσπαθούν να εκπονήσουν τέτοιο ψήφισμα που θα εκμαιεύσει τη συμφωνία των «διαφωνούντων».

Σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, ο Βρετανός πρωθυπουργός πρότεινε τη σύνταξη ενός ψηφίσματος όπου θα απαριθμούνται τα σημεία στα οποία δεν έχει συμμορφωθεί το Ιράκ και θα ζητά από τη Βαγδάτη συγκεκριμένες απαντήσεις εντός 2 εβδομάδων, απειλώντας τη με αυτόματη ανάληψη δράσης. Ο Μπλερ, μπροστά στην οργή της βρετανικής κοινής γνώμης, διαρρέει ότι θα αποδεχτεί «μονομερή δράση» μόνον εάν υπάρξει αρνητική έκθεση των επιθεωρητών ή εάν εμποδιστεί «παραλόγως» μια απόφαση στρατιωτικής δράσης από άλλα μέλη του Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Μπους συνομιλούσε τηλεφωνικά με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, ο οποίος, μετά, δήλωνε ότι τάσσεται υπέρ διπλωματικής λύσης και ότι «δε θα εξαπολυθεί επίθεση εναντίον αραβικής χώρας από το σαουδαραβικό έδαφος». Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, μιλούσε με βεβαιότητα για αμερικανική επίθεση «το αργότερο αρχές Μάρτη», η οποία θα είναι «σύντομη, μαζική και συντριπτική».

Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενοι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, υποστήριζαν ότι η ιρακινή ηγεσία έχει σχεδιάσει να ανατινάξει δρόμους, γέφυρες και φράγματα, έτσι ώστε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή και να αναγκάσει τους Αμερικανούς να υποχωρήσουν. Παραλλήλως, άλλοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα σχέδια του Σαντάμ να παρασύρει τα αμερικανικά στρατεύματα σε μάχες εντός κατοικημένων περιοχών «θα αποτύχουν γιατί δε θα τον υποστηρίξουν οι Ιρακινοί».

Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι το Κουβέιτ, του οποίου διπλωμάτης δήλωνε ότι «μόνο θαύμα θα αποτρέψει τον πόλεμο», ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορά του με το Ιράκ μέχρι τα τέλη της βδομάδας «για λόγους ασφαλείας». Επίσης, αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν για 7η φορά, μέσα σε 10 μέρες, χτες, θέσεις της ιρακινής αεράμυνας στη ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ».

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΕ
Σε κατεύθυνση ατλαντικής επαναπροσήλωσης

Τελεσίγραφο στο Ιράκ στέλνει η ΕΕ, με μια απόφαση «πολεμικού συγκερασμού» των αντιθέσεων

Ο Σ. Μπερλουσκόνι με τον Τ. Μπλερ στη διάρκεια της Συνόδου

Eurokinissi

Ο Σ. Μπερλουσκόνι με τον Τ. Μπλερ στη διάρκεια της Συνόδου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Σε επίσημη μετατράπηκε, τελικά, η έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών και κατέληξε, αργά χτες το βράδυ, σε μια απόφαση, η οποία επιχειρεί έναν «πολεμικό συγκερασμό» μεταξύ των γαλλο-γερμανικών και των βρετανικών απόψεων, αποτρέποντας προσωρινά μια ανοιχτή κρίση εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η Βαγδάτη δεν πρέπει να τρέφει ψευδαισθήσεις», σημειώνει η απόφαση και απευθύνει τελεσίγραφο «πλήρους και άμεσου αφοπλισμού» στο Ιράκ, ενώ επιρρίπτονται αποκλειστικά και μόνο σ' αυτό οι ευθύνες για τις μελλοντικές εξελίξεις. Στην απόφαση τονίζεται, επίσης, ότι «δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τους εταίρους, ιδίως με τις ΗΠΑ, για τον αφοπλισμό του Ιράκ», ενώ για πρώτη φορά γίνεται η επίκληση «στη χρήση βίας», έστω και ως «έσχατης λύσης». Κατά τα άλλα, η απόφαση επαναλαμβάνει την ανάγκη «νομιμοποίησης» της οποιασδήποτε ενέργειας, μέσω των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ, για πρώτη φορά, η ΕΕ «υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας στην περιοχή».

Οι «αντιφρονούντες» του ΝΑΤΟ, η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο προσήλθαν στις Βρυξέλλες με σκοπό την επίτευξη συγκερασμού πάση θυσία, ώστε να επιβεβαιωθεί, έστω και τυπικά, ο έλεγχος επί της ΕΕ από τον ηγεμονικό γαλλο-γερμανικό άξονα. Το μεγάλο ερώτημα ήταν η στάση της Βρετανίας και, δευτερευόντως της Ισπανίας και της Ιταλίας, που συνοδεύουν εδώ και μέρες το φιλοαμερικανικό χορό στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετά την αρχική άτυπη σύνοδο των 15 ΥΠΕΞ, το Βέλγιο ανέλαβε την «πρωτοβουλία συγκερασμού» στη βάση μιας «πρότασης» έξι σημείων, την οποία η Ελληνική Προεδρία ανέλαβε να διακομίσει στο κρίσιμο «δείπνο εργασίας» των 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Τη βάση συγκερασμού αποτέλεσε η «κοινή» απόφαση της 27/1/2003 του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών επί το (...) «αμερικανικότερον». Στη βάση του ψηφίσματος 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (8/11/2002) τονίζεται, ακόμη πιο σκληρά, η ανάγκη αφοπλισμού του Ιράκ, η οποία «πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν» γιατί, λέει, «ο χρόνος πιέζει». Σημείο το οποίο απαλείφτηκε, κατόπιν παρέμβασης της Γερμανίας. Οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ πρέπει να συνεχιστούν με «πλήρη» συνεργασία του Ιράκ, αλλά η απόδειξη «συνεργασίας» βαραίνει αποκλειστικά τη Βαγδάτη. Για πρώτη φορά δύο νέα στοιχεία παρεισφρέουν στην ενδοευρωπαϊκή συζήτηση. Το πρώτο αφορά στη σημασία της διατλαντικής σχέσης, ενδεικτικό του γεγονότος ότι το ρήγμα στο ΝΑΤΟ έχει φοβίσει τις ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις». Το δεύτερο στοιχείο αφορά αποκλειστικά στην ΕΕ, αφού για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι κάνουν λόγο για «χρήση βίας», έστω και ως «έσχατης λύσης». Η αναφορά στη «χρήση βίας» δεν υπήρχε στην «κοινή» απόφαση της ΕΕ την 27/1/2003 και αποτελεί υπόκλιση στις αμερικανο-βρετανικές πιέσεις. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής έκανε λόγο για «αξιόπιστη απειλή της χρήσης βίας». Σύμφωνα με τον στρατοκράτη της ΕΕ Χ. Σολάνα «όλοι συμφωνούν πως ο πόλεμος μπορεί να 'ναι απαραίτητος, σε μια δεδομένη στιγμή, αλλά ακόμη δε βρισκόμαστε σ' αυτό το σημείο». Ολοι τοποθετούν στο «επίκεντρο» των προσπαθειών τον ΟΗΕ. Και όλοι αποφεύγουν να μιλήσουν για πόλεμο.

Εναρκτήρια παρέμβαση Κ. Σημίτη

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, ως πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο και έχων την «τυπική» ευθύνη και «πρωτοβουλία» για τη σύγκληση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, χαρακτήρισε «αυτονόητη» τη σύγκληση και «παράδοξη τη στάση όσων ισχυρίζονταν «να μην ασχοληθούμε (...) και κατ' επέκταση να μην εκφράσουμε άποψη». Παρά το γεγονός ότι «φαίνεται δύσκολο» η ΕΕ «πέτυχε να έχει μια κοινή στάση από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών την 27η Γενάρη». Από τότε διαμεσολάβησαν μια σειρά γεγονότων, που κατέδειξαν το ανοιχτό ρήγμα στους κόλπους του «ατλαντισμού» και τη μεγαλειώδη αντίδραση των λαών όλου του κόσμου στον «πόλεμο του πετρελαίου». Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη «δε συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να επαναλάβουμε τις διαφωνίες μας, να επαναβεβαιώσουμε τις αποκλίσεις και να επιστρέψουμε στις πρωτεύουσές μας, αφήνοντας τα πράγματα εκεί που ήταν μέχρι χτες». Σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, η ΕΕ πρέπει «να επιδιώξει το εφικτό» και, κυρίως, «να αποτρέψουμε και ας μην το υποτιμήσουμε, τον κίνδυνο διαμόρφωσης νέων διαχωριστικών γραμμών στον ευρωπαϊκό χώρο που αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα πάνω σε κοινές αξίες και αρχές». Για την ελληνική πλευρά η απόφαση 1441 του ΟΗΕ είναι «ένα δεδομένο» και το δεύτερο είναι ότι «εάν η Βαγδάτη δεν την αξιοποιήσει θα φέρει την ευθύνη για όλες τις συνέπειες». Κατά συνέπεια, όπως τόνισε ο Κ. Σημίτης, «η ευθύνη της ΕΕ είναι να συμβάλουμε, να πιέσουμε, να εξασφαλίσουμε ένα διπλό στόχο: Να συμμορφωθεί το Ιράκ στην απόφαση του ΟΗΕ, αλλά και να μην υπάρξει πόλεμος (...) Για να μην υπάρξει πόλεμος πρέπει να αποκτήσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη βεβαιότητα ότι το Ιράκ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον».

Βέλγιο

Με επιστολή του προς την Ελληνική Προεδρία ο «ήρωας» στη χώρα του Βέλγος ΥΠΕΞ Λ. Μισέλ «επιχαίρει» για τη σύγκληση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ «την οποία το Βέλγιο είχε προτείνει από τις αρχές του Φλεβάρη». Επισημαίνει ότι «η συνοχή της ΕΕ πάει πέραν της ιρακινής κρίσης», και ότι παρά το «χωριστικό μήνυμα» της «επιστολής των 8», η ΕΕ μπορεί να βρει «κοινή φωνή, αν ξεφύγουμε από το ψεύτικο δίλημμα υπέρ των ΗΠΑ ή υπέρ της Ευρώπης». Το Βέλγιο εκτιμά ότι «διακυβεύεται η διατλαντική σχέση» στην ιρακινή κρίση, αλλά τονίζει ότι «η σχέση αυτή όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί, αλλά και να ενισχυθεί». Σύμφωνα με τον Λ. Μισέλ, αλλά και τους άλλους δυο της «γηραιάς» Ευρώπης «η χρήση βίας δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά συνιστά την έσχατη επιλογή».

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Για πολλές χούφτες δολάρια

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η ψηφοφορία στην τουρκική Βουλή, σχετικά με την παροχή άδειας διέλευσης Αμερικανικών στρατευμάτων εν όψει του ενδεχόμενου πολέμου, που επρόκειτο να γίνει σήμερα, οδεύει προς αναβολή: Και αυτό διότι δεν έχει επέλθει μέχρι στιγμής «συμφωνία» ανάμεσα στις κυβερνήσεις Μπους και Ερντογάν, σχετικά με το ύψος της αμερικανικής βοήθειας προς την Τουρκία ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της τελευταίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Οι εκτιμήσεις αξιωματούχων και οικονομικών παραγόντων για το «κόστος ενός σύντομου πολέμου» στο Ιράκ για την Τουρκία ποικίλλουν, τοποθετώντας το ανάμεσα στα 16 δισ. δολάρια (εκτίμηση του Ριφάτ Χισαρσικλίογλου, του βιομηχανικού ομίλου ΤΟΒΒ, ο οποίος προέβλεψε επίσης συρρίκνωση των εσόδων της Τουρκίας από τον τουρισμό σε περίπτωση πολέμου κατά τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο) και τα 20 δισ. δολάρια (εκτίμηση του υπουργού Κουρσάτ Τουζμέν, ο οποίος εκτίμησε ότι σε περίπτωση «παρατεταμένου» πολέμου, οι απώλειες θα φθάσουν τα 80 δισ. δολάρια, σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της Σαμπάχ).

Η τουρκική κυβέρνηση, διά στόματος του πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιούλ και του υπουργού Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς -ο οποίος επέστρεψε την Κυριακή από την Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκε και συζήτησε το ζήτημα των «ανταλλαγμάτων» με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους- συνέχιζε να εκβιάζει, εμμέσως πλην σαφώς, την αμερικανική πλευρά, αξιώνοντας μεγαλύτερα οικονομικά ανταλλάγματα και διαβεβαιώσεις από πλευράς ασφαλείας, για να συναινέσει στη διέλευση. Σύμφωνα με το χτεσινό ρεπορτάζ της Τούρκις Ντέιλι Νιους, η αμερικανική πλευρά πρότεινε στις «εντατικές» διμερείς διαπραγματεύσεις επί 2ήμερο κάπου 6 δισ. δολάρια σε άμεση βοήθεια και 20 δισ. δολάρια σε εγγυήσεις δανείων. Τα 20 δισ. αυτά θα μπορούσαν, σύμφωνα με ανταπόκριση του Ρόιτερς, που επικαλείται πηγές «που γνωρίζουν το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης», να προέλθουν από «ιδιωτικές τράπεζες». Η Τουρκική πλευρά ήθελε τα δάνεια αυτά να δοθούν με τους όρους του ΔΝΤ.

Ο Γιακίς δήλωσε ότι «αν δεν υπάρξει επαρκής οικονομική βοήθεια, δε θα περάσουν αμερικανικά στρατεύματα» από την Τουρκία, ενώ ο Γκιούλ πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες πρόσθετε πως «ο χρόνος που θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή εξαρτάται από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ», σύμφωνα με ανταποκρίσεις του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερς -πράγμα που σημαίνει, πρακτικά, ότι η ψηφοφορία δεν επρόκειτο να γίνει σήμερα όπως είχε προγραμματιστεί. «Θα είναι δύσκολο να πείσουμε τους βουλευτές», τόνισε ο Γκιούλ -πράγμα που είχε αποδεχτεί ήδη από την περασμένη βδομάδα, όταν ο βουλευτής του ΑΚΡ Γκοξάλ Κουτζούκαλι, σπάζοντας το απόρρητο της ψηφοφορίας στη Βουλή για την «αναβάθμιση» των αμερικανικών βάσεων, είπε στις κάμερες ότι «ψήφισε όχι» και θα «αποχωρήσει από το κόμμα», αν η κυβέρνηση συμφωνήσει, έναντι όποιου τιμήματος, να σύρει την Τουρκία στον πόλεμο.

Για την «αναβάθμιση» των βάσεων, πάντως, την Κυριακή και τη Δευτέρα έφτασαν στην Τουρκία κάπου 700 Αμερικανοί στρατιώτες, με επανειλημμένες πτήσεις μεταγωγικών C-130.

Το βασικότερο, όμως, είναι ο ρόλος της Τουρκίας στον πόλεμο στο Ιράκ, που κατά την άποψη του ηγέτη του ΑΚΡ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν«αν αρχίσει, θα επεκταθεί στην Τουρκία» (η δήλωση στη χτεσινή Τζουμχουριέτ). Ο Αμερικανός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ είπε την περασμένη βδομάδα ότι τα τουρκικά στρατεύματα «πρέπει να τεθούν υπό αμερικανική διοίκηση». Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την πρότασή του «ταπεινωτική». Οι Τούρκοι στρατηγοί είναι ο άγνωστος Χ σε αυτήν την εξίσωση. Οπως και το κουρδικό στοιχείο. Οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να έρθουν σε συνεννόηση, στην Ιρμπίλ του βορείου Ιράκ, αύριο, Τετάρτη, με τον Χαλιλζάντ, την Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί και κορυφαίο στέλεχος του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μασούντ Μπαρζάνι, σύμφωνα με το CNN Turk, το οποίο προσθέτει ότι στις διαβουλεύσεις θα συμμετάσχει και ο Σανάν Αχμέντ Αγά του Τουρκομανικού Μετώπου.

ΝΑΤΟ
Συμβιβασμοί, συμπαιγνίες και ξεχωριστές ερμηνείες

Ολλανδικοί «Πάτριοτ» ήδη ταξιδεύουν για την Τουρκία

Associated Press

Ολλανδικοί «Πάτριοτ» ήδη ταξιδεύουν για την Τουρκία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ έκλεισαν αποδεκατισμένοι την πιο «μαρτυρική βδομάδα» στην ιστορία της πάλαι ποτέ κραταιάς «συμμαχίας». Οι ΗΠΑ, μετά τις αλαζονικές αξιώσεις, την 16/1/2003, υποχρεώθηκαν να αποσύρουν το σύνολο των αρχικών, ευτελιστικών για τους Ευρωπαίους «συμμάχους», απαιτήσεων. Οπως, στα πλαίσια της άνευ όρων «προληπτικής» σύμπλευσης στη «λογική του πολέμου» κατά του Ιράκ, την αντικατάσταση των «χρήσιμων» δυνάμεων ΗΠΑ από τα Βαλκάνια, την επιβολή φύλαξης των αμερικανικών βάσεων στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ από «ιθαγενείς», τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη «μεταπολεμική» διαχείριση του Ιράκ κ.λπ.

Οι ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να κρυφτούν πίσω από την (...) Τουρκία, η οποία, παρ' όλα αυτά συνεχίζει το ανατολίτικο παζάρι για τις «διευκολύνσεις» προς την αμερικανική πολεμική μηχανή. Οι ΗΠΑ, μετά από έξι μέρες διαρκούς συνεδρίασης του ΝΑΤΟικού Συμβουλίου (ΝΑC), υποχρεώθηκαν την περασμένη Κυριακή (16/2) να «μεταθέσουν» το ζήτημα από το NAC στην «Επιτροπή Αμυντικού Σχεδιασμού» (DPC), όπου δε συμμετέχει η Γαλλία από το 1966. Και τελικά, μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (14/2), και, παρά την κυριακάτικη «ευέλικτη» απουσία της Γαλλίας, το ΝΑΤΟικό DPC των 13 και όχι 19 κρατών - μελών, υποχρεώθηκε όλη την ημέρα από το Βέλγιο σε «διαπραγμάτευση», η οποία κατέληξε αργά τη νύχτα της Κυριακής (24.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) μετά από 13ωρη συνεδρίαση (!!!). Η κατάληξη του βδομαδιάτικου μαρτυρίου του ΝΑΤΟ, αποτελεί ήττα των ΗΠΑ, σ' αυτή τη φάση, και συνίσταται στα εξής: 1) Δεν υπάρχει καμία αναφορά στις αρχικές αμερικανικές απαιτήσεις για «προληπτικές, λογιστικές διευκολύνσεις» προς τις ΗΠΑ στα πλαίσια της «λογικής του πολέμου» κατά του Ιράκ, 2) Το DPC, και όχι το NAC, δηλαδή όχι η Γαλλία, συμφωνεί στην «αμυντική προστασία» της τουρκικής επικράτειας, αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση επίθεσης από το Ιράκ. Αυτό σημαίνει ότι δεν καλύπτονται επιθετικές κινήσεις τουρκικών στρατευμάτων εκτός της τουρκικής επικράτειας, και, συγκεκριμένα στις περιοχές του Βόρειου Ιράκ. Για την «αμυντική προστασία» της Τουρκίας «προβλέπεται» χρήση των ΝΑΤΟικών AWACS, «πιθανή» ανάπτυξη ΝΑΤΟικών πυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ», που έχουν ήδη αποσταλεί μονομερώς από την Ολλανδία και «πιθανή» ανάπτυξη ΝΑΤΟικών «αμυντικών» συστημάτων σε περίπτωση χημικού και βιολογικού πολέμου. Η απόφαση δεν αποτελεί πρόκριμα για εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε πόλεμο κατά του Ιράκ.

Πρόκειται μόνο για πολιτικό μήνυμα του ΝΑΤΟ προς τη «σύμμαχο» Τουρκία. Ετσι κι αλλιώς, η υλοποίηση της απόφασης του ΝΑΤΟικού DPC απαιτεί τριάντα με σαράντα μέρες, γεγονός που εκτιμάται ως «πολύ αργά» για τις εξελίξεις στην ιρακινή κρίση. 3) Η ΝΑΤΟική απόφαση του DPC, αποδεκατίστηκε οριστικά την Κυριακή από το «μικρό» Βέλγιο, τουλάχιστον σε σχέση με τους αρχικούς αμερικανικούς σχεδιασμούς. Και αυτό, γιατί, τονίζεται χαρακτηριστικά, ότι «το ΝΑΤΟ συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών με στόχο μια ειρηνική επίλυση της κρίσης. Η απόφαση αυτή αφορά μόνο στην άμυνα της Τουρκίας και δεν προδικάζει καμία άλλη ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το ΝΑΤΟ, ούτε μελλοντικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ ή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». (4) Η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, με ξεχωριστή δήλωση υπογράμμισαν αμέσως ότι η συμφωνία στο ΝΑΤΟικό DPC «δεν προκαταλαμβάνει, επ' ουδενί λόγω» τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια ειρηνική επίλυση της ιρακινής κρίσης. Οι τρεις «αντιφρονούντες» επαναλαμβάνουν «τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η χρήση βίας δεν μπορεί παρά να συνιστά την έσχατη προσφυγή και ότι όλες οι δυνατότητες που προσφέρονται από το ψήφισμα 1441 δεν έχουν, ακόμα, εξαντληθεί». Ο ΝΑΤΟικός πρέσβης των ΗΠΑ Ν. Μπερνς βιάστηκε να χαιρετίσει την επίτευξη συμφωνίας ως «ένα μεγάλο βήμα μπροστά», ενώ αμερικανόφιλοι διπλωματικοί κύκλοι διέρρεαν ότι «από τη στιγμή που η Γαλλία δεν ήταν μέσα στη συνεδρίαση, καταλήξαμε σε συμφωνία μέσα σε μια μέρα (...) η Γαλλία είναι απομονωμένη μέσα στο ΝΑΤΟ». Εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ έκαναν «σφάλμα τακτικής» από την 16/1/2003, που έφεραν το «πακέτο» απαιτήσεων στο ΝΑΤΟ ως «αμερικανικό» και όχι ως «ΝΑΤΟικό», και αυτό έδωσε αφορμή στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες «να προσδώσουν πολιτικές διαστάσεις» στις διαφωνίες, παρ' όλο που «δεν» συνιστούν «μέτωπο», ενώ, ειδικά ενάντια στο Βέλγιο, εστιάζονται προπαγανδιστικές κατακραυγές περί, δήθεν, «εκβιασμών» κλπ. Η αμερικανοκίνητη προπαγάνδα στο ΝΑΤΟ προσπαθεί να παρουσιάσει τις αντιρρήσεις των τριών «γηραιών» Ευρωπαίων ως (...) εκμετάλλευση της συγκυρίας προς ίδιον όφελος.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΠΕΡΑΜΑ
Μαθητικό αντιπολεμικό μήνυμα

Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος, διοργανώνει Μήνα Αντιπολεμικής Δράσης. Οι εκδηλώσεις, που ξεκινούν σήμερα στις 11.45 π.μ, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, θα περιλαμβάνουν φιλειρηνικές δραστηριότητες από τους μαθητές. Με ζωγραφιές, μηνύματα, θεατρικά, τα παιδιά φιλοδοξούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα εναντίον του πολέμου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αφού πρώτα γίνουν εκδηλώσεις σ' όλα τα σχολεία της περιοχής, η σπουδαία αυτή πρωτοβουλία θα ολοκληρωθεί με τριήμερο αντιπολεμικών δραστηριοτήτων στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

ΧΑΝΙΑ
Αποθρασύνθηκαν οι Αμερικάνοι

Κατέβασαν αντιπολεμικά πανό της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»!

Η θρασύτητα των Αμερικάνων στα Χανιά έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Συμπεριφερόμενοι ως επικυρίαρχοι σε χώρα - προτεκτοράτο, με προκλητικό τρόπο, το Σάββατο το βράδυ, 20 νεαροί Αμερικάνοι κατέβασαν 2 πανό της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, που καλούσαν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που είχε πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα το μεσημέρι.

Στο σημείο αυτό, βρισκόταν εκείνη την ώρα μια παρέα μαθητών, που αντέδρασε στη θρασύτατη ενέργεια των Αμερικανών στρατιωτών. Ομως, όταν προσπάθησαν να τους σταματήσουν, οι Αμερικάνοι αντέδρασαν με επιθετικό τρόπο, απειλώντας και βρίζοντας χυδαία τους μαθητές, οι οποίοι και απομακρύνθηκαν, αντιμετωπίζοντας τους 20 εξαγριωμένους Αμερικανούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ στο χώρο εκείνο ήταν αναρτημένα και άλλα πανό, για τους μανιασμένους Αμερικάνους, κόκκινο πανί αποτέλεσαν μόνον τα πανό της «Δράσης». Πράγμα που δείχνει ότι ενεργούσαν με ρητές εντολές...

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση που προκαλεί την οργή του χανιώτικου λαού, οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης προβάλλουν εγκληματικές, καθώς η αποθράσυνση των ιμπεριαλιστών δολοφόνων δεν είναι άσχετη από τη δουλοπρεπή κυβερνητική στάση απέναντι στους Αμερικάνους, στους οποίους τα δίνει όλα. Ο χανιώτικος λαός, όπως δείχνουν οι τελευταίες κινητοποιήσεις, δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει να συνεχίζονται οι προκλήσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων. Και η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Να απαγορευτούν τώρα τα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, σε σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Τη διαμαρτυρία τους για τη χλιαρή αντιμετώπιση εκ μέρους της ΕΕ του διαρκούς ραδιενεργού εγκλήματος, που συνεχίζει να τελείται από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση ψηφίσματος που αναφερόταν στα «επιβλαβή αποτελέσματα από μη εκραγέντες εκρηκτικούς μηχανισμούς (νάρκες κατά προσωπικού και βόμβες διασποράς) και όπλα που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας ανέφερε τα εξής:

«Δύο χρόνια μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε λόγω των πολυάριθμων - ακόμη και θανατηφόρων - κρουσμάτων που οφείλονται στη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου από ΗΠΑ και NATO στον Κόλπο και στη Γιουγκοσλαβία, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Αντίθετα, υπάρχει άμεσα κίνδυνος να ξαναχρησιμοποιηθούν τέτοια, ή και ακόμη πιο επικίνδυνα όπλα στον επικείμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ, όπου, ήδη, είναι πολλά τα κρούσματα τερατογεννήσεων, παιδικής λευχαιμίας και άλλων καρκίνων.

Στην Ελλάδα, επίσης, υπάρχουν στρατιωτικοί που έχουν προσβληθεί, πάσχουν από διάφορους τύπους καρκίνων και νοσηλεύονται με μυστικότητα. Τέτοια όπλα βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η κυβέρνηση, αφού ψευδώς αρχικά αρνήθηκε την κατοχή τέτοιων όπλων από τις ένοπλες δυνάμεις, στη συνέχεια επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του προβλήματος. Είναι σωστή η πρόσφατη καταγγελία της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής Απειλής: "Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν μικρό πυρηνικό πόλεμο, που ήδη έχει μολύνει ανεπίστρεπτα τη Βαλκανική".

Η περιβόητη διεθνής κοινότητα, παρά την πολυπραγμοσύνη της στη δημιουργία τρομονόμων και Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης, δεν έχει κάνει τίποτα για την απαγόρευση των όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Το σχετικό Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, παρά τα θετικά του, δεν τάσσεται καθαρά υπέρ της πλήρους απαγόρευσης, αλλά ζητά, απλώς, αναστολή χρήσης και παραπέμπει το θέμα σε περαιτέρω μελέτες».

Ενάντια στον πόλεμο και με απεργία

Σε ισχύ η πρόταση του ΠΑΜΕ για κήρυξη πανεργατικής απεργίας τη μέρα που θα αρχίσει η επίθεση στο Ιράκ

Μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο, το ογκώδες αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε ακόμα 50 μεγάλες πόλεις της χώρας μας, τώρα κανένας δεν μπορεί να κλείνει τα αυτιά στην πρόταση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Και η πρόταση που έχει κατατεθεί στα όργανα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι πολύ συγκεκριμένη: «Είναι ανάγκη να κηρυχτεί απεργιακή κινητοποίηση από τώρα, για την πρώτη ημέρα που τα αμερικανονατοϊκά στρατεύματα θα ξεκινήσουν τον πόλεμο». Εναν πόλεμο, που όπως υπογραμμίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, θα έχει χιλιάδες αμάχους θύματα, καταστροφές και άλλες πολύπλευρες επιπτώσεις για τους λαούς. Και από την άλλη πολλαπλάσια κέρδη για τις πολυεθνικές και τα μονοπωλιακά συγκροτήματα».

Ηδη συνδικάτα, ομοσπονδίες, συζητούν την πρόταση του ΠΑΜΕ, παίρνουν αποφάσεις για την απεργία. Αυτές οι συζητήσεις και αποφάσεις πρέπει να πυκνώσουν. Να γίνουν χιονοστιβάδα αντίστασης και πάλης. Ολοι κατανοούμε ότι παρά τη μεγάλη επιτυχία των διαδηλώσεων, ο πόλεμος δεν απετράπη. Οι ιμπεριαλιστές είναι με το όπλο και τους πυραύλους παρά πόδας. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει ανοιχτά τα λιμάνια της χώρας στους επίδοξους δολοφόνους. Μέχρι τώρα, η άρχουσα τάξη της χώρας σε σύμπνοια με το πολιτικό της προσωπικό, δίνει «γην και ύδωρ» στους εγκληματίες.

Τώρα το αντιπολεμικό, φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα πρέπει να κάνει ακόμα ένα βήμα μπροστά. Να κλιμακώσει την πάλη του. Μεγάλη ευθύνη πέφτει στις πλάτες των συνδικάτων. Η εργατική τάξη της πατρίδας μας πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή του ιερού αυτού αγώνα. Οι ταξικές δυνάμεις, και με τη συγκεκριμένη πρόταση, δείχνουν το δρόμο. Τι θα κάνουν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ; Γιατί καλές οι διακηρύξεις, ότι «αυτός ο πόλεμος δεν πρέπει να γίνει»... Ομως αυτός ο πόλεμος δε θα σταματήσει από μόνος του. Κάποιοι πρέπει να τον σταματήσουν. Κάποιοι πρέπει να σταθούν απέναντι στους ιμπεριαλιστές. Κάποιοι, εκεί ψηλά στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, πρέπει να επιλέξουν. Θα σταθούν, με τις πράξεις τους, δίπλα σε αυτό το φουσκωμένο ποτάμι που διαδήλωνε το Σάββατο, ή θα μείνουν σε απλές πασιφιστικές διακηρύξεις. Ας αποφασίσουν επιτέλους με «ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν»!

Συνωστισμός πολεμικών στη Σούδα

το «Σαρλ ντε Γκολ» στο λιμάνι της Σούδας

Associated Press

το «Σαρλ ντε Γκολ» στο λιμάνι της Σούδας
ΚΡΗΤΗ - ΣΟΥΔΑ.--

Αυξημένη κινητικότητα και προσέλευση ξένων πολεμικών πλοίων παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη βάση της Σούδας. Η βάση της Σούδας που αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές βάσεις των Αμερικάνων για τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και παράρτημα της στρατιωτικής και κατασκοπευτικής τους πολιτικής, προετοιμάζεται πυρετωδώς για το αιματοκύλισμα του ιρακινού λαού.

Χτες το πρωί, στη ΝΑΤΟική βάση της Σούδας, στο Μαράθι, κατέπλευσε το γαλλικό αεροπλανοφόρο, «Σαρλ ντε Γκολ», με τη συνοδεία δύο πολεμικών πλοίων. Αποβίβασε στα Χανιά, κοντά, 2.000 ναύτες...

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο, που είναι ικανό να εκτελέσει όλων των τύπων επιχειρησιακές αποστολές, είναι βάρους 40.000 τόνων, έχει χωρητικότητα 2.000 ατόμων και 40 αεροσκαφών και μπορεί να παραμένει στη θάλασσα σχεδόν συνεχώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στη βδομάδα, στη Σούδα πρόκειται να καταπλεύσουν και το βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, «Τουρμπουλέντ», ενώ στις 21 του μηνός στο λιμάνι θα δέσει και το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Σαν Χουάν».

  • Αργά χτες το βράδυ ανακοινώθηκε από το Γάλλο κυβερνήτη του «Σαρλ ντε Γκολ» πως το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα αποπλεύσει από τη Σούδα στις 21/2 και θα ελλιμενιστεί στην Τουλόν για να μη θεωρηθεί πως στοχεύει να πάει στο Ιράκ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ