Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά, όπως τόσοι άδικοι νόμοι πριν απ' αυτό

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση για το αντεργατικό νομοσχέδιο

Eurokinissi

Είναι αλήθεια πως για να φτάσετε σήμερα εδώ στη Βουλή για να νομιμοποιήσετε το τερατούργημά σας, έχετε επιστρατεύσει μπόλικο θράσος, μαζί φυσικά με πολλά ψέματα και συκοφαντίες. Απολύτως αναμενόμενο, βέβαια. Τέτοιοι είστε.

Μόνο ψέματα θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για τα τόσα νέα αντεργατικά μέτρα, που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο...

Μόνο με συκοφαντίες για το οργανωμένο, το αγωνιζόμενο, το ζωντανό συνδικαλιστικό κίνημα θα μπορούσε μια κυβέρνηση σαν και τη δική σας να υπερασπιστεί τις ανατροπές του αιώνα στο εργασιακό τοπίο.

Ομως ό,τι κι αν κάνετε, ακόμα κι αν οι βουλευτές σας ψηφίσουν τελικά αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, ακόμα κι αν αυτό το σκουπίδι γίνει νόμος του αντιδραστικού κράτους σας και των μηχανισμών του, ξέρετε καλά πως ούτε για μια στιγμή δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Εκεί έχει οριστικά καταδικαστεί.

Το φώναξαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, που αψήφισαν τρομοκρατία, εκβιασμούς, αλλά και τις τρικλοποδιές που προσπάθησαν να τους βάλουν οι εργατοπατέρες - για να χρησιμοποιήσω τις δικές σας εκφράσεις, τις εκφράσεις του κόμματος της ΝΔ, επίσης του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως - βεβαίως...


Eurokinissi

Η «μητέρα των μαχών», για τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του, παραλίγο να τελειώσει πριν καλά - καλά αρχίσει.

Παρ' όλα αυτά, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, πολλοί για πρώτη φορά, έστειλαν ήδη το νομοσχέδιο αυτό εκεί που ανήκει. Αποστόμωσαν με την αποφασιστικότητά τους τα παπαγαλάκια σας.

Ξεπεράσατε κάθε προηγούμενο, χτυπάτε στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων

Το νομοσχέδιό σας, κ. Χατζηδάκη, δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ, το ξέρετε πως δεν είναι άλλο ένα ακόμα αντεργατικό νομοσχέδιο, σαν κι αυτά που έχει να επιδείξει από την υπουργική του θητεία ο κ. Βρούτσης, πριν η κ. Αχτσιόγλου, ή οι προηγούμενοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Μην ανησυχείτε, λοιπόν, μην έχετε το άγχος που εκφράζετε εδώ μέσα ή στα κανάλια τσιρίζοντας. Εχετε ήδη εξασφαλίσει τη θέση σας δίπλα και πάνω από τους προκατόχους σας από προηγούμενες κυβερνήσεις, που νόμο τον νόμο έστρωσαν το έδαφος για να μπορείτε εσείς σήμερα να δώσετε συντριπτικό χτύπημα σε εργασιακά δικαιώματα με την κατάργηση του 8ωρου, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης.

Μπορείτε να καυχιέστε ότι τους ξεπεράσατε σε αντεργατικότητα, σκοταδισμό, γιατί το δικό σας νομοσχέδιο παρεμβαίνει κατευθείαν στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, που είναι ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας.

Τον τελευταίο λόγο όμως τον έχουν οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι εργάτριες, που ξέρουν καλά τι θα πει εκμετάλλευση, τη ζουν καθημερινά στο πετσί τους...

Τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι νέοι και οι νέες, που ήδη βιώνουν τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», δεν χρειάζονται μαθήματα από κανέναν σαν εσάς.

Τον τελευταίο λόγο τον έχουν όλοι αυτοί, η πλειοψηφία του λαού, που αν συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, τη δύναμη του συλλογικού ανυποχώρητου αγώνα, μπορούν όχι μόνο να αχρηστεύσουν τον νόμο σας, αλλά και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να διεκδικήσουν σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή.

Τον φόβο τους να 'χετε. Και όπως φαίνεται τον έχετε.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι' αυτό από αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί πέρα από το «ξεχείλωμα» του εργάσιμου χρόνου, επιχειρείτε να στήσετε στο απόσπασμα και τη συνδικαλιστική δράση και το απεργιακό δικαίωμα, επεκτείνοντας βέβαια παλιότερους νόμους, ιδιαίτερα τελευταία του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί λοιπόν τα κάνετε όλα αυτά; Αφού, όπως λέτε εσείς και τα καλοπληρωμένα φερέφωνα του συστήματός σας, οι αγώνες, οι απεργίες είναι κάτι το «ξεπερασμένο», κάτι το «αναποτελεσματικό»; Και τα κάνετε μάλιστα σε μία περίοδο που το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν βρίσκεται και στα πάνω του, το αντίθετο, λόγω και της χρόνιας διαλυτικής δράσης του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, τόσα χρόνια παραμένει σε υποχώρηση;

Η απάντηση είναι αυτονόητη: Φοβόσαστε τη δύναμη των εργαζομένων, φοβάστε όλους αυτούς που αν το αποφασίσουν μπορούν να πάρουν αμπάριζα εσάς και όλο το βάρβαρο σύστημα που εσείς υπηρετείτε!

Γελάνε και οι πέτρες με την προσπάθεια να κάνετε το άσπρο μαύρο

Με ψέματα λοιπόν, συκοφαντίες, πολύ θράσος, σας το αναγνωρίζουμε αυτό, προσπαθείτε να βαφτίσετε το άσπρο μαύρο, να παρουσιάσετε το νομοσχέδιό σας ως δήθεν φιλεργατικό. Γελάνε κι οι πέτρες!

Αυτό που ονομάζετε εκσυγχρονισμό αφορά μόνο την ολιγαρχία του πλούτου, το μεγάλο κεφάλαιο και το πώς στις σημερινές συνθήκες, αυξάνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων, θα κατοχυρώσει και θα αυξήσει παραπέρα τα κέρδη του.

Για τους εργαζόμενους όμως, ακόμα και για τους νέους που δεν έχουν καν γνωρίσει δικαιώματα και κατακτήσεις έστω σαν αυτά που είχαν οι γονείς τους, οι παππούδες, οι γιαγιάδες τους, αποτελεί μεγάλο πισωγύρισμα.

Ποτέ και πουθενά στον κόσμο δεν συναντήθηκαν, ούτε πρόκειται να συναντηθούν, τα πραγματικά δικαιώματα των εργαζομένων με τα κέρδη και τα προνόμια των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, όλων αυτών δηλαδή των οποίων τα συμφέροντα εκπροσωπείτε εσείς, αν και αποτελούν μια ισχνή κοινωνική μειοψηφία.

Γιατί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης, τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων.

Και για να παραφράσω το σύνθημα της απαξιωμένης ΓΣΕΕ, «η ανάπτυξη χρειάζεται εξαθλιωμένους εργαζόμενους»!

Οι νέες αντεργατικές αλλαγές είναι τα νέα προαπαιτούμενα και για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, βλέπετε...

Αυτό είναι το νέο «σούπερ μνημόνιο», αυτό που εσείς ονομάσατε «Ελλάδα 2.0» και ο ΣΥΡΙΖΑ «Ελλάδα plus». Γι' αυτό δεν πρόκειται τελικά να καταργήσετε αυτόν τον νόμο, κ. Τσίπρα. Οπως ακριβώς δεν καταργήσατε και τα άλλα μνημόνια αλλά ψηφίσατε και καινούργια.

Γιατί όρος για τα 340 δισ. του Ταμείου, που θα καταλήξουν πάλι στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων, είναι η μετατροπή όλης της χώρας σε μία απέραντη ειδική οικονομική ζώνη φθηνής εργασίας, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα και με απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.

Κάθε νομοθετική πρωτοβουλία λοιπόν που κινείται γύρω από τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» δεν μπορεί να είναι προς όφελος των εργαζομένων, είναι από χέρι αντεργατική.

Γιατί η «διευθέτηση» είναι ουσιαστικά η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης.

Αυτή βέβαια είναι εδώ και χρόνια η επιδίωξή σας, όλων σας, όσοι έχετε κυβερνήσει μέχρι σήμερα.

Γιατί αυτός είναι ο κρυφός αλλά και ο φανερός πόθος των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών. Και εσείς κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να τον εκπληρώσετε.

Υπηρετείτε αυτούς που σας φτύνουν κι από πάνω, όπως ο εφοπλιστής Λασκαρίδης, για να μην πω τίποτα χειρότερο.

Με το νομοσχέδιο αυτό η εκμετάλλευση απογειώνεται

Εδώ ακριβώς, στη «διευθέτηση» του ημερήσιου χρόνου εργασίας, βρίσκεται ο μηχανισμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η οποία απογειώνεται με αυτό το νομοσχέδιο.

Θα μας πει ξανά ο κ. Χατζηδάκης ότι αυτά τα ακούει από τη δεκαετία του '80, από τότε που ήταν φοιτητής. Ε, τότε κάτι θα έχει διαβάσει και από τότε ή τουλάχιστον θα έχει ακούσει για «Το Κεφάλαιο» του Μαρξ, για όλον αυτόν τον μηχανισμό της εκμετάλλευσης.

Ισως επίσης ο κ. Χατζηδάκης έχει ακούσει πως πριν αρκετές δεκαετίες ακόμα είχε υπολογιστεί επιστημονικά ότι ο χρόνος εργασίας που είναι αναγκαίος για την εξασφάλιση των μέσων επιβίωσης του εργαζόμενου, της οικογένειάς του, για τη συντήρηση και ανάπτυξη της κοινωνίας, δεν ξεπερνούσε τις τρεις ώρες δουλειάς στα μεγάλα εργοστάσια. Τόσες μόνο χρειαζόταν.

Αυτές οι ώρες δουλειάς στις σύγχρονες τότε επιχειρήσεις ήταν υπεραρκετές για να πληρώνονται οι μισθοί, οι κοινωνικές παροχές και η Κοινωνική Ασφάλιση για τους εργαζόμενους. Οι υπόλοιπες ώρες μέχρι το 8ωρο ήταν η λεγόμενη υπεραξία, η απλήρωτη δουλειά που πήγαινε κατευθείαν στην τσέπη του εργοδότη, του καπιταλιστή.

Καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγαλώνει σήμερα αυτή η υπεραξία με την είσοδο τόσων νέων τεχνολογιών στην παραγωγή, με την εκτίναξη της εντατικοποίησης, της παραγωγικότητας. Καταλαβαίνει κανείς επίσης πόσο μεγαλώνει η εκμετάλλευση με την αύξηση του χρόνου εργασίας πέρα από τις 8 ώρες.

Γι' αυτό η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας είναι εδώ και δεκαετίες στην καρδιά των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα όλοι σας, στην κυβερνητική σας θητεία, εδώ και χρόνια προσπαθείτε να θέσετε σε πλήρη εφαρμογή την Οδηγία της ΕΕ για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», να περάσετε μέτρα που από κοινού βέβαια έχετε συναποφασίσει στην ΕΕ.

Και θα το είχατε καταφέρει, όπως το κατάφεραν σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν στη χώρα μας δεν υπήρχαν οι αγώνες, οι αντιστάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Είμαστε περήφανοι γιατί εμείς σαν Κόμμα δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη αυτών των αγώνων, οι οποίοι έβαλαν εμπόδια, καθυστέρησαν αντεργατικές ανατροπές, αυτές δηλαδή που φέρνετε σήμερα.

Ρυθμίσεις βγαλμένες απ' τα αντιδραστικά εγχειρίδια της ΕΕ, πυξίδα όλων σας

Δεν έχει άδικο ο υπουργός Εργασίας που μονότονα επαναλαμβάνει πως οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν στην Ευρώπη, πως δεν είναι δικές τους πατέντες. Εχει δίκιο, είναι βγαλμένες από τα πιο αντιδραστικά εγχειρίδια της ΕΕ, από την εποχή ακόμα της ΕΟΚ, σας θυμίζουμε.

Θυμάστε την περίφημη «Λευκή Βίβλο για την εργασία» στις αρχές της δεκαετίας του '90, την οποία εμείς ως Κόμμα τυπώσαμε και διακινήσαμε στους εργαζόμενους για να μάθουν, να τους ενημερώσουμε για τη μαυρίλα που θα καλύψει τα εργασιακά δικαιώματα;

Θυμάστε την περίφημη μετά «flexicurity»; Την «ευελιξία και ασφάλεια», την «ευελφάλεια», μια έννοια που εφηύραν τα επιτελεία της ΕΕ για να περιγράψουν το νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις;

Πάνω σ' αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, πατήσατε όλοι σας, η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις. Ο ένας έδινε την αντιλαϊκή σκυτάλη στον επόμενο.

Ολοι σας έχετε λερωμένη τη φωλιά σας! Γιατί όλοι σας πορευτήκατε με πυξίδα τη στρατηγική αυτή της ΕΕ, τις Οδηγίες της, τις «βέλτιστες» τάχα ευρωπαϊκές πρακτικές. Και τώρα μας λέτε ότι αυτά ισχύουν στην αγορά εργασίας, λες και αυτά όλα έγιναν από μόνα τους...

Ολοι σας είχατε ως κοινό σημείο αναφοράς την Οδηγία 88/2003, την Οδηγία δηλαδή που αποκαλεί «κανονικότητα» τις 13 ώρες εργασίας την ημέρα!

Και επιτρέπει διάλειμμα για ανάπαυση μέσα στο 24ωρο, μέσα στη μέρα, 11 ώρες! 13 ώρες δουλειά και σερί 11 ώρες ύπνο, άντε κάτι και να τσιμπήσεις για φαγητό. Κοιμάσαι, δουλεύεις, τίποτα άλλο. Παύεις έτσι να λέγεσαι άνθρωπος. Ο καπιταλιστής σού επιτρέπει να ζεις μόνο για να του βγάζεις εμπόρευμα - χρήμα. Και από το πολύ χουβαρνταλίκι του, προβλέπει έως και 12 συνεχόμενες μέρες εργασίας χωρίς ρεπό, χωρίς σταματημό!

Κάπως έτσι η «Ευρώπη των λαών», η ΕΕ που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει, να γίνει πιο φιλεργατική, πιο ανθρώπινη, άνοιγε τις πύλες της κολάσεως, της εργασιακής κόλασης. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως αυτές οι ενώσεις των καπιταλιστών μόνο χειρότερες μπορούν να γίνονται για τους λαούς.

Ολοι μαζί κάνατε τη βρώμικη δουλειά

Με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, η εργασία και η ανάπαυση μετριέται πλέον όχι στις 24 ώρες που έχει η μέρα αλλά σε «περίοδο αναφοράς» εβδομάδας ή και μηνών!

Το 2011, με το πρώτο μνημόνιο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε νόμο αυτήν την Οδηγία, σε πρώτη φάση για 10ωρη δουλειά.

Θέλετε να σας θυμίσουμε ποιοι ήταν οι εισηγητές και οι βουλευτές που την υπέγραψαν;

Κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σήμερα είναι κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Ξενογιαννακοπούλου, ο κ. Ραγκούσης, μαζί φυσικά με την κα Κατσέλη τότε.

Κι αν αναγκαστήκατε τότε να θέσετε ως όρο για την εφαρμογή της να προβλέπεται σε Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων με τα σωματεία τους, το κάνατε μόνο για να ρίξετε στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, που εκείνη την περίοδο βρέθηκαν μαζικά πάλι στους δρόμους του αγώνα.

Αφού λοιπόν κάνατε τη βρώμικη δουλειά, αφού στρώσατε το έδαφος, αφού νομιμοποιήσατε στη συνείδηση των εργαζομένων τη λογική αυτή της «διευθέτησης», τώρα παριστάνετε ότι διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας για τη «διευθέτηση» της ΝΔ! Λες και υπάρχει καλή και κακή «διευθέτηση»!

Τι ακριβώς κάνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ; Αφαιρεί τον ελάχιστο αυτό όρο, της ύπαρξης Συλλογικών Συμβάσεων, καθιερώνει τη 10ωρη δουλειά, η οποία θα επιβάλλεται από τους εργοδότες πλέον με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Αυτό, σε πολύ απλά Ελληνικά, κ. Χατζηδάκη, δεν είναι η κατοχύρωση του 8ώρου, όπως κοροϊδεύετε, αλλά η πλήρης κατάργησή του.

Για πρώτη φορά αναγράφεται σε νομοσχέδιο το εξής εξωφρενικό: Οτι οι δύο επιπλέον ώρες πέραν του 8ωρου δεν θα πληρώνονται, αλλά θα επιστρέφουν πίσω με άδειες και ρεπό όταν θα πέφτει η δουλειά μετά από βδομάδες και μήνες.

Ξέρετε τι θα είναι αυτές οι παραπάνω δύο ώρες δουλειάς οι οποίες δήθεν θα πληρώνονται σε ρεπό; «Δανεικά κι αγύριστα»! Ετσι το λέει απλά ο λαός μας. Οταν και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δηλαδή οι δουλειές και τα κέρδη του μεγαλοεργοδότη, τότε ναι, οι εργαζόμενοι θα παίρνουν και το ρεπό τους.

Σας ακούμε πώς το υπερασπίζεστε!

Λίγο ακόμα και θα μας πείτε ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι που θεωρούν δικαίωμά τους το να δουλεύουν τζάμπα 10 ώρες τη μέρα, και πως τάχα αυτό το «δικαίωμα» δεν θα πρέπει να τους το στερήσουμε!

Μήπως αυτοί οι εργαζόμενοι δεν θέλουν και καθόλου αμοιβή; Μήπως δουλεύουν μόνο «για την εμπειρία», όπως έλεγε και ένας τηλεοπτικός μαϊντανός σας;

Παραλίγο και θα μας πείτε πως οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν καν να ψηφιστεί το νομοσχέδιό σας, ήδη κάνουν ουρές έξω από το γραφείο του προσωπάρχη για να υπογράψουν 10ωρη δουλειά!

Δουλειά ήλιο με ήλιο

Εχετε μάλιστα το θράσος να μας εγκαλείτε γιατί δεν θα το ψηφίσουμε - γιατί, μας λέτε, να εμποδίσουμε μια νέα μητέρα να δουλεύει καθημερινά 10ωρα για να βλέπει τα παιδιά της έστω την Παρασκευή;

Για πείτε μας ακριβώς: Ποιο παιδί θέλει να βλέπει τη μάνα του κάθε Παρασκευή ή κάθε Σαββατοκύριακο και δεν θέλει να τη βλέπει κάθε μέρα, να διαβάζει μαζί της, να παίζει μαζί της, να περνάει ώρα μαζί της; Ποιο παιδί θέλει να βλέπει τη μάνα του εξοντωμένη, κουρασμένη, τσακισμένη;

Και τι νομίζετε ότι είναι η μητρότητα; Ενα πεταχτό φιλί για καληνύχτα;

Δεν ξέρω τι μυαλά κουβαλάτε, κ. Χατζηδάκη, αλλά εμείς όσο περνάει από το χέρι μας δεν θα καταδικάσουμε καμιά μάνα, κανέναν πατέρα να μη βλέπει το παιδί του!

Γιατί αυτό θα γίνει και τις Παρασκευές, αλλά και τις Κυριακές που στέλνετε τους εργαζόμενους για δουλειά, αφού επιπλέον καταργείτε την κυριακάτικη αργία για δεκάδες κλάδους.

Και ενώ έχετε πει τόσα ψέματα, ανάμεικτα βέβαια με πολλές ανοησίες, για να στηρίξετε τη 10ωρη δουλειά, την ίδια στιγμή αυξάνετε τον αριθμό των νόμιμων υπερωριών από τις 120 - που ισχύει σήμερα - στις 150 ώρες!

Ταυτόχρονα ορίζετε ως ημερήσιο όριο νόμιμης υπερωρίας τις 3 ώρες, οι οποίες αν αθροιστούν στο 8ωρο και στη μία ώρα υπερεργασίας φτάνουν τις 12 ώρες δουλειάς την ημέρα!

Δουλειά «ήλιο με ήλιο», με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία των εργαζομένων.

Εχετε υπόψη σας την πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας; Ασφαλώς την έχετε, γιατί την κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Αποκαλύπτει ότι σε ανεπτυγμένες χώρες 745.000 πρόωροι θάνατοι οφείλονται στην υπερεργασία, με βασικές αιτίες καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, επειδή εργαζόμενοι δούλευαν πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα!

Η έρευνα εντοπίζει τις ηλικίες 45 με 65 χρόνων και αποκαλύπτει ότι όσοι σε αυτήν την ηλικία εργάζονταν πάνω από 55 ώρες την βδομάδα, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό και 17% παραπάνω πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακό έμφραγμα!

Εύκολες και φθηνές απολύσεις

Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή η αύξηση των ωρών θα έρχεται στους εργοδότες ακόμα πολύ πιο φθηνά, στους οποίους, εδώ που τα λέμε, «κλείνετε το μάτι», σαν να τους λέτε: Κάντε απολύσεις, διώξτε εργαζόμενους και κρατήστε με απλήρωτη δουλειά λιγότερους, όσες ώρες θέλετε, αφού η υπερωρία θα είναι τζάμπα, για να βγάλετε κι άλλα κέρδη που θέλετε!

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η επίσημη ανεργία σκαρφάλωσε ξανά πάνω από το εκατομμύριο. Τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται «διασωληνωμένοι» στον «αναπνευστήρα» των 534 ευρώ της αναστολής!

Σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες, και προκειμένου να στηριχτεί η ανάκαμψη και τα κέρδη μετά την πανδημία, δίνετε σήμα στους εργοδότες ότι μπορούν εύκολα να ξεφορτωθούν προσωπικό, κάνοντας εύκολες και φθηνές απολύσεις, τους δίνετε κίνητρα δηλαδή.

Ακόμα και στην περίπτωση που δικαιωθούν οι εργαζόμενοι από τα δικαστήρια, δίνετε στον εργοδότη τη δυνατότητα, έναντι κάποιου αντιτίμου, να μην ξαναπροσλάβει τον απολυμένο.

Αυτά όμως που με θράσος ξεστομίζετε υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν τα ακούν και για πρώτη φορά. Τα έχουν ζήσει δηλαδή, τα ζουν.

Μιλάω για τους εργαζόμενους στα μεγάλα ξενοδοχεία όλων των τουριστικών νησιών και της Χαλκιδικής, όπου ήδη εφαρμόζεται η «διευθέτηση» με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η Ομοσπονδία των εργαζομένων, στην οποία πλειοψηφούν οι δικές σας συνδικαλιστικές παρατάξεις, της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ της κυρίας Γεννηματά!

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν ώρες ατελείωτες στα πολυτελή ξενοδοχεία και κάνουν μήνες για να συνέλθουν μόλις τελειώσει η σεζόν. Τώρα, με αυτό το νομοθετικό τερατούργημα, θα το κάνουν και χωρίς πρόσθετη αμοιβή και χωρίς Συλλογική Σύμβαση!

Αυτή όμως η «διευθέτηση» δεν πέρασε στα μεγάλα ξενοδοχεία της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας, δεν πέρασε αυτή η «διευθέτηση», αλλά και σε άλλους κλάδους, όπου υπάρχουν σωματεία που συσπειρώνονται και συμπορεύονται με το ΠΑΜΕ και αγωνίζονται, υπογράφουν Συμβάσεις προς όφελος των εργαζομένων.

Γι' αυτό σήμερα βγάζετε από τη μέση το εμπόδιο της Συλλογικής Σύμβασης.

Δεν νομιμοποιείτε απλά τη ζούγκλα, την κάνετε ακόμα χειρότερη

Το νομοσχέδιό σας δεν νομιμοποιεί απλά τη ζούγκλα που ήδη ζουν όσοι δουλεύουν. Διαμορφώνει το ακόμα χειρότερο επόμενο στάδιο της δουλειάς.

Χωρίς κανένα δικαίωμα ούτε στην ανάπαυση, στην ψυχαγωγία, στην ξεκούραση, πολύ περισσότερο στην οργανωμένη διεκδίκηση και τη συμμετοχή στα κοινά.

Ακούσαμε τον υπουργό Εργασίας να λέει πως «προχωράει μπροστά, με ένα νομοσχέδιο το οποίο εκσυγχρονίζει το Εργατικό Δίκαιο». Οτι «δίνει περισσότερες δυνατότητες, επιλογές, ευκαιρίες στον εργαζόμενο, δίνει παραπάνω δύναμη τελικά στον εργαζόμενο».

Πού τα πουλάτε αυτά κ. Χατζηδάκη; Στα σαλόνια της τάξης σας;

Ξέρετε πολύ καλά πως το Εργατικό Δίκαιο, κάτω φυσικά παλιότερα και από την πίεση που ασκούσε το εργατικό κίνημα με τους αγώνες του, αλλά και κάτω από την επίδραση των κατακτήσεων που υπήρχαν στους εργαζόμενους στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στις «πάλαι ποτέ», όριζε τη σχέση εργαζόμενου - εργοδότη ως σχέση ανισότιμη αυτό το Εργατικό Δίκαιο. Προστάτευε, με μια έννοια, τον εργαζόμενο.

Σήμερα ακόμα κι αυτό το στοιχειώδες το αναιρείτε. Γενικεύοντας τις ατομικές συμβάσεις, θεωρείτε ότι μπορεί η σχέση εργαζόμενου - εργοδότη να είναι μια σχέση ισότιμη. Ολα τα ανάγετε στην ατομική ευθύνη και στη δήθεν ελεύθερη βούληση του εργαζόμενου! Ομως στους χώρους δουλειάς δεν επικρατεί η ελεύθερη βούληση των εργαζομένων, επικρατεί η «ελεύθερη βούληση» του εργοδότη: Η εντολή του εργοδότη!

Δηλαδή, εδώ που τα λέμε:

Μία καθαρίστρια σε ένα εργολαβικό συνεργείο, που θα διαπραγματευτεί μόνη της με τον εργολάβο, για να δουλέψει 10 ώρες την ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, αυτή «ελεύθερα» θα επιλέξει;

Ενας νέος εργαζόμενος που του λένε «ή θα κάνεις αυτά που απαιτεί η επιχείρηση ή περιμένουν πολλοί ακόμα απέξω», «ελεύθερα» θα επιλέξει;

Μια εργαζόμενη μητέρα, με τηλεργασία, «ελεύθερα» θα αποφασίσει να κλείσει την κάμερά της και να μην απαντήσει στο τηλέφωνο ή στο email του αφεντικού;

Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για να στηρίξει το νομοσχέδιο, λέει πως αυτό «θα δώσει δύναμη στον εργαζόμενο» και πως «οι εργαζόμενοι στις διανομές θα έχουν περισσότερα δικαιώματα»!

Δεν ξέρουμε αν έχετε ρωτήσει τα νέα παιδιά που εργάζονται πάνω στα δίκυκλα, είτε delivery είτε στις ταχυμεταφορές...

Αλλά να σας ενημερώσουμε ότι ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους μετρούν δεκάδες εργατικά «ατυχήματα», έχουν θρηνήσει νεκρούς συναδέλφους τους.

Η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει «κόκκινο», με 10ωρα και 12ωρα πάνω στις 2 ρόδες, που εσείς τώρα έρχεστε να τα μονιμοποιήσετε και να δώσετε παραπέρα ελευθερία στην ασυδοσία της εργοδοσίας, ώστε να τους εξαναγκάζει και με τη βούλα να δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ...

Οι ανατροπές του αιώνα δεν θα μπορούσαν να μην περιλαμβάνουν ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία

Τι θα λύσει η ψηφιακή κάρτα, που μας την κοπανάτε ως «φάρμακο διά πάσαν νόσον»; Και μάλιστα επικαλείστε εργαζόμενους που εργάζονται με τις πλέον «ευέλικτες» σχέσεις και με ωρομίσθιο 2 με 3 ευρώ...

Μήπως η ψηφιακή κάρτα θα λύσει την έλλειψη των μέτρων προστασίας, όταν εκτός από τα ακανόνιστα και τα ατελείωτα ωράρια, εκτός από την εξάντληση, εργάζονται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όταν έχει καύσωνα, όταν βρέχει, όταν χιονίζει;

Θα λύσει η ψηφιακή κάρτα και το νομοσχέδιό σας την πλήρη ασυδοσία που έχει η εργοδοσία όταν τους ζητά να πληρώνουν από την τσέπη τους τη βενζίνη, τη συντήρηση των μηχανών τους, τον εξοπλισμό τους δηλαδή, με λίγα λόγια την ίδια την ασφάλειά τους;

Θα λύσει μήπως η ψηφιακή κάρτα τον εξαναγκασμό που υπάρχει στους χώρους δουλειάς για να υπογράφουν σε κενό χαρτί τους όρους δουλειάς, ώστε να μπορούν να έχουν και την επόμενη μέρα μεροκάματο;

Θα λύσει τα πάγια αιτήματά τους για την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, για να έχουν σταθερό εργάσιμο χρόνο, για να μην πληρώνουν τον εξοπλισμό και τα έξοδα συντήρησης, για να έχουν περιορισμένη ακτίνα κίνησης;

Οχι απλά δεν τα λύνει, αλλά με τις ανατροπές του αιώνα που φέρνει, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη θέση χιλιάδων νέων εργαζομένων που δουλεύουν «ευέλικτα», κακοπληρωμένα, τους αφήνει εντελώς ανυπεράσπιστους μπροστά στα συμφέροντα των εργοδοτών τους.

Φυσικά, δεν θα μπορούσατε να νομοθετήσετε τις ανατροπές του αιώνα χωρίς να πάρετε μέτρα για να περιορίσετε τη συνδικαλιστική δράση, να δώσετε ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας.

Ας είναι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε τη μισή δουλειά, για να έρθετε εσείς τώρα να ολοκληρώσετε.

Ελεγε τότε ο κ. Τσακαλώτος, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε τους περιορισμούς στην απεργία: «Κάθε εμπόδιο για καλό»!

Αναρωτιόμαστε: Μήπως τώρα που τα εμπόδια στην απεργία είναι ακόμα μεγαλύτερα, είναι ακόμα καλύτερα για τους εργαζόμενους;

Τώρα μ' αυτό το νομοσχέδιο η δράση των συνδικάτων είναι κάτι σαν «εγκληματική ενέργεια», και η απεργία γίνεται πλέον - ή θέλετε να την κάνετε - μια «συμβολική πράξη».

Γιατί βάζετε στο στόχαστρο την απεργία; Για να μην «ταλαιπωρείται ο κόσμος από μειοψηφίες», όπως λέτε; Σε καμιά περίπτωση!

Το κάνετε για να μπορεί μια μειοψηφία αυτής της χώρας, μια χούφτα εκμεταλλευτές, να ταλαιπωρούν ελεύθερα και ανενόχλητα τους πολλούς, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου.

Βάζετε στο στόχαστρο το δικαίωμα της απεργίας γιατί ξέρετε ότι απεργία δεν είναι μόνο οι δεκάδες χιλιάδες που διαδηλώνουν με τα σωματεία τους.

Απεργία είναι η μηχανή που σβήνει, η πύλη που μένει κλειστή στο εργοστάσιο, το ρολό που κατεβαίνει στο πολυκατάστημα, ο σβηστός υπολογιστής, το γραφείο που μένει άδειο στην επιχείρηση, το καράβι που μένει δεμένο στο λιμάνι. Και αυτό είναι που πονάει εσάς, αλλά κυρίως αυτούς που εκπροσωπείτε: Τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομηχάνους, μεγαλοξενοδόχους.

Η απεργία δεν είναι οι δρόμοι που κλείνουν για να 'χουν να λυσσάνε κάποιοι πληρωμένοι στα κανάλια όλων αυτών.

Η απεργία είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων για να υπερασπίσουν τη δουλειά τους, τα δικαιώματά τους. Κι εσείς θέλετε να το κάνετε μια συμβολική ενέργεια.

Δεν σας τα είπανε καλά... Εδώ δεν είναι Ιαπωνία, όπου οι εργαζόμενοι «απεργούν» υποτίθεται, δουλεύοντας, βγάζοντας παραγωγή και κέρδη φυσικά για τον καπιταλιστή, φορώντας μόνο ένα περιβραχιόνιο στο μπράτσο.

Βάζετε νέα πρόσθετα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία.

Επιβάλλετε την ηλεκτρονική ψηφοφορία, σε συνδυασμό με παλιότερη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση, όπου για απεργία θα αποφασίζει τουλάχιστον το 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου.

Οι νόμοι σας ψηφίζονται από μια σαθρή μειοψηφία

Εχετε πραγματικά πολύ μεγάλο θράσος! Οταν εσείς οι ίδιοι ψηφίσατε εκλογικό νόμο για τους δήμους και τις Περιφέρειες όπου δίνετε στην πρώτη δύναμη τα 3/5 των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, χωρίς να υπολογίζεται και το μεγάλο ποσοστό αποχής!

Οταν από την πρώτη Κυριακή με 43% θα εκλέγεται περιφερειάρχης, ο οποίος θα διαχειρίζεται και δισεκατομμύρια και θα καθορίζει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Πώς και ξεχνάτε, αλήθεια, ότι η ίδια η κυβέρνησή σας έχει πάρει πλειοψηφία σήμερα στη Βουλή, πήρε πλειοψηφία και έχει εκλεγεί με λιγότερο από 40% όσων πήγαν να ψηφίσουν, ποσοστό που στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερο, βέβαια, αν συνυπολογίσουμε και την αποχή, στο σύνολο δηλαδή του λαού, των εγγεγραμμένων στους καταλόγους; Εάν δηλαδή για την κορυφαία δημοκρατική κατ' εσάς διαδικασία προβλέπατε ό,τι προβλέπεται σήμερα για απλούς εργαζόμενους που ζητάνε το δίκιο τους, θα βρισκόσασταν σήμερα στρογγυλοκαθισμένοι στα έδρανα της κυβέρνησης, στις καρέκλες σας, να κουνάτε το δάχτυλο στον λαό και στους εργαζόμενους πώς θα ψηφίζουν;

Δεν απαντάτε, γιατί δεν μπορείτε να απαντήσετε επί της ουσίας. Ψελλίζετε μόνο ότι το δημοκρατικό πολίτευμα έχει νόμους, όπως είναι π.χ. και οι εκλογικοί νόμοι που διαμορφώνουν τις πλειοψηφίες, και πρέπει να το τηρούμε!

Ακριβώς αυτό σας λέμε: Οτι αυτούς τους νόμους σας, τους ψηφίζει μια σαθρή μειοψηφία. Οι 158 βουλευτές, που στην πραγματικότητα ακόμα και της αστικής δημοκρατικής τάξης δεν εκπροσωπούν πάνω από 90 βουλευτές, αφού τόσοι αναλογικά είναι το 30% που πραγματικά και ουσιαστικά εκπροσωπείτε, εκπροσωπούσατε στον λαό τον Ιούλιο του 2019 με βάση τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους...

Αυτή είναι η αστική κοινοβουλευτική δικτατορία σας!

Ανοίγετε δρόμο στη δράση σκοτεινών κύκλων

Και το πάτε παραπέρα. Θέλετε να επιβάλετε σε σωματεία να μετρούν και οι ψήφοι όσων ψηφίζουν εξ αποστάσεως.

Εδώ το πρόβλημα βρίσκεται, όπως και σε όλες βέβαια τις ανάλογες περιπτώσεις της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, στο ποιος διασφαλίζει ότι εργαζόμενοι δεν θα ψηφίζουν, για παράδειγμα, από το γραφείο του διευθυντή, του προϊσταμένου τους, με τον ίδιο πάνω από το κεφάλι τους, ή ότι δεν θα ψηφίζει ακόμα και ο ίδιος ο διευθυντής για αυτούς.

Αλλά και αυτό ακόμα το απογειώνετε με τον νόμο:

Ακόμα κι αν οι εργαζόμενοι ξεπεράσουν όλα αυτά τα τεράστια εμπόδια και αποφασίσουν απεργία, τότε σειρά έχουν οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί, αφού με το νομοσχέδιο απαγορεύετε ακόμα και τη φυσική παρουσία συνδικαλιστών έξω από τους τόπους δουλειάς τη μέρα απεργίας, για να περιφρουρήσουν την δημοκρατικά και πλειοψηφικά - όπως λέτε - παρμένη απόφασή τους.

Τι σημαίνει αυτό σε απλά Ελληνικά; Σημαίνει ότι οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα μπορούν με απειλές, εκβιασμούς, τραμπουκισμό από τα μαντρόσκυλά τους να φέρνουν απεργοσπάστες για να σπάνε την απεργία, αλλά το σωματείο δεν θα μπορεί να το αποτρέψει.

Προετοιμάζετε λοιπόν την επόμενη μέρα, με απεργούς να σέρνονται στα δικαστήρια, με την εργοδοτική και κρατική βία να σμπαραλιάζει κάθε έννοια συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Ανοίγετε τον δρόμο για τη δράση σκοτεινών κύκλων, που θα δρουν προβοκατόρικα και οι ενέργειές τους θα χρεώνονται στα συνδικάτα.

Ηδη κάποιοι εργοδότες, άλλοι κρατικοί μηχανισμοί, έχουν αρχίσει να στρατολογούν τέτοιου είδους τάγματα εφόδου, από τα ορφανά της εγκληματικής ΧΑ και άλλους μαύρους φασίστες, σκοταδιστές και ανορθολογιστές, αρνητές των πάντων, που διαδηλώνουν ενάντια στα εμβόλια, και τους στρέφουν ενάντια σε αγωνιστές, που διεκδικούν τη ζωή και τα δικαιώματά τους. Ολική επιστροφή στο 1900 και πιο πριν!

Θέλετε να βγάλετε στην παρανομία το απεργιακό δικαίωμα και να νομιμοποιήσετε την απεργοσπασία. Αυτό κι αν είναι «εκσυγχρονισμός»!

Σύγχρονο να μειώνεται ο χρόνος εργασίας, να εξασφαλίζεται δουλειά για όλους με δικαιώματα

Το αντεργατικό νομοσχέδιο που σήμερα ετοιμάζεστε να ψηφίσετε είναι ένα νομοσχέδιο, μας είπε ο υπουργός Εργασίας, «της σύγχρονης εποχής»!

Αν ήταν έτσι, τότε γιατί οι όροι δουλειάς γυρνούν έναν αιώνα πίσω, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σκλάβους τον 21ο αιώνα;

Με αύξηση αντί για μείωση του χρόνου εργασίας, με δουλειά από ήλιο σε ήλιο, με συνδικαλιστικές διώξεις και απεργοσπασία;

Στη σύγχρονη εποχή, της τεράστιας ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, σύγχρονο είναι να μειώνεται ο χρόνος εργασίας, σύγχρονο είναι το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Σύγχρονο είναι να εξασφαλίζεται δουλειά για όλους με ικανοποιητικούς όρους αμοιβής και δικαιώματα, και όχι να γυρνάμε σε συνθήκες δουλειάς του μεσαίωνα.

Γι' αυτό, το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά, όπως και τόσοι άλλοι άδικοι νόμοι πριν απ' αυτό.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ

Ψηφίστηκε χτες με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων, στην Ολομέλεια της Βουλής, το αντεργατικό νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησης, το οποίο έχει ήδη απορριφθεί στη συνείδηση των εργαζομένων.

Επί της αρχής ψηφίστηκε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές με 158 ψήφους υπέρ και 142 κατά. Ενώ για την ψηφοφορία επί του συνόλου των άρθρων, αίτημα που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στην προσπάθειά της να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι το νομοσχέδιο έχει τάχα και «θετικές» διατάξεις, η καταμέτρηση αναμενόταν να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

Η κίνηση αυτή από την ΚΟ της ΝΔ ήρθε να συμπληρώσει τον ορυμαγδό από κραυγαλέα ψέματα και αθλιότητες στα οποία επιδόθηκε σε όλη τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης και κορυφώθηκαν χτες με την ομιλία του πρωθυπουργού, επιχειρώντας να κάνει το «μαύρο άσπρο» για το νέο αντεργατικό έγκλημα, βαφτίζοντας «σύγχρονο» και «προοδευτικό» τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, τη 10ωρη δουλειά, το νέο χτύπημα στο εισόδημα, την προσπάθεια να μπουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.

Την ίδια ώρα, η συζήτηση στη Βουλή αποκάλυψε ξανά πως πίσω από τις αντιπαραθέσεις και τους «υψηλούς τόνους» βρίσκεται η σύμπλευση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων στο σχέδιο ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που προϋποθέτει την ένταση της εκμετάλλευσης, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Καθόλου τυχαία άλλωστε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση πάνω από 50 άρθρα του νομοσχεδίου που βρήκαν «θετικά», βαφτίζοντας έτσι διατάξεις με τις οποίες ενσωματώνονται Οδηγίες της ΕΕ, που είτε αποτελούν απλές διακηρύξεις που ακυρώνονται στην πράξη από την επέκταση της εργασιακής ζούγκλας που προδιαγράφει το νομοσχέδιο, είτε υποκρύπτουν αντεργατικά μέτρα με «φιλεργατικό» δήθεν μανδύα.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και των άρθρων από το 55 έως το 125 κατέθεσε το ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τον άκρως αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, του οποίου τις διατάξεις οι βουλευτές του Κόμματος έκαναν φύλλο και φτερό. Ανέδειξαν ότι είναι προσαρμοσμένο στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου και της ΕΕ που αντιστρατεύεται τις λαϊκές ανάγκες και από κοινού στηρίζουν όλα τα άλλα κόμματα, κάλεσαν τους εργαζόμενους με την οργανωμένη πάλη τους να το πετάξουν στα σκουπίδια, να περάσουν στην αντεπίθεση για το πραγματικά σύγχρονο, την πάλη για να ζήσουν σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες, με σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, μείωση του εργάσιμου χρόνου.

Κόντρα σε συκοφαντίες και απειλές, οι εργαζόμενοι, το κίνημα θα βγουν πιο δυνατοί απ' αυτές τις μάχες

Η δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Η ομιλία του πρωθυπουργού είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η κατακραυγή στο νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησής του είναι καθολική. Για να υπερασπιστεί ο πρωθυπουργός τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου επιστράτευσε ξανά το ψέμα, τη συκοφαντία, το μίσος απέναντι στους εργαζόμενους που κινητοποιούνται.

Εκεί, όμως, στους καταπέλτες των πλοίων, στα εργοστάσια, σε άλλους τόπους δουλειάς, σήμερα φάγατε τα μούτρα σας. Στα λιμάνια, σε διάφορους εργασιακούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά, ήταν η ομόθυμη απόφαση των εργαζομένων, ακόμα κι αυτών που δεν απήργησαν κάτω απ' τις πιέσεις της εργοδοσίας, των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών.

Οι προβοκάτσιες δεν θα σας σώσουν απ' τη λαϊκή οργή

Βέβαια, είχαν προηγηθεί άλλα κυβερνητικά φυντάνια, καθ' όλη τη διάρκεια της σημερινής αλλά και της χτεσινής και προχτεσινής διαδικασίας.

Καλά, είστε ανεκδιήγητοι!

Απευθυνόμαστε στον κ. Μητσοτάκη: Πού τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια; Μέσα σ' αυτά είναι και ο κ. Χατζηδάκης και η κα Κεραμέως. Λένε το ένα χοντρό ψέμα μετά το άλλο, χωρίς ντροπή, χωρίς καν να αισθάνονται ένα αμυδρό κοκκίνισμα. Οπως θα ένιωθαν ίσως οι πρόγονοί τους, αλλά θα μου πείτε εικόνα σας είναι και σας μοιάζουν. Εικόνα μιας τάξης - ελίτ που έχει σημαία της το «ο θάνατός σου η ζωή μου».

Δεν ντρέπεστε να συκοφαντείτε ανθρώπους που παλεύουν για να ζήσουν την οικογένειά τους, που εσείς και οι πολιτικές σας τους κρατάνε ομήρους;

Από πού κι ως πού η υπουργός Παιδείας αντλεί το θράσος να πηγαίνει στα δικαστήρια τα σωματεία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τους συλλόγους των καθηγητών, με ένα χονδροειδέστατο ψέμα ότι θα απεργήσουν και δεν θα κάνουν τα παιδιά τις πανελλήνιες εξετάσεις τους, ότι δεν μπορούνε να πάνε στα εξεταστικά κέντρα;

Δεν ήξερε, δεν έμαθε έστω ότι λεωφορεία, τραμ, ηλεκτρικός, άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είχαν στάση ανακοινωμένη; Πώς το ξέραμε εμείς; Μέσα απ' το διαδίκτυο, απ' τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, όταν τους ρωτήσαμε; Είχαν στάση, άλλα μετά τις 10 το πρωί και άλλα μετά τη 1 το μεσημέρι σήμερα. Οτι το μετρό θα λειτουργούσε από την ώρα που ξεκινάει το πρωί μέχρι τις 10; Οτι οι καθηγητές, που έπαιρναν μέρος στις εξετάσεις ως επιτηρητές ή είχαν άλλα καθήκοντα κ.λπ., όπως και οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, είχαν την κατεύθυνση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους, δεν θα τους θεωρούσε κανείς απεργοσπάστες, να πηγαίναν στη δουλειά τους, αφού έτσι κι αλλιώς και από το νόμο προβλέπεται αυτό που ονομάζουμε γενικά σε διάφορους κλάδους, κύριε υπουργέ της Εργασίας, «προσωπικό ασφαλείας».

Πού τα πουλάτε λοιπόν αυτά; Στους άσχετους των σαλονιών και των καφέ του Κολωνακίου που συχνάζετε;

Γιατί κι από το Τιμπουκτού να ήσασταν - γιατί τώρα πάτε κατά κει, κατά το Μάλι, πολύ συχνά, με αποστολές εκτός συνόρων, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και άλλων στρατιωτικών οργανισμών - από εκεί να ήσασταν, λέω, πάλι θα ξέρατε πώς λειτουργεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και ποιους πρωταρχικά ενδιαφέρεται να προστατέψει.

Οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι επιστήμονες, οι καθηγητές που αγωνίζονται πρώτα απ' όλα ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους. Κυριολεκτικά και μεταφορικά παιδιά τους! Αφήστε λοιπόν τις προβοκάτσιες. Αυτές δεν θα σας σώσουν από τη λαϊκή οργή, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω...

Οι απεργοί κόβουν το ρεύμα και το νερό κι αφήνουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ;

Εσείς φτάσατε να λέτε ότι «ακόμα και στις απεργίες πρέπει να λειτουργούν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, γιατί αλλιώς η απεργία στρέφεται ενάντια σε άλλους εργαζόμενους»!!!

Ξέρετε πόσα χρόνια τα ακούμε αυτά;

Πάρα πολλά χρόνια, αφού υπάρχουν τα διάφορα παπαγαλάκια, γνωστοί απεργοσπάστες, τσιράκια της μεγαλοεργοδοσίας, που τους έχει κράξει επανειλημμένα το πανελλήνιο για τη στάση τους!

Δεν πτοούνται, φυσικά, αφού γι' αυτό ακριβοπληρώνονται.

Σας έπιασε τάχα ο πόνος για την κοινή ωφέλεια; Ποιος είναι αυτός που κόβει το ρεύμα και το νερό σε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά; Οι απεργοί είναι; Ποιος είναι αυτός που δεν έχει προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό στα μέσα μεταφοράς; Και μάλιστα μέσα στην πανδημία για να μη συνωστίζεται ο κόσμος. Οι απεργοί; Ποιος, αλήθεια, πέταξε εκτός ΜΕΘ σοβαρά άρρωστους και χιλιάδες ασθενείς εκτός νοσοκομείων; Οι αγωνιστές γιατροί και νοσηλευτές που διεκδικούσαν τα αυτονόητα; Ποιος αρνήθηκε να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές - μεγαθήρια μέσα στην πανδημία;

Τους απεργούς ναυτεργάτες, τους απεργούς εκπαιδευτικούς, τους απεργούς εργαζόμενους στην καθαριότητα ξέρετε να τους επιτάσσετε. Τους κλινικάρχες, για να μην πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, δεν τους ενοχλήσατε καν. Υποκριτές και Φαρισαίοι!

Αφήστε και τις δήθεν θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου σας, περί της κακοποίησης των γυναικών, που τάχα αντιμετωπίζεται πλέον, των γονικών αδειών, άλλες που τα βάζετε ως κερασάκι, για ξεκάρφωμα, αφού άλλες διατάξεις - στη συνέχεια ή προηγούμενες - ακυρώνουν ακριβώς τα όποια θετικά επικαλείσθε. Για τα μάτια του κόσμου λοιπόν! Αν θέλατε καθαρά, τίμια, να νομοθετήσετε όλα αυτά που είναι απαραίτητα για την κακοποίηση των γυναικών, για τις γονικές άδειες, άλλες θετικές διατάξεις, που έχει προτείνει το ΚΚΕ, θα τα φέρνατε ξεχωριστά με ολοκληρωμένη συζήτηση, θα τα νομοθετούσατε και όχι ως άλλοθι για το οπισθοδρομικό συνολικά νομοσχέδιό σας, χωρίς δηλαδή να τα ακυρώνετε με άλλες διατάξεις.

Οι έπαινοι του ΝΑΤΟ σας νοιάζουν, όχι ο πολύπαθος λαός

Αλλά για άλλα εσείς ενδιαφέρεστε.

Εσάς σας νοιάζουν οι έπαινοι από το ΝΑΤΟ, από τον Μπάιντεν, από όλα τα «κοράκια», γιατί φτάσατε να ξοδεύετε τον πλούτο της χώρας, το χρήμα της χώρας, που ρουφάτε από τους φορολογούμενους Ελληνες, για πολεμικούς, στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που επιβάλλουν οι δολοφόνοι για τις επιθετικές ενέργειες κατά άλλων λαών.

Μέχρι και τις ΗΠΑ θα ξεπεράσετε φέτος σε πολεμικά κονδύλια για εξοπλισμούς. Ησασταν δεύτεροι και τώρα ανεβήκατε στην κορυφή. Την ίδια ώρα που ο λαός πεινάει, δεν έχει δουλειά, κλείνει τις επιχειρήσεις του. Πληρώνει ακριβά για να σπουδάσει τα παιδιά του, για να πάει στο γιατρό και να πάρει τα φάρμακά του.

Να πληρώνετε το ΝΑΤΟ σάς μάρανε για να βομβαρδίζει, γιατί οι Αμερικάνοι φοβούνται μήπως τους πάρει την πρωτοκαθεδρία στην οικονομία η Κίνα και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς η Ρωσία. Κι εσείς από κοντά, κολαούζοι τους, μπας και σας πετάξουν κανένα κοκαλάκι.

Για να σκοτώνονται οι λαοί και για να χαριεντίζεστε με τον Ερντογάν για το πώς θα μοιράσετε το Αιγαίο, με συνεκμετάλλευση, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και της ειρήνης και ασφάλειας των λαών, γιατί οι πολυεθνικές που θα βάλετε να το συνεκμεταλλευτούν, θα σκοτωθούν και μεταξύ τους, και θα βάλουν τους λαούς μας σε περιπέτειες, να χύνουν το αίμα τους. Διαβάστε και λίγο Ιστορία, καλό θα σας κάνει...

Εσείς σε άλλα έχετε το μυαλό σας κι όχι να υπηρετήσετε αυτόν τον πολύπαθο λαό.

Το νου σας ακόμα περισσότερο τον έχετε στα συχαρίκια που περιμένετε για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησής σας. Για τα εύσημα για την επίθεση που συνεχίζεται ακάθεκτη σε όλα τα μέτωπα απέναντι στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, για τους «μεταμνημονιακούς στόχους» που πιάνονται. Κι από κοντά οι «επισημάνσεις» ότι δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις και «πισωγυρίσματα», η προετοιμασία εδάφους για την επόμενη φουρνιά, με «συστάσεις» για νέο χτύπημα στις συντάξεις και στους μισθούς στον δημόσιο τομέα, παραπέρα διεύρυνση της φοροληστείας.

Εικόνα από το «υπερ-μνημόνιο» του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι εργαζόμενοι εξοργίζονται, έχουν βαρεθεί τα ψέματά σας. Ολων σας.

Εικόνα γνωστή και αποκρουστική για τον λαό μετά από τρία μνημόνια, 10 γύρους «μεταμνημονιακών» «αξιολογήσεων» και άλλους τόσους «ευρωπαϊκών εξαμήνων».

Και ταυτόχρονα, εικόνα από το - πολύ κοντινό - μέλλον του «σούπερ μνημονίου», που ακούει στο όνομα Ταμείο Ανάκαμψης και προβλέπει εκατοντάδες νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, ως «αντάλλαγμα» για την εκταμίευση δόσεων, που επίσης θα πηγαίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην άλλη όψη του νομίσματος, οι ίδιες εκθέσεις μιλάνε για τις «χαμηλές πτήσεις» της καπιταλιστικής οικονομίας και τις πεσμένες προσδοκίες. Οι εκτιμήσεις τους «αδειάζουν» τα γνωστά παχιά λόγια της κυβέρνησης για το «ελατήριο που θα εκτιναχθεί», με τα οποία προσπαθεί να βάλει τον λαό σε στάση αναμονής, ότι θα απολαύσει κι αυτός μερικά ψίχουλα από το φαγοπότι της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Επιβεβαιώνουν, ταυτόχρονα, το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης, που δεν τιθασεύεται από την αστική πολιτική, σε όλες τις εκδοχές της, ενώ τον λογαριασμό τον πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι και ο λαός.

Δέκα χρόνια με μνημόνια και μεταμνημονιακές συμφωνίες, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έζησαν άγριες περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα, φορτώθηκαν βουνό από κρατικά δάνεια στις πλάτες τους για να ανακάμψει το κεφάλαιο.

Τώρα, με νεοκεϊνσιανές συνταγές, αμοιβαιοποίηση των χρεών και χρήμα - υποτίθεται με ουρά - από το Ταμείο Ανάκαμψης, φορτώνονται ξανά νέα αντεργατικά μέτρα, με το κατάπτυστο σημερινό νομοσχέδιο, με το 10ωρο, την απαγόρευση της απεργίας, τα εμπόδια στη συλλογική οργάνωση και δράση, ενώ οι επιδοτήσεις και τα δάνεια για την «πράσινη» και «ψηφιακή» ανάκαμψη δίνονται «έναντι» και θα αποπληρωθούν με κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και της φοροληστείας.

Αυτό δείχνει άλλωστε και η συζήτηση για την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας και των στόχων για το έλλειμμα και το χρέος, επιβεβαιώνοντας ότι ούτε υπήρξαν ούτε υπάρχουν «καθαρόαιμες» περιοριστικές ή επεκτατικές πολιτικές διαχείρισης.

Γι' αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κανένα πρόβλημα να υπερασπιστεί το μνημόνιο που ψήφισε και τα αντεργατικά μέτρα που νομοθέτησε ως κυβέρνηση, όπως ακριβώς η «νεοφιλελεύθερη» ΝΔ διαφημίζει σήμερα την εκτεταμένη κρατική παρέμβαση, τη νεοκεϊνσιανή πολιτική της ΕΕ, που και η ίδια εφαρμόζει παρότι πριν έβγαινε στα κεραμίδια γι' αυτήν.

Μαύρο στο νομοσχέδιο - σκουπίδι

Οι προσδοκίες που καλλιεργούν όλοι μαζί, κυβέρνηση και αστικά κόμματα, ότι η «πράσινη ανάπτυξη» και ο «ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας», με γενναία στήριξη από το κράτος, θα απαλλάξουν το καπιταλιστικό σύστημα από τις αντιφάσεις, τα αδιέξοδα και τις κρίσεις του και ότι εγγυώνται «διατηρήσιμη ανάπτυξη με γερά πόδια», από την οποία θα ωφεληθούν εξίσου κεφάλαιο και εργαζόμενοι, θα καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος.

Ομως, το κρίσιμο είναι να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον λαό και τους εργαζόμενους. Γιατί σήμερα μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, δυναμώνοντας την οργάνωση, τη συμμαχία, την ενότητά τους, τον αγώνα τους, ενάντια και απέναντι στη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων του. Περνώντας στην αντεπίθεση, βάζοντας τον «πήχη» στο ύψος πραγματικά των σύγχρονων αναγκών τους. Ξεπερνώντας συκοφαντίες, ψέματα, απειλές, καταστολή, οι εργαζόμενοι, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα βγουν πιο δυνατοί απ' αυτές τις μάχες.

Γι' αυτό λοιπόν «μαύρο» σ' αυτό το νομοσχέδιο - σκουπίδι.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Θωρακίζετε το αντεργατικό οπλοστάσιο σε βάρος της συλλογικής δράσης των εργαζομένων

Eurokinissi

«

Ως ΚΚΕ θέλουμε την οργάνωση της οικονομίας, της παραγωγής με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων, να έχει στο επίκεντρό της την ικανοποίηση των συνολικών διευρυμένων κοινωνικών αναγκών», γιατί αυτό το επιτρέπει πλέον η εκτίναξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, με την οποία «μπορούν οι εργαζόμενοι σε λιγότερο χρόνο να παράγουν περισσότερα, να αμείβονται καλύτερα και έτσι να έχουν μεγάλο ελεύθερο χρόνο για πολιτισμό, αθλητισμό, δημιουργική ενασχόληση». «Από πότε αυτό είναι μεσαίωνας και συντηρητισμός», όπως λένε μονότονα οι βουλευτές της ΝΔ συκοφαντώντας τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ, «και όχι άλμα της ανθρωπότητας στην απελευθέρωσή της από τη σκλαβιά της μισθωτής εργασίας; Αυτό είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, στη συζήτηση στη Βουλή.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό ικανοποιεί στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου για όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία. Στρατηγική την οποία υπηρετούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ «το συνεχίζει» από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Το νομοσχέδιό σας είναι συνέχεια των προηγούμενων αντεργατικών νόμων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλοι σας έχετε ως κοινή συνισταμένη την προσαρμογή των εργαζομένων στις ανάγκες των επιχειρήσεων, στις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας πως «άλλωστε, όλα αυτά συγκεντρώνονται σε αυτό που όλοι σας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τονίζετε ως βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ».

«Ολοι μαζί από κοινού προχωράτε στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Στα χαρτιά 8ωρο, 10ωρο και βάλε στην πράξη. Εμείς ως ΚΚΕ είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφής διευθέτησης του χρόνου εργασίας είτε μέσα από συλλογικές διαδικασίες είτε ατομικές», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, για να προσθέσει: «Αλήθεια, θα διευθετήσετε και τον ύπνο; Θα μάθετε τον κόσμο να κοιμάται 2 και 3 ώρες και να δουλεύει τις υπόλοιπες; Θυμίζει την ιστορία του Χότζα που όταν έμαθε ο γάιδαρός του να μην τρώει ψόφησε».

Αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ όσον αφορά αυτές που κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα τις εμφανίζουν ως θετικές, ανέφερε ότι «δεν είναι τίποτα άλλο από το καρότο, το τυρί στη φάκα, που ακυρώνονται από τις απάνθρωπες πια συνθήκες εργασίας» που διαμορφώνονται.

Ειδική αναφορά έκανε και στις διατάξεις που θωρακίζουν το αντεργατικό οπλοστάσιο σε βάρος της συλλογικής δράσης των εργαζομένων, τονίζοντας ότι «προσπαθείτε να φτιάξετε κρατικά και εργοδοτικά σωματεία».

«Εσείς - τόνισε - υπερασπίζεστε την εργατική αριστοκρατία της ΓΣΕΕ, με τα ΜΑΤ έκανε το συνέδριο για να ξανακαθίσει στην καρέκλα του ο Παναγόπουλος», για να επισημάνει ότι «αυτό που στην πραγματικότητα βρίσκεται στο στόχαστρο όλων σας - άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το έγκλημα σε βάρος της απεργίας που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ - είναι το ταξικό κίνημα, τα ταξικά σωματεία που υπερασπίζονται τον εργαζόμενο από την εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς. Ολα τα υπόλοιπα περί κοινωνικού συνεταιρισμού, συνεργατικού κινήματος και διάφορα μετακαπιταλιστικά, οδηγούν στην προσπάθεια χειραγώγησης του εργατικού κινήματος, στο να μπουν οι εργαζόμενοι κάτω από σημαίες της εργοδοσίας».

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Ωμή βίαιη παρέμβαση στην ανάπαυση των εργαζομένων

«Σε κάθε λέξη του νομοσχεδίου είναι αποτυπωμένος ο τρόμος σας απέναντι στη δύναμη που μπορούν να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι όταν αγωνίζονται μαζικά και συλλογικά. Αυτό θέλετε να χτυπήσετε, αυτός είναι ο στόχος σας, γιατί αυτό φοβάστε», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης αναπτύσσοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Αναφέρθηκε στο άρθρο 16, το οποίο χαρακτήρισε «ωμή βίαιη παρέμβαση στην ανάπαυση των εργαζομένων», καθώς το διάλειμμα πλέον καθορίζεται εκτός χρόνου εργασίας, εξαιρείται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και καθορίζεται με απαρέγκλιτη αυστηρότητα, στη μισή ώρα ανεξάρτητα βαρύτητας ή επικινδυνότητας του επαγγέλματος.

Οσον αφορά το άρθρο 57 για την παροχή πρόσθετης εργασίας μερικής απασχόλησης, υπογράμμισε πως τροποποιώντας τον παλιό νόμο, εισάγει το συμβόλαιο του μηδενικού χρόνου και προβλέπει ότι ο εργοδότης μπορεί να καλέσει τον εργαζόμενο για δουλειά, μια ώρα το πρωί και δύο ώρες το απόγευμα. Μέχρι σήμερα, ίσχυε ότι η μερική απασχόληση δεν επιτρεπόταν με διακεκομμένο ωράριο, τώρα αυτό αλλάζει και οι εργοδότες μπορούν να απασχολούν τον εργαζόμενο επιπλέον ώρες, φτάνοντας μέχρι και τις 8 με αμοιβή 316 ευρώ για τη μερική απασχόληση και επιπλέον 40%, από τις υπερωρίες, σύνολο 630 ευρώ, έχοντας τον εργαζόμενο στη διάθεσή τους για 8 ώρες.

Για το άρθρο 58, που αφορά την αμοιβή υπέρβασης χρονικών ορίων εργασίας, κατήγγειλε τη βαρβαρότητά του, καθώς εάν υπολογίσει κανείς τις ώρες εργασίας που μπορεί να επιβάλει ο εργοδότης, φτάνουμε στις 13 ώρες ημερησίως που πρέπει να δουλεύει ο εργαζόμενος.

Ο Ν. Παπαναστάσης υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να νομιμοποιήσει το ήδη παράνομα καταργημένο 8ωρο, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 17% των εργαζομένων δουλεύει πάνω από 48 ώρες τη βδομάδα και το 33% δουλεύει και τα Σαββατοκύριακα.

Οσον αφορά την κυριακάτικη αργία, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να προσθέσει 35 νέους κλάδους που θα δουλεύουν την Κυριακή και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη επιβάλει δουλειά τις 32 από τις 52 Κυριακές του χρόνου στο Εμπόριο και τον Τουρισμό.

«Το νομοσχέδιο δείχνει ξεκάθαρα ότι κυβέρνηση και πλουτοκρατία πάνε χέρι χέρι. Οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν σκλάβοι του 21ου αιώνα, η ταξική πάλη δείχνει το δρόμο και θα δώσει την τελική απάντηση», κατέληξε ο Ν. Παπαναστάσης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Στη δευτερολογία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης χαιρέτισε τους χιλιάδες εργαζόμενους, τους χιλιάδες απεργούς που είχαν πλημμυρίσει πρωί και απόγευμα το Σύνταγμα και κόντρα στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, στα ψέματα και στην επιχείρηση χειραγώγησης από τα ΜΜΕ, έστειλαν ηχηρό το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης «θα μείνει στα χαρτιά».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιστράτευσε διάφορες αλχημείες για να πείσει ότι «8 ώρες συν 2 ώρες ίσον 8 ώρες», κατά το γνωστό που έλεγε το 1991 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ ότι «0 συν 0 ίσον 14».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιστρέφοντας την πραγματικότητα προσπαθεί να εμφανίσει ως «νέες», «σύγχρονες», «καινοτόμες» τις διατάξεις που έρχονται από το μακρινό παρελθόν, από το 1900, ενώ επιστράτευσε τα φερέφωνά της στα ΜΜΕ και όχι μόνο για να καλλιεργήσουν με τερατώδη ψέματα και επικοινωνιακό ορυμαγδό «ανοχή στο έγκλημα».

Ομως διεμήνυσε ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Οι εργαζόμενοι που ήδη ζουν την εκμετάλλευση, τις ευέλικτες μορφές εργασίας εξοργίζονται» από την κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος τους. Οσα και να λέει η κυβέρνηση, επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, δεν μπορεί να ξεγελάσει «την καμαριέρα στο επαρχιακό ξενοδοχείο που με βάση τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα χάσει 318 ευρώ το μήνα», ή τον εποχιακό ξενοδοχοϋπάλληλο που ούτε θα επαναπροσληφθεί και το επίδομα θα χάσει.

Επισήμανε ακόμα ότι οι εγκληματικές ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση είναι συνέχεια των όσων έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως του ΣΥΡΙΖΑ που χτύπησε το δικαίωμα στην απεργία για να έρθει η σημερινή κυβέρνηση να το αποτελειώσει.

Κι έκανε καθαρό ότι είναι αντικειμενική εξέλιξη η ανατροπή αυτού του συστήματος από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, αρκεί να δει τη δύναμή της.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Πρόοδος είναι όσα προτείνει το ΚΚΕ προς όφελος των εργαζομένων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι 101 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα από τους εργαζόμενους, σήμερα είναι όντως παρωχημένο.

«Υπάρχει πια τέτοια τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας, που αυτό που θα πρέπει να θεσμοθετηθεί είναι το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με γενναίες αυξήσεις, με ελεύθερο χρόνο για τους εργαζόμενους, με κάλυψη των αναγκών τους σε Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό, Πολιτισμό. Αυτά είναι που υποστηρίζει το ΚΚΕ. Αυτή είναι η πρόοδος. Αντίθετα η κυβέρνηση, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, εμφανίζει ως προοδευτικό τη δουλειά 12 ώρες τη μέρα, ήλιο με ήλιο, 78 ώρες την εβδομάδα με μισθούς πείνας των 400 και 500 ευρώ. Αυτοί που εμποδίζουν την πραγματική πρόοδο των εργαζομένων, του λαού, όταν έχει απογειωθεί η επιστήμη, η τεχνολογία και παράγεται αμύθητος πλούτος, είναι αυτοί ακριβώς που λυμαίνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Είναι αυτή η ισχνή μειοψηφία, τα παράσιτα της κοινωνίας, το 10% που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν το 90% του πλανήτη».

Τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, συνέχισε, έχουν «ιστορία». Φέρουν τη σφραγίδα της «Λευκής Βίβλου» της ΕΕ, που συντάχθηκε από τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων της ΕΕ, της Οδηγίας - «Φρανκενστάιν» της ΕΕ για την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, δηλαδή του σταθερού ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης, «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και πάει λέγοντας, ρυθμίσεις που έχουν προσυπογράψει, είτε με τη θετική τους ψήφο είτε ψηφίζοντας «λευκό», όλα τα αστικά κόμματα.

Αναδεικνύοντας τι σημαίνουν αυτές οι ανατροπές σε βάρος ακόμα και της υγείας των εργαζομένων, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πηγαίνετε να δουλέψετε για 12 ώρες στη ΛΑΡΚΟ, ή στο τρίτο αμπάρι του πλοίου για οξυγονοκόλληση, ή στο τρίτο πάτωμα της οικοδομής. Οι μισοί από εσάς θα πεθάνετε».

Απάντηση πήραν και οι διάφορες εξυπνάδες βουλευτών της ΝΔ, με τις οποίες προσπάθησαν να πείσουν ότι τα όσα λέει το ΚΚΕ τάχα δεν αναφέρονται πουθενά στο νομοσχέδιο. Μάλιστα ο Κ. Μπογδάνος πρότεινε και ...«ποινή παρακράτησης 100 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση κάθε φορά που βουλευτής θα συλλαμβάνεται να ψεύδεται».

Ο Θ. Παφίλης παρέθεσε τις διατάξεις του νομοσχεδίου, διαβάζοντας ένα προς ένα και τα σχετικά αποσπάσματα, και αποκαλύπτοντας τα ψεύδη τους, είπε στους «έξυπνους»: «Φέρε τώρα τα κατοστάευρα για κουπόνια για το Κόμμα».

Τόνισε ότι «φέρνετε αυτό το τέρας για να εξασφαλίσετε μεγαλύτερα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί αυτά θέλει ο καπιταλισμός, περισσότερη και απλήρωτη δουλειά, φτηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα».

Υπογράμμισε πως ο βασικός πυρήνας των αντιδραστικών αλλαγών, από τις ατομικές συμβάσεις μέχρι τις ανατροπές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, είναι να υπάρχουν απομονωμένοι εργάτες και αυτό δείχνει ότι «ο φόβος σας» είναι οι οργανωμένοι εργάτες, η συλλογική οργανωμένη δράση.

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που ασκεί, ο Θ. Παφίλης ανέδειξε ότι τα φορτώνει όλα στη διαχείριση της ΝΔ και όχι στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, αθωώνοντας με αυτόν τον τρόπο το σύστημα.

Ερχονται και νέα αντεργατικά «προαπαιτούμενα» για το Ταμείο Ανάκαμψης του κεφαλαίου

Eurokinissi

Σε πλήρη επιβεβαίωση ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα από τα κυρίαρχα προαπαιτούμενα για να ανοίξουν οι κρουνοί των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους προχώρησε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, λέγοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απορροφήσουμε, αλλά και για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τους πόρους όχι μόνο του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα είναι μια πολύ σημαντική στήριξη για την ελληνική οικονομία».

Δείχνοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα υπερμνημόνιο σε βάρος και του λαού της Ελλάδας, συνέχισε λέγοντας πως σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος φυσικά των επιχειρηματικών ομίλων με τη λήψη και άλλων μέτρων, με πρώτο άξονα «το νέο πλαίσιο για τις επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων, το οποίο θα παρουσιαστεί και επισήμως σύντομα και θα είναι στηριγμένο σε έναν ατομικό κουμπαρά. Θα ακολουθεί το μοντέλο όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών κρατών».

Δεύτερος άξονας θα είναι «η αναβάθμιση της κατάρτισης στην Ελλάδα», που θα γίνει «με ένα φιλόδοξο πιστεύω νομοσχέδιο», προφανώς για προσφορά τσάμπα εργασίας στους ομίλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να αποδίδει το νομοσχέδιο στον «ακραίο νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της ΝΔ», κρύβοντας ότι είναι ενταγμένο στις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, ενώ υποκριτικά ψέλλισε κάτι και περί ΣΕΒ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ικανοποίησε το 62% των αξιώσεών του. Ενώ επιχείρησαν να δείξουν ως διέξοδο στους εργαζόμενους την «προοδευτική κυβερνητική εναλλαγή».

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτση, ότι επειδή η κυβέρνηση είναι «δέσμια των πιο αρχαϊκών νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών» δεν μπορεί να αντιληφθεί την ...«υπό διαμόρφωση διεθνώς επόμενη μέρα που αναζητά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ως παράγοντα συνοχής και θα δημιουργεί προϋποθέσεις για δίκαιη ανάπτυξη» όπου «η σχέση κεφαλαίου - εργασίας πρέπει να έχει κανόνες και να ρυθμίζεται». Μέχρι και το G7 έβγαλε ως αθώες περιστερές, για να πείσει ότι υπάρχει και καλός καπιταλισμός, λέγοντας ότι «το κοινό ανακοινωθέν τους ξεκίνησε με αναφορά στην ανάγκη περισσότερης αλληλεγγύης» και ας ακονίζουν τα μαχαίρια οξύνοντας τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οι λαοί πληρώνουν ακόμα και με αίμα.

Θέλουν «προοδευτικό μέτωπο» στα μέτρα του κεφαλαίου

Παρ' όλα αυτά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, αναγόρευσε το κόμμα του σε ...τιμητή των εργασιακών δικαιωμάτων, θυμήθηκε το «751 ευρώ κατώτερο μισθό, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ» κ.ο.κ. που θα είναι η πρόταση, όπως είπε, πάνω στην οποία θα πρέπει να συμπράξουν «οι δυνάμεις της προοδευτικής αριστερής αντιπολίτευσης».

«Βάλατε 32 Κυριακές στο Εμπόριο, κύριε Σκουρλέτη. Βάλατε κυριακάτικη δουλειά 9 μήνες τον χρόνο για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες εμποροϋπαλλήλους. Αυτά έκαναν οι προοδευτικές δήθεν διακυβερνήσεις και έρχεστε τώρα και μιλάτε για το 751, για τους μνημονιακούς νόμους. Πεντακόσια τριάντα σωματεία, η μεγαλύτερη συσπείρωση, με συνδικαλιστές προερχόμενους και από τον ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν πρόταση νόμου για να καταργηθούν, μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια». Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την υποτίθεται λήξη των μνημονίων, την ώρα που απέρριπτε την πρόταση «μείωνε τη φορολογία στα κέρδη και στα μερίσματα των μετοχών από το 15% στο 10%. Αυτά κάνατε», ήταν η πληρωμένη απάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα.

Αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης πρόσθεσε πως «αν εμείς θέλαμε να προδώσουμε τον λαό, να υπηρετήσουμε τον καπιταλισμό και να γίνουμε τσιράκια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, που γίνατε εσείς, θα ήμασταν προδότες. Και δεν θα το κάναμε ποτέ, γιατί έχουμε εκατό χρόνια Ιστορία και με τα λάθη μας και τις αδυναμίες μας, δεν γονατίσαμε και δεν προσκυνήσαμε κανέναν και δεν θέλουμε νταβατζή να μας πάει εκεί, αν ήταν να κάνουμε τέτοια επιλογή».

Και συμπλήρωσε: «Αυτά να τα πείτε, παραδείγματος χάρη, στον κ. Βαρουφάκη, που τώρα λέει "μετακαπιταλισμός" και κάτι μυστήρια για να αθωώσει τον ίδιο τον καπιταλισμό». «Η λύση είναι αγώνας των εργαζομένων, ταξικός, σκληρός, για σήμερα, με στόχευση την εξουσία». Σημείωσε ότι μπορεί να θέλουν κυβέρνηση και αστικά κόμματα να γυρίσουν τους εργαζόμενους στο 1900, όμως «να μην ξεχνάτε ότι το 1900 έφερε το 1917. Εμείς δεν φοβόμαστε. Εσείς τρέμετε και ο φόβος σας θα γίνει εφιάλτης, γιατί δεν θα υποταχθεί ο λαός τελικά και θα νικήσει, αργά ή γρήγορα».

Οι παρεμβάσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών

Τα διάφορα ευφυολογήματα περί καλού εργοδότη και καλού καπιταλισμού, για να συσκοτίσουν ότι το νομοσχέδιο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, συνολικά του κεφαλαίου και ότι φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ, κυριάρχησαν και στις τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να κρύψουν από τον λαό τον πραγματικό του αντίπαλο.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εγκάλεσε την κυβέρνηση, εκφράζοντας αγωνίες του κεφαλαίου, ότι με «το σχέδιο που ακολουθεί», το οποίο «δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου για τις ανάγκες της κοινωνίας», ακόμα και «η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης κοντεύει να χαθεί». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «άλλο ένα παράδειγμα συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης για αγορά εργασίας όπου κανόνας είναι η ασυδοσία. Οδηγείτε σε πλήρως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, ό,τι ζητά ο αθέμιτος εργοδότης που οδηγεί στην αθέμιτη αγορά», προσθέτοντας ότι οι εργοδότες «δεν είναι όλοι στο ίδιο τσουβάλι», δηλαδή υπάρχουν και καλοί...

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λίγο πολύ παρεκκλίνει από την ΕΕ όπου «αναζητούνται και προωθούνται νέες πολιτικές προστασίας των εργαζομένων, στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που κάνετε εσείς».

Ως οδηγό του ΚΙΝΑΛ παρουσίασε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, τον οποίο εμφάνισε λίγο πολύ ως ...«προστάτη» των εργαζομένων, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση της ΝΔ ότι πάει ενάντια ακόμα και σε σχέση «με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού». «Ο κόσμος αλλάζει, αλλά αλλάζει προς την πρόοδο και όχι τη συντήρηση», αποφάνθηκε. Δείχνοντας ότι οι εξελίξεις «τρέχουν» στο πολιτικό σκηνικό, έκλεισε το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «δεσμευόμαστε ότι θα καταργήσουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις μόλις βρεθεί ευκαιρία με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών»... Ενώ έκανε λόγο για τη «σφυρηλάτηση του πράσινου κοινωνικού συμβολαίου» που έχει βάλει μπρος το κόμμα της...

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης Κ. Βελόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι «έχετε μπερδέψει τον καπιταλισμό με τον ακραιο-νεοφιλελευθερισμό». Ανέφερε υποκριτικά ότι διαφωνεί «με την απαγόρευση των απεργιών γιατί είναι το ύψιστο δικαίωμα του εργαζόμενου να απεργεί», για να ρίξει αμέσως μετά το δηλητήριο της συκοφαντίας λέγοντας: «Βέβαια, πρέπει να πω ότι έχουν γίνει και καταχρήσεις. Γιατί άλλη η χρήση της απεργίας και άλλο η κατάχρηση από τους κακούς συνδικαλιστές. Το να έχουμε κάθε βδομάδα απεργίες, σας το λέω ευθέως, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι ζημιά στον εργαζόμενο και όχι να τον βοηθήσει» κ.ο.κ.

Ο δε πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης άρχισε τις γνωστές αερολογίες όπως π.χ. «εξυπηρέτηση της ανάπτυξης της υποανάπτυξης», «μετατροπή της χώρας σε χρεοδουλοπαροικία», για να καταλήξει στο διά ταύτα ότι τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα τσεπώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στέλνοντας όπως πάντα τον λογαριασμό στον λαό, «δεν αρκούν για να καλύψουν τις δημοσιονομικές τρύπες για να προλάβει η Ελλάδα το τρένο της πράσινης οικονομικής επανάστασης», δείχνοντας ότι έγνοια του είναι οι στρατηγικοί στόχοι του κεφαλαίου. Ενώ στο πλαίσιο προφανώς του ...«μετα-καπιταλισμού», είπε ότι το κόμμα του υποστηρίζει «έναν παραγωγικό συνδικαλισμό, όπου οι εργαζόμενοι παίρνουν στα χέρια τους την παραγωγική διαδικασία»...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
Αντικομμουνιστικές ανοησίες από βουλευτές της ΝΔ

Με την... ψυχραιμία να έχει προ πολλού χαθεί από το «απορρίπτεται» που έστειλαν οι εργαζόμενοι, ανάμεσα στις απίστευτες ανοησίες που ακούστηκαν επί τρεις μέρες στη Βουλή από τους βουλευτές της ΝΔ (βλέπε τον βουλευτή - κλινικάρχη και εισηγητή της ΝΔ Κ. Μαραβέγια), για να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ επειδή ανέδειξε συνολικά την καπιταλιστική βαρβαρότητα και την υπεροχή του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, ξεχώρισε και αυτή της βουλευτή της ΝΔ Κ. Παπακώστα - Παλιούρα, η οποία σκέφτηκε να πιάσει στο στόμα της τα «κόκκινα μεροκάματα» που προσφέρουν στο ΚΚΕ τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος.

Είπε λοιπόν: «Σε Οικονομικές Εξορμήσεις για το κτίριο του Κόμματος έχουν δοθεί "κόκκινα μεροκάματα", δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν έπαιρναν τα μεροκάματά τους. Οπότε αυτό που πρέπει να συμπεράνουμε είναι ότι η κομμουνιστική κοινωνία, όπως την επαγγέλλεται η αριστερά και στην οποία αναγκαστικά όλοι θα ήμασταν μέλη του Κόμματος, τα μισά μας μεροκάματα, τα "κόκκινα", θα ήταν απλήρωτα, οι μισθοί χαμηλοί και δεν θα μπορούσαμε βεβαίως να λέμε και τίποτα. Εφιάλτης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην αισχρή προπαγάνδα κατά του Κόμματος από την κυβέρνηση. Κατήγγειλε τον εμετικό και χρυσαυγίτικο αντικομμουνισμό, σχολιάζοντας ότι η σαχλαμάρα όλες αυτές τις μέρες «άγγιξε οροφή». Και ανέφερε ειδικά για τα «κόκκινα μεροκάματα» ότι είναι «η ηρωική προσφορά προς το ΚΚΕ των φίλων, των μελών και των στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τα οποία κάποιες εποχές σήμαιναν φυλακίσεις και εξορίες», και συνεχίζοντας να δίνει πληρωμένη απάντηση πρόσθεσε: «Τι το περάσατε το ΚΚΕ, ανώνυμη εταιρεία, όπως είναι η ΝΔ, για να παίρνει δανεικά κι αγύριστα;».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με σημαία τις απαιτήσεις του κεφαλαίου στις νέες συνθήκες

Eurokinissi

Το μαύρο άσπρο προσπάθησε να κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας χτες στη Βουλή όσον αφορά το αντεργατικό τερατούργημα και τι προβλέπουν οι άκρως αντιδραστικές διατάξεις του, μην μπορώντας βέβαια να κρύψει τις βαθύτερες αντεργατικές και αντιλαϊκές στοχεύσεις τους.

Χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στις διατάξεις για τη συνδικαλιστική δράση και με στόχο την «επιστροφή των συνδικαλιστών στα γνήσια, στα πραγματικά τους καθήκοντα» που θα τους «αναβαθμίσει» «ως συνεπείς κοινωνικούς εταίρους», ξεδίπλωσε όλο το ταξικό μίσος του κεφαλαίου απέναντι στους συλλογικούς αγώνες της εργατικής τάξης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της. Με συκοφαντίες και ψέματα για το λαϊκό κίνημα, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «αποτρέπει την κατάχρηση των απεργιών» και «για να μην αναστατώνονται οι εργαζόμενοι από ξαφνικές απεργίες, πολλές από τις οποίες αν και κηρύσσονται παράνομες, τελικά γίνονται, από λίγους σε βάρος των πολλών». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα «μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων», δείχνοντας βασικά την ανησυχία της κυβέρνησής του και των εφοπλιστών για την επιτυχία της χτεσινής και της προηγούμενης απεργίας, αντίστοιχα και για την αποτυχία στην επιχείρηση τρομοκράτησης των ναυτεργατών από τις δικαστικές αποφάσεις που χαρακτήρισαν τις απεργίες παράνομες.

Παραπέρα, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα αντεργατικά μέτρα, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι «βαθιά αναπτυξιακό, γιατί επιτρέπει στην εργασία να παρακολουθεί την οικονομία, γιατί αυξάνει την παραγωγικότητα μειώνοντας τη γραφειοκρατία», ότι καλύπτει την ανάγκη οι επιχειρήσεις να έχουν «ευελιξία». Μια ομολογία ότι όλα αποτελούν αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου εδώ και χρόνια για φθηνή εργατική δύναμη και αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, άρα αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Για να χρυσώσει δε το χάπι πρόβαλε τη δήθεν ελεύθερη επιλογή του εργαζόμενου να διευθετεί τάχα τον χρόνο εργασίας του, την πατρική άδεια των 14 ημερών, αποσιωπώντας ότι και αυτή η ρύθμιση καταργείται στην ουσία από τη θέσπιση του 10ωρου.

Υπεραμύνθηκε ακόμα της κατάργησης της Κυριακής αργίας και της ψηφιακής κάρτας που δήθεν «θα αντιμετωπίσει τη μαύρη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες», όπως είπε, χωρίς να αναφέρει πάντως ότι αυτές πλέον κοστίζουν λιγότερο στον εργοδότη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει καθημερινά επιπλέον δίωρη δουλειά, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, δίχως να την αποζημιώνει.

Στον ίδιο καμβά και στη γνωστή προσπάθεια να παρουσιάσει ίδια τα συμφέροντα εκμεταλλευτή - εκμεταλλευόμενου, επέμεινε ότι το νομοσχέδιο «εισάγει νέο πνεύμα στο χώρο εργασίας, εισάγει μια κουλτούρα υγιούς συμπόρευσης όλων των δυνάμεων της εργασίας», προσπαθώντας να εξαφανίσει την ανισότιμη σχέση μεταξύ εργαζομένων - εργοδοτών ισχυριζόμενος με θράσος ότι «παρέχεται ευελιξία και ασφάλεια στους δύο πόλους του κόσμου της εργασίας». Αλλωστε, με αποφθέγματα τύπου «προωθείται η αίσθηση του κοινού σκοπού σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις» επιχείρησε να ταυτίσει τις ανάγκες εργαζομένων - εργοδοτών, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αποκρύπτοντας ότι αυτή είναι για τους λίγους καθώς πατά ακριβώς πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι πάνω ακριβώς στη στρατηγική σύμπλευση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα ζητούμενα του κεφαλαίου, ανακοίνωσε ότι θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, καλώντας ονομαστικά Τσίπρα και Γεννηματά να αναλάβουν τις «ευθύνες» τους, με στόχο «να διαμορφωθεί μια στοιχειώδης διακομματική συναίνεση γύρω από μερικές εύλογες αλλαγές που ζητά η ίδια η πραγματικότητα».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Παρουσίασε την πρότασή του που είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής - αντεργατικής διαχείρισης

Την άλλη όψη της αντιλαϊκής διαχείρισης επανέφερε χτες από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ως την εναλλακτική πρόταση σε αυτήν της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αντεργατικού εκτρώματος που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση. Αυτήν την εκδοχή που έχει ονομάσει «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» και την συμπλήρωσε με τους όρους «Δημοκρατία και Δικαιοσύνη», την επικαλέστηκε προκειμένου να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης αποτελεί πιο αξιόπιστη λύση για την υλοποίηση της πολιτικής που υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου. Αλλωστε, γι' αυτόν το λόγο ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε μεν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ωστόσο, ο πυρήνας της πρότασης, όπως τη διατύπωσε, όχι μόνο δεν απέχει από όσα προβλέπουν οι ρυθμίσεις του αλλά αυτές πατούν πάνω σε όσα ως κυβέρνηση ψήφισε σε βάρος των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, επειδή τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ είναι νωπά και τις επιπτώσεις τους τις βιώνουν οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια, ο πρόεδρός του επιχείρησε αφενός μεν να τα δικαιολογήσει ως αποτέλεσμα της δεδομένης συγκυρίας, αφετέρου πρόσθεσε πως παρ' όλα αυτά έγιναν αρκετά, όπως, «μείωση της ανεργίας, κατάργηση υποκατώτατου μισθού, αύξηση προστίμων σε επιχειρήσεις που παρανομούν» κ.λπ. Οπως και να 'χει, σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να κρύψει ότι βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πατήσει στο κίνημα και στους αγώνες του για να αναρριχηθεί ξανά στον κυβερνητικό θώκο. Γι' αυτό άλλωστε κατέληξε λέγοντας πως οι εργαζόμενοι που «ένιωσαν στήριγμα με τον ΣΥΡΙΖΑ», θα δώσουν την απάντησή τους.

Πιο συγκεκριμένα, σε ένα πρωτοφανές ρεσιτάλ εμπαιγμού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού επιχείρησε να παρουσιάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο ως ανορθογραφία στα καλώς κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κρύβοντας ότι είναι πιστή αντιγραφή απ' τα εγχειρίδιά της με μέτρα που εφαρμόζονται αυτήν τη στιγμή σε όλα τα κράτη - μέλη της που μοιράζονται τον κοινό στόχο της ανάκαμψης του κεφαλαίου μέσα απ' την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αφού το χρέωσε αποκλειστικά στη ΝΔ και στην επιθυμία της να εξοφλήσει γραμμάτια στον ΣΕΒ, κατέληξε στη μόνιμη επωδό, την υπόσχεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβερνήσει ξανά θα το καταργήσει! Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας χλεύαζε τον ΣΕΒ με ατάκες όπως «σιγά μην πάθουν τίποτα οι βιομήχανοι», όταν ως πρωθυπουργός αντάλλασσε ραβασάκια με τη διοίκηση του ΣΕΒ για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η αντιλαϊκή πολιτική και ικανοποιούσε κάθε επιθυμία τους, βάζοντας κι αυτός το «αγκωνάρι» του στο αντεργατικό πλαίσιο πάνω στο οποίο πατάει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Προς ενίσχυση της πειστικότητας του αφηγήματός του ο Αλ. Τσίπρας εξωράισε τα κυβερνητικά έργα του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα οποία πατάει το σημερινό αντεργατικό έκτρωμα, με πιο εμβληματικό ίσως το χτύπημα στην απεργία. Ορισμένα τα υπερασπίστηκε σαν φιλεργατικά και άλλα τα απέδωσε στις συνθήκες που τάχα τους ανάγκασαν. Επιστράτευσε φυσικά τους υψηλούς τόνους χαρακτηρίζοντας τον Κυρ. Μητσοτάκη «αρχιερέα της αναξιοπιστίας, του λαϊκισμού, των ψεύτικων υποσχέσεων, του φαρισαϊσμού». Αλλά και τις αυταπάτες για τον κόσμο που «αναστοχάζεται» στο φόντο της πανδημίας με πρώτο και καλύτερο τον ...Μπάιντεν, που τάχα «εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου ιδεολογική επίθεση, πυρηνικής κλίμακας, στην παράδοση του Ρίγκαν και της Θάτσερ»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ