Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνες κατευθύνσεις της ΕΕ σχετικά με τις μειονότητες

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε την επικίνδυνη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τα «ελάχιστα πρότυπα για τις μειονότητες».

Οπως επισημαίνει σε σχετικό δελτίο Τύπου, η έκθεση «επιδιώκει τη νομιμοποίηση της ΕΕ να χρησιμοποιεί τις μειονότητες, να ανακινεί υπαρκτά και ανύπαρκτα προβλήματα, είτε σε κράτη - μέλη της είτε σε χώρες της γειτονιάς της, ως εργαλείο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεών της, αλλαγής συνόρων, της αντιπαράθεσής της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Είναι οδυνηρή η εμπειρία των λαών από τον πόλεμο ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία κ.λπ., με διαμελισμούς χωρών και κατατρεγμούς λαών, τη δημιουργία του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσόβου, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και κάθε είδους επεμβάσεις της σε Ουκρανία, Aνατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Αφρική, με την αξιοποίηση υπαρκτών αλλά και ανύπαρκτων μειονοτήτων.

Αυτές τις επιδιώξεις της ΕΕ υπηρετούν οι προτάσεις της έκθεσης για την ένταξη της "προστασίας των μειονοτήτων" σε μηχανισμό επιβολής της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα", καθώς επίσης για τη θέσπιση Οδηγίας για τα "ελάχιστα πρότυπα προστασίας των μειονοτήτων". Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι ακόμα η προώθηση ενιαίου ορισμού της ΕΕ για τις μειονότητες, που μάλιστα παραπέμπει ευθέως σε αλλαγές συνόρων και "αυτοπροσδιορισμό".

Οι διακηρυκτικές αναφορές της έκθεσης περί "προστασίας των μειονοτήτων από ακροδεξιές, ρατσιστικές, φασιστικές δυνάμεις" συνιστούν πρόκληση και κενό γράμμα, αφού η ΕΕ διαχρονικά "κάνει τις πλάτες" σε αυτές τις δυνάμεις σε χώρες όπως η Ουκρανία αλλά και σε κράτη - μέλη της. Είναι η αντεργατική ευρωενωσιακή πολιτική που ενισχύει ακροδεξιές, φασιστικές δυνάμεις, καθώς και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και των συμμάχων της στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη, που θρέφουν και ισχυροποιούν εκατέρωθεν εθνικισμούς.

Στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ που εισάγει η έκθεση εντάσσονται και οι κυρώσεις σε κράτη - μέλη που δεν "συμμορφώνονται", η ποινικοποίηση της διαφορετικής άποψης για την Ιστορία. Προωθεί "εθνικές επιτροπές αλήθειας και συμφιλίωσης προκειμένου να αναγνωριστούν οι μακρόχρονες διώξεις" σε βάρος ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από τα όργανα της ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις για την παραχάραξη της Ιστορίας και τις αντικομμουνιστικές εκστρατείες τους.

Η συκοφαντική επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενωσης δεν μπορεί να σβήσει από τη μνήμη των λαών ότι αυτή αποτέλεσε σημαντικό ιστορικό παράδειγμα επίλυσης τέτοιων προβλημάτων στη βάση της ενότητας και όχι της διαίρεσης των λαών. Επέτρεψε σε κάθε λαό, σε κάθε εθνότητα να έχει τη δυνατότητα να διατηρεί και να αναπτύσσει τη γλώσσα της, τα πολιτιστικά της χαρακτηριστικά, τις ιστορικές της αναφορές και, πάνω απ' όλα, να συμμετέχει στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, απολαμβάνοντας ισότιμα τις κατακτήσεις της, με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Το ΚΚΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη πάλης των λαών ενάντια στο ίδιο το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, στη γλώσσα, στον πολιτισμό. Προβάλλει την ανάγκη οι μειονότητες να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς, που για να γίνει πραγματικότητα απαιτείται η ταξική πάλη και η αλληλεγγύη τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την αποδέσμευση από τις ενώσεις του, στην πορεία ανατροπής του συστήματος της εκμετάλλευσης, που δημιουργεί και εκμεταλλεύεται τις εθνοτικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές διαφορές».

Υποκριτικό και επικίνδυνο το «ενδιαφέρον» της ΕΕ

Παρέμβαση στη συζήτηση για το θέμα αυτό έκανε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, που σημείωσε:

«Είναι υποκριτικό και επικίνδυνα ύποπτο το δήθεν ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις μειονότητες και τα δικαιώματά τους, που τα καταπατά, όπως ολόκληρων των λαών.

Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΑΤΟ και κυβερνήσεις τα θυμούνται όχι για να τα προστατεύσουν αλλά για να καλλιεργήσουν εθνικισμούς, αλυτρωτισμούς. Με το "διαίρει και βασίλευε" ή επικαλούμενοι τη λεγόμενη "αυτοδιάθεση" και τον "αυτοπροσδιορισμό", τα αξιοποιούν ως πρόσχημα πολιτικών και στρατιωτικών επεμβάσεων, αλλάζοντας σύνορα, με το αίμα των λαών, για τα δικά τους συμφέροντα. Ο,τι έκαναν στη Γιουγκοσλαβία. Συνεχίζουν σήμερα στο Κόσσοβο. Με σχέδια για "Μεγάλη Αλβανία", μέλος του ΝΑΤΟ, κλιμακώνοντας εκατέρωθεν εθνικισμούς, όπως τελευταία. Με τη συμφωνία των Πρεσπών, Ελλάδας - FYROM, αφήνοντας άθικτους αλυτρωτισμούς, ενισχύοντας το δολοφονικό ΝΑΤΟ στην περιοχή, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε βρώμικο ρόλο.

Η συζητούμενη έκθεση είναι ενδεικτική των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πιο σχεδιασμένη εκμετάλλευση των μειονοτήτων για τέτοιους σκοπούς.

Τα πραγματικά δικαιώματα των μειονοτήτων πρέπει να γίνονται σεβαστά. Μοναδικοί αρμόδιοι να τα προστατεύσουν είναι οι ίδιοι οι λαοί με την πάλη και την αλληλεγγύη τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ