Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε κλοιό πλειστηριασμών η λαϊκή κατοικία

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς
Η κυβέρνηση απογειώνει την κοροϊδία στο λαό και με το λεγόμενο «νέο πλαίσιο προστασίας» που διαφημίζει για τα σπίτια υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, καθώς αυτό συνίσταται μόνο σε «παρεμβάσεις» όπως η ενεργοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μετά την προωθούμενη άρση και της ελάχιστης προστασίας που ισχύει σήμερα για την πρώτη κατοικία.

Πρόκειται για απάτη ολκής, καθώς η θηλιά των εκβιασμών θα σφίγγει, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί που διευκολύνονται είναι οι τράπεζες, προκειμένου - σε κάθε περίπτωση - να βάλουν στο χέρι τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, τα πλέον οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά - με την προϋπόθεση ότι έχουν εξασφαλίσει τη δικαστική απόφαση για προστασία από πλειστηριασμούς, με τον λεγόμενο νόμο Κατσέλη - υποχρεώνονται στην καταβολή ελάχιστης δόσης στις τράπεζες στο 5% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 8.000 ευρώ και στο 10% στο κλιμάκιο πάνω από τα 8.000 ευρώ!

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι θα συμβεί για τη μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών, όταν η όποια «προστασία» περιοριστεί μόνο στα πολύ φτωχά νοικοκυριά, με τη μορφή της «επιδότησης» της δόσης του στεγαστικού δανείου, που θα εισπράττουν μάλιστα απευθείας οι τράπεζες. Χιλιάδες είναι τα σπίτια που τα αμέσως επόμενα χρόνια θα βγουν μαζικά στο σφυρί, αν οι ιδιοκτήτες τους δεν ακουμπήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν στις τράπεζες.

Αποκαλυπτική ως προς αυτό είναι και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» στην ΕΕ. Σ' αυτή σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην ΕΕ, με ποσοστό 44,9% σε σχέση με το σύνολο των τραπεζικών χορηγήσεων. Ακολουθεί η Κύπρος με 28,1%, η Πορτογαλία με 11,7% και η Ιταλία με 10%, όπου η αποκλιμάκωση ήρθε ως αποτέλεσμα κρατικών παρεμβάσεων και ενισχύσεων, με μοντέλα αντίστοιχα μ' αυτά που βρίσκονται σήμερα στα αντιλαϊκά παζάρια για την περίπτωση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

Με βάση αυτά τα στοιχεία και δίνοντας το στίγμα της κλιμάκωσης σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, στο πλαίσιο παρουσίασης της έκθεσης, σημείωσε πως «η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, όπου υπάρχει μείωση, όμως ξεκίνησαν από πολύ υψηλά επίπεδα. Το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μόλις τώρα δείχνει να φέρνει αποτελέσματα»...

Μάλιστα, αναφορικά με το σημερινό καθεστώς δικαστικής προστασίας για την πρώτη κατοικία στην Ελλάδα, ο Β. Ντομπρόβσκις σημείωσε πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να είναι ο ίδιος νόμος, απαράλλακτος. Και συμπλήρωσε ότι θα «πρέπει να είναι κάτι πιο στοχευμένο, κάτι που να αφορά μόνο τους πλέον ευάλωτους και να μην αφήνει διόδους στους στρατηγικούς κακοπληρωτές για να τον εκμεταλλευτούν».

Ο λαός πληρώνει τον «επιμερισμό κινδύνων»

Κατά τ' άλλα, η έκθεση της Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων στην ΕΕ, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των «δευτερογενών αγορών» με την εμπλοκή νέων «παικτών» και επίδοξων «επενδυτών», προκειμένου να απαλλαγούν οι τραπεζικοί όμιλοι από τα «βαρίδια» και για τον επιμερισμό των κινδύνων, στο πλαίσιο της διεργασίας για την ολοκλήρωση της «τραπεζικής ένωσης».

«Η Τραπεζική Ενωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί με παράλληλη επίτευξη της μείωσης και του επιμερισμού των κινδύνων», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, με φόντο το σχέδιο διαμόρφωσης «κοινού ταμείου» κρατικών και τραπεζικών διασώσεων στην ΕΕ, που απ' ό,τι φαίνεται δρομολογείται μέσω της αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).

Η διαμόρφωση του «κοινού ταμείου» διασώσεων με τη σειρά της προϋποθέτει τη ραγδαία συρρίκνωση της μάζας με τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, ειδικά στους σχετικά αδύναμους κρίκους, όπως είναι η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιμεριστούν οι «κίνδυνοι» στο πλαίσιο της «αναλογικότητας» και των μέσων όρων που επικρατούν κάθε φορά στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ