Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Η υποκρισία των «φιλειρηνικών» φραστικών αναφορών από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία με την ταυτόχρονη υιοθέτηση των προσχημάτων που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, προκειμένου να οδηγήσουν σε μια ακόμα αιματοχυσία στο Ιράκ, ήταν το στοιχείο που χαρακτήρισε τη χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, στη Βουλή, για τις εξελίξεις στο Ιράκ.

«Σημείο κρίσης είναι το τι κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτόν τον πόλεμο» δήλωσε στην ομιλία της στη Βουλή, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προκαλώντας ευθέως όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτελεί απαίτηση όσων πράγματι αντιτίθενται στον πόλεμο η «πολιτική εξόδου από τις πολεμικές προετοιμασίες». Κατήγγειλε την κυβέρνηση για στήριξη της Νέας Τάξης πραγμάτων, χαρακτηρίζοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση «οικοδόμο» αυτής της καταστάσης.

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης, επέλεξε να κάνει επισκόπηση των πρωτοβουλιών της Ελληνικής Προεδρίας, προσπαθώντας να παρουσιάσει την τελευταία έκτακτη σύνοδο ως αντιπολεμική προσπάθεια. Την ιδία ώρα όμως αποδέχτηκε τη λογική της ανάγκης καταστροφής των «όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ» που στηρίζει την πορεία προς τον πόλεμο επισημαίνοντας ότι ακριβώς αυτό το στοιχείο υπήρξε και στην απόφαση της συνόδου. Καλύτερο «παζάρεμα» της εμπλοκής της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, με φιλοαμερικανικές κορόνες, παρέχοντας στήριξη στις κυβερνητικές επιλογές. Τη λογική της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως αντίπαλο δέος στα σχέδια των ΗΠΑ εισηγήθηκε με την παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Στη χτεσινή συζήτηση τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

AΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το κύριο θέμα είναι τι κάνει ο καθένας για να εμποδίσει τον πόλεμο

Eurokinissi

Το κύριο θέμα σήμερα δεν είναι οι γενικές διακηρύξεις περί ειρήνης, αλλά το τι κάνει ο καθένας για να εμποδίσει τον πόλεμο, τόνισε στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως όταν εκτιμάμε ότι βρίσκεται επί θύραις ένας πόλεμος καταστροφικός, που θα εγκαινιάσει και άλλες επιθέσεις σε αραβικές χώρες, αλλά και στη ΝΑ Ασία και τη Β. Κορέα, τότε λίγη σημασία έχει η γενική διακήρυξη περί ειρήνης. Το θέμα είναι τι κάνουμε για να εμποδίσουμε τον πόλεμο.

Η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι ακόμα και το σύνθημα της αποτροπής του πολέμου φαντάζει χλωμό, αφού καθήκον όσων διακηρύσσουν την ειρήνη (λαοί, κυβερνήσεις, κόμματα) είναι η πράξη. Η δε κυβέρνηση, είπε, δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, γιατί αυτό τα τελευταία χρόνια νομιμοποιεί βρώμικους πολέμους και έχουμε παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν.

Ούτε, συνέχισε, στέκει το επιχείρημα ότι αφού μετέχουμε σε συμμαχίες πρέπει να συμμορφωνόμαστε και στο σημείο αυτό είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης και η ανοχή της ΝΔ σε αυτήν τη στάση.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα, είπε, είναι η πολιτική εξόδου από την προετοιμασία του πολέμου και όχι η απλή διακήρυξη «καμία συμμετοχή» που λέει ο ΣΥΝ. Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στις ΗΠΑ για τον πόλεμο.


Eurokinissi

Και δεν είναι μόνο η Σούδα, τα λιμάνια και τα τρένα, είπε, αλλά και οι πρόσθετες υποχρεώσεις που έχουν δοθεί πρόθυμα. Παράδειγμα, η πρόσφατη σύλληψη καθηγητή του ΕΜΠ από το FBI στη Ν. Υόρκη με στοιχεία που δόθηκαν από τη χώρα μας στις ΗΠΑ.

Με την κήρυξη του πολέμου, αναρωτήθηκε, μήπως θα έχουμε και προληπτικές συλλήψεις, αφού η Ελλάδα αποτελεί βάση του πολέμου;

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την άσκηση βέτο από τις χώρες της ΕΕ, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη διαφωνία από τις άλλες και έτσι να μείνουν μόνες τους οι ΗΠΑ και η Βρετανία στον πόλεμο.

Είπε ότι στην υπόθεση υπάρχουν και «παράπλευρες» απώλειες, αφού στο μεν Παλαιστινιακό δε γίνεται καμία αναφορά στο Ισραήλ (που έχει όπλα μαζικής καταστροφής) για τη σφαγή των τελευταίων ημερών, ενώ στο Κυπριακό υπάρχουν εκβιασμοί για αποδοχή σε ασφυκτικά πλαίσια του τρίτου «σχεδίου Ανάν», που είναι χειρότερο από τα προηγούμενα.

Αναφερόμενη στις οικονομικές συνέπειες ενός πολέμου, η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι κυβέρνηση και ΝΔ κάνουν λόγο για τη λήψη μέτρων τα οποία όμως θα ωφελούν τους επιχειρηματίες, ενώ για το λαό ο πόλεμος θα αποτελέσει άλλοθι για την εσαεί συνέχεια της μονόπλευρης λιτότητας.

Νεοταξίτικη λογική του πρωθυπουργού

Αυτή τη φορά, συνέχισε, ο Κ. Σημίτης με ειλικρίνεια «σικάτη» και ευγενική ανέπτυξε τη νεοταξίτικη πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση κρίσεων, όπως λένε σήμερα την εισβολή. Η ΝΔ, τόνισε, δε μας έπεισε ότι θα είχε διαφορετική στάση, εάν ήταν αυτήν τη στιγμή στην κυβέρνηση, αφού δεν έκανε καμία κριτική και δεν είπε τίποτα για την παρεμπόδιση του πολέμου. Αντίθετα ο Κ. Καραμανλής μίλησε για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, που είναι όμως οικοδόμος και αυτή της «Νέας Τάξης».

Είναι θετική, συνέχισε, η θέση του ΣΥΝ που λέει όχι στον πόλεμο και καμία συμμετοχή, αλλά αδυνατίζει αυτή η θέση με τη λογική που προβάλλει ότι το αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ πρέπει να το αποτελέσει η ΕΕ πλην του Μπλερ, την ίδια στιγμή που η ΕΕ είναι οικοδόμος και αυτή της σημερινής λογικής.

Η νεοταξίτικη λογική του πρωθυπουργού, είπε, φάνηκε από το ότι υιοθέτησε όλα τα επιχειρήματα των ΗΠΑ για τα μαζικά όπλα του Ιράκ και για το δικτατορικό καθεστώς. Ομως οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα που παράγει και διαδίδει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο πρωθυπουργός, είπε η Αλ. Παπαρήγα, χαρακτήρισε τη δήλωση των «οκτώ» της ΕΕ, που τάχθηκαν υπέρ των ΗΠΑ, απλώς ως άσκοπη και όχι ως ενέργεια που έφερε τον πόλεμο πιο κοντά.

Στη συνέχεια σχολίασε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για ειρήνη, πόλεμο ως τελευταίο όπλο και ανοικοδόμηση και είπε:

Τι εννοείτε ως ειρήνη; Ειρήνη ήταν και το Οσλο για το Παλαιστινιακό, το Ντέιτον, το Ραμπουγέ, η Βοσνία στη Γιουγκοσλαβία, ήταν όμως ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο. Η υποταγή στη «νέα τάξη» και η παράδοση του πλούτου ή των εδαφών και η αλλαγή συνόρων ή η επέμβαση ονομάζεται ειρήνη, αλλά εμείς αυτήν την ειρήνη την απορρίπτουμε.

Ο πόλεμος, συνέχισε, ακολουθεί ότι οι λαοί δε δέχονται ιμπεριαλιστική ειρήνη και ακολουθεί η ανοικοδόμηση, που σημαίνει ότι αφού σε καταστρέψω, δίνω χρήματα στα ανδρείκελα για να φτιάξω ένα κράτος σύμφωνο με τη «νέα τάξη».

Συμπερασματικά η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι δεν είναι καθόλου αμέτοχη η ΕΕ στην ανάδειξη της Νέας Τάξης Πραγμάτων και υπενθύμισε ότι στα Βαλκάνια η Γερμανία ξεκίνησε το ανακάτεμα της περιοχής και στη συνέχεια άνοιξε η όρεξη των ΗΠΑ να επέμβουν για τα συμφέροντά τους. Επίσης υπενθύμισε τις σφαγές στη Ρουάντα και τις επεμβάσεις σε Κογκό και Σουδάν, όπου υπήρξε παρέμβαση και της Γαλλίας και της Αγγλίας και των ΗΠΑ.

Διάσταση απόψεων, συνέχισε, μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ υπήρχε και άλλοτε όπως σήμερα, που είναι διάσταση για το μερίδιο στη λεία όπου δεν τα βρήκαν. Βέβαια, είπε, το κίνημα πρέπει να αξιοποιήσει τη στάση όσων σήμερα λένε όχι και μακάρι αυτές οι χώρες να βάλουν βέτο στον ΟΗΕ, άσχετα εάν αυτό είναι προσχηματικό. Ομως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι χώρες είναι εγγυητές ειρήνης.

Υπενθύμισε ότι από το 1999, στα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ, υιοθετήθηκε το «νέο δόγμα» του που καταργεί τα σύνορα, επιτρέπει τις επεμβάσεις και ανατρέπει το διεθνές δίκαιο. Επίσης το 2003 υιοθετήθηκε η ιδέα του προληπτικού πολέμου.

Τα συγχαρητήρια, συνέχισε, που πρόσφατα έδωσε ο Τζ. Μπους στον πρωθυπουργό ήταν ακριβώς συγχαρητήρια για τη φιλοαμερικανική στάση της κυβέρνησης. Ομως, τόνισε, με όποιο κόστος η Ελλάδα πρέπει να παρεμποδίσει ουσιαστικά τον πόλεμο και όχι να μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο γι' αυτόν τον πόλεμο. Εάν, είπε, έκανε κάτι τέτοιο και έπαιρνε μέτρα παρεμπόδισης του πολέμου, θα είχε τη στήριξη όλου του λαού και του δικού μας Κόμματος.

Αυτός ο πόλεμος δε θα είναι ο τελευταίος, τόνισε καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα, γιατί οι ΗΠΑ θέλουν την «ανάταξη» του αραβικού κόσμου, όπως τη θέλει και η ΕΕ και η Ελλάδα είναι το επίκεντρο αυτής της κατάστασης. Διακυβεύονται πολλά, είπε, και για κάποιους προέχει η ενότητα της ΕΕ. Για το ΚΚΕ το θέμα δεν είναι εάν είναι ή όχι ενωμένη η ΕΕ, αλλά σε ποια κατεύθυνση είναι ενωμένη. Εάν είναι ενωμένη και υπέρ των πολέμων, δεν τη θέλουμε ενωμένη γιατί θα είναι ισχυρή. Χρειάζεται, είπε, κίνημα για ανατροπές στο εσωτερικό κάθε χώρας και πρέπει κυβερνήσεις ή κόμματα που ανέχονται τον πόλεμο να τιμωρηθούν και με την ψήφο, αλλιώς θα μείνει ανεκπλήρωτο το αίτημα για ειρήνη.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Δήλωσε... Γαλλογερμανός

Αντίθετος στον πόλεμο στο Ιράκ εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας για κίνηση ενίσχυσης της αμερικανικής μονοκρατορίας, προβάλλοντας όμως ταυτόχρονα ως «απάντηση» την αυταπάτη που άφορα στην «ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής» λέγοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να εργαστεί γι' αυτή». Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας τονίζοντας ότι «γέννα ελπίδες», αφήνοντας στο περιθώριο τα κίνητρα της στάσης τους. Στην ίδια λογική κινήθηκε και η εκτίμηση που ανέφερε περί του ότι «ήταν θετική η πρωτοβουλία για τη σύνοδο κορυφής και θετικό ότι υπήρξε ένα κοινό κείμενο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέφερε την πάγια θέση του κόμματός του περί μιας ΕΕ που θα αλλοιώσει τις ισορροπίες στον πλανήτη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η ΕΕ εάν προχωρήσει στην πολιτική της ενοποίηση, εάν αποκτήσει κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και εάν αποκτήσει πολιτική οντότητα μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα νέο πόλο στα πλαίσια του σύγχρονου κόσμου, που μπορεί να αλλάξει την ισορροπία», προσθέτοντας ότι «αυτή η προοπτική της ΕΕ να κινηθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση διακυβεύεται αυτές τις μέρες στο θέμα του Ιράκ». Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να κινηθεί με γνώμονα αυτό τον στόχο. Επίσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι περιμένει προκειμένου να περιχαρακωθεί πίσω από μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ υπέρ του πολέμου καθώς και για το ότι υιοθετεί την αντίληψη της μη σύγκρουσης με τις ΗΠΑ γιατί θα υπάρξει ζημία στα εθνικά θέματα.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προσδεθείτε στις ΗΠΑ

Την πρόσδεση της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ πρότεινε ευθέως χτες στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής, ζητώντας καλύτερη διαπραγμάτευση των ανταλλαγμάτων, που πρέπει να επιδιωχτούν από αυτή την τακτική! Υποστήριξε ότι η ΝΔ ζητά την «ειρηνική επίλυση του προβλήματος» για λόγους ...πολιτισμού, όμως ταυτόχρονα δήλωσε ότι «η κρίση στο Ιράκ έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα παγκόσμιας σπουδαιότητας και αποτελεί δοκιμασία και πρόκληση για τη λειτουργία και το κύρος του ΟΗΕ». Αναφορικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Κ. Καραμανλής σημείωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν κοντά μας σε δύσκολους καιρούς και βρεθήκαμε κοντά τους χωρίς επιφυλάξεις και χωρίς υστερόγραφα την 11η Σεπτεμβρίου», τονίζοντας ότι «έχουμε κάθε λόγο να αρθρώνουμε σε κάθε περίπτωση ξεκάθαρη, συνεπή και υπεύθυνη φωνή». Ζητώντας μάλιστα περαιτέρω παζάρεμα σημείωσε πως «η Ελλάδα πρέπει να αποδεικνύεται συνεπής στις συμμαχικές υποχρεώσεις της, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να είναι ειλικρινής με τους πολίτες της και να απαιτεί την ίδια συνέπεια από τους συμμάχους της». Συνδέοντας ουσιαστικά το θέμα του Ιράκ με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι «ζούμε σε μια δύσκολη γειτονιά και η γεωγραφία επιβάλλει τους δικούς της όρους, που δεν μπορεί να αγνοούμε. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των ΗΠΑ. Εχουμε κάθε λόγο να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας αλλά και να απαιτούμε σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτές». Παράλληλα, ζήτησε, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας, την «εφαρμογή της πρότασης από κοινού ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων και τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής». Ασκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης Σημίτη: «Η κοινωνία κουράστηκε στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα. Οι πολίτες έχουν χορτάσει από λόγια, επικοινωνιακές παραστάσεις και κυβερνητικές επιτυχίες». Κάλεσε δε σε συναίνεση στις φιλοαμερικανικές επιλογές λέγοντας ότι «είναι επιτακτικό να κρατήσουμε σε πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας αλλά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την εθνική ομοψυχία».

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Δήλωσε... Αμερικανός

Eurokinissi

Τον πυρήνα των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αιτιολογήσουν την επικείμενη επέμβαση στο Ιράκ παρουσίασε ως θέση της ελληνικής κυβέρνησης, χτες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Παράλληλα επιδόθηκε σε μια ευρύτατη ανασκόπηση των πεπραγμένων της Ελληνικής Προεδρίας και μάλιστα με δόσεις υπερβολής.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαια ότι «υποστηρίζουμε την ειρηνική επίλυση», αφού «η ένοπλη σύρραξη θα οδηγήσει σε ανθρώπινη δυστυχία και αντιδράσεις που θα προκαλέσουν νέους φόβους και αβεβαιότητα», ενώ «η διεθνής οικονομία περνάει μια περίοδο μεγάλων αμφιβολιών και κρίσης», πλην όμως τόνισε πολλές φόρες ότι «στόχος είναι ο αφοπλισμός του Ιράκ», λέγοντας ότι ανήκει στις «δυνάμεις που δε σέβονται τους κάνονες του διεθνούς δίκαιου πρέπει να αφοπλιστεί μονίμως και για πάντα». Δήλωσε δε με σαφήνεια ότι είναι «στο χέρι του Ιράκ το αν θα γίνει ο πόλεμος» προσθέτοντας την εκτίμηση πως «το Ιράκ δεν έχει συνεργάστηκε απρόσκοπτα και δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με τα Ηνωμένα Εθνη». Για τις περαιτέρω εξελίξεις ο Κώστας Σημίτης δήλωσε πως οι κινήσεις της Ελληνικής Προεδρίας κινούνται στη λογική που λέει ότι «μια πρόσκληση για συμμόρφωση που δεν έχει καμιά συνέχεια δείχνει ότι υπάρχει μια κωλυσιεργία» μιλώντας για την ανάγκη να υπάρξει «σοβαρό μήνυμα στο Ιράκ που θα δώσει την αίσθηση χρονικής πίεσης».

Αναφορικά με τα Ηνωμένα Εθνη ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «υπάρχει μια ευρύτατη συμφωνία ως προς αυτό που η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να επιδιώξει» δηλαδή τον αφοπλισμό του Ιράκ προσθέτοντας ότι «πλαίσιο δικό μας είναι ο σεβασμός του ψηφίσματος 1441» και ότι «πρέπει οι επιθεωρητές να μπορούν να κάνουν το έργο τους, να αφοπλίσουν το Ιράκ και να καταστρέψουν τα όπλα μαζικής καταστροφής». Επισήμανε ότι για κάθε εξέλιξη «η νομιμοποίηση μπορεί να υπάρχει μόνο από τη Διεθνή Κοινότητα» και «το Συμβούλιο Ασφάλειας είναι η πηγή νομιμοποίησης» προσθέτοντας ότι «δεν είναι δουλιά της Ευρώπης να πει αν το Ιράκ ανταποκρίνεται στο ψήφισμα 1441».

Για τους χειρισμούς της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει την πρωτοβουλία για έκτακτη Συνοδό στις 17 Φλεβάρη ως απάντηση στα ζητούμενα των αντιπολεμικών διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, λέγοντας ότι «το έκτακτο συμβούλιο ανταποκρινόταν στη θέληση των λαών της Ευρώπης». Παράλληλα επιχείρησε τον εκθειασμό της Συνοδού, παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις κάθε άλλο παρά τάσσονται ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, λέγοντας ότι οφείλεται και στη σύνοδο το ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία των επιχειρήσεων. Οσον άφορα τις απόψεις στο εσωτερικό της ΕΕ σημείωσε ότι είναι κοινός ο στόχος του αφοπλισμού, αλλά «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τη διαδικασία» και «η Ελληνική Προεδρία οφείλει να επιδιώξει μια αποφασιστική παρέμβαση», αφού οι χώρες - μέλη «πρέπει να συγκλίνουν, να συνθέσουμε τις διαφορετικές απόψεις και να οδηγηθούμε σε μια κοινή θέση». Χαρακτήρισε πάντως επιβαρυντική για τις εξελίξεις την πρόσφατη πρωτοβουλία των «8» μιλώντας για «έλλειμμα συνεννόησης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες» σημειώνοντας πως το απαιτούμενο για την ΕΕ είναι «μια συμμαχία με εναλλακτικές προσεγγίσεις» στο πρόβλημα.

ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Αντιπολεμική εκδήλωση

Εκδήλωση διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού με θέμα: «Πόλεμος και Παιδεία», σήμερα Παρασκευή 28 Φλεβάρη και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χολαργού. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Ζώτος, εκπαιδευτικός, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων.

ΕΥΒΟΙΑ
Πρωτοβουλίες κατά του πολέμου

Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, η Νεανική Δράση Ειρήνης, η επιτροπή «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και άλλοι 35 μαζικοί φορείς, διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση την Τετάρτη 5 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο Παπαδημητρίου, με θέμα: «Παγκόσμια αντίδραση κατά του βρώμικου πολέμου στο Ιράκ, οι συνέπειες ενός προαποφασισμένου εγκλήματος». Θα προβληθούν επίσης σλάιτς και ταινία μικρού μήκους.

Εξάλλου, με ομόφωνο ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αυλίδας Εύβοιας, καταγγέλλει και καταδικάζει τους σχεδιασμούς των Αμερικανών και Ευρωπαίων συμμάχων τους για τον προαποφασισμένο πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Συμβολική περικύκλωση του αεροδρομίου Μεσσήνης

Την Κυριακή, 2 του Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι

Σε συμβολική περικύκλωση του αεροδρομίου της Μεσσήνης καλεί το λαό και τους μαζικούς φορείς της Μεσσηνίας η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, την Κυριακή 2 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι και προσυγκέντρωση στις 11:30 π.μ. στο Αναψυκτήριο, με απαίτηση να μη χρησιμοποιηθεί από τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα σε περίπτωση που ξεσπάσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος σε βάρος του λαού του Ιράκ.

Το αεροδρόμιο της Μεσσήνης είχε χρησιμοποιηθεί από το ΝΑΤΟ πριν ένα χρόνο στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν προκειμένου να καλύψει επιχειρησιακές ανάγκες του πολέμου. Για την αποτροπή της χρησιμοποίησης εκ νέου του αεροδρομίου της Μεσσήνης από τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα στον άδικο και βάρβαρο πόλεμο που ετοιμάζουν, ο λαός της περιοχής ετοιμάζεται να δώσει μια πρώτη δυναμική απάντηση καταδίκης.

Με ανακοίνωση - κάλεσμα η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας επισημαίνει πως «η συνεχής δράση του φιλειρηνικού κινήματος φέρνει αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση των ιταλικών ΝΑΤΟικών πλοίων που έφυγαν από το λιμάνι της Καλαμάτας έχοντας πάνω τους τη σφραγίδα των αντιιμπεριαλιστικών και αντιπολεμικών αισθημάτων του καλαματιανού λαού». Και συνεχίζει: «Τώρα είναι ώρα να γίνουν τα λόγια πράξεις. Κανείς δε δικαιούται να δει καμένα από τις βόμβες κορμιά και να δηλώσει μετά "συγκλονισμένος". Τώρα δεν είναι ώρα για "ενότητα" με τους "καλούς" του ιμπεριαλισμού. Τώρα είναι ώρα για δράση». Και καταλήγοντας τονίζει: «Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Με το πρώτο χτύπημα να βγούμε όλοι στην πλατεία 23 Μάρτη».

ΧΑΝΙΑ
Συναγερμός για την επιτυχία της μηχανοκίνητης πορείας

Πραγματοποιείται την Κυριακή 2 του Μάρτη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Αντιπολεμικός συναγερμός επικρατεί στα Χανιά, για την καλύτερη οργάνωση και επιτυχία της μηχανοκίνητης πορείας, την Κυριακή 2 του Μάρτη στις 11 το πρωί στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Την κινητοποίηση, ως γνωστόν, αποφάσισαν δεκάδες μαζικοί, συνδικαλιστικοί και νεολαιίστικοι φορείς που είναι ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ και στη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας από τους Αμερικανούς γι' αυτό το σκοπό.

Από χτες το πρωί, μέλη της Επιτροπής Ειρήνης, της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη και μαζικών φορέων πραγματοποιούν εξορμήσεις στις συνοικίες και στην πόλη των Χανίων, ενημερώνοντας τον κόσμο για τον πόλεμο και τις επιπτώσεις που θα έχει όχι μόνο για το λαό του Ιράκ αλλά και για όλους τους λαούς του κόσμου.

Οι φορείς καλούν τον χανιώτικο λαό, και ιδιαίτερα τη νεολαία του, να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση και πορεία που θα ακολουθήσει, κάνοντας ξεκάθαρη την αντίθεσή του στον πόλεμο. Για να καταδικάσει, επίσης, τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που δε λέει να σεβαστεί τα αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού, των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών σε ολόκληρη τη χώρα. Αντίθετα, με τις αποφάσεις της, βάζει πλάτη στα πολεμοκάπηλα σχέδια των Αμερικανών και Αγγλων ιμπεριαλιστών.

Ακόμα καλούν το λαό να διαδηλώσει ενάντια στη μετατροπή της Κρήτης, και ειδικά των Χανίων, σε ορμητήριο των Αμερικανών για το αιματοκύλισμα του λαού του Ιράκ και των λαών του κόσμου, με στόχο τον έλεγχο των πετρελαίων και της ευρύτερης περιοχής, χρησιμοποιώντας τη βάση της Σούδας.

Στο «Ριζοσπάστη» μίλησε η Κατερίνα Λεδάκη, μέλος της τοπικής Γραμματείας Χανίων του ΠΑΜΕ και του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η οποία τόνισε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πόλεμο που έχει προαποφασιστεί. Ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, γιατί οι συνέπειες θα είναι τραγικές, όχι μόνο για το λαό του Ιράκ, που ήδη υποφέρει, αλλά και για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου.

Καθήκον, λοιπόν, για κάθε εργαζόμενο και νέο, μπαίνει η συμμετοχή και συμβολή στη γιγάντωση των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων, γιατί αυτός ο πόλεμος μπορεί να σταματήσει μόνο με τη λαϊκή πάλη, την πάλη των λαών».

Αναφερόμενη, ειδικότερα, στο κλίμα που επικρατεί σχετικά με το αντιπολεμικό συλλαλητήριο, η Κατερίνα Λεδάκη συμπλήρωσε: «Τις μέρες αυτές έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς και από τις συζητήσεις μας με τους εργαζόμενους αυτό που τονίζεται είναι η ανάγκη η εργατική τάξη να μπει μπροστά σε αυτόν τον αγώνα.

Εμείς καλούμε όλους τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες να συμμετάσχουν μαζικά στη μηχανοκίνητη πορεία, συμβάλλοντας όλοι στο να σταματήσει αυτός ο πόλεμος και να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα μας».

Στη γραμμή των ΗΠΑ

Δεμένη πισθάγκωνα στο αμερικανικό πολεμικό άρμα η ελληνική κυβέρνηση

Η Αθήνα βαθμιαία ευθυγραμμίζεται απολύτως με τις αμερικανικές κινήσεις κατά του Ιράκ και, παρά τη «φιλειρηνική» της ρητορεία, προσφέρει όχι μόνο ανοχή, αλλά «γην και ύδωρ», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιδιώξεις της Ουάσιγκτον.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο του Μπους σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις. Στις επαφές του αυτές ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται, εκτός των άλλων, να συζητήσει και το αμερικανικό αίτημα, να διαθέσει η Ελλάδα τους πυραύλους «Patriot» για την αμυντική θωράκιση της Τουρκίας. Το θέμα της συνδρομής όλων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, προκειμένου να εμφανιστεί το «αρραγές» μέτωπο της συμμαχίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ, θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Κ. Σημίτης

Για τις εξελίξεις γύρω από το Ιράκ, μίλησε χτες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός μετέφερε στους υπουργούς τον προβληματισμό του ΓΓ του ΟΗΕ, τον οποίο διαπίστωσε κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα. «Μπορώ, είπε, να μεταφέρω τον προβληματισμό του για το τι θα συμβεί, διότι είναι φανερό ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δε θέλει ποτέ μια λύση, η οποία δε θα έχει την αποδοχή, τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Γι' αυτό, κάθε προσπάθεια, η οποία γίνεται για να ξεπεραστούν ή να μην εφαρμοστούν αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί στα Ηνωμένα Εθνη, τον βρίσκει αντίθετο. Από τη συζήτηση αυτή, κατάλαβα ότι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, μέχρι τα μέσα του Μάρτη, θα προσπαθήσει ιδίως να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό, εάν οι επιθεωρήσεις θα συνεχιστούν, πόσο και με ποιο αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, το επόμενο δεκαήμερο είναι εξαιρετικά κρίσιμο. «Θα δούμε, είπε, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, ποια θα είναι η εξέλιξη. Εμείς, σύμφωνα με αυτά που έχουν αποφασιστεί στην ΕΕ, έχουμε πάντα τις εξής κεντρικές αρχές:

Πρώτον, ότι η πρωτοβουλία ανήκει στα Ηνωμένα Εθνη και τα Ηνωμένα Εθνη αποφασίζουν για το τι θα γίνει.

Δεύτερον, ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών 1441.

Και τρίτον - και αυτονόητο - ότι ο πόλεμος είναι η τελευταία λύση, όταν έχουν αποτύχει όλες οι άλλες λύσεις».

Παραιτήθηκε Αμερικανός σύμβουλος στην Αθήνα

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση που υπέβαλε ο πολιτικός σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Μπ. Κίσλινγκ. Στην επιστολή παραίτησής του, την οποία υπέβαλε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Πάουελ, ο Αμερικανός διπλωμάτης, που επί εικοσαετία εργαζόταν για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, δηλώνει ότι διαφωνεί με τις κινήσεις της χώρας του κατά του Ιράκ, οι οποίες - όπως δηλώνει - βρίσκονται εκτός του πλαισίου της Διεθνούς Νομιμότητας.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών

Για την προετοιμασία της απεργίας

Να πάρουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση κατά του επερχόμενου νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους, που πλήττονται από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προετοιμάζονται οι εργαζόμενοι της Μαγνησίας. Στα πλαίσια των προετοιμασιών της απεργίας που θα γίνει στις 21 Μάρτη, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ διοργανώνει, την Τετάρτη 5 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, ευρεία σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών.

Σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα, που έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι οι πραγματικές αιτίες του επερχόμενου πολέμου είναι η κρίση του καπιταλισμού, το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ κήρυξαν έναν άλλο πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη, οι συνέπειες του οποίου είναι η ανεργία, η υποαπασχόληση, η φτώχεια, η εκμετάλλευση.

Στο μεταξύ, με έγγραφό της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου ζητάει και αυτή από τη ΓΣΕΕ να κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 21 Μάρτη.

ΠΑΤΡΑ
Οργανώνουν την απεργία

Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση της απεργίας στις 21 Μάρτη η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας παίρνει πρωτοβουλίες για την καθολική συμμετοχή των σωματείων. Ηδη μια σειρά σωματεία (Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Μετάλλου, Δημοτικών Υπαλλήλων) έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται και άλλα σωματεία από το χώρο των μεγάλων εργοστασίων και επιχειρήσεων της πόλης, του εμπορίου και της υγείας να πάρουν την ίδια απόφαση.

Για την καλύτερη επιτυχία της απεργίας, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί σε σύσκεψη την Τετάρτη 5 Μάρτη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ενώ με παρέμβαση των μελών της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, θα συγκληθεί συνέλευση των αντιπροσώπων στις 17 Μάρτη, με θέμα την προκήρυξη απεργίας από το Εργατικό Κέντρο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στα σωματεία η απόφαση

Κάλεσμα στα σωματεία του νομού να πάρουν απόφαση για κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 21 Μάρτη και παράλληλα να είναι σε ετοιμότητα για απεργιακή κινητοποίηση τη μέρα που θα ξεκινήσει η επίθεση στο Ιράκ, απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που στο ΕΚ Θεσσαλονίκης εκφράζονται μέσα από τον συνδυασμό της «Εργατικής Ενότητας». Την πρόταση - κάλεσμα, που περιλαμβάνει επίσης στήριξη των σημερινών και αυριανών κινητοποιήσεων για την Παιδεία και κήρυξη 24ωρης απεργίας την 1η Μάη με θέμα την Ελληνική Προεδρεία και 24ωρη απεργία στις 20 Ιούνη 2003, ημέρα που θα ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης, η «Εργατική Ενότητα» την κατέθεσε στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΕΚΘ την Τετάρτη το βράδυ.

Η πλειοψηφία όμως της διοίκησης του ΕΚΘ, για άλλη μια φορά απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους, καταψήφισε την πρόταση κινητοποίησης και συντονισμού της δράσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής και έριξε το μπαλάκι στη ΓΣΕΕ και στη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων!

Αυτές τις κρίσιμες για τους εργαζόμενους και το λαό ώρες, μπροστά στον επικείμενο πόλεμο των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, σε αγαστή συνεργασία με τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν την αγωνιστική στάση που απαιτούν οι καιροί.

Δυναμώνει το μέτωπο για την απεργία στις 21 Μάρτη

Κάθε ημέρα που περνάει, διευρύνεται και δυναμώνει το μέτωπο της απεργίας για τις 21 Μάρτη που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ. Νέες ομοσπονδίες και συνδικάτα αποφασίζουν συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, χιλιάδες εργαζόμενοι κάνουν ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα, λένε «όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», υπερασπίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα. Στελέχη του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές ομοσπονδιών και συνδικάτων με την προκήρυξη στο χέρι δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης.

Στην Αθήνα η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), ενώ εργατικές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε δεκάδες άλλες πόλεις.

Με το σύνθημα «Στις 21 Μάρτη βγείτε όλοι στους δρόμους!», το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι «μόνο η μαζική - καθολική λαϊκή πάλη μπορεί να τους σταματήσει» και πως «οι πραγματικές αιτίες του πολέμου είναι η κρίση του καπιταλισμού, το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο του πετρελαίου και των ενεργειακών πηγών».

Ταυτόχρονα σημειώνει στην προκήρυξή του το ΠΑΜΕ: «Η ΕΕ και η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ, έχουν κηρύξει πόλεμο ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Παίρνουν νέα σκληρά μέτρα για την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας». Τους στόχους αυτούς έρχεται να προωθήσει και η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 21-23 Μάρτη στις Βρυξέλλες.

Γι' αυτό το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί στην απεργία και για την υπεράσπιση βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Πιο αποφασιστικά οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους να απαιτήσουν το πραγματικό 35ωρο, 7ωρο 5ήμερο, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και βασικό μισθό τις 350.000 δραχμές.

Στην πανελλαδική πανεργατική απεργία ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή οι εξής οργανώσεις: Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, το Εργατικό Κέντρο Χανίων, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Ελευσίνας «η Μασίνα».

Ακόμα στην απεργία καλεί τους εργαζόμενους το Συντονιστικό Σωματείων ΟΤΑ και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας, οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΤΑΕ-ΟΤΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Το μέτωπο πάλης διευρύνεται και από την Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών, που πήρε απόφαση για κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την ίδια μέρα, ειδικά στις επιχειρήσεις της COCA-COLA, με βασικό αίτημα την καθιέρωση του 35ωρου.

Σημειώνεται ότι μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει και η πρόταση - απαίτηση που διατύπωσαν 22 δευτεροβάθμιες οργανώσεις προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, να προκηρύξουν 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία την πρώτη μέρα που θα ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου στο Ιράκ.

Τη σχετική έκκληση έχουν υπογράψει οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Φαρμάκου, Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, Εμφιαλωμένων Ποτών, Θεάματος και Ακροάματος, τα Εργατικά Κέντρα: Λάρισας, Αγρινίου, Αρτας, Γιαννιτσών, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Κιλκίς, Λασηθίου, Λευκάδας, Μεγάρων, Νάουσας, Σάμου. Επίσης, έχουν συνυπογράψει και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία στους ΟΤΑ: Ζεφυρίου, Ανω Λιοσίων, Ν. Ιωνίας, Κορυδαλλού, Ελληνικού, Ηλιούπολης, Θριάσιου, Ταύρου, Καλλιθέας.

Κάτω από αυτή την ισχυρή πίεση και ενώ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπαίνουν στα γεμάτα στη μάχη της απεργίας, η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε τελικά χτες 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας, καθώς - όπως προκύπτει και από την ανακοίνωσή της - η περιβόητη απεργιακή κινητοποίηση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων θα περιοριστεί στο χαρακτηρισμό «Ημέρα δράσης των συνδικάτων σε όλη την Ευρώπη».

Στρατιωτικές ετοιμασίες εκατέρωθεν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΟΧΑ.--

Ανδρες της ιρακινής επίλεκτης δύναμης της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, τεθωρακισμένα και αντιαεροπορικές συστοιχίες μεταφέρει η ιρακινή ηγεσία από την περιοχή της Μοσούλης, στο Βόρειο Ιράκ, προς το νότο, με πιθανό προορισμό είτε τη Βαγδάτη είτε την πόλη Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αυτό υποστήριξαν, χτες, αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου, επικαλούμενοι τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αν και δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν αν οι κινήσεις αυτές αποτελούν προάγγελο προετοιμασιών εκ μέρους της Βαγδάτης. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «πιθανώς η ιρακινή ηγεσία προετοιμάζει δυνάμεις για μάχες σε αστικές περιοχές». Οπως ανακοινώθηκε από τις ιρακινές αρχές, ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε, χτες, νέα σύσκεψη με τους στρατιωτικούς επιτελείς του, ενώ ο υπουργός Εμπορίου προειδοποιούσε, για άλλη μια φορά, ότι «το Ιράκ θα γίνει τάφος για κάθε εισβολέα. Θα γίνει Βιετνάμ».

Σύσκεψη, όμως, είχε και ο διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο, Τόμι Φρανκς, με τους επιτελείς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος ήταν ο καλύτερος δυνατός συντονισμός ενόψει μιας στρατιωτικής επίθεσης, που ο Φρανκς διευθύνει από το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση «Ας Σαγίλιγιαχ», του Κατάρ. Στον Κόλπο βρίσκονται, πλέον, 200.000 Αμερικανοί στρατιώτες, όμως, προς το παρόν, μοναδικό βέβαιο σημείο εφόρμησης των δυνάμεων πεζικού δεν είναι παρά το Κουβέιτ και πιθανώς από βορρά η Τουρκία, εφόσον το Κοινοβούλιο λάβει τελική απόφαση. Με βάση τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον, μόνο οι στρατιωτικές δαπάνες θα αγγίξουν τα 95 δισ. δολάρια.

Σκληρά «παζάρια» κεκλεισμένων των θυρών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΠΕΚΙΝΟ-ΜΟΣΧΑ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Αρχισε, χτες το απόγευμα, κεκλεισμένων των θυρών άλλη μια κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Επί τάπητος» βρίσκονται, αυτή τη φορά, δύο κείμενα: Η πρόταση ψηφίσματος που συνυπογράφουν ΗΠΑ-Βρετανία-Ισπανία και υποστηρίζει η Βουλγαρία, όπου αναφέρεται ότι το Ιράκ «έχασε την τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί», άρα και ανοίγει ο δρόμος για στρατιωτική δράση, και το μνημόνιο που συνυπογράφουν Γαλλία-Γερμανία-Ρωσία και υποστηρίζουν Κίνα και Ρωσία, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης και παράτασης των επιθεωρήσεων.

Οι υπόλοιποι «6» του Συμβουλίου Ασφαλείας, Αγκόλα, Καμερούν, Χιλή, Γουινέα, Μεξικό και Πακιστάν, μη μόνιμα μέλη, φέρονται να βρίσκονται υπό ασφυκτικό καθεστώς διπλωματικών πιέσεων εκατέρωθεν, καθώς η ψήφος τους θα είναι καθοριστική. Ενδεικτικό, ίσως, των σκληρών μαραθώνιων «παζαριών» είναι το γεγονός ότι, χτες, στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, με λίγη διαφορά ώρας, έφθασαν απεσταλμένοι των ΗΠΑ και του Ιράκ. Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στη Ν. Υόρκη. Οπως έγινε, επίσης, γνωστό, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, θα ενημερώσει, γραπτώς, τα μέλη του Συμβουλίου, μέσα στο Σαββατοκύριακο, για την πορεία των επιθεωρήσεων και θα παρουσιάσει επισήμως τη νέα του έκθεση στις 7 του Μάρτη.

Αρκετές ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης δεν είχε γίνει καμία επίσημη δήλωση. Εντούτοις, η ατμόσφαιρα περιγραφόταν από διπλωμάτες ως «μάλλον εκρηκτική». Λίγο νωρίτερα, οι ΥΠΕΞ Ρωσίας-Κίνας επαναδιαβεβαίωναν, στο Πεκίνο, την πεποίθησή τους ότι «ο πόλεμος μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί».

Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, συμφωνώντας να «συνεργαστούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια λύση προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας». Εντούτοις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαναλάμβανε, μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, ότι «η Μόσχα δεν μπορεί, στην παρούσα φάση, να υποστηρίξει μια απόφαση που θα δρομολογεί την ανάληψη στρατιωτικής δράσης». Οι Πούτιν - Σρέντερ δήλωναν έτοιμοι να συνομιλήσουν με όλες τις πλευρές αλλά όχι «έτοιμοι για πόλεμο».

Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνιζε πως η Γαλλία «αν κρίνει ότι έχουν εξαντληθεί τα διπλωματικά μέσα θα συνεργαστεί στρατιωτικά με τις ΗΠΑ, αλλά αυτό δε συμβαίνει σήμερα». Την ίδια στιγμή, για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα, ο Αμερικανός πρέσβης στη γαλλική πρωτεύουσα προειδοποιούσε ότι «η Γαλλία θα υποστεί σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες αν επιμείνει σε αυτήν τη συμπεριφορά, τώρα που επιβάλλεται η λήψη απόφασης». «Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες προθεσμίες», συμπλήρωνε, μιλώντας στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν.

Η αβεβαιότητα, σε συνδυασμό, όπως λένε οι ειδικοί, με το δριμύ κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις ΗΠΑ, υποχρεώνοντάς τες να αποδεσμεύσουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τα αποθέματά τους, εκτόξευσαν, χτες, στα ύψη την τιμή του μαύρου χρυσού, που άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της ιρακινής εισβολής στο Κουβέιτ. Καθησυχαστικός, όμως, εμφανίστηκε ο γγ του ΟΠΕΚ, επαναλαμβάνοντας ότι το «πετρέλαιο δε θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο».

«Οραματίζεται» και επισήμως για Ιράκ ο Μπους

Το αεροπλανοφόρο «Κίτι Χοκ» που πήρε εντολή να κατευθυνθεί και αυτό στον Κόλπο

Associated Press

Το αεροπλανοφόρο «Κίτι Χοκ» που πήρε εντολή να κατευθυνθεί και αυτό στον Κόλπο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν και η εγκαθίδρυση ενός νέου δημοκρατικού καθεστώτος στο Ιράκ θα λειτουργήσει ως ένα ισχυρό παράδειγμα ελευθερίας σε όλα τα έθνη της περιοχής». Αυτό υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος, για πρώτη φορά επισήμως, παρουσίασε, μιλώντας στο Ινστιτούτο «Αμέρικαν Εντερπράιζ», μια εξαιρετικά συντηρητική «δεξαμενή σκέψης», το «όραμά» του για το, μετά Σαντάμ, Ιράκ.

Ο Τζορτζ Μπους συνέδεσε την απομάκρυνση του ιρακινού καθεστώτος με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι η «εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού καθεστώτος στο Ιράκ θα φέρει πιο κοντά την επίτευξη βιώσιμης και ουσιαστικής ειρήνης ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς».

Μιας ειρήνης, που, σύμφωνα με τον Μπους, προϋποθέτει τη «μετατροπή» της παλαιστινιακής ηγεσίας σε μια «δημοκρατική κυβέρνηση που θα έχει κόψει κάθε δεσμό με την τρομοκρατία» και την «προσπάθεια εκ μέρους του Ισραήλ να υποστηρίξει με κάθε τρόπο την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Η διασύνδεση αυτή έγινε γιατί, όπως υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν «θα στερήσει από τους τρομοκράτες ανά τον κόσμο ένα καθεστώς πρόθυμο να τους εξοπλίσει, να τους εκπαιδεύσει και να τους παράσχει καταφύγιο» και, ταυτοχρόνως, θα δώσει «ένα σαφές μήνυμα σε όλα τα καθεστώτα που υποστηρίζουν και υποθάλπουν την τρομοκρατία, ότι θα έχουν παρόμοια τύχη».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «είναι δεσμευμένες απέναντι στο Ιράκ, και θα πράξουν όπως έπραξαν και στις περιπτώσεις της Ιαπωνίας και της Γερμανίας αμέσως μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί τότε εκτιμούσαν ότι οι δύο αυτές χώρες δεν μπορούσαν να αντέξουν τη δημοκρατία. Εκαναν λάθος. Και σήμερα κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το Ιράκ δεν μπορεί να γίνει υπόδειγμα δημοκρατικής χώρας για ολόκληρη την περιοχή. Οι ΗΠΑ, όπου πήγαν, αφού κατατρόπωσαν τους εχθρούς, δεν άφησαν πίσω τους δυνάμεις κατοχής, αλλά Κοινοβούλια και Συντάγματα», υποστήριξε ο Τζορτζ Μπους.

Κατέληξε, μάλιστα, ότι ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολος αλλά είναι εφικτός εφόσον μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεσμευτούν ότι θα βοηθήσουν το Ιράκ. Κλείνοντας, τόνισε ότι «η δυσκολία αυτή δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία προκειμένου να παρατείνεται η λειτουργία των εργαστηρίων δηλητηρίων και των κρατητηρίων βασανισμού που υπάρχουν σήμερα στο Ιράκ».

Η ομιλία του Μπους, διόλου τυχαία, μεταδόθηκε από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα σε εθνική εμβέλεια. Και όπως τόνιζαν πολλοί αναλυτές, είχε, ουσιαστικά, δύο βασικούς στόχους: Κατ' αρχάς να προκαλέσει ρήγματα στην εικόνα του υποστηρικτή της «αναίτιας και σκληρής βίας» που έχει διαμορφωθεί σε μεγάλη μερίδα της αμερικανικής και της παγκόσμιας κοινής γνώμης και κατά δεύτερον να πείσει ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν το Ιράκ στην τύχη του μετά την απομάκρυνση του ιρακινού καθεστώτος, αλλά σκοπεύουν να διαφυλάξουν την εθνική και εδαφική του κυριαρχία. Το κατά πόσο τα κατάφερε, πάντως, είναι ένα άλλο θέμα...

ΙΤΑΛΙΑ
Στοπ στα «τρένα του θανάτου»

Διαδηλωτές δένονται σε σιδηροδρομικές γραμμές για να εμποδίσουν τα τρένα του πολέμου

Associated Press

Διαδηλωτές δένονται σε σιδηροδρομικές γραμμές για να εμποδίσουν τα τρένα του πολέμου
ΠΙΖΑ.-- Ακόμα μια ημέρα δράσης κατά των «τρένων του θανάτου» χτες στην Ιταλία, αφού οι ακτιβιστές συνέχισαν τις προσπάθειές τους να εμποδίσουν τα τρένα που μεταφέρουν αμερικανικό πολεμικό υλικό από το να φτάσουν στην αμερικανική βάση «Καμπ Ντάρμπι», κοντά στην Πίζα.

Διαδηλωτές χτες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στις γραμμές του τρένου που ενώνει το Λιβόρνο με την Πίζα, ενώ άλλη ομάδα συγκεντρώθηκε έξω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πίζας. Ακόμη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο σταθμό Πιανόρο στις γραμμές που ενώνουν την Μπολόνια με τη Φλωρεντία, η οποία διαλύθηκε μετά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Ανάλογες δράσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Βερόνα, όπου οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν γρήγορα, αφού «δεν είχαν την άδεια των αρχών». Πάντως χτες ο υπουργός Εσωτερικών Τζιουζέπε Πιζάνου ανακοίνωσε ότι οι μεταφορές πλέον «ολοκληρώθηκαν με επιτυχία» και επαίνεσε τις αστυνομικές δυνάμεις για τη συμβολή τους...

Οι διαδηλωτές έχουν προκηρύξει γενικό συλλαλητήριο για τις 8 Μάρτη έξω από τη βάση «Καμπ Ντάρμπι».

ΕΥΡΩΠΗ
Οργάνωσε το κοινό ανακοινωθέν των «8» η «Γουόλ Στριτ Τζουρνάλ»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η διευθύντρια σύνταξης της «Wall Street Journal» ισχυρίστηκε ότι η εφημερίδα της είχε την πρωτοβουλία για τη σύνταξη της κοινής διακήρυξης των 8 Ευρωπαίων ηγετών, που υποστηρίζει την αμερικανική στάση σε ό,τι αφορά στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

Σύμφωνα με την Κάρεν Ελιοτ Χάουζ, την ιδέα είχαν οι υπεύθυνοι της ευρωπαϊκής έκδοσης της εφημερίδας. Εκείνοι κάλεσαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να γράψει το κείμενο και αυτός με τη σειρά του πρότεινε στον Χοσέ Μαρία Αθνάρ να το συνυπογράψει, ενώ μέρος πήρε και ο Τόνι Μπλερ. Σύμφωνα με την Χάουζ, η εφημερίδα της υποστηρίζει ιδέες (δηλαδή την άμεση απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν) και με αυτή τη λογική θέλησε να προκαλέσει ένα «διάλογο», στον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους!

Φυσικά η Χάουζ έσπευσε να διαψεύσει ότι ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους που ζήτησε από την εφημερίδα να προβεί σε αυτή την ενέργεια, ενώ πρόσθεσε ότι «ήταν τιμή για την εφημερίδα της που πήρε αυτή την πρωτοβουλία»... Καταλήγοντας η Χάουζ δήλωσε ότι «όσο νωρίτερα κάνουμε τον πόλεμο τόσο καλύτερα» και ότι «η εφημερίδα θα ασχοληθεί με τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου και όχι με τους βομβαρδισμούς, δίνοντας κεντρική θέση στα θέματα που έχουν να κάνουν με το πετρέλαιο».

Ο κυνισμός μόνον ενδεικτικός μπορεί να είναι της λειτουργίας του «έγκυρου» εντύπου.

Λήγει, μάλλον, το «σίριαλ» των πυραύλων

Θετικά, πλην όχι αποφασιστικά, βήματα προόδου αναμένεται να αναφέρει ο Χανς Μπλιξ προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες επιθεωρήσεις

Επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Βαγδάτη

Associated Press

Επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Βαγδάτη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εντός των δύο προσεχών ημερών θα δώσει την οριστική της απάντηση για το μέλλον των πυραύλων «αλ Σαμούντ», η ιρακινή ηγεσία αποστέλλοντας επίσημη επιστολή προς τον ΟΗΕ, υποστήριζε, χτες, ανώτερος Ιρακινός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

Ενώ αξιωματούχοι του ΟΗΕ έκρουαν «τον κώδωνα» προς τη Βαγδάτη υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία για την αποδοχή της καταστροφής των πυραύλων λήγει το Σάββατο, ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ φέρεται να έστειλε, εσπευσμένα, στο Ιράκ το δεξί του χέρι, τον Ελληνα επιθεωρητή, Δημήτρη Περρίκο, προκειμένου να διαπραγματευτεί με την ιρακινή ηγεσία «τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την καταστροφή των αλ Σαμούντ». Μάλιστα, αργά χτες, το Αιγυπτιακό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο μετέδιδε, επικαλούμενο ασφαλείς πηγές της ιρακινής ηγεσίας, ότι η Βαγδάτη, «εντός ωρών», θα αποδεχτεί επισήμως να καταστρέψει τους συγκεκριμένους πυραύλους «καθώς είναι αποφασισμένη να μην δώσει κανένα πρόσχημα για επίθεση στις ΗΠΑ».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι «η ιρακινή στάση εντάσσεται στη γενικότερη εκστρατεία εξαπάτησης και υποκρισίας» της ιρακινής ηγεσίας. Αναφερόμενος στη συνέντευξη που έδωσε ο Σαντάμ Χουσεΐν στον Νταν Ράδερ του αμερικανικού δικτύου CBS, όπου φέρεται να δηλώνει ότι δε θα καταστρέψει τους πυραύλους «αλ Σαμούντ», ο Μπους εκτίμησε ότι «σήμερα λέει ότι θα τους διατηρήσει αλλά αύριο μπορεί να τους καταστρέψει και να υποστηρίξει ότι αφοπλίστηκε. Ομως οι πύραυλοι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» κατέληξε. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, που εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το Ιράκ θα καταστρέψει τελικά τους πυραύλους.

Την ίδια στιγμή, ο Χανς Μπλιξ ετοιμάζει τη νέα αναφορά του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές, θα μιλά για «θετικά βήματα συνεργασίας εκ μέρους του Ιράκ», που όμως «δε δείχνουν μια αποφασιστική αλλαγή στάσης». Επίσης, αναμένεται να αναφέρει ότι «αν αυτά τα βήματα είχαν γίνει έγκαιρα η όλη διαδικασία θα είχε κυλήσει διαφορετικά». Παρ' όλα αυτά, ο Μπλιξ εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μια τέτοια επιχειρηματολογία που θα δικαιολογεί παράταση του χρόνου των ελέγχων, καθώς όπως δήλωνε και στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Τζάιτ», «σε μια χώρα που επί 8 χρόνια γίνονταν επιθεωρήσεις, 4 χρόνια διεκόπησαν, και τώρα επαναλαμβάνονται για 12 βδομάδες, δε νομίζω ότι είναι σωστό να κλείσει απότομα η πόρτα των ελέγχων».

Από τη Βαγδάτη, ο εκπρόσωπος των επιθεωρητών, Χίρο Ουέκι, ανακοίνωνε ότι άρχισαν εναέριες επιθεωρήσεις και τα γαλλικά Μιράζ, ενώ επιβεβαίωνε ότι, υπό την επίβλεψη των επιθεωρητών, καταστράφηκε ποσότητα οβίδων με αέριο μουστάρδας, το οποίο είχε εξουδετερωθεί, ενώ βρέθηκαν ευρήματα κατεστραμμένων βομβών τύπου R 400 σε σημείο που υπέδειξαν οι ιρακινές αρχές. Επίσης από τη Βαγδάτη, ο Νοτιοαφρικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αζίζ Παχάντ, που ηγείται της επιτροπής ειδικών σε θέματα αφοπλισμού που έχει αποστείλει η Ν. Αφρική μετά τις επανειλημμένες μνημονεύσεις των επιθεωρητών στο «νοτιοαφρικανικό μοντέλο αφοπλισμού», εκτιμούσε ότι «τα βήματα του ιρακινού αφοπλισμού είναι σαφή, ξεκάθαρα και γρήγορα» και δήλωνε ότι είναι «ακατανόητη η διεθνής απαισιοδοξία».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Ατακτη υποχώρηση - μέχρι νεωτέρας

Ολλανδικοί «Πάτριοτ» στο λιμάνι της πόλης Ισκεντερούμ

Associated Press

Ολλανδικοί «Πάτριοτ» στο λιμάνι της πόλης Ισκεντερούμ
ΑΓΚΥΡΑ.-- Προ της απειλής να χάσει την ψηφοφορία στη Βουλή για την «παροχή διευκολύνσεων» στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ -καθώς, πέρα από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, που είχε δεσμευτεί να καταψηφίσει το σχετικό κείμενο, το ρήγμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε βαθύνει επικίνδυνα, με 60-100 βουλευτές να απειλούν με αρνητική ψήφο - η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιουλ και του «πρωθυπουργού εν αναμονή» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε να την αναβάλει. Ως δικαιολογίες της τακτικής αυτής υποχώρησης προβλήθηκαν η ανάγκη να υπάρξει έγκριση από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΑΕ) στο σχέδιο στάθμευσης και διέλευσης 62.000 Αμερικανών στρατιωτών μαζί με 255 μαχητικά και 65 ελικόπτερα από το τουρκικό έδαφος προς το Ιράκ, αλλά και το ότι δεν έχει γίνει ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί μιας δεύτερης απόφασής του, πλέον της 1441. Η δεύτερη αυτή ένσταση, που προβάλλουν πολλοί Τούρκοι βουλευτές, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Βουλής Μπουλέντ Αρίντζ, μάλλον θα βγει από τη μέση αύριο, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να έχει υποσχεθεί στις ΗΠΑ να επιτρέψει στα στρατεύματά τους να αναπτυχθούν εντός ημερών. Τυπικά, η ψηφοφορία επανακαθορίστηκε για το Σάββατο.

Πέραν, όμως, των σκληρών παζαριών εντός κυβερνώντος κόμματος, εκκρεμούν ακόμη οι «καταληκτικοί όροι» της συμφωνίας με τους Αμερικανούς, όχι σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια, αλλά όσον αφορά στο μέλλον του Ιράκ - και αυτή η συζήτηση δεν είναι καθόλου «απλή». Μία πληροφορία του ιδιωτικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου NTV που μεταδόθηκε χτες αναφέρει ότι οι Αμερικανοί «θα οπλίσουν και θα αφοπλίσουν τις κουρδικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης στο Βόρειο Ιράκ υπό την επίβλεψη Τούρκων στρατιωτικών». Μοιάζει ωστόσο απίθανο να δέχτηκαν κάτι τέτοιο οι Αμερικανοί και ακόμη και αν όντως η πληροφορία είναι ακριβής, μια τέτοια συμφωνία είναι θνησιγενής - ο πόλεμος έχει πάντοτε τη δική του λογική. Ούτως ή άλλως, η τουρκική αγωνία όσον αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους (πράγμα που είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε ανάφλεξη και στο εσωτερικό της Τουρκίας, που η ύπαρξη 12-16 εκατομμυρίων Κούρδων εγγυάται) είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η εχθρότητα που εκδηλώνεται ανοιχτά, πλέον, ανάμεσα στην Αγκυρα και τις ισχυρές ιρακινές κουρδικές οργανώσεις. Δεν είναι τυχαία η επιστολή που έστειλαν από κοινού ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του ΚουρδιστάνΜασούντ Μπαρζάνι και ο ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης ΚουρδιστάνΤζαλάλ Ταλαμπάνι στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, τον οποίο προειδοποιούσαν ότι θεωρούν την Τουρκία «κίνδυνο μεγαλύτερο από τον Σαντάμ», σύμφωνα με τη διατύπωση της εφημερίδας «Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ». Τυχαία δεν είναι επίσης η χτεσινή δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μετέδωσε το πρακτορείο «Ανατολία», ότι ο Μασούντ Μπαρζάνι έχει «επιλέξει λάθος στόχο», δηλαδή την Τουρκία. Ακόμη σημαντικότερη είναι η δήλωση Ερντογάν ότι υπάρχει «μεγάλη αβεβαιότητα στην περιφέρεια, αβεβαιότητα που θα πρέπει να άρουν οι Τούρκοι στρατιώτες εισερχόμενοι στην περιοχή»! Αυτό για το οποίο μιλά ο ηγέτης του ΑΚΡ, βεβαίως, είναι η εισβολή και η κατοχή του Βορείου Ιράκ από τον τουρκικό στρατό - το επιτελείο, υπό τον Χιλμί Οζκιόκ, δε θα μπορούσε να το θέσει καλύτερα...

Οι ενδείξεις είναι πως η τουρκική ηγεσία αναμένει τον πόλεμο «σύντομα», πράγμα που καταδεικνύει και η εκκένωση της πρεσβείας της στη Βαγδάτη, όπως και η οδηγία που εξέδωσε προς τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη γειτονική της χώρα «αμέσως».

Διχασμός και πιέσεις ενόψει της κρίσιμης αραβικής συνόδου

ΚΑΪΡΟ.-

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ για τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί, εκτάκτως, το Σάββατο, με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο Ιράκ. Η Βαγδάτη, η οποία επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή να καθυστερήσει η σύνοδος μέχρι τα μέσα Μάρτη προκειμένου να έχει προηγηθεί και η επόμενη επίσημη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τους επικεφαλής των επιθεωρητών, ετοιμάζεται να αποστείλει στην Αίγυπτο μια εξαιρετικά υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία.

«Δε θέλουμε, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, να μας εγκαταλείψουν οι Αραβες αδελφοί μας. Επιθυμούμε ένα τελικό ανακοινωθέν που θα διακρίνει σαφώς ανάμεσα στο θύμα και στον επιτιθέμενο». Αυτό δήλωνε, από το Κάιρο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράκ στον Αραβικό Σύνδεσμο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στην ιρακινή αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν τόσο ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν όσο και ο πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ αλλά και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Οι πιέσεις που θα ασκήσουν η ιρακινή αντιπροσωπεία αλλά και ορισμένες άλλες αραβικές ηγεσίες, όπως η λιβανική και η συριακή, προκειμένου να υιοθετηθεί μια σαφής και σκληρότερη στάση απέναντι στα αμερικανικά σχέδια για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, αναμένονται εξαιρετικά έντονες. Εντούτοις, αναλυτές εκτιμούσαν ότι δύσκολα θα φέρουν αποτέλεσμα, αφού ορισμένες άλλες ηγεσίες, όπως των εμιράτων, του Κουβέιτ ή του Κατάρ, που έχουν, ήδη, παραχωρήσει διευκολύνσεις στα αμερικανικά στρατεύματα, δεν επιθυμούν μία τόσο μεγάλη ρήξη με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν διαμορφωθεί 3 διαφορετικά «στρατόπεδα». Στο πρώτο κατατάσσονται χώρες όπως το Κουβέιτ που εκτιμούν ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος και κατά συνέπεια ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πρέπει να ασχοληθεί με το πώς θα αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα. Μια άλλη ομάδα, στην οποία συντάσσονται Αίγυπτος και Σ. Αραβία, επιμένει ότι ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί και ότι η ευθύνη βαραίνει το Ιράκ που οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα. Τέλος, Συρία και Λίβανος επιμένουν ότι στο τελικό ανακοινωθέν θα πρέπει να εκφράζεται η πλήρης υποστήριξη των Αράβων στο Ιράκ και να καταδικάζεται η αμερικανική εμμονή.

Πάντως, ένα πρώτο σχέδιο ψηφίσματος που κυκλοφορεί, ήδη, ανάμεσα στους ΥΠΕΞ που προετοιμάζουν τη σύνοδο, αναφέρει ότι «απορρίπτεται κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράνομη εξωτερική επίθεση εναντίον της όποιας αραβικής χώρας». Με τη συγκεκριμένη διατύπωση αφήνεται το περιθώριο να υποστηριχτεί μια επίθεση που θα εγκρίνεται μέσα από απόφαση του ΟΗΕ.

Εξαιρετικά πιθανό θεωρούνταν το ενδεχόμενο η Σύνοδος να αποφασίσει την αποστολή αντιπροσωπείας στο Ιράκ, η οποία θα προσπαθήσει να πιέσει την ιρακινή ηγεσία να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Παράλληλα, εξετάζεται η πρόταση να μεταβεί, ταυτοχρόνως, αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ, για να επαναλάβει στην αμερικανική ηγεσία ότι ένα πλήγμα στο Ιράκ «θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη την περιοχή». Στην κρίσιμη σύνοδο του Σαββάτου αναμένεται να συμμετάσχουν, επίσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, ως εκπρόσωπος της Προεδρίας της ΕΕ.

Διαψεύδουν οι Σαουδάραβες

«Μάλλον οι δημοσιογράφοι ξέρουν κάτι που εγώ αγνοώ». Με τη φράση αυτή, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, Πρίγκιπας Σαούντ, διέψευσε κατηγορηματικά χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», το οποίο υποστηρίζει ότι Ουάσιγκτον και Ριάντ κατέληξαν σε συμφωνία παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων στα αμερικανικά στρατεύματα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραχωρείται στις αμερικανικές δυνάμεις το κέντρο ελέγχου και αεροπορικών επιχειρήσεων της βάσης «Σουλτάν», ενώ επιτρέπεται στα αμερικανικά μαχητικά να ανεφοδιάζονται και να σταθμεύουν στις σαουδαραβικές αεροπορικές βάσεις.

Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες μετά το Ιράκ

Αποσπάσματα από την ομιλία του Θ. Παφίλη στη συνάντηση των κινημάτων ειρήνης

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή, κατά την οποία οι ΗΠΑ και η Βρετανία ετοιμάζονται να εξαπολύσουν έναν νέο πόλεμο, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη συναίνεση των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη Διάσκεψη Κορυφής στην Πράγα... Οσο για τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει και συνδέονται με τα συμφέροντα ισχυρών χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, φαίνεται πως θα λάβουν τέλος καθώς θα εξασφαλιστεί στο τέλος και η δική τους συναίνεση και συμμετοχή», επισήμανε ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Θ. Παφίλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε συνάντηση κινημάτων ειρήνης και αλληλεγγύης που συνδιοργάνωσε στην Κουάλα Λουμπούρ το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών Αδεσμεύτων Χωρών.

Σε άλλο σημείο ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε πως «τα σχέδια πολέμου για το Ιράκ δε θα είναι τα τελευταία», καθώς θα ακολουθήσουν και αυτά που αφορούν σε άλλες χώρες, οι οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, αποκαλέστηκαν «άξονας του κακού».

Καταγράφοντας τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ ανέφερε στην ομιλία του τα ακόλουθα:

«Η Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα το Νοέμβρη και οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα έχουν βαριές συνέπειες για την ανθρωπότητα, το μέλλον της ειρήνης και του κινήματός μας. Στην ΕΕ η στρατιωτικοποίηση εντείνεται, μαζί με την απόφαση σύστασης ευρωστρατού, που θα αποτελέσει μία νέα επιθετική δύναμη κατά των λαών. Υπάρχει οξεία επιδείνωση της κατάστασης στη Λατινική Αμερική, επίσης. Οι προσπάθειες ανατροπής του νέου Προέδρου της Βενεζουέλας και η επέμβαση στην Κολομβία εντείνονται, όπως και η συνεχιζόμενη επίθεση κατά της Κούβας, όπως τώρα με την άδικη καταδίκη και κράτηση πέντε νεαρών Κουβανών σε φυλακή των ΗΠΑ, ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η σφαγή των Παλαιστινίων απ' την κυβέρνηση Σαρόν συνεχίζεται, υποστηρίζεται και γίνεται ανεκτή απ' τις ΗΠΑ και τις άλλες δυνάμεις. Ο σκοπός τους είναι η εξάλειψη της Παλαιστινιακής Αρχής και η εγκαθίδρυση ενός μη ανεξάρτητου και ελεγχόμενου παλαιστινιακού κράτους.

Στην Ασία υπάρχει εντεινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ του πόθου για ειρήνη στην περιοχή και της αμερικανικής πολιτικής πολέμου και επιθετικότητας. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή δεν απειλεί μόνον την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά επιβάλλει βάρος και θυσίες στους λαούς όσων χωρών φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Εχει γίνει πλέον εμφανές πως η στρατιωτική συμμαχία και η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα σημάνει την εμπλοκή ασιατικών χωρών στον επιθετικό πόλεμο των ΗΠΑ. Γι' αυτό και υπάρχουν νέα κινήματα και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην περιοχή κατά της στρατιωτικής πολιτικής των ΗΠΑ, υπέρ της διάλυσης των στρατιωτικών συνασπισμών και της απομάκρυνσης των αμερικανικών βάσεων, υπέρ της ειρήνης και της ανεξαρτησίας.

Τώρα, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις διεθνώς καταδικασθείσες τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, έχει γίνει πιο εμφανές πως χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για την κλιμάκωση της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να αυτοεπιβληθούν και να κυριαρχήσουν».

Στον επίλογο της ομιλίας του, ο Θ. Παφίλης κάλεσε άπαντες να ενώσουν τις δυνάμεις με τα κινήματα ειρήνης σ' όλες τις ηπείρους, σε έναν κοινό αγώνα για αλλαγή της πορείας που αποβαίνει τόσο καταστρεπτική για τους λαούς.

Αυταπάτη ο «ανθρώπινος» ιμπεριαλισμός

Μιλά στο «Ρ» ο Θ. Παφίλης, Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που βρέθηκε στη Μαλαισία σε διεθνή συνάντηση κινημάτων ειρήνης στο πλαίσιο της 13ης Διάσκεψης του Κινήματος των Αδεσμεύτων Χωρών

Στιγμιότυπα από τις πρόσφατες αντιπολεμικές εκδηλώσεις στη Μαλαισία

Associated Press

Στιγμιότυπα από τις πρόσφατες αντιπολεμικές εκδηλώσεις στη Μαλαισία
«Δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες για μία βελτιωμένη Νέα Τάξη Πραγμάτων, ούτε για παγκοσμιοποίηση με ανθρώπινο πρόσωπο. Το ερώτημα Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα έχει ήδη τεθεί αντικειμενικά, αλλά σύντομα θα μπει και στην πρώτη γραμμή» σημείωσε χτες, μιλώντας στο «Ρ», ο Θανάσης Παφίλης, Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, δίνοντας το κεντρικό στίγμα των επισημάνσεων και προβληματισμών που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών συνάντησης διεθνών κινημάτων ειρήνης και αλληλεγγύης στο πλαίσιο της 13ης Διάσκεψης του Κινήματος Αδεσμεύτων Χωρών στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ.

Βασικό ρόλο στις εργασίες της συνάντησης με θέμα «Κίνημα Αδεσμεύτων και Νέες Προκλήσεις», που συνδιοργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών Αδεσμεύτων Χωρών και Κινήματα Ειρήνης και Αλληλεγγύης, έπαιξαν ζητήματα ειρήνης, όπως οι εξελίξεις σε Ιράκ, Παλαιστίνη και η διεθνής τρομοκρατία, ο αφοπλισμός, αλλά και η σχέση «παγκοσμιοποίησης» - φτώχειας και περιβάλλοντος. Υπήρξαν συγκλίσεις σε μία σειρά διεθνών ζητημάτων, αλλά και έντονες αντιπαραθέσεις. Ομως, στο τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε κατά το κλείσιμο της συνάντησης διεθνών κινημάτων ειρήνης και αλληλεγγύης έγιναν σημαντικές επισημάνσεις για ακόλουθα διεθνή ζητήματα:

- Σ' ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, διαπιστώθηκε πως αυτές διαμορφώνονται κάτω απ' την κυριαρχία των Αμερικανών και των συμμάχων τους, παραμερίζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών και λαών που αρνούνται να υποταχτούν στα συμφέροντα των ισχυρών. Επισημάνθηκε δε η μεγάλη προσφορά της ΕΣΣΔ και των σοσιαλιστικών χωρών στο Κίνημα Αδεσμεύτων Χωρών κατά το παρελθόν, αλλά και το δυσαναπλήρωτο κενό που προκαλεί σήμερα η απουσία τους...


Associated Press

- Διαπιστώθηκε πως τα τελευταία πέντε χρόνια, οι συνέπειες της Νέας Τάξης Πραγμάτων και της «παγκοσμιοποίησης» σε αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες, αλλά και των λαών γενικά ήταν εμφανώς δυσμενείς, γιατί μεταξύ άλλων μεγέθυναν το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ φτωχών και πλουσίων.

- Σ' ό,τι αφορά τη νέα οικονομική κατάσταση, εκτιμάται ότι οι πλέον ανεπτυγμένες χώρες και το διεθνές κεφάλαιο όλο και περισσότερο αυξάνουν την εκμετάλλευση των λαών του Τρίτου Κόσμου με βατήρες: τη φθηνή εργατική δύναμη, την κατάκτηση των τοπικών αγορών με την είσοδο και δράση των πολυεθνικών εταιριών, που παράλληλα καταστρέφουν και το φυσικό περιβάλλον για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη.

- Υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στην τρομοκρατία, όπου σημειώνεται πως παρά την αρχική συμπάθεια που εκφράστηκε προς τις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, τώρα η τρομοκρατία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να εδραιωθεί η παγκόσμια ηγεμονία των Αμερικανών και άλλων ιμπεριαλιστών.

- Ως εκ τούτου, διαπιστώνονται ως αυταπάτες τα περί βελτιωμένης Νέας Τάξης Πραγμάτων και παγκοσμιοποίησης με ανθρώπινο πρόσωπο.

Η ίδια η πραγματικότητα, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν πλέον καταρρίψει τους μύθους που καλλιέργησε η Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη περί νέων κόσμων, ειρηνικών, γεμάτων οικονομική πρόοδο, σημείωσε ο Θ. Παφίλης, επισημαίνοντας σε επόμενο σημείο ως γενικότερη εκτίμηση και αίσθηση απ' τις εργασίες της Διάσκεψης του Κινήματος Αδεσμεύτων όχι μόνον τη γενικότερη επιδείνωση της κατάστασης για όλη την ανθρωπότητα, αλλά και την αναζήτηση αδιεξόδου απ' την κρίση που δημιουργεί το μεγάλο κεφάλαιο.

«Οσον αφορά σ' αυτή τη Διάσκεψη, αλλά και συνολικά, αυτό που φαίνεται είναι προάγγελος των μεγάλων λαϊκών αγώνων που θα ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογράμμισε ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, κάνοντας αναφορά στην ενδεικτική - του γενικότερου κλίματος - ομιλία του πρωθυπουργού της Μαλαισίας (που προεδρεύει του Κινήματος Αδεσμεύτων Χωρών), Μαχαθίρ Μοχάμεντ.

Ο Θ. Παφίλης ανέφερε τη χαρακτηριστική ομιλία του Μαλαισιανού πρωθυπουργού Μαχαθίρ Μοχάμεντ, επισημαίνοντας πως, ως επί το πλείστον, ήταν ένα «κατηγορώ» ενάντια στη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη, της «ελεύθερης αγοράς» και του μύθου πως ο ιμπεριαλισμός θα πάει την ανθρωπότητα μπροστά... Η ομιλία του πρωθυπουργού της Μαλαισίας, συνέχισε ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, είναι χαρακτηριστική διότι εκφράζει και τις αστικές τάξεις επιμέρους χωρών, είτε είναι σε ανάπτυξη και δεν μπορούν να τα βάλουν με πολυεθνικές, είτε συντηρούνται απ' αυτές και θέλουν να παίξουν ένα ρόλο...

«Ο ανθρώπινος ιμπεριαλισμός είναι αυταπάτη», σημείωσε ο Θ. Παφίλης που, καταλήγοντας, είπε: «Η πραγματικότητα και οι ίδιες οι εξελίξεις, που κατέρριψαν τα επιχειρήματα περί νέου ειρηνικού κόσμου και παγκόσμιας οικονομικής ανόδου, θα καταρρίψουν τώρα και τις αυταπάτες που τρέφουν διάφοροι περί ανθρώπινου ιμπεριαλισμού και "παγκοσμιοποίησης" με ανθρώπινο πρόσωπο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ