Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός με την πάλη του να επιβάλει ρωγμές στην πολιτική σταθερότητα

Τον ταξικό χαρακτήρα του Συντάγματος ανέδειξε στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «το αστικό Σύνταγμα επιδέχεται αλλαγές και κάτω κι απ' την παρέμβαση του λαϊκού κινήματος μπορεί να στρογγυλεύονται μερικά άρθρα. Αλλά ένα πράγμα δεν επιδέχεται αλλαγή, τα ιερά και τα όσια της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας».

Σημείωσε, άλλωστε, πως είναι απατηλή και η αρχή της ισότητας των πολιτών, αφού «δεν μπορεί να υπάρξει ισότητα των πολιτών σε μια ταξική κοινωνία, όταν η ιδιοκτησία του πλούτου ανήκει σε λίγους», ενώ αναδεικνύοντας το ταξικό αυτό περιεχόμενο του Συντάγματος διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Εχει δικαίωμα ο λαός, μιλάμε ένα λαϊκό πλειοψηφικό κίνημα που δεν μπορεί να δημιουργηθεί ούτε με καθοδηγήσεις, ούτε με εντολές, πρέπει να το επιτρέπουν οι συνθήκες και να έχει φτάσει η λαϊκή συνείδηση μαζικά σε ένα υψηλό επίπεδο, μπορεί ένα τέτοιο λαϊκό μαζικό κίνημα να ανατρέψει το Σύνταγμα με τη βία ή δεν ξέρω με ποια άλλα μέσα, και να επιβάλει ένα άλλο λαϊκό Σύνταγμα, που αντί να λέει ατομική ιδιοκτησία να λέει κοινωνική ιδιοκτησία; Αντί να λέει συμμετοχική δημοκρατία που θέλετε εσείς, να λέει εργατικός έλεγχος που ξεκινάει απ' τον τόπο δουλειάς; Λέω, μπορεί; Οχι».

Ως προς την πρόταση αναθεώρησης που φέρνει η κυβέρνηση υπογράμμισε πως όλα τα άλλα κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, σταθερών κυβερνήσεων, κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών, «ούτως ώστε να μη διαταράσσεται η φιλομονοπωλιακή, η κεφαλαιοκρατική πολιτική, να μη διαταράσσεται είτε απ' τις ανταγωνιστικές φιλοδοξίες ποιος θα είναι ο κορμός, είτε πολύ περισσότερο απ' τον λαϊκό παράγοντα».

Και πρόσθεσε: «Αυτό κάνετε. Κι εμείς λέμε στο λαό, την πολιτική σταθερότητα να φοβάται. Γιατί αυτή η πολιτική σταθερότητα είναι τέτοια σιδερένια και δεν είναι μόνο η σταθερότητα της κυβέρνησης, είναι και των μηχανισμών του κράτους, των κατασταλτικών, των ιδεολογικών, των εξαγορών που δυσκολεύουν την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος. Ισα - ίσα ο λαός με την πάλη του πρέπει να επιβάλει ρωγμές και να έχει ένα αδύναμο πολιτικό σύστημα αν θέλει να αποσπά κάποιες παραχωρήσεις, να εμποδίζει τα χειρότερα, αν θέλει να προχωρήσει προς τα μπρος εφόσον το αποφασίσει και εφόσον δημιουργηθούν οι συνθήκες σε μια ουσιαστική ριζική ανατροπή».

Στην τοποθέτησή της στηλίτευσε ακόμη την πρακτική της ΝΔ, που προσπαθεί να αποδώσει κομμουνιστικά χαρακτηριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δηλαδή, τι θέλετε να πείτε, ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει μια αναθεώρηση του Συντάγματος γιατί εμφορείται από τους ταξικούς αγώνες της Γαλλίας, από το "Κεφάλαιο" (του Μαρξ); Ε, έλεος», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως κάνουν αντικομμουνισμό με προοπτική να τσακίσουν το κίνημα.

Καταλήγοντας υπέδειξε στην κυβέρνηση που δηλώνει «αριστερή» να καταργήσει μια σειρά άρθρα του Συντάγματος που απαγορεύουν υπαίθριες συγκεντρώσεις όταν διαταράσσεται η κοινωνικοοικονομική ζωή, τα σχετικά με την ιδιοκτησία ορυκτού πλούτου, αρχαιολογικών χώρων κ.ά., που περιορίζουν το δικαίωμα απεργίας στους δικαστικούς λειτουργούς, στα Σώματα Ασφαλείας κ.ά.

«Εμείς παλεύουμε βεβαίως άρθρα του Συντάγματος να τροποποιηθούν, παρότι δεν έχουμε τους πενήντα βουλευτές να τα φέρουμε, που βάζουν εμπόδια στη συνδικαλιστική και δημοκρατική δράση, που βοηθάνε να υπάρχουν κάποιες ελευθερίες έστω στο γράμμα του νόμου για να αξιοποιούνται απ' το λαό, και αυτό θα το κάνουμε και στην Επιτροπή και όπου μπορούμε. Δεν έχουμε πενήντα βουλευτές να επιβάλουμε κάποιες θετικές τροποποιήσεις κι αυτό ας το σκεφτεί και ο λαός. Αλλά δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι αυτό το Σύνταγμα είναι πολύ ευρύχωρο να χωρέσει απ' τον μεγαλύτερο αυταρχισμό μέχρι το μεγαλύτερο ξεγέλασμα του λαού», κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικαλείστε τα «ατομικά δικαιώματα» για να υποτάξετε την πλειοψηφία στη μειοψηφία (2020-07-09 00:00:00.0)
Η διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων απαιτεί βαθύτερες αλλαγές στην οικονομία, στην εξουσία και ριζική αλλαγή του σημερινού Συντάγματος (2019-11-26 00:00:00.0)
Δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα (2019-02-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2019-02-14 00:00:00.0)
Αναθεώρηση που υπαγορεύεται από τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου (2018-11-15 00:00:00.0)
Φιλολαϊκές αλλαγές και ανατροπές φέρνει μόνο η μαζική, λαϊκή συνειδητή δράση (2018-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ