Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενας ακόμα θάνατος εργάτη σε λατομείο της Δράμας

Αμείωτα και τα εργατικά «ατυχήματα» σε δήμους

Παγίδες θανάτου οι χώροι δουλειάς, όπως έδειξε ο θάνατος εργάτη σε λατομείο της Δράμας
Παγίδες θανάτου οι χώροι δουλειάς, όπως έδειξε ο θάνατος εργάτη σε λατομείο της Δράμας
Ακόμα ένας εργάτης προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων στις λατομικές επιχειρήσεις μαρμάρου της Δράμας. Χτες το πρωί, ένας 40χρονος εργάτης σκοτώθηκε στο λατομείο της επιχείρησης μαρμάρου «Α. ΙΩΑΝΝΟΥ & ΣΙΑ ΕΠΕ», στην περιοχή Πύργων του δήμου Προσοτσάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργαζόμενος σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από όγκο μαρμάρου.

Το νέο τραγικό συμβάν ήρθε να επιβεβαιώσει την έξαρση των εργατικών «ατυχημάτων» στις επιχειρήσεις εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρων στη Δράμα.

Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του νεκρού εργάτη, προβάλλει τις αιτίες των «ατυχημάτων», τις ευθύνες εργοδοσίας και κυβέρνησης, ενώ καλεί τους εργαζόμενους σε οργάνωση της πάλης για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής τους.

Μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Η εντατικοποίηση της δουλειάς, αλλά και η καταστρατήγηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, είναι η ουσιαστική αιτία των ασταμάτητων πλέον εργοδοτικών εγκλημάτων, μιας και θεωρούν τον εργάτη αναλώσιμο είδος.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποδυναμώνει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας (η έδρα της συγκεκριμένης υπηρεσίας για τα λατομεία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη), δημιουργώντας προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ασυδοσία και επίθεση του κεφαλαίου, και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Ο παραμερισμός της συμβιβασμένης ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου είναι προϋπόθεση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να κινηθούν στην αντίθετη κατεύθυνση, να κοιτάξουν τις δικές τους ανάγκες και την ικανοποίησή τους, να συνταχθούν με τις ταξικές δυνάμεις στον αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ, με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα τους επιτρέπουν να πηγαίνουν στη δουλειά χωρίς φόβο για τη ζωή τους».

Νέα «ατυχήματα» σε δήμους

Στο μεταξύ, συνεχίζονται αδιάκοπα τα «ατυχήματα» στις υπηρεσίες των δήμων.

Οπως καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στο δήμο Περιστερίου, εργάτης καθαριότητας έπεσε από το σκαλοπάτι απορριμματοφόρου και χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι, από όπου αναίσθητο τον μάζεψε το ασθενοφόρο.

Αναφερόμενη στην ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα των εργατικών «ατυχημάτων» στο δήμο και συνολικά στον κλάδο, η Σωματειακή Επιτροπή αναδεικνύει τις αιτίες: «Η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, η ανάγκη για να συμπληρώσουν το πετσοκομμένο εισόδημά τους οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να δουλεύουν διπλοβάρδιες, Σαββατοκύριακα, νύχτες». Οπως σημειώνει, τα 2/3 των εργατικών «ατυχημάτων» γίνονται είτε Σαββατοκύριακα είτε στη νυχτερινή βάρδια, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας.

Την περασμένη Τρίτη, εξάλλου, σημειώθηκε «ατύχημα» με απορριμματοφόρο του δήμου Λαυρεωτικής, στην περιοχή του Χάρακα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός εργαζόμενου. Το όχημα για άγνωστους λόγους ξέφυγε από την πορεία του και κατέληξε σε χωράφι.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής υπογραμμίζει πως το «ατύχημα», που έθεσε σε κίνδυνο τρεις εργαζόμενους, «φέρνει ξανά στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στους δήμους» όσον αφορά την έλλειψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας, τον γερασμένο στόλο αυτοκινήτων, την ανάθεση επικίνδυνων εργασιών σε ανειδίκευτο προσωπικό. Απαιτεί από το δήμο Λαυρεωτικής να προχωρήσει άμεσα στην ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων, να χορηγήσει ατομικά μέσα προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους και να προχωρήσει σε ελέγχους σε όλα τα μηχανήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαρκής αναμέτρηση με το μεροκάματο του τρόμου (2023-01-26 00:00:00.0)
Τραυματίστηκε σοβαρά εργάτης σε λατομείο (2021-12-11 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για τα «ατυχήματα» στα μαρμαράδικα της Δράμας (2016-11-03 00:00:00.0)
Περιοδεία των οικοδόμων στα μαρμαράδικα της Δράμας (2016-07-02 00:00:00.0)
Τρεις νεκροί μέσα σε 20 μέρες (2009-01-20 00:00:00.0)
Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας (2006-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ